Zmaga slovenskega podjetja na Imagine cup

V Rusiji se je pretekli teden zbralo približno 300 inovativnih ekip študentov, ki so se potegovale za nagrade v vrednosti 1 milijona dolarjev. Med ekipami, ki so prišle v finale, sta bili tudi dve slovenski: DORA in Beezinga.

Imagine Cup je eno najbolj priznanih tekmovanj za študente tehnoloških smeri, ki ga že 11. leto zapored organizira Microsoft. V letošnjem letu je tekmovanje Imagine Cup privabilo kar 70 % več udeležencev kot v lanskem letu, v roku štirih tednov pa se je za naklonjenost komisije potegovalo kar 300 ekip iz 71 držav, s svojimi inovativnimi programi, z igrami in mobilnimi aplikacijami.

Čestitke ekipi DORA!

V kategoriji inovacij je drugo mesto zasedla slovenska ekipa DORA, ki si je stopničke delila še s SoundSYNK iz Velike Britanije (prvo mesto) in SkyPACS iz Tajske (tretje mesto). Na tekmovanju se je v finalu predstavila tudi slovenska ekipa Beezinga.

Ekipa slovenskih študentov je ustanovila program Doctor’s Operational Research Assistant (DORA), ki kirurgom omogoča dostop do ključnih informacij o pacientu med samo operacijo. Vsakič, ko kirurga zanima nekaj iz kartoteke pacienta in zaradi tega zapusti sterilno operacijsko sobo, se mora, ko se vrne, ponovno umiti, pri čemer izgubi 15 minut dragocenega časa. Program DORA kirurgu omogoča, da pregleda digitalno kartoteko pacienta preko osebnega računalnika kar med operacijo v operacijski sobi.

Člani ekipe DORA so novinarjem na tekmovanju povedali, da njihov program z gibalnimi senzorji in s prepoznavo glasu občutno zmanjša trajanje operacije, zmanjša stres kirurgov in zmanjša možnost okužbe pacienta.

Beezinga

Beezinga je namenjena profesionalnim čebelarjem, z njo pa zaznavajo probleme v čebelnjakih veliko hitreje in z veliko manj truda. Senzorji v čebelnjaku merijo temperaturo in vlažnost, medtem ko kamere in mikrofoni prikazujejo gibanje in obnašanje čebel. Program je trenutno še v beta fazi testiranja, ekipa pa predvideva, da bo za program potrebno odšteti približno 40 dolarjev na čebelnjak.

Vodja ekipe Nenad Čikić je novinarjem na tekmovanju povedal, da je čebelarstvo v Sloveniji tradicionalna dejavnost, ki se zadnje čase sooča s problemi umiranja čebel – ravno ta problem pa program Beezinga rešuje.

Sistem redno posodablja podatke iz čebelnjaka in obvešča čebelarja o morebitnih spremembah. Še ena dobra stvar sistema pa je tudi, da poleg zbiranja podatkov čebelnjak obvaruje pred napadi ostalih čebel.

Vir: imaginecup.com, techcrunch.com, techweekeurope.co.uk, nzherald.co.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje