MP intervju: Tomaž Pipp – ČILI PIPP

Tomaž Pipp, ki je iz gole ljubezni do vsega s pridihom pekočega že leta 2003 bolj za šalo kot zares posejal nekaj semen feferonov, je hobi nekaj let kasneje prelevil v donosen posel prodaje čilijev in čili omak.
MP intervju: Tomaž Pipp - ČILI PIPP

MP intervju: Tomaž Pipp – ČILI PIPP (Vir slike: cilipipp.si)

Vsa poslovna zgodba se je tako začela z njegovim prvim manjšim rastlinjakom, kjer so kraljevale različne vrste čilijev…

Spomladi leta 2010 je kot samostojni podjetnik tudi uradno pričel z gojenjem čilijev in izdelavo pekočih omak. Čili kot potentna rastlina, ki ima vrsto zdravilnih učinkov; od zmanjševanja migren, glavobolov in bolečine v sinusih, do zaviranja raka prostate, blaženja raznoraznih vnetij, pomoči pri zaščiti srca, hujšanju in zalogi vitamina C, je na naših jedilnikih velikokrat po nepotrebnem zapostavljena.

Tomaž Pipp nam je v pogovoru razkril zanimive začetke svoje podjetniške poti, pomen fascinantne zmage njegovih produktov v ZDA, priporočljivo ostrino pri gojenju te močne rastline in še marsikaj…

Svojo podjetniško pot ste začeli spomladi leta 2010. S kakšno stopnjo hitrosti menite, da je napredovalo povpraševanje po pekočih čili omakicah, ki v vaši ponudbi danes obsegajo resnično širok spekter in jih je mogoče naročiti prek spletne trgovine www.cilipipp.si, kupiti pa v dobro založenih trgovinah, marketih ter restavracijah po vsej Sloveniji?

Povpraševanje in zanimanje je ogromno. Veliko nas je, ki radi uživamo pekočo hrano, veliko je tudi takih, ki posegajo po naših ekstremno pekočih dobrotah. Očitno smo Slovenci že prej radi jedli pekoče, vendar je bila ponudba tovrstnih omak na našem trgu zelo revna.

Ko se je razširila vest o naših Čili Pipp omakah, sem velikokrat slišal komentar v smislu: ‘Kako sem vesel/-a, da se nekaj tako okusnega in pekočega končno dobi tudi v Sloveniji, in to od domačega pridelovalca! Bravo!’ Lahko rečem, da je povpraševanje hitro naraščalo, res hitro in seveda še narašča.

cili_pipp1

(Vir slike: cilipipp.si)

Kako ste s samim povpraševanjem po vaših izdelkih zadovoljni danes, ko se je kupna moč mnogih ljudi drastično zmanjšala?

Spadamo v tisto tržno skupino, v kateri se manjša kupna moč ne pozna. Naše poslovanje je iz leta v leto boljše. Očitno smo odkrili pravo tržno nišo.

V letu 2011 ste tri svoje pekoče omake poslali na tekmovanje v ZDA, kjer sodelujejo proizvajalci pekočih omak iz vsega sveta. Vse tri omake so zasedle fascinantno prvo mesto v svojih kategorijah. Kaj menite, da je pri vaših proizvodih tako navdušilo ameriške preizkuševalce?

Mislim, da je bila to mešanica vsega. Okus svežih čilijev (brez dodanih ekstraktov in raznih nadomestkov), naravne sestavine, barva, vonj, tekstura, in seveda pomembno dejstvo, da so omake brez konzervansov, barvil, arom in drugih umetnih dodatkov. Popolnoma naravne in kljub temu odlične.

Snov, ki da čilijem pekoč občutek, se imenuje kapsaicin, merska enota, s katero jo izražamo, pa so skovili. Naziv rekorderke med pekočimi je frebruarja 2012 pridobila paprika Trinidad Moruga Scorpion – z 1,2 milijona skovilov, medtem ko imajo za primerjavo običajni feferoni od 100 do 500 skovilov. Kam po tej lestvici uvrščate čili, ki ga gojite in prodajate sami?

Trinidad Moruga Scorpion je že ‘star’ rekorder. Najnovejši je Carolina Reaper, ki doseže moč tudi do 2 milijona skovilov. V naših rastlinjakih pa najdete vse od najmanj pekočih čilijev pa do zadnjega Guinessovega rekorderja, po lestvici nekje med 10 tisoč do 2 milijona skovilov.

Zakaj ste se odločili za tovrstno stopnjo pekoče ostrine?

Pestrost okusov za vse vrste naših kupcev. Tako je naš čili tudi za ljudi, ki ne marajo preveč pekoče hrane, imajo pa radi okus čilija in seveda zdravilne učinke le-tega. Zato se v naši ponudbi najde za vsakega nekaj.

cili_pipp2

(Vir slike: cilipipp.si)

Pekoči feferoni v sebi nosijo številne dobre lastnosti. Med drugim spodbujajo delovanje želodčne sluznice, ki začne izločati večje količine želodčnega soka in tako ščiti želodec. Poveča se tudi prekrva­vlje­nost prebavnega trakta, kar v veliki meri pospeši pre­bav­ljanje.

