Zelene tehnologije zbrale največ tveganega kapitala

Ni samo Google tisti, ki se ozira v prihodnost. Vedno več je novonastalih podjetij, ki razvijajo okolju prijazno tehnologijo. Visoka tveganost projektov pa najbolj privabi tvegane kapitaliste.
Zelene tehnologije zbrale največ tveganega kapitala

Sončne celice podjetja eSolar.

Zadnji podatki kažejo, da je v prvih devetih mesecih leta 2007 smetana ameriških tveganih kapitalistov v zelene tehnologije vložila 2,6 milijarde dolarjev, kar je občuten porast glede na leto 2006. Takrat je bilo v celotnem letu vloženih 1,8 milijarde dolarjev, v letu 2005 pa zgolj 533 milijonov dolarjev. Ti podatki se nanašajo na ameriška podjetja tveganega kapitala, ki pa so vložila tudi v neameriška mlada podjetja. Celotno poročilo si lahko ogledate TUKAJ.

Za razvoj spletnih rešitev in interneta so podjetja v zadnjih treh letih namenila nekoliko več tveganih sredstev. Leto 2005 se je končalo s številko 3,61 milijarde dolarjev, 2006 s 4,96 milijarde dolarjev in 2007 s 3,86 milijarde dolarjev (do konca leta je pričakovati še rahel vzpon). To v odstotkih pomeni, da je bilo v prvih treh četrtinah tekočega leta vloženih 10 odstotkov v novonastala podjetja z zeleno tehnologijo in 15 odstotkov v novo nastala podjetja na področju interneta, gledano na celotno količino vloženega tveganega kapitala v tem času.

Google je konec novembra naznanil, da bo vložil nekaj deset milijonov dolarjev v razvoj novih tehnologij, ki bodo proizvajale cenejšo električno energijo. Larry Page, soustanovitelj podjetja je prepričan, da je potrebno izkoristiti moč sonca in vetra. Sodelovanje naj bi že potekalo s podjetji eSolar in Makani Power, vendar ni znano ali je prišlo tudi do investicije v le-te. Google že nekaj časa sodeluje tudi z Energy Innovations, ki je postavilo sistem sončnih celic na vrh njihove poslovne stavbe.

Vir: TechCrunch

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje