Pozabite na tipične pisalne mize, raje delajte stoje!

Avtor — 15.03.2013
Ljudje dandanes v sedečem položaju preživimo veliko več časa, kot bi ga smeli. Posledice so za zdravje lahko zelo hude, zato se mnogi podjetniki, tudi slovenski, že poslužujejo različnih rešitev, kot je npr. pisalna miza za stoječe delo ali celo pisalna miza z vgrajenim tekočim trakom.
Pozabite na tipične pisalne mize, raje delajte stoje!

Pozabite na tipične pisalne mize, raje delajte stoje! (Vir slike: standingdeskstore.com)

Navkljub dejstvu, da ljudje nismo bili narejeni za neprestano ponavljajoče se sedeče delo za računalnikom, dandanes večina izmed nas počne prav to. Tudi mnogi podjetniki se vsakodnevno soočajo z opravili za računalnikom, kar obsega branje elektronske pošte, spletno promocijo, komuniciranje s strankami in poslovnimi partnerji, urejanje spletnih strani ipd.

Posledice tovrstnega početja so lahko za posameznikovo zdravje zelo hude in včasih pomenijo veliko več kot zgolj boleče mišice in sklepe v vratu in ramenih. Ena najbolj škodljivih posledic neprestanega sedenja je debelost, ki je v sodobnem času veliko bolj pogost pojav kot kdaj koli do sedaj, čedalje hitreje pa narašča tudi število diabetikov, ljudi s povišanim krvnim tlakom, holesterolom, strdki in z drugimi boleznimi.

Prav zaradi teh in podobnih zdravju škodljivih posledic se danes nekateri podjetniki že poslužujejo sodobnih rešitev za omenjeni problem, kot je na primer pisarniška miza, ki omogoča stoječe delo. Tovrstne mize počasi, a vztrajno, pridobivajo prostor tudi v slovenskih pisarnah, eno izmed njih uporablja tudi Dejan Murko iz podjetja NiteoWeb d.o.o. Za naše bralce je podal izjavo:

“Za stoječo mizo sem se odločil po mnogih prebranih člankih o škodljivosti večurnega sedenja. Po nekaj mesecih uporabe sem ugotovil, da je stoječa miza dosti boljša za opravljanje rutinskega in jasno zastavljenega dela, medtem ko je za kreativno delo in planiranje še zmeraj bolje sedeti.”

Dejan Murko, direktor NiteoWeb d.o.o., www.dejanmurko.com

V Združenih državah Amerike pa zadnje čase poročajo o čedalje pogostejši uporabi pisarniških miz s tekočim trakom (glej sliko). V poročilu, ki ga je za TechCrunch spisal Gregory Ferenstein, je objasnil, da se je njegova poraba kalorij na delovnem mestu povečala za kar 30 odstotkov, odkar v pisarni uporablja mizo, ki ima vgrajen tekoči trak – prav takšnega, kot ga ponavadi videvamo v fitnesu. Morda se to zaenkrat marsikomu zdi še nenavadno, a prav mogoče je, da se iz tega že kaj kmalu razvije trend, ki ga bodo posnemali tudi mnogi podjetniki in zaposleni v slovenskih pisarnah!

Pisarniška miza z vgrajenim tekočim trakom (Vir slike: Inhabitat.com)

Poglejmo si, kako uporaba tovrstnih miz deluje v praksi. Pisalniške mize z vgrajenim tekočim trakom od posameznika zahtevajo nekoliko več napora, saj je na začetku nekoliko težje ohranjati koncentracijo za delo in hojo obenem. A po izkušnjah Ferensteina se telo že po slabem mesecu dni na nenavaden delovni pripomoček skoraj v celoti privadi, posameznik pa dobi že toliko telesne kondicije, da za hojo ne potrebuje več vmesnega počitka. Razvije se tudi ramenska in hrbtna mišična masa, potrebna za nošnjo vratu in rok, posledično se izboljša tudi telesna drža, ki ponavadi predstavlja velik problem za tiste, ki na delovnem mestu samo sedijo.

Tudi spletni giganti, kot sta na primer Facebook in Google, se že zavedata pozitivnih posledic tovrstnih pisarniških pripomočkov, zato sta svoje zaposlene že naprosila, da svoje običajne stole nadomestijo s stoječimi mizami ali mizami z vgrajenim tekočim trakom, saj se zavedajo, da so lahko le zdravi zaposleni tisti, ki svoje delo opravljajo dobro, zmanjša pa se tudi čas, ki ga preživijo na bolniškem dopustu.

Imate tudi vi eno izmed takšnih miz? Sporočite nam v komentarjih!

Vir: TechCrunch, Inhabitat, Standing Desk Store

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake:
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>