Nekateri zdravniki zato tudi menijo, da je možno z rednim uživanjem feferonov pozdraviti čire na želodcu ali dvanajsterniku in celo hemeroide! Kaj bi iz lastnih izkušenj dodali sami?

Veliko naših kupcev je pričalo o dobrodejnih učinkih, ki jih ima čili na naše telo. Sam lahko povem to, da definitivno izboljša in uredi prebavo, pospeši presnovo, pomaga pri glavobolih in prehladih, zaradi izločanja endorfina – hormona sreče, pa nam dvigne tudi počutje in razpoloženje. 

Feferoni varujejo tudi pred aterosklerozo ter srčno in možgansko kapjo. Ste kdaj uživanje slednjih komu priporočali v prvi vrsti zaradi zdravstvenih razlogov?

Uživanje čilija nikoli ne priporočam zgolj zaradi zdravstvenih razlogov, saj je to skrb zdravstvene stroke. Vsekakor pa povem, da je uživanje čilija in njegovih produktov koristno za naše telo in dobro počutje. So pa ljudje že precej ozaveščeni in si doma sami pripravljajo razne pripravke iz čilija. Mazila proti bolečinam in za prekrvavitev, tinkture, …

Pitje piva naj bi bila najhujša stvar, ki jo lahko storimo po zaužitju pekočih feferonov, saj se ostrina lahko še bolj zažre v naše brbončice. Kaj torej priporočate za gašenje ostrine?

Pekoč občutek omilimo z mlečnimi izdelki (mlekom, jogurtom, smetano). Zakaj točno, še ni jasno, domnevajo pa, da hladilno deluje glavna mlečna beljakovina kazein. Poskusiti velja tudi s sirom: je masten in vsebuje kazein – oboje naj bi izničilo učinek kapsaicina.

Kapsaicin je namreč alkaloid, ki je slabo topen v vodi in dobro topen v maščobah.

Preverite tudi ostale intervjuje v zavihkuMP zgodbe.

Kakšne vizije imate z vašo blagovno znamko Chili Pipp za naprej?

Za začetek bi radi ‘osvojili’ Slovenijo. Pomeni, da bi naše omake lahko kupili in poizkusili kjerkoli v Sloveniji. Malo se tudi že spogledujemo s sosednjimi trgi, kot sta Hrvaška in Srbija. Morda kasneje tudi širša Evropa, vendar nam trenutno naše kapacitete tega še ne dopuščajo. Smo pa definitivno zazrti v prihodnost in odprti za vse izzive, ki so še pred nami.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>


S podjetjem Vistion do individualnih rešitev strojnega vida

S podjetjem Vistion do individualnih rešitev strojnega vida

Mlado zagonsko podjetje Vistion od leta 2015 naročnikom ponuja individualne avtomatizirane rešitve strojnega vida. Pogovarjali smo se z direktorjem Rokom Miheljem. Preberite več >>

NV Holders – od izvirne ideje do mednarodne prepoznavnosti

NV Holders – od izvirne ideje do mednarodne prepoznavnosti

22-letni Nik Vene je leta 2014 ugotovil, da si mora stalno popravljati srajco. Po neuspešnem iskanju rešitve na trgu je sam oblikoval prvi držalec za srajce. Tri leta kasneje se lahko pohvali z dvema uspešnima kampanjama na Kickstarterju in več kot 10 tisoč prodanimi izdelki. Preberite več >>

Rok Starič: »Pustite svoji domišljiji prosto pot!«

Rok Starič: »Pustite svoji domišljiji prosto pot!«

Na MP dogodku: Razvij svojo idejo v donosen posel je svojo poslovno zgodbo predstavil mladi podjetnik Rok Starič. Preberite več >>

Blaž Kos: “Če želim kaj narediti, bom moral zavihati rokave”

Blaž Kos: “Če želim kaj narediti, bom moral zavihati rokave”

Tudi najbolj ambiciozni posamezniki lahko postanete žrtve brezplodnega trdega dela. Da se vam to ne bi pripetilo, si preberite nasvete Blaža Kosa. Preberite več >>

Z Munchy Monday do okusnih in zdravih prigrizkov

Z Munchy Monday do okusnih in zdravih prigrizkov

Na slovenskem trgu je pod okriljem podjetja Optiweb pred kratkim začela delovati nova storitev: dostava bolj zdravih prigrizkov v podjetja. Preberite več >>

Prvi slovenski center LEGO robotike

Prvi slovenski center LEGO robotike

Inštitut 4.0 je pred kratkim odprl Center LEGO robotike, prvo inštitucijo, namenjeno LEGO robotiki, v Ljubljani. Zgodbo inštituta in centra predstavljamo v prispevku. Preberite več >>

Od 100 kg do dveh ton mesečno zmletih arašidov

Od 100 kg do dveh ton mesečno zmletih arašidov

Od kampanje na Kickstarterju, ko se je svetu prvič predstavilo Rokovo arašidovo maslo, sta minili že dve leti. Ekipa se sedaj sooča z rastjo in širitvijo. Preberite več >>

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje