Odgovor strokovnjaka

Avtor Borut Borštnik Zadnja sprememba 30.06.2012 18:14
Rubrika odgovor strokovnjaka, ki je namenjena odgovorom na vaša vprašanja.

Odgovor strokovnjaka: Obračun kilometrine

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 19.05.2013 21:35

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka vam predstavljamo vprašanje v zvezi z obračunom kilometrine. Samostojnega podjetnika namreč zanima, kako si lahko obračuna kilometrino za vsakodnevni prevoz do iste stranke z osebnim vozilom, ki ga ima v lasti kot fizična oseba.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Izterjava dolga

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 12.05.2013 19:00

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka vam predstavljamo vprašanje v zvezi s postopkom izterjave dolga neplačanega računa. Bralca je namreč zanimalo, kakšen je postopek izterjave dolga, kako naj vloži predlog za izvršbo in koliko znašajo sodne takse.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: prokurist

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 14.04.2013 19:53

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka si bomo podrobneje ogledali obseg zastopanja prokurista, pogodbo o prokuri in obdavčitev nagrad prokuristom ter odgovorili na vprašanje, ali ima podjetje lahko več prokuristov.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: prispevki ob odprtju podjetja

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 28.03.2013 21:08

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bomo odgovarjali na vprašanje v zvezi s plačilom prispevkov od odprtju podjetja. Bralca namreč zanima, ali se mu splača z odprtjem podjetja malce počakati, da bi tako bil deležen delne oprostitve prispevkov ob odprtju podjetja.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: letno poročilo za s.p.

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 26.10.2016 16:24

Tokrat si bomo podrobneje ogledali tematiko oddaje letnega poročila. Samostojni podjetniki morajo namreč enkrat letno, v treh mesecih po koncu poslovnega leta, sestaviti letno poročilo, katerega vsebina je odvisna od števila zaposlenih, prihodkov od prodaje in vrednosti aktive.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Nova klavzula o oprostitvi DDV

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 24.02.2013 17:54

Podjetnik-davčni zavezanec ima vprašanje v zvezi z izdanimi računi, ki so oproščeni davka. Zanima ga namreč, ali je treba na izdanih računih, oproščenih plačila DDV, pisati člen ZDDV-1 ali člen Direktive, ki se nanaša na oprostitev, ali na računu zgolj navede »Oproščeno DDV«.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Uveljavljanje odbitka DDV

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 27.09.2016 16:39

V tokratni rubriki odgovor strokovnjaka si bomo podrobneje ogledali, kdaj ima podjetnik - davčni zavezanec - pravico do naknadnega odbitka DDV in do kdaj je rok za uveljavljanje pravice do odbitka DDV. Na vprašanje odgovarja DURS.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Nakup od fizične osebe

Avtor Lea Bevčič — Zadnja sprememba 10.02.2013 19:06

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka si preberite, kako je z enkratnimi posli oziroma z enkratnim opravljanjem dejavnosti (nakup podjetja od fizične osebe), torej v primeru, ko ne gre za opravljanje dejavnosti, za katero bi potrebovali dejavnost registrirati.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Nakup osnovnega sredstva

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 03.02.2013 17:52

Vprašanje, ki vam ga tokrat predstavljamo v rubriki Odgovor strokovnjaka, je bilo zastavljeno na MP forumu. Obiskovalec foruma nam je zastavil vprašanje, ki se nanaša na nakup osnovnega sredstva (plovilo) in plačila DDV-ja v tem primeru.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: poslovni prostor

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 06.02.2013 21:09

Tokrat vam predstavljamo vprašanje povezano s stroški vlaganj samostojnega podjetnika v poslovni prostor, ki je v lasti podjetnika kot fizične osebe v primeru, ko podjetnik poslovnega prostora ne izkazuje v poslovnih knjigah, ga pa uporablja za opravljanje dejavnosti.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: raziskava trga

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 20.01.2013 20:34

Tržna raziskava je način pridobivanja podatkov in iskanja odgovorov na vprašanja o vedenju porabnikov. Ključna vloga raziskav trga kot funkcije v podjetju (notranje ali zunanje) je zagotavljanje čimbolj zanesljivih dokazov oziroma podlage, na kateri lahko vodstveni kader gradi svoje odločitve.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Doregistracija dejavnosti

Avtor Maja Borštnik — Zadnja sprememba 14.01.2013 12:36

Bralec foruma se je na nas obrnil z vprašanjem glede doregistracije dejavnosti v podjetju. Podjetniki se za doregistracijo odločijo, ko že opravljajo osnovno dejavnost v podjetju, želijo pa navesti še dodatno dejavnost, ki je v registru še nimajo navedene. Poglejte si, kakšen je postopek.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Reklamacija

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 30.12.2012 11:57

Marsikateri podjetnik se je že večkrat srečal z reklamacijo in zavrnitvijo računa. Kljub temu zadeva ni tako preprosta, saj ni vse v tem, da podjetju, ki vam je izdalo napačen račun, pošljete utemeljeno reklamacijo.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: Razmejitev subvencije

Avtor Maja Borštnik — Zadnja sprememba 24.12.2012 08:52

V tokratni rubriki "Odgovor strokovnjaka" je Tanja Goljar iz Računovodskega servisa E-Amiga pojasnila, kako je glede razmejitve subvencije in o tem, kaj je potrebno storiti, da ne gre celotna subvencija v prihodek letošnjega leta.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: naložbe in varčevanja

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 09.12.2012 22:06

Kljub težkim časom podjetniki najdejo denar za naložbe. Predvsem zato, ker verjamejo v poslovno idejo ali pa zgolj zato, ker imajo na bančnem računu nekaj evrov viška in si jih želijo oplemenititi. V kolikor tudi vas zanimajo naložbe si lahko nekaj več o tem preberite v nadaljevanju.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka - uvažanje iz Alibabe

Avtor Maja Borštnik — Zadnja sprememba 20.11.2012 08:21

Uporabnik je na forumu zastavil vprašanje, ali mu lahko kdo svetuje glede zlatih članov v Alibabi, ali to funkcionira, ali obstaja kakšen posrednik, preko katerega je možno nakazati denar in on denarna sredstva sprosti šele takrat, ko je roba prispela.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: socialna kapica

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 30.10.2012 13:35

V tokratni rubriki odgovor strokovnjaka razlagamo kaj izraz »socialna kapica« pomeni za podjetnike. Na vprašanje bralca revije Podjetnik odgovarja finančni strokovnjak in predavatelj Igor Kadunc, direktor MBA.

Preberi več

Odgovor strokovnjaka: fundacija

Avtor Saba Resnik — Zadnja sprememba 21.10.2012 22:19

V tokratni rubriki odgovor strokovnjaka vam predstavljamo vprašanje s področja ustanovitve fundacije. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj več o tem kdaj lahko v imenu firme uporabite besedo fundacija in kakšen je postopek ustanovitve fundacije.

Preberi več

Prijavi se na e-novice!