MP intervju: Tamara Šišić Kramer – Nupo Slovenija

Avtor — 17.09.2013
Ste se kdaj vprašali, kako pognati evropsko blagovno znamko na domačem trgu in jo ob tem uspešno implementirati v vse pore? Kako doseči njeno visoko stopnjo prepoznavnosti in posledično lojalnosti strank ter ob tem ohraniti pomembno komponento etične naravnanosti?
MP intervju: Tamara Šišić Kramer - Nupo Slovenija

Tamara Šišić Kramer z možem Rokom Kramerjem, direktorjem.

O NUPO, ki je v Sloveniji prisotna od leta 2011, smo spregovorili z uspešno poslovno žensko, direktorico v marketingu in prodaji omenjene blagovne znamke za področje CEE (Central Eastern Europe), Tamaro Šišić Kramer.

Lahko bi rekli, da je zgodba NUPO resnična zgodba o uspehu, ki ga doseže le majhno število blagovnih znamk. Korenine NUPO, ki je pravzaprav sestavljanka besed NUtritional (hranljiv) in POwder (prašek), segajo na Dansko, že v daljno leto 1981.

Zaradi visoke učinkovitosti je Nupo dietna prehrana, pod katero spadajo Nupo dietni napitki in dietne juhe, kot edini vir prehrane v zelo nizkoenergijski dieti odobrena tudi s strani danske veterinarske in zdravstvene inšpekcije ter tudi v Sloveniji registrirana na Ministrstvu za zdravje kot živilo za posebne zdravstvene namene.

Pod Nupo blagovno znamko pa ne spada samo dietna prehrana, temveč tudi skupina zdravih nadomestil obroka v obliki ploščic in napitkov v tetrapaku, ki so živila v energijsko omejenih dietah ter prigrizki v obliki zdravih in lahkih žitnih ploščic.

Kateri dejavniki so vas vodili v drzno odločitev implementacije izvozno še neuveljavljene blagovne znamke na slovenski trg?

Zadnjih 15 let sem bila že kot inštruktor skupinske vadbe močno vpeta v delo z ljudmi, ki so želeli spremeniti svoj življenjski slog, se počutiti dobro v svoji koži, zadovoljno in samozavestno, se razbremeniti odvečnih kilogramov, stopiti iz začaranega kroga nepravilnega prehranjevanja, (za)živeti zdravo in tudi sama pri sebi sem videla, da pri tem neizmerno uživam. Uživam v svetovanju in motiviranju posameznikov, kako priti do njihovega cilja tudi, če želijo le dolgoročno vzdrževati zdrav življenjski slog.

Skozi leta dela v farmacevtskem podjetju na področju t.i. weight managementa ter prepletanja inštruktorstva skupinskih vadb, sem našla svoje poslanstvo. Glede na moje odraščanje v družinskem podjetju, je bilo le vprašanje časa, kdaj bom stopila na samostojno poslovno pot.

Odločitev, da skupaj z možem ustanovim podjetje, je padla leta 2010. Takrat bi marsikdo rekel, da je najmanj primeren čas, da pustiš za seboj redno zaposlitev v mednarodnem farmacevtskem podjetju, da bi sledil svojim sanjam.

Sprva z implementacijo prve poslovne priložnosti, spletno mobilne platforme za spremembo življenjskega sloga t.i. Mobilni fitnes, na podlagi katere je sestavljen tudi Nupo sistem polj, ki posameznika poučuje o zdravih in nezdravih živilih ter jasnem razumevanju hranilnih vrednosti živil skozi t.i. polja (zelena – ogljikovi hidrati, modra – beljakovine, rdeče – maščobe, alkohol) in ne skozi kilokalorije, z dnevnim vpisom zaužitih živil za nadzor nad energijskim vnosom, vpisovanjem telesne aktivnosti ter s tem spreminjanjem življenjskega sloga in iskanjem pravega ravnovesja.

Tako naju je Mobilni fitnes, ki prav tako izvira iz Danske, vodil do blagovne znamke Nupo, kjer sva prepoznala izjemen potencial evropsko in svetovno še neizkoriščene poslovne priložnosti. Slovenija je bila namreč ena prvih držav izvoznic, saj je bila Nupo blagovna znamka v tistem času prisotna le na Danskem tržišču in malo na Švedskem ter Norveškem, a to s 30-letno tradicijo.

Od tega dolgih 25 let v rokah vodilnega obesitologa dr. Flemming Quaade-ja ter po njegovi smrti zadnjih 7 let v odličnih rokah danskega družinskega podjetja Nupo S/A, ki je izkoristilo dediščino izjemno učinkovite, kakovostne ter močno klinično dokumentirane dietne prehrane ter izvedlo popoln »rebranding« blagovne znamke, ki danes že s samim vrhunskim izgledom diši po skandinavskem čistem dizajnu in linijah danskega mladega oblikovalca Muggie-ja Ramadanija, večkrat mednarodno nagrajenega.

Bi lahko pod vašo odločitev za ta drzen korak šteli tudi dejavnik izvozne neprisotnosti blagovne znamke Nupo na tržišču srednje vzhodne Evrope?

Da. Prav izvozna neprisotnost blagovne znamke na tržišču srednje vzhodne Evrope je bila med glavnimi dejavniki odločitve za implementacijo, poleg vseh konkurenčnih prednosti, ki jih nudijo Nupo izdelki ter sam Nupo koncept. Hkrati smo vedeli, da bomo morali zaradi lokalnega nepoznavanja blagovne znamke ogromno investirati v grajenje blagovne znamke iz nič v posamezni državi, z vsakim novim vstopom.

Vsekakor za majhno podjetje kot je naše, startup, je bilo tudi takrat izjemno težko dobiti finančna sredstva, banke kreditov niso dajale in vse, kar sva imela, je bilo osebno premoženje, ki sva ga v celoti vložila, s popolnim zaupanjem drug v drugega ter vero v odlično poslovno priložnost, za katero sva imela znanje in jasno vizijo, da jo uresničiva.

Dejstvo, da je bila blagovna znamka NUPO razvita v bolnišnici Hvidovre na Danskem, pod nadzorom vodilnega zdravnika za debelost, dr. Flemming Quaade-ja, pred več kot tremi dekadami, slednji pridaja pečat trdnih temeljev. NUPO se pojmuje tudi kot najstarejša in odlično dokumentirana zelo nizko energijska dieta na svetu. So bila med drugim tudi navedena dejstva tista, ki so prispevala k zanimanju za podjetniško pot z omenjeno blagovno znamko?

Več kot 50 kliničnih študij, razvoj Nupo dietne prehrane pod okriljem zdravnika v bolnišnici in 30-letna tradicija z več sto tisoč zadovoljnimi uporabniki, so bile vsekakor glavne konkurenčne prednosti, ki so nam potrdile učinkovitost, kakovost in s tem prikazale velik potencial bodočih zadovoljnih uporabnikov, ki nam iz dneva v dan dajejo smisel in potrjujejo naše poslanstvo, pomagati ljudem dolgoročno spremeniti svoj življenjski slog, ki vodi v izboljšanje kakovosti življenja posameznika, podaljšano življenjsko dobo in omogoči, da marsikdo naredi resnično nov začetek v življenju.

Vendar zgolj dejstva niso vedno odločilni faktor. Sama sem se vedno močno zanašala na intuicijo, ki me vodi že celo življenje in kdaj enostavno veš, da je neka odločitev prava, še preden pretuhtaš vsa surova dejstva. Sama vedno raje stavim v prvi vrsti na ljudi in produkt, kot le samo na produkt in tako se je tudi med nami in materinskim podjetjem Nupo ustvarila prava energija, kjer enostavno veš, da je »to to«.

Danci so že kot narod izjemno prijetni, odprti, poslovno zelo etični in iskreni ter vredni zaupanja. Tudi oni so sprejeli svoje tveganje, saj so zaupali svojo blagovno znamko vstopu na popolnoma nova tržišča, majhnemu družinskemu podjetju brez dolge preteklosti in močnega finančnega zaledja. Vse to le na podlagi dobro pripravljenega poslovnega načrta, našega znanja, preteklih izkušenj, zaupanja ter vizije, ki je že od daleč kričala, da je meja le nebo in poslanstva, ki je dihalo z blagovno znamko.

Strast do izpolnjevanja le-tega z vsakodnevnim prisostvovanjem izjemnim zgodbam posameznikov, katerim je Nupo spremenil življenje.

nupo3

Nupo snack bar

Katere dejavnike vse, je po vašem mnenju pri sami implementaciji tuje blagovne znamke na slovenski trg priporočljivo upoštevati in kakšen recept bi kot direktorica v marketingu in prodaji podali podjetnikom, ki bi se odločili za podobno pot? 

Ko se podjetnik loti ocenjevanja potenciala posamezne poslovne priložnosti, vsekakor mora pokriti oz. raziskati vrsto dejavnikov, da oceni potencial le-te in mnenja sem, da se je brez ustreznega poslovnega načrta nesmiselno lotevati posla, saj to pomeni, da za to, kar počnemo, nimamo kompasa. Pri meni je glede na interno in eksterno situacijsko analizo, v prvi vrsti prednjačila vrsta konkurenčnih prednosti, ki jih sami Nupo izdelki ponujajo, predvsem dietna prehrana kot tudi nadomestila obroka in prigrizki.

Vendar je moje vodilo in priporočilo drugim ob tem to, da v prvi vrsti najdejo nekaj, v čemer se sami vidijo, nekaj, kar jih osrečuje in kjer vidijo, da iz tega lahko naredijo dobro poslovno priložnost.

Torej, da je za produkt oz. storitev povpraševanje na tržišču in če ga ni, da ga znajo ustvariti. Izkoristijo svoje znanje, izkušnje in tudi mrežo ljudi, da si ustvarijo ekipo, ki diha kot eno z istim ciljem, v isto smer ter s kulturo podjetja. Kjer so vrednote, ki jih postavijo zaposleni v podjetju, vodilo za vse odločitve ter prioriteta podjetja, da z zaposlenimi kot tudi vsemi partnerji in klienti ter uporabniki ustvarjajo dolgoročne in trajne odnose z obojestransko koristjo brez izkoriščanja. Predvsem pa, da se na celem potovanju tudi zabavajo.

Na katerih področjih menite, da ima NUPO dietna prehrana oz. dietni koncept prednost pred ostalimi dietami podobnega ranga?

Najpomembnejše konkurenčne prednosti Nupo dietne prehrane, torej Nupo dietnih napitkov in dietnih juh, ki so tudi botrovale prepoznavanju odlične poslovne priložnosti, so:

 • registrirana na Ministrstvu za zdravje
 • živilo za posebne zdravstvene namene, za uravnavanje srednje resne in resne debelosti, ki se uporablja kot edini vir prehrane v zelo nizkoenergijski dieti (>800 kcal)
 • razvoj Nupo dietne prehrane v bolnišnici pod okriljem zdravnika za paciente, ki so se pripravljali na bariatrično operacijo (ITM>45 kg/m2) in so morali pred le-to hitro izgubiti odvečne kilograme,
 • prvi popolni prehranski nadomestek v zelo nizkoenergijski dieti (<800 kcal), ki kljub nizkemu vnosu energije daje telesu vse, kar potrebuje (vse potrebne vitamine, minerale, hranilne snovi, vlakna) z ohranjanjem mišične mase, zaradi visoke vsebnosti beljakovin,
 • znanstvena dokumentacija, ki seže čez 50 kliničnih študij v obdobju 30-letne prisotnosti na Danskem,
 • skandinavski dizajn pakiranja, ki jasno komunicira vrhunsko pozicioniranje blagovne znamke,
 • dietna prehrana, ki nadomešča obstoječo prehrano s 6 obroki dnevno brez dodatnega stroška,
 • hitro viden rezultat glede na izjemno učinkovitost ter hkrati ohranjanje mišične mase ter izguba kilogramov na račun telesne maščobe,
 • spreminjanje prehranjevalnih navad skozi prehranjevanje 6 obrokov dnevno,
 • signifikantno izboljšanje zdravstvenega stanja v zelo nizkoenergijski dieti (>800 kcal) do mere, da pacient ne potrebuje več zdravil,
 • Nupo sistem polj, ki pomaga posamezniku imeti nadzor nad ostalim vnosom živil pri režimu kombinacije Nupo dietne prehrane,
 • celovita storitev z osebnimi svetovanji v lekarni, nadzorom in motivacijo posameznika na njegovi poti,
 • širok spekter okusov,
 • Nupo dietni napitki, izbrani kot Produkt leta 2013 s strani uporabnikov, glede na zadovoljstvo pri uporabi, inovativnosti in kakovosti,
 • Nupo blagovna znamka v Sloveniji kot na Hrvaškem s strani potrošnikov izbrana za Superbrand 2013/2014.

