Odgovor strokovnjaka

Avtor Borut Borštnik Zadnja sprememba 30.06.2012 18:14
Rubrika odgovor strokovnjaka, ki je namenjena odgovorom na vaša vprašanja.

Odgovor strokovnjaka: Božičnica

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 04.12.2014 13:20

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bomo obdelali t.i. božičnico. Božičnica se z davčnega vidika smatra kot dohodek iz delovnega razmerja, zato je potrebno ob izplačilu slednje obračunati in plačati akontacijo dohodnine ter prispevke za socialno varnost.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Poslovni ali osebni TRR?

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 21.10.2014 10:59

V tokratni rubriki odgovor strokovnjaka bomo obelodanili odločitev, ki jo morajo pred poslovanjem sprejeti vsi samostojni podjetniki, in sicer, ali odpreti poslovni ali ločen osebni transakcijski račun? Odgovor preberite v nadaljevanju.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: eOpominjanje o neplačilu davščin

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 02.09.2014 10:01

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bomo predstavili novost na davčnem področju. Od 1. septembra dalje bo namreč opominjanje o davčnih dolgovih potekalo samo še preko portala eDavki. V nadaljevanju preberite, kako se je mogoče izogniti stalnemu preverjanju obstoja morebitnih opominov.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Kdaj pogodba ni veljavna?

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 28.08.2014 10:30

V današnji rubriki Odgovor strokovnjaka bomo odgovorili na vprašanje: kdaj pogodba ni veljavna? Opisali bomo tudi razliko med ničnostjo in izpodbojnostjo pogodbe ter navedli pravne posledice v obeh primerih. Več preberite v nadaljevanju.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: pavšalni prispevki za popoldanski s.p.

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 25.09.2015 12:37

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bomo obravnavali prispevke, ki jih mora plačevati t.i. "popoldanski" s.p.. Le-ta ima dopolnilno dejavnost poleg redne zaposlitve, iz katere že ima plačane prispevke za socialna zavarovanja. Kljub temu pa je tudi tukaj potrebno plačevati mesečni pavšal.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Poslovanje z uporabo žiga

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 17.06.2014 18:33

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bomo odgovorili na vprašanje, ali je obvezno pri poslovanju uporabljati žig oziroma štampiljko. Nekateri žigu dajejo velik pomen in ga smatrajo kot potrditveni dokaz pravilne in resnične identifikacije podpisanega. Več preberite v nadaljevanju.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: vsebina računa

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 13.04.2014 16:45

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka se bomo ukvarjali z vsebino računa. Katere so torej obvezne sestavine računa oziroma kaj mora račun vsebovati, da je pravno formalno pravilen. Odgovor si preberite v nadaljevanju.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: porodniška in s.p.

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 07.04.2014 17:05

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka se bomo ukvarjali s porodniškim dopustom samostojnih podjetnic. V nadaljevanju bomo razložili vse v zvezi s starševskim nadomestilom in vplivom le-tega na poslovanje samostojnih podjetnic.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: poročanje o potnih stroških

Avtor Nejc Setnikar — Zadnja sprememba 15.10.2014 12:25

Tokrat bomo v rubriki Odgovor strokovnjaka razjasnili dileme glede poročanja o potnih stroških, ki se se pojavile po objavi Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: vpis v razvid medijev

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 01.09.2013 20:57

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bomo pisali o vpisu v razvid medijev. Pravna podlaga za ustanovitev in vodenje razvida medijev je namreč Zakon o medijih RS, način vodenja razvida ter postopek za vpis in posredovanje podatkov iz razvida pa natančneje določa pravilnik.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: kadrovske štipendije

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 25.08.2013 19:08

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bomo odgovorili na vprašanje podjetnika, ki ga je zanimalo, kako priti do sofinancirane kadrovske štipendije in kakšne obveznosti tovrstne štipendije prinašajo podjetnikom.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: socialno podjetništvo

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 19.08.2013 09:14

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bomo odgovorili na vprašanje bralca, ki ga zanima, kako je definirano socialno oz. družbeno podjetništvo, kaj to sploh je, na katerih področjih delujejo socialna podjetja podjetja in ali so lahko ta dobičkonosna.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: izterjava terjatev

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 02.03.2015 14:42

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka vam predstavljamo problem, s katerim se srečujejo mnogi podjetniki. To so neplačila za opravljene storitve. Na srečo pa obstaja kar nekaj načinov, ki vam lahko pomagajo pri uspešnem upravljanju terjatev.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Zakon o dohodnini RS

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 14.07.2013 12:38

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka vam predstavljamo odgovor na vprašanje bralca o spremembah Zakona o dohodnini RS, ki so začele veljati 1. januarja 2013. V Uradnem listu RS, št. 94/12 je bil namreč lanskega decembra objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini RS.

Preberi več

Prijavi se na e-novice!