Znate na kratko pojasniti bistvo vašega podjetja?

Avtor Maja Borštnik — 25.10.2012
Komentiraj!
Ko boste iskali denarna sredstva za vaše mlado podjetje, boste slej ko prej naleteli na investitorja, ki bo pričakoval, da mu vašo dejavnost predstavite v zgolj nekaj stavkih. Ste pripravljeni na to ali se boste pustili presenetiti?
Znate na kratko pojasniti bistvo vašega podjetja?

Znate na kratko pojasniti bistvo vašega podjetja? (Vir slike: sxc.hu)

Investitorji se vsakodnevno srečujejo z velikim številom prošenj in predlogov za investicije, zato ni nič čudnega, da si za vsako podjetje vzamejo minimalno količino časa. Pogosto gre za nekaj minut, zato je izredno pomembno, da pripravite kratko, a hkrati "ubijalsko" predstavitev.

Eno najpogostejših vprašanj, ki jih investitor zastavi mlademu podjetniku, se glasi: "Kako mi lahko predstavite vaše podjetje v nekaj stavkih?" In prav to je vprašanje, na katerem večina podjetnikov pogori. Mnogim se namreč zdi nemogoče na kratko opredeliti bistvo, zato jim investitorja ne uspe prepričati in denarnih sredstev ne pridobijo. Ne razmišljajte o tem vprašanju šele takrat, ko boste dejansko prišli na sestanek z investitorjem. Pripraviti se je potrebno vnaprej in to zelo premišljeno ter pazljivo.

Primer odlične predstavitve v videu: Kako investitorje prepričati, da si vas želijo

Kakšna naj bo kratka predstavitev? Vsebuje naj odgovore na tri vprašanja, in sicer: (1) kaj vaše podjetje počne, (2) za koga to počne in (3) zakaj naj bo investitorju sploh mar za vas. Gre za dva, tri, največ štiri stavke.

Prvi vtis je zelo pomemben. Običajno imate približno minuto časa, da prepričate investitorja - ne zapravite je. Na predstavitev se dobro pripravite, pridobite vse potrebne podatke s kar najrazličnejših področij poslovanja in se jih naučite na pamet. Investitorji vam bodo veliko bolj zaupali, v kolikor bodo videli, da se na svoj posel resnično spoznate. In, ker boste odlično informirani, boste v svoje znanje 100-odstotno zaupali, zato boste tudi na predstavitvi izražali samozavest in sproščenost, kar bodo zagotovo opazili tudi ostali.

Ne pozabite, da ste sami svojega uspeha kovač - a za tega se boste morali potruditi.

Vir: Venture Beat

Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas in bodite na tekočem!

Prijavi se na e-novice!