Kako zaposliti delavca?

Avtor Uršula Pust — 12.07.2011
Komentiraj!
V sledečem članku si lahko preberete vse o zaposlovanju delavca oziroma sebe v lastnem podjetju. Za zaposlitev je najprej potrebno javno objaviti prosto delovno mesto, nato urediti pogodbo o zaposlitvi, na koncu pa izpolniti še M1 obrazec.
Kako zaposliti delavca?

Kako zaposliti delavca? (vir slike: sxc.hu)

Čestitamo, vaše uspešno poslovanje je povečalo obseg dela in potrebujete dodatno pomoč. Če predpostavimo, da ste že uspešno izbrali ustreznega kandidata, je za sklenitev delovnega razmerja potrebno izpeljati zakonsko določene postopke in pridobiti ustrezno dokumentacijo:

 • javno objaviti prosto delovno mesto,
 • pripraviti in z delavcem skleniti pogodbo o zaposlitvi,
 • prijaviti delavca v obvezno pokojninsko, invalidsko, zdravstveno zavarovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti (M1).

Javna objava prostega delovnega mesta

Novela Zakona o urejanju trga dela (ZUTD-A), ki je začela veljati aprila 2013, ukinja obvezno prijavo prostega delovnega mesta na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ). Vendar pa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) še naprej vsebuje zahtevo po javni objavi. Če torej kot delodajalec nočete prostega delovnega mesta objaviti na ZRSZ (čeprav to še vedno lahko storite brezplačno), morate zanjo poskrbeti sami, kar pomeni, da morate prosto delovno mesto objaviti na svoji spletni strani, v svojih poslovnih prostorih, na raznih zaposlitvenih portalih oziroma spletnih straneh ali pa v sredstvih javnega obveščanja. Zadostuje ena od teh variant. 26. člen ZDR-1 pa določa tudi izjeme od obvezne javne objave, kot na primer zaposlitev družinskih članov delodajalca, ki je fizična oseba, zaposlitev za določen čas, ki traja največ tri mesece in zaposlitev družbenikov v pravni osebi.

Obvezna javna objava na Zavodu RS za zaposlovanje pa še vedno velja za delodajalce v javnem sektorju ali gospodarski družbi v večinski državni lasti.

  Prijava v obvezno pokojninsko, invalidsko, zdravstveno zavarovanje ter zavarovanje za primer brezposelnosti

  Tudi zavarovanje je možno osebno, na predpisanem obrazcu M-1, ali prek elektronskih storitev e-VEM, v tem primeru potrebujete (med drugim) elektronski podpis. Za zavarovanje kandidata potrebujete še podpisano pogodbo o zaposlitvi in potrjen PD, ki ga ZRSZ oštevilči z registrsko številko.

  Prijavo v zavarovanja opravite na zavodu za zdravstveno zavarovanje najkasneje v osmih dneh od sklenitve pogodbe. V kolikor boste bodoče sodelavce zavarovali osebno, lahko M-1 obrazec kupite v knjigarni. Če boste prvič zaposlovali sodelavce, morate za izpolnitev obrazca pridobiti tudi registrsko številko - zanjo lahko zaprosite na kateri koli enoti zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), lahko tudi ob prvem zavarovanju, in dodelili vam jo bodo.

  Preberite tudi: Subvencija za zaposlitev delavca.

  Izpolnjen obrazec M-1 (navodila za izpolnjevanje najdete na spletni strani ZZZS), podpisano pogodbo o zaposlitvi in kopijo PD torej odnesete na najbližjo enoto ZZZS, kjer vam prijavo potrdijo, vi pa morate kopijo prijave v zavarovanje le še izročiti na novo zaposlenemu delavcu.

  Avtorica članka je Uršula Pust, univ.dipl.soc. iz podjetja Atama - agencija za zaposlovanje.

  Spremembe, ki se nanašajo na novelo ZUTD-A v članek vnesel Nejc Setnikar.

  Prijavi se na e-novice!