Iz leta 2011 na 2012 je prodaja izdelkov NUPO poskočila za več kot 100%. To je v časih, ko je recesija že dodobra zažrta v raznovrstne gospodarske panoge, izjemno presenetljiv podatek. S kakšnimi prijemi vam je to pravzaprav uspelo? 

Imamo premium proizvode odlične kakovosti, jasno začrtano vizijo, odličen tim, ki diha z blagovno znamko, družinsko kulturo podjetja, vrednote so naše vodilo in vsakodnevno izpolnjujemo svoje poslanstvo ter v celoti zadovoljujemo naše stranke. To pomeni tako zaposlene, partnerje kot tudi uporabnike in paciente. To je naše vodilo številka ena.

Ali menite, da vaša podjetniška vizija v času recesije lahko ohrani komponento grandioznosti?

Menim, da prav v težkih časih podjetja, ki imajo postavljene dobre temelje od znotraj navzven lahko še dodatno učvrstijo svoj položaj na trgu. Svojim strankam ponudijo še tisto dodatno piko na i, da pokažejo, kaj jim pomenijo, potrdijo odlično pozicioniranje v očeh uporabnika ter ohranjajo trajne odnose s svojimi partnerji s superiorno ponudbo, ki se stalno razvija, posluša potrebe kupcev in prilagaja trgu ter odlično zadovoljuje partnerje na vseh področjih. Pod besedo partnerji mislim zaposlene, poslovne partnerje ter predvsem uporabnike.

Preverite tudi ostale intervjuje v zavihkuMP zgodbe.

Vsak kontakt s produktom ali zaposlenim je kontakt z blagovno znamko, zato pri nas ni odstopanja in še naprej bomo težili k temu, da je vsak kontakt z Nupo blagovno znamko izkušnja, ki navdihuje na vsakem koraku in s katero izpolnjujemo naše poslanstvo. Tako na slovenskem kot hrvaškem trgu, kamor smo vstopili pred dobre pol leta in to je naša poslovna strategija, ki jo implementiramo v vse pore, z vstopom na nova tržišča.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Feelif je slovenska inovacija za slepe in slabovidne

Feelif je slovenska inovacija za slepe in slabovidne

Feelif je slovenska inovacija, razvita v želji in upanju, da bo izboljšala kvaliteto življenja slepim in slabovidnim po vsem svetu. Podjetje Feelif je razvilo posebno napravo, ki omogoča predvajanje veččutne vsebine, namenjene učenju in zabavi slepih in slabovidnih. Preberite več >>

Bo Hive Project s tehnologijo blockchain prevetril faktoring?

Bo Hive Project s tehnologijo blockchain prevetril faktoring?

