Zgradite močnejšo znamko

Velike družbe vedo, da je njihova znamka vredna bogastvo. Ključ do prodaje vašega posla je najti brezčasen položaj in ostati osredotočen.
Zgradite močnejšo znamko

Naj postane vaša znamka vidnejša!

Vsaka znamka ima svoje privržence, ki vam bodo z vodilnimi podjetja dotične znamke vsakič s kupom dokazov prikazali, da so njihovi produkti absolutno najboljši. A če bi na primer izdelkoma dveh konkurenčnih družb vzeli glavne indikatorje znamke bi ti še vedeli za koga navijati?

Zakaj torej ljudje raje kupujemo produkte družb kot Nike in Michelin in ne Reebok in Goodyear? Odgovor je znamka.

Njihovi tržniki vedo, da bodo velike investicije časa in denarja, ki ga vložijo v znamko napravile njihove produkte več vredne na trgu. In prav imajo. V letu 2007 je BusinessWeek sestavil lestvico 100 najuspešnejših znamk na svetu in prvo mesto je osvojila znamka Coca-Cola (vredna je 65 milijard dolarjev). V njihovem primeru gre izključno za prodajo znamke same – ne najhitrejših avtomobilov, ne govorečih rastlin, niti skrivnostne formule priprave.


Dodajanje vrednosti

Večina znamk ima pred sabo dolgo pot do vrednosti 65 milijard dolarjev, so pa vse vredne nekaj in bolj ko se vlaga v znamko, več vrednosti je dodane produktom in storitvam na katere je vezana. Iztočnice ustvarjanja dobre in prepoznavne znamke vsebujejo vse od dizajna produkta, do cenovnega razreda in pakiranja, kot so to tudi marketinška komunikacijska orodja – od oglaševanja, promocije do stikov z javnostjo.

Bistvenega pomena za dolgotrajno uspešnost znamke pa je osredotočiti se kot prvo na koristi dobre komunikacije in šele nato na iztočnice. Za Coca-Colo na primer je primarna značilnost osvežitev. Za Michelin je varnost. Glavnim tržnikom predstavljajo največje probleme razumevanje konteksta kupčeve odločitve za nakup, in ko je ta ugotovljen, ga postavijo za osrednjo značilnost produkta in okoli njega zgradijo močno tržno pozicijo.


Zavzemanje položajev

Pozicioniranje ima preprost koncept: to je preprosta racionalna korist od čustvenih vezi s katerimi ljudje povezujejo znamko. Gatorade je športni gasilec žeje. BlackBerry je aparat, ki te ohrani povezanega. QuickBooks so računovodski programi za ne računovodje. Racionalna stran ustvarjanja znamke je, da ni zapletena, vsaj v teoriji.

V praksi zna biti težje, predvsem, ker je lahko zamešati resnično pozicijo s fokusom na prednostih in atributih in ker so današnji ekskluzivni atributi pravzaprav le jutrišnje običajne predstave.

Ohranitev fokusa

Ko podjetje predstavlja nov produkt s tem predstavlja svoje zadnje in najboljše značilnosti. Te pa pravzaprav niso bistvene, kajti vsak dan lahko kakšno podjetje prekosi lastnosti vašega izdelka. Namesto tega se morate osredotočiti in predstaviti občutke, ki naj bi navdajale kupca ob uporabi vašega izdelka in kaj jim ta lahko ponudi. Dobra predstava znamke drži največje družbe že desetletja na vrhu in tisti ki bodo ohranjali fokus bodo tam tudi ostali.

Da ugotovite oziroma določite pravo vrednost položaja znamke, se vprašajte po šestih ključnih pojmih: pomembnost, enostavnost, razlikovanje, verjetnost, verodostojnost in zavarovanje znamke.

Če do sedaj niste delali po teh treh bistvenih korakih, je čas da to spremenite. Kakorkoli, zavzemanje položaja oziroma pozicioniranje je prvi korak za ustvarjanje znamke vredne milijone.

Vir: BusinessWeek

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje