Odgovor strokovnjaka

Avtor Borut Borštnik Zadnja sprememba 30.06.2012 18:14
Rubrika odgovor strokovnjaka, ki je namenjena odgovorom na vaša vprašanja.

Odgovor strokovnjaka: Ali so pogajanja zavezujoča?

Avtor Lena Šutanovac — Zadnja sprememba 06.03.2017 13:26

Vprašanje: Ali nosijo pogajanja obvezne posledice za stranki? Odgovor: Pogajanja niso le navezava stikov in konktakt potencialnega bodočega poslovnega partnerja. Sami stiki sicer ne nosijo pravnih posledic, vendar pa bolj konkretna pogajanja lahko nosijo nezanemarljive posledice.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Poslovna skrivnost

Avtor Lena Šutanovac — Zadnja sprememba 08.03.2017 11:03

Poslovna skrivnost je vsak podatek, ki je rezultat dejavnosti podjetja in njegovih zaposlenih. Ker gre za informacije, za katere ne želimo, da so razkrite konkurenčnim podjetjem, jih označimo kot poslovne skrivnosti in zaposlenim ne dovolimo, da jih širijo naokoli.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Mladoletni ustanovitelj podjetja

Avtor Lena Šutanovac — Zadnja sprememba 08.03.2017 11:04

V današnjem Odgovoru strokovnjaka se bomo ukvarjali z vprašanjem mladoletnosti kot ovire pri ustanavljanju podjetja. Pravo mladoletnega posameznika obravnava kot poslovno nesposobnega oz. delno sposobnega. V nadaljevanju preberite, kako to vpliva na mladoletnikovo željo po vstopu v podjetništvo.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Kdaj podjetnik plača nižje prispevke?

Avtor Lena Šutanovac — Zadnja sprememba 21.03.2017 11:35

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka, vam bomo odgovorili, kdaj je s.p. upravičen do plačevanja nižjih prispevkov za socialno varnost, ter kakšni so kriteriji za nižje prispevke. Obstajajo tri variante, preko katerih lahko podjetnik plačuje nižje prispevke. Katere so te, preberite v nadaljevanju.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Kdo so nujni dediči?

Avtor Lena Šutanovac — Zadnja sprememba 21.03.2017 11:35

Tokrat bomo v rubriki Odgovor strokovnjaka najprej odgovorili na vprašanje, kdo so nujni dediči. Nato bo podrobneje predstavljeno, kakšne pravice in zahtevke imajo nujni dediči ob delitvi dediščine ter ali je možno preprečiti nujnemu dediču dedovanje nujnega deleža.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Odpoved odpovednemu roku

Avtor Lena Šutanovac — Zadnja sprememba 21.03.2017 11:39

V današnji rubriki Odgovor strokovnjaka bomo odgovorili na vprašanje, ali se lahko delavec odpove pravici do odpovednega roka, kadar pride do prenehanja delovnega razmerja ter kakšne so posledice takšne odpovedi. Več preberite v nadaljevanju.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Različne oblike dela

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 21.03.2017 11:49

Poleg pogodb o zaposlitvi se kot pravne podlage za opravljanje različnih oblik dela uporabljajo avtorske in podjemne pogodbe, pogodba o poslovodenju, osebno dopolnilno delo, študentske napotnice, začasno in občasno delo upokojencev, pripravništvo, s.p. in ostale oblike gospodarskih subjektov.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Kako je obdavčen zavod?

Avtor Maja Borštnik — Zadnja sprememba 21.03.2017 11:59

Kar se tiče davka na dodano vrednost in obdavčitve osebnih prejemkov, se za zavod uporabljajo povsem enaka pravila kot za druge pravne osebe, ki so ustanovljene za opravljanje gospodarske dejavnosti. Posebnosti pa veljajo na področju davka od dohodkov pravnih oseb.

Preberi več

Prijavi se na e-novice!