Pred kratkim je po slovenskih in svetovnih medijih zaokrožila vest, da je slovenska platforma Hive Project zmagovalka letošnje CoinAgende, svetovne konference zagonskih podjetij in projektov, ki temeljijo na tehnologiji blockchain. Preberite več >>

Noordung – ultimativni gadget za uživanje na poti

Noordung – ultimativni gadget za uživanje na poti

Slovensko zagonsko podjetje Noordung je pred kratkim začelo s prodajo inovativnih električnih koles z možnostjo predvajanja glasbe. O ideji, njenem razvoju, dodani vrednosti in načrtih za prihodnost smo se pogovarjali z ustanoviteljem podjetja Gregorjem Frasom. Preberite več >>

Tudi banka lahko pomaga mladim podjetnikom

Tudi banka lahko pomaga mladim podjetnikom

Mladi podjetniki se v iskanju sredstev za zagon svojega podjetja pogosto obrnejo tudi na banke, čeprav je pridobivanje kredita precej zahtevna naloga. Ali ste vedeli, da vam v bankah lahko pri ustanavljanju podjetja in stopanju na poslovno pot pomagajo tudi na druge načine? Preberite več >>

Hajdi.si – združitev funkcionalnosti s trendovskim dizajnom

Hajdi.si – združitev funkcionalnosti s trendovskim dizajnom

Hajdi Korošec Jazbinšek se je s poslovnim svetom srečala že kot priljubljena otroška pevka. Ko pa sta z možem Urbanom postala starša, se je podala v popolnoma drugačne vode – skupaj sta odprla spletno in fizično butično trgovino z otroško opremo in otroškimi modnimi dodatki. Preberite več >>

NV Holders – od izvirne ideje do mednarodne prepoznavnosti

NV Holders – od izvirne ideje do mednarodne prepoznavnosti

22-letni Nik Vene je leta 2014 ugotovil, da si mora stalno popravljati srajco. Po neuspešnem iskanju rešitve na trgu je sam oblikoval prvi držalec za srajce. Tri leta kasneje se lahko pohvali z dvema uspešnima kampanjama na Kickstarterju in več kot 10 tisoč prodanimi izdelki. Preberite več >>

KingsBox – stranke so na prvem mestu

KingsBox – stranke so na prvem mestu

Podjetje Tng oprema se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo. Luka Železnik in Dejan Kobal sta se za ustanovitev podjetja odločila med študijem, v prvi polovici letošnjega leta pa sta s prodajo opreme pod blagovno znamko KingsBox že presegla lanske prihodke. Preberite več >>

Panorganic: »Z dobrim izdelkom in izdelano strategijo bi moral biti uspeh skorajda zagotovljen!«

Panorganic: »Z dobrim izdelkom in izdelano strategijo bi moral biti uspeh skorajda zagotovljen!«

Lansiranje novega izdelka ali storitve na trg ni več tako preprosto, kot je bilo včasih. Da bi izstopali iz množice, morate uporabiti inovativne taktike in strategije, predvsem pa morate biti pripravljeni. Vse to so na lastni koži izkusili tudi v podjetju Panorganic. Preberite več >>

Pivovarna Pelicon – od neuspeha na Kickstarterju do uspešne male pivovarne

Pivovarna Pelicon – od neuspeha na Kickstarterju do uspešne male pivovarne

V Pivovarni Pelicon proizvajajo butično pivo po lastnih receptih. Njihova pot se je začela pred nekaj leti, ko so ugotovili, da je ponudba piva v Sloveniji izjemno majhna. Začeli so z začetnim paketom za varjenje piva, po štirih letih pa proizvedejo 20 tisoč litrov piva na mesec. Preberite več >>

Ne obžalujte napak, pravi dr. Jure Knez iz DeweSofta

Ne obžalujte napak, pravi dr. Jure Knez iz DeweSofta

Vsako leto propadejo številna zagonska podjetja. Podjetniki se vedno znova spotikajo ob pogostih ovirah, ki bi se jim lahko na preprost način izognili. Da se kaj takega ne bi zgodilo vam, preverite prispevek in se učite na napakah drugih. Preberite več >>

Oznake: , , , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje