MP intervju: Alen Faljić – Ljubljana Startup

Avtor — 22.04.2012
Na Ekonomski fakulteti v Ljubljani je od 18. do 20. maja potekal Ljubljana Startup, dogodek na katerem so se združili mladi programerji, dizajnerji in podjetniki, da bi ugotovili, ali je mogoče njihove poslovne ideje od prve zamisli do realizacije popeljati v le treh dneh.
MP intervju: Alen Faljić - Ljubljana Startup

MP intervju: Alen Faljić – Ljubljana Startup (Vir slike: sxc.hu)

Pri projektu Ljubljana startup ste se zgledovali po podobnih dogodkih iz tujine. Komu se je kot prvemu utrnila ideja ter koliko članov šteje organizacijska ekipa?

Tako je, v velik zgled so nam bili dogodki Startup Weekend, ki se že dlje časa pojavljajo na svetu. Že več kot leto dni nazaj smo z njimi navezali stik in izrazili željo, da točno ta dogodek pripeljemo v Ljubljano, a se je izkazalo, da točno tak koncept v našem okolju ne bi bil primeren. Ljubljana Startup v osnovi odgovarja na dve težavi, in sicer, da obstaja ogromno posameznikov, ki bi radi bili podjetniki, a enostavno niso vpeti v to okolje in način razmišljanja, zato jim manjka znanj in izkušenj, ter da so študentje različnih fakultet v Ljubljani premalo povezani med seboj.

Zato smo koncept tujih dogodkov nekoliko predrugačili – ne pojavljajo se namreč več moderatorji, ki v ekipah prevzamejo vlogo določevalca nalog. Namesto tega smo vključili dejanske mentorje iz gospodarstva, uvedli smo kvote za posamezne profile (sprejeli smo samo določeno število ekonomistov, samo določeno število iOS razvijalcev, samo določeno število dizajnerjev …) in še najpomembneje – dogodek je bil za udeležence brezplačen.

Celoten koncept dogodka je zrasel po številnih pogovorih med kolegi podjetniki, ključni preskok pa se je zgodil po Gospodarskem izzivu 2011, ki ga je organiziral TOPEF (društvo akademsko najuspešnejših študentov EF). Takrat smo ugotovili, da je klasično tekmovanje za naj poslovni načrt že prežvečena zgodba in to je bil povod, da smo začeli resno delati na alternativnem projektu. Priprave so potekale več mesecev, na projektu pa je delalo vedno več prostovoljcev. Na dogodku je organizacijska ekipa štela prek 30 članov/prostovoljcev.

Šlo je za enkratni dogodek, pa vendar, imate v mislih tudi kakšno nadaljevanje?

Vsekakor si želimo, da ta zgodba zaživi, glede na odziv je že jasno, da bi lahko organizirali tri ločene dogodke in bi bili polno zasedeni. Še kdaj? Absolutno!

Dogodek se je odvijal na Ekonomski fakulteti v Ljubljani v nekoliko nenavadnih, nočnih urah. Je Ekonomska fakulteta sodelovala kot partner pri dogodku? Ste imeli še kakšnega partnerja, sponzorja, ali ste dogodek organizirali prostovoljno?

Zelo veseli smo, da nas je Ekonomska fakulteta tako prijazno sprejela. Čeprav so bili sprva nekoliko začudeni nad konceptom, so takoj razumeli, da gre za stik študentov s podjetništvom v najbolj pristni obliki – skozi prakso. Na roko so nam šli v tako rekoč vseh vidikih, od spanja v spalnih vrečah v eni od predavalnic, do brezplačne uporabe velike dvorane. Seveda so nam na pomoč priskočili tudi sponzorji, tako obsežnega projekta ne bi mogli narediti brez njih. Ob tem pa velja poudariti, da je šlo za dogodek, ki je bil namenjen izključno v dobrobit študentov in vzpodbujanje podjetništva med mladimi. Celotna ekipa je na njem delovala prostovoljno!

Ne pozabite tudi na ostale MP intervjuje!

Kateri mentorji so bili prisotni na dogodku ter kateri angelski investitorji?

Na dogodku je bilo prisotnih preko 20 mentorjev, bivših podjetnikov leta, dobitnikov gazel, strokovnjakov z različnih področij, med drugim Aleš Lisac, Tine Poštuvan, Rok Stritar, Štefan Furlan … Ponosni smo, da smo uspeli na eno mesto pritegniti najboljše od najboljših na področju angelskih investitorjev v Sloveniji, kot npr. RSG Capital, Meta Group, Cobik, Klub poslovnih angelov. Poleg tega smo želeli vse skupaj še malo popestriti, zato smo povabili tudi nekaj najbogatejših Slovencev. Član komisije je bil recimo tudi Erazem B. Pintar.

Oznake: , , , ,