Odgovor strokovnjaka

Avtor Borut Borštnik Zadnja sprememba 30.06.2012 18:14
Rubrika odgovor strokovnjaka, ki je namenjena odgovorom na vaša vprašanja.

Odgovor strokovnjaka: klasifikacija dejavnosti podjetja

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 01.10.2012 14:35

V tokratni rubriki odgovor strokovnjaka vam predstavljamo temo registracije podjetja - natančneje izbiro klasifikacije dejavnosti podjetja in način kako si dejavnosti kvalificirajo. V kolikor se boste v prihodnosti lotili registracije podjetja vam morda spodje povezave pridejo prav.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: tujec kot podjetnik v Sloveniji

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 23.09.2012 19:47

V tokratni rubriki odgovor strokovnjaka vam predstavljamo odgovor na vprašanje o tem, ali je tujec v Sloveniji lahko podjetnik, torej samozaposlen. Več o tem, kdo je lahko v Sloveniji samozaposlen in kakšne papirje potrebuje, si preberite v nadaljevanju.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Nakup vinjet in parkirnin

Avtor Maja Borštnik — Zadnja sprememba 21.08.2012 19:04

Se sprašujete, kako je glede pravice do odbitka DDV pri nakupu vinjet in parkirnin? Ker se cestnine in parkirnine vštevajo med storitve, ki so tesno povezane z osebnimi avtomobili, davčni zavezanec pri nakupu teh nima pravice do odbitka DDV.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Dejavnost v stanovanju

Avtor Verlag Dashöfer — Zadnja sprememba 16.08.2012 14:24

Če želi podjetnik ali gospodarska družba opravljati gospodarsko dejavnost v zasebnem stanovanju, se mora ravnati v skladu z določili stanovanjskega zakona. Ta določa, da dejavnost ne sme motiti stanovalcev pri mirni rabi stanovanj in povzročati čezmerne obremenitve skupnih delov stavbe.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Regres za letni dopust

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 16.07.2012 16:37

V tokratni rubriki odgovor strokovnjaka, odgovarjamo na vprašanja v zvezi z regresom za letni dopust. Kakšna višina regresa za letni dopust pripada delavcu, do kdaj ga mora delodajalec izplačati in o obdavčitvi regresa za letni dopust.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Izbris s.p.

Avtor Maja Borštnik — Zadnja sprememba 10.06.2012 16:09

Bralca, samostojnega podjetnika, ki želi prenehati z opravljanjem dejavnosti, je zanimalo, na kakšen način je mogoče izbrisati s.p. iz Poslovnega registra Slovenije? Kaj mora storiti pred prenehanjem opravljanja dejavnosti in kam mora poslati vlogo za izbris?

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Izraba letnega dopusta

Avtor SAOP — Zadnja sprememba 20.05.2012 12:42

Vam ostaja še kak dan letnega dopusta iz leta 2011 in se sprašujete, do kdaj ga lahko izrabite? In kako je v primeru odsotnosti delavca zaradi bolezni, poškodbe, porodniške ali nege in varstva otroka ter odškodnine za neizrabljen dopust? V praksi se take dileme pojavljajo zelo pogosto.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Poškodba pri delu

Avtor Verlag Dashöfer — Zadnja sprememba 16.07.2012 16:31

Tožnik oz. delavec se je poškodoval med opravljanjem dela železokrivca, za katerega je bil usposobljen. Ob nesreči je utrpel poškodbo desnega očesa, in sicer prebojno rano beločnice, potrebna je bila operacija in hospitalizacija.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Kako izstaviti račun sebi?

Avtor Verlag Dashöfer — Zadnja sprememba 17.02.2012 18:21

Podjetje prodaja sončne elektrarne, montirali jo bodo tudi na svojo poslovno stavbo. Zdaj so se v podjetju znašli v dilemi, kako napisati račun za takšen primer - zaradi amortizacije in drugih olajšav je namreč pomembno, da imajo projekt pravilno ovrednoten.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Pravice brezposelnih oseb

Avtor Maja Borštnik — Zadnja sprememba 30.01.2012 08:53

Na naš e-naslov smo dobili vprašanje bralca, ki je prijavljen na Zavodu za zaposlovanje in prejema denarno nadomestilo za čas brezposelnosti. Zanima ga, preko katere pogodbe lahko dela in koliko lahko zasluži, da mu ne vzamejo oziroma znižajo nadomestila za brezposelnost.

Preberi več

Strokovnjak odgovarja: trženjske raziskave

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 23.01.2012 09:12

Podjetniki na začetku poslovne poti se v splošnem vse premalo zavedajo pomembnosti raziskav svojih ciljnih trgov. Res je, da so tveganja del posla, a je vendarle bolje, če jih vsaj približno poznamo. V nadaljevanju vam ponujamo odgovore na nekatera vprašanja povezana s trženjskimi raziskavami.

Preberi več

Prijavi se na e-novice!