Zmaga slovenskega podjetja na Imagine cup

V Rusiji se je pretekli teden zbralo približno 300 inovativnih ekip študentov, ki so se potegovale za nagrade v vrednosti 1 milijona dolarjev. Med ekipami, ki so prišle v finale, sta bili tudi dve slovenski: DORA in Beezinga.

Imagine Cup je eno najbolj priznanih tekmovanj za študente tehnoloških smeri, ki ga že 11. leto zapored organizira Microsoft. V letošnjem letu je tekmovanje Imagine Cup privabilo kar 70 % več udeležencev kot v lanskem letu, v roku štirih tednov pa se je za naklonjenost komisije potegovalo kar 300 ekip iz 71 držav, s svojimi inovativnimi programi, z igrami in mobilnimi aplikacijami.

Čestitke ekipi DORA!

V kategoriji inovacij je drugo mesto zasedla slovenska ekipa DORA, ki si je stopničke delila še s SoundSYNK iz Velike Britanije (prvo mesto) in SkyPACS iz Tajske (tretje mesto). Na tekmovanju se je v finalu predstavila tudi slovenska ekipa Beezinga.

Ekipa slovenskih študentov je ustanovila program Doctor’s Operational Research Assistant (DORA), ki kirurgom omogoča dostop do ključnih informacij o pacientu med samo operacijo. Vsakič, ko kirurga zanima nekaj iz kartoteke pacienta in zaradi tega zapusti sterilno operacijsko sobo, se mora, ko se vrne, ponovno umiti, pri čemer izgubi 15 minut dragocenega časa. Program DORA kirurgu omogoča, da pregleda digitalno kartoteko pacienta preko osebnega računalnika kar med operacijo v operacijski sobi.

Člani ekipe DORA so novinarjem na tekmovanju povedali, da njihov program z gibalnimi senzorji in s prepoznavo glasu občutno zmanjša trajanje operacije, zmanjša stres kirurgov in zmanjša možnost okužbe pacienta.

Beezinga

Beezinga je namenjena profesionalnim čebelarjem, z njo pa zaznavajo probleme v čebelnjakih veliko hitreje in z veliko manj truda. Senzorji v čebelnjaku merijo temperaturo in vlažnost, medtem ko kamere in mikrofoni prikazujejo gibanje in obnašanje čebel. Program je trenutno še v beta fazi testiranja, ekipa pa predvideva, da bo za program potrebno odšteti približno 40 dolarjev na čebelnjak.

Vodja ekipe Nenad Čikić je novinarjem na tekmovanju povedal, da je čebelarstvo v Sloveniji tradicionalna dejavnost, ki se zadnje čase sooča s problemi umiranja čebel – ravno ta problem pa program Beezinga rešuje.

Sistem redno posodablja podatke iz čebelnjaka in obvešča čebelarja o morebitnih spremembah. Še ena dobra stvar sistema pa je tudi, da poleg zbiranja podatkov čebelnjak obvaruje pred napadi ostalih čebel.

Vir: imaginecup.com, techcrunch.com, techweekeurope.co.uk, nzherald.co.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje