Zmagovalec Dell IT je slovenski startup Keyboarder

Avtor — 18.10.2013
Podjetje Dell in Iniciativa Start:up Slovenija sta skupaj pripravila IT startup natečaj, katerega namen je spodbujanje mladih podjetnikov k razvoju poslovanja. Prijavilo se je 30 slovenskih startupov, žirijo pa je prepričalo IT podjetje Keyboarder in tako osvojilo nagrado v vrednosti 5.000 evrov.
Zmagovalec Dell IT je slovenski startup Keyboarder

Zmagovalec Dell IT je slovenski startup Keyboarder (Vir slike:

Keyboarder je brezplačna namizna aplikacija za osebne računalnike, ki olajša in pospeši uporabo znakov in simbolov na različnih tipkovnicah. Ob uporabi aplikacije za iskanje želenih simbolov ni več potrebno uporabljati kombinacij več različnih tipk, saj se nam podobni predlogi nemudoma pokažejo v oblačku na zaslonu. 

V izvedbo ideje, s katero želita mlada inovatorja Luka Perčič in Nejc Lešek prodreti med milijone uporabnikov osebnih računalnikov po vsem svetu, sta vložila vse svoje znanje in prosti čas. »Rešitev je zelo podobna iPhone programski tipkovnici, le da Keyboarder rešuje probleme pri pisanju na računalniku. Lokalne razporeditve tipkovnic postanejo stvar preteklosti,« sta ob zmagi povedala člana zmagovalne ekipe.

Zmagovalca Start-up natečaja sta poleg Dellove računalniške opreme v vrednosti 5.000 evrov prejela še dodatno podporo Iniciative Start:up Slovenije in možnost sodelovanja v programu Start:up Geek House, ki je namenjen najbolj ambicioznim start-up podjetjem, ki so že od samega začetka usmerjena na globalni trg.

O zmagovalcu je odločala strokovna žirija, ki zelo dobro pozna trenutno stanje na področju IT podjetništva. Poleg Filipe Petrović, vodje marketinga za JV Evropo Dell, so žirijo tvorili še Blaž Kos, direktor programov v sklopu Iniciative Start:up Slovenija, Boštjan Špetič, soustanovitelj uspešnega slovenskega podjetja Zemanta, in Jure Forstnerič, vodja laboratorija pri računalniški reviji Monitor. 

Da ima Slovenija med mladimi podjetji velik potencial, je potrdil tudi direktor programov v sklopu Inicative Start:up Slovenija Blaž Kos»Ob sodelovanju z Dellom smo dosegli vse zastavljene cilje – skupaj smo spodbudili mlade, ambiciozne in talentirane posameznike ter podjetniške skupine k realizaciji svojih idej. Na to kaže najpomembnejše dejstvo, da smo prejeli 30 prijav z inovativnimi podjetniškimi rešitvami. Slovenija ima odlične strokovnjake z naravoslovnim in tehničnim znanjem, ki ustvarjajo proizvode z visoko dodano vrednostjo. Ključno in nujno je spodbuditi te ljudi k razvoju start-upov, ki odpirajo nova delovna mesta in ustvarjajo gospodarsko dinamiko in rast.« 

Natečaji za mlada in še neuveljavljena podjetja lahko služijo kot pomemben preskok k prepoznavnosti, zato so zelo dobrodošla tudi v Sloveniji, je mnenja soustanovitelj uspešnega slovenskega podjetja Zemanta, Boštjan Špetič»Tovrstni natečaji so odlična priložnost za mlade podjetnike, da se prvič pokažejo javnosti in nekateri to tudi odlično izkoristijo za lasten zagon. Predstavljeni start upi so bili presenetljivo raznoliki – tako po vsebini kot po zrelosti, zmagovalec pa je izstopal predvsem zaradi globalne naravnanosti ideje. Start up podjetja v Sloveniji bi se predvsem morala ogniti kandidaturam za državne in evropske subvencije, ker jih to usmeri stran od strank in k birokratom.«

Start up podjetja so tista, ki tudi ob sodobni krizi upajo tvegati meni vodja laboratorija pri reviji Monitor Jure Forstnerič: »Startup podjetja, torej majhna in mlada podjetja, predstavljajo ogromen potencial. Ker si taka podjetja upajo tvegati, so lahko bolj fleksibilna in bolj agresivna. Ustanoviteljem pa poleg možnosti zaslužka prinesejo še ogromno uporabnega znanja in izkušenj. Tovrstno podjetniško dejavnost je potrebno in koristno podpirati, saj tudi start upi, ki morda ne uspejo, prinesejo veliko koristi. Zmagovalno podjetje ponuja dobro razmerje med dodano vrednostjo, tehnično izvedbo in tržno viabilnostjo.«

Vir: Tp-Lj


Oznake: , ,