Sanjate o svojem gostinskem lokalu?

Avtor Karmen Marčič — 20.02.2011
Komentiraj!
Ste se naveličali sedanje službe in želite biti svoj šef? Sanjate o svojem lokalu? Če imate močno voljo, ste potrpežljivi in vztrajni ter imate veliko poguma in nekaj prihrankov, se lahko lotite novega posla. V nadaljevanju si preberite nasvete, kako do dovoljenj, osebja in stalnih strank.
Sanjate o svojem gostinskem lokalu?

Kako odpreti gostinski lokal (Vir slike: sxc.hu)

Izobrazba za odprtje gostinskega lokala ni več pogoj, tako da lahko odprete lokal ne glede na število let šolanja (Uradni list RS, št. 34/95 in 45/98). Gostinsko dejavnost lahko opravljajo pravne osebe in samostojni podjetniki, ki so registrirani za gostinske dejavnosti ter društva, ki imajo gostinsko dejavnost določeno v svojem temeljnem aktu, če izpolnjujejo pogoje določene z zakonom.

Najem ali nakup lokala?

Najprej morate razmisliti, če boste lokal najeli ali ga kupili. V prvem primeru plačujete le najemnino, vendar se morate zavedati, da boste v primeru nakupa imeli bistveno več svobode. Če boste lokal najeli, se boste v določeni meri morali prilagajati lastniku.

Pri izbiri lokacije morate premisliti, če boste odkupili prostor, kjer je lokal bodisi že bil bodisi je še v obratovanju ali pa se boste stvari lotili povsem na novo.

Seveda bo lažje, če so v prostoru že opravljali gostinsko dejavnost, saj ne bo potrebno vseh dovoljenj iskati na novo in boste lahko nekatera le obnovili. Prav tako vam ne bo potrebno kupiti vse opreme, ampak le tisto, ki je dotrajana ali katere stil vam ne ugaja.

Ko iščete prostor za gostinsko dejavnost, igra lokacija veliko vlogo. Vprašati se morate, če ima lokal dovolj velik prostor za parkirišče, ali ima teraso, ki pride prav predvsem v toplejših mesecih (kadilski zakon, posedanje na soncu ipd.), kolikšna je oddaljenost od središča mesta in nakupovalnih središč idr.

Katera dovoljenja je potrebno pridobiti?

Za objekt, v katerem se bo opravljala gostinska dejavnost, morate pridobiti uporabno dovoljenje v skladu z zakonom, ki ureja graditev objektov. Upravno dovoljenje za začetek opravljanja dejavnosti ni