“Zavrnitev Googla je bila prava odločitev”

Avtor — 26.08.2015
Mladi podjetnik Darian Shirazi, ki je že kot najstnik uspel s prodajo na eBayu, kasneje pa ustanovil startup, ki je danes vreden med pol in eno milijardo dolarjev, je prepričan, da se tveganje v podjetništvu lahko še kako izplača.
"Zavrnitev Googla je bila prava odločitev"

“Zavrnitev Googla je bila prava odločitev” (Vir slike: BusinessInsider.com)

eBay kot odskočna deska

Shirazi je s svojo podjetniško kariero začel pri rosnih 15 letih, ko se je lotil preprodaje računalniških komponent na eBayu.

Posel mu je odlično stekel in zaradi odličnih poslovnih rezultatov so ga kmalu opazili pri eBayu, kjer so mu ponudili dveletno prakso. Poslovno priložnost je Shirazi seveda sprejel in uspelo mu je zgraditi dobre in močne povezave s Silicijevo dolino. Celo tako dobre, da je dobil delo prvega pripravnika pri Facebooku.

Pri podjetju Marka Zuckerberga, ki je tedaj štelo le 12 zaposlenih, je preživel dve zanimivi leti in pri tem užival zaslužke, o kakršnih lahko večina 20 letnikov le sanja. A odločil se je, da se poda na samostojno podjetniško pot.

Nastal je startup Fwix, današnji Radius

Njegov novi startup Fwix, ki se je ukvarjal z iskanjem uporabne vsebine na spletu in trženjem medijskim podjetjem, je hitro zaživel in že ob samem začetku, leta 2011, je Shirazi prejel Googlovo ponudbo za prevzem Fwixa. A tudi 35 milijonov vredna ponudba spletnega giganta ni prepričala mladega podjetnika, da se odreče svoji poslovni ideji, saj je bil prepričan, da startup Fwix čaka svetla prihodnost.

“Uspešen sem, ker berem knjige” >>

S širitvijo poslovanja – Shirazi se je odločil, da ponudbo razširi ne le na medijska podjetja, temveč tudi na podjetja iz drugih področij – je sledilo tudi preimenovanje podjetja. Radius, kot se glasi novo ime podjetja, je v treh letih postal eden najbolj priljubljenih podjetij na področju pomoči pri trženju, s čimer je pridobil zanimanje številnih investitorjev.

Vrednost Radiusa danes med 0,5 in 1 milijardo dolarjev

Pred nekaj dnevi je tako Shirazi sprejel ponudbo Petra Thiela, ki je preko svojega sklada tveganega kapitala Founders Fund skupaj z investitorskimi družbami AME Cloud Ventures, Formation 8 in Salesforce Ventures v podjetje vložil 50 milijonov dolarjev investicije. In to le manj kot leto dni po tem, ko je Radius od investitorjev prejel 54 milijonov dolarjev.

S tem je vrednost podjetja, ki uživa 400 odstotno rast prihodkov, močno narasla, Shirazi ga je ocenil med 0,5 in 1 milijardo dolarjev. Njegova odločitev, da leta 2011 ne proda svoje poslovne ideje Googlu, se je torej izkazala za več kot odlično.

Vir: Business Insider

Peter Thiel je posameznik z impresivno kariero v podjetniškem in investitorskem svetu. S svojim delom je pripomogel k korenitim spremembam na številnih področjih, danes pa se kot investitor intenzivno posveča pomoči mladim startupom. Kako mu je uspelo zgraditi ne le enega, temveč celo več zelo uspešnih startupov >>

Oznake: ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

MP delavnica: Facebook oglaševanje

Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje