Popoldanski s.p.

Avtor Borut Borštnik — 20.02.2015
Komentiraj!
Vse, kar morate vedeti o popoldanskem s.p.. Kdo lahko odpre popoldanski s.p., koliko znašajo prispevki, kakšni so davki in obveznosti, kdaj in kam se plača prispevke. Tudi o nekdanjem študentskem in upokojenskem s.p..
Popoldanski s.p.

"Popoldanski" s.p. (Vir slike: sxc.hu)

Popoldanski s.p. ni pravni oziroma zakonski termin, zato ga ne najdete v zakonih ali pravnih aktih. Gre za pogovorni izraz, ki označuje samostojnega podjetnika, ki opravlja dopolnilno dejavnost in ki si prispevkov za socialna zavarovanja ne plačuje sam, ampak je zavarovan z drugega naslova.

Za koga je popoldanski s. p. primeren?

Tovrstna oblika dejavnosti je primerna za posameznika, ki ima plačilo prispevkov za socialno varnost urejeno prek zaposlitve v drugem podjetju. Popoldanski s.p. (dopolnilna dejavnost oziroma postranski poklic) ima lahko le oseba, ki je v delovnem razmerju za polni delovni čas (40 ur na teden).

Popoldanski s.p. ponavadi odprejo tisti, ki jim delo v redni službi ne zadostuje, ali zaradi premalo zaslužka ali pa imajo željo po ustvarjanju na svojem. Zaradi relativno nizkih stroškov prispevkov (nekaj cca. 65 evrov na mesec) je ta oblika podjetja neke vrste poligon za podjetniško udejstvovanje. V primeru, da posel uspe, se lahko hitro razširi dejavnost na poln delovni čas ali pa odpre kakšno drugo obliko podjetja.

Razlike med navadnim in popoldanskim s. p.

Pravni status navadnega s.p. in popoldanskega s.p. je enak, med njima ni razlike. Prav tako so enake dolžnosti in pravice med navadnim s.p. in popoldanskim s.p. Razlika je le v plačilu prispevkov za socialno varnost, ki so pri popoldanskem s.p. bistveno nižji.

Naj na tem mestu dodamo še to, da izraz "popoldanski s.p." ni pravno veljaven termin. Gre za pogovorno poimenovanje oblike s.p. za tiste, ki imajo pravico, do plačevanja nižjih prispevkov. Izraz uporabljamo enostavno zato, ker je tovrstna komunikacija najbolj pogosta ter enostavna.

Kako podjetni sam plača prispevke?

Višina prispevkov pri popoldanskem s. p.

Nosilec popoldanskega s.p. kot nadomestilo za opravljanje dejavnosti plačuje pavšalne mesečne prispevke. 

Prispevki za popoldanski s p. so naslednji:

Vrsta prispevkaZnesek
Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 32,20* evrov
Zdravstveno zavarovanje (poškodba pri delu, poklicna bolezen in obvezno zdravstveno zavarovanje) 32,67* evrov
SKUPAJ 64,87 evrov

Nazadnje ažurirano januarja 2016.*

Plačilo prispevkov

Prispevek se plačuje do 15. v mesecu, za pretekli mesec, tudi če dejavnosti niste opravljali. Mirovanje s.p. ne obstaja!

Prispevke za popoldanski s.p. se plačuje do 15. dne v mesecu za pretekli mesec. Zneske je potrebno plačati tudi v primeru, da dejavnosti niste opravljali. Položnici (UPN naloga) je morate napisati sami, DURS jih ne pošilja. Podatki za plačilo so naslednji:

PrejemnikPodračunSklicZnesek
ZPIZ - Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje SI56 0110 0888 2000 003 Model 19, vaša davčna številka + 44008 32,20* evrov
ZZZS - Zavod za zdravstveno zavarovanje RS SI56 0110 0888 3000 073 Model 19, vaša davčna številka + 45004 32,67* evrov

Nazadnje ažurirano aprila 2015.*

Običajni s.p. v primerjavi s "popoldanskim" plačuje najmanj 330,15 evrov prispevkov mesečno (podatek za april 2015). Več o prispevkih za običajni s.p. >>

Študent podjetnik in upokojenec podjetnik

1.1.2013 je bila posebna  oblika popoldanskega s.p. namenjena študentom - študentski s. p. ukinjena.

Od 31.1.2015 dalje pa je bila uvedena tudi sprememba pri opravljanju popoldanske dejavnosti, ko to dejavnost upravlja upokojenec. Namreč upokojenec ne sme več imeti popoldanskega s.p. ne da bi izgubil pravico do prejemanja pokojnine. Če želi upokojenec opravljati dejavnost se mora za vsaj 20 ur tedensko vključiti v socialna zavarovanja, pri tem pa dobiva le sorazmerni del pokojnine. Več o tem v članku Upokojenci morajo do 31.1. prenehati z opravljanjem dejavnosti. >>

Po odprtju podjetja boste slej ko prej potrebovali naslednje storitve:

Najti prostor za registracijo sedeža podjetja, morda tudi coworking pisarno za delo.
Telekomunikacije: Si.mobil je pripravil ugoden startup paket.
Kakovostno računovodstvo. Za mlade podjetnike smo pripravili ugodno MP računovodstvo.
Sistem za enostavno izdajo računov, potnih nalogov ter spremljanje poslovanja.
Poslovni račun: preverite ugoden startup paket.
Bi raje ustanovili d.o.o., a nimate ustanovnega kapitala? Odločite se za nakup d.o.o..
Sledite spremembam: Podjetniška literatura, pravni obrazci, seminarji, davčni nasveti.
Orodje za preverjanje bonitete vaših strank, za kar poskrbijo Bonitete.si.
V 21. stoletju potrebujete tudi: Spletno gostovanje in spletne domene.
Prijavi se na e-novice!
Najbolj brane novice