Odgovor strokovnjaka

Avtor Borut Borštnik Zadnja sprememba 30.06.2012 18:14
Rubrika odgovor strokovnjaka, ki je namenjena odgovorom na vaša vprašanja.

Odgovor strokovnjaka: Pogodbena kazen

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 29.03.2016 09:08

V današnji rubriki Odgovor strokovnjaka bo govora o pogodbeni kazni. Odgovore na vprašanja, kaj pogodbena kazen sploh je, kdaj se lahko zapiše v pogodbo, v kakšni višini se lahko določi in v kakšnem razmerju je z odškodnino, si lahko preberete v nadaljevanju.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Prihodkovna meja pri normirancih

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 29.03.2016 09:08

Tokratna rubrika Odgovor strokovnjaka bo namenjena tistim podjetnikom, ki svojo davčno osnovo ugotavljajo z upoštevanjem normiranih odhodkov, t. i. normirancem. Pojasnili bomo, kdaj normiranec preneha ugotavljati davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov zaradi presežka prihodkov.

Preberi več

Pogosto zastavljena vprašanja

Avtor Borut Borštnik — Zadnja sprememba 04.01.2017 10:50

Tu so zbrana pogosto zastavljena vprašanja, ki se porajajo mladim podjetnikom ob prvih korakih vstopa v podjetništvo. Odgovori so preverjeni s pomočjo prakse ali strokovnjakov. Zbrana vprašanja so na kratko opisana spodaj, odgovore pa si v celoti lahko ogledate na spodnjih povezavah.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Asignacija

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 29.03.2016 09:21

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bo predstavljen pojem asignacija oziroma nakazilo. Gre za eno najbolj razširjenih sredstev posrednega plačevanja ali kreditiranja, ki predstavlja poenostavljeno izpolnitev medsebojnih obveznosti najmanj treh oseb.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Kdaj in kako uporabljati cesijo?

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 16.09.2016 14:32

Cesija ali odstop terjatve s pogodbo je pogodba, s katero upnik (odstopnik) svojo terjatev, ki jo ima proti dolžniku prenese na tretjo osebo, t .i. prevzemnika. V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bo predstavljeno, kdaj oziroma v katerih primerih uporabljati cesijo.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Zaprtje društva

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 29.03.2016 09:18

Današnja rubrika Odgovor strokovnjaka bo posvečena postopku zaprtja društva. Prenehanje društva je opisano v VI. poglavju Zakona o društvih. V nadaljevanju bo po korakih predstavljen postopek zaprtja društva, kar je vprašanje, ki ga pogosto prejmemo od naših bralcev.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Društvo in pridobitne dejavnosti

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 15.07.2016 12:20

V rubriki Odgovor strokovnjaka bomo tokrat pojasnili, kakšne omejitve imajo društva pri opravljanju pridobitnih dejavnosti. Društvo je namreč nepridobitno združenje najmanj treh članov, ki pa lahko za podporo opravljanja nepridobitne dejavnosti opravlja tudi pridobitne dejavnosti.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Delo na črno

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 29.03.2016 09:24

V današnji rubriki Odgovor strokovnjaka bomo pojasnili, kaj je delo na črno in kakšni pogoji morajo biti izpolnjeni, da oseba opravlja delo na črno. Slednje bomo ponazorili s primeri iz prakse. Na koncu pa še prikazali razpon glob za opravljanje dela na črno.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Organizacija javne prireditve

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 15.06.2015 11:26

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bomo predelali pravne vidike organizacije javne prireditve. Kakšna je pravna definicija javne prireditve, kdaj je potrebno javno prireditev prijaviti in komu ter kaj je potrebno pri organizaciji javne prireditve še upoštevati, preberite v nadaljevanju.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Rok za zavrnitev računa

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 11.05.2015 11:06

V današnji rubriki Odgovor strokovnjaka se bomo ukvarjali z roki za zavrnitev računa oziroma izdane fakture. V nadaljevanju preberite, kdaj je možno zavrniti račun, koliko časa imate na voljo, da to storite in kakšne so posledice v primeru, da tega ne storite.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: DDV pri poslovanju s tujino

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 07.05.2015 08:58

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bomo pojasnili način obdavčenja z davkom na dodano vrednost, kadar podjetje blago in storitve kupi oziroma proda v drugi državi, pri čemer smo upoštevali razlikovanje med državami članicami EU in državami izven območja EU.

Preberi več

Prijavi se na e-novice!