Zgradite močnejšo znamko

Velike družbe vedo, da je njihova znamka vredna bogastvo. Ključ do prodaje vašega posla je najti brezčasen položaj in ostati osredotočen.
Zgradite močnejšo znamko

Naj postane vaša znamka vidnejša!

Vsaka znamka ima svoje privržence, ki vam bodo z vodilnimi podjetja dotične znamke vsakič s kupom dokazov prikazali, da so njihovi produkti absolutno najboljši. A če bi na primer izdelkoma dveh konkurenčnih družb vzeli glavne indikatorje znamke bi ti še vedeli za koga navijati?

Zakaj torej ljudje raje kupujemo produkte družb kot Nike in Michelin in ne Reebok in Goodyear? Odgovor je znamka.

Njihovi tržniki vedo, da bodo velike investicije časa in denarja, ki ga vložijo v znamko napravile njihove produkte več vredne na trgu. In prav imajo. V letu 2007 je BusinessWeek sestavil lestvico 100 najuspešnejših znamk na svetu in prvo mesto je osvojila znamka Coca-Cola (vredna je 65 milijard dolarjev). V njihovem primeru gre izključno za prodajo znamke same – ne najhitrejših avtomobilov, ne govorečih rastlin, niti skrivnostne formule priprave.


Dodajanje vrednosti

Večina znamk ima pred sabo dolgo pot do vrednosti 65 milijard dolarjev, so pa vse vredne nekaj in bolj ko se vlaga v znamko, več vrednosti je dodane produktom in storitvam na katere je vezana. Iztočnice ustvarjanja dobre in prepoznavne znamke vsebujejo vse od dizajna produkta, do cenovnega razreda in pakiranja, kot so to tudi marketinška komunikacijska orodja – od oglaševanja, promocije do stikov z javnostjo.

Bistvenega pomena za dolgotrajno uspešnost znamke pa je osredotočiti se kot prvo na koristi dobre komunikacije in šele nato na iztočnice. Za Coca-Colo na primer je primarna značilnost osvežitev. Za Michelin je varnost. Glavnim tržnikom predstavljajo največje probleme razumevanje konteksta kupčeve odločitve za nakup, in ko je ta ugotovljen, ga postavijo za osrednjo značilnost produkta in okoli njega zgradijo močno tržno pozicijo.


Zavzemanje položajev

Pozicioniranje ima preprost koncept: to je preprosta racionalna korist od čustvenih vezi s katerimi ljudje povezujejo znamko. Gatorade je športni gasilec žeje. BlackBerry je aparat, ki te ohrani povezanega. QuickBooks so računovodski programi za ne računovodje. Racionalna stran ustvarjanja znamke je, da ni zapletena, vsaj v teoriji.

V praksi zna biti težje, predvsem, ker je lahko zamešati resnično pozicijo s fokusom na prednostih in atributih in ker so današnji ekskluzivni atributi pravzaprav le jutrišnje običajne predstave.

Ohranitev fokusa

Ko podjetje predstavlja nov produkt s tem predstavlja svoje zadnje in najboljše značilnosti. Te pa pravzaprav niso bistvene, kajti vsak dan lahko kakšno podjetje prekosi lastnosti vašega izdelka. Namesto tega se morate osredotočiti in predstaviti občutke, ki naj bi navdajale kupca ob uporabi vašega izdelka in kaj jim ta lahko ponudi. Dobra predstava znamke drži največje družbe že desetletja na vrhu in tisti ki bodo ohranjali fokus bodo tam tudi ostali.

Da ugotovite oziroma določite pravo vrednost položaja znamke, se vprašajte po šestih ključnih pojmih: pomembnost, enostavnost, razlikovanje, verjetnost, verodostojnost in zavarovanje znamke.

Če do sedaj niste delali po teh treh bistvenih korakih, je čas da to spremenite. Kakorkoli, zavzemanje položaja oziroma pozicioniranje je prvi korak za ustvarjanje znamke vredne milijone.

Vir: BusinessWeek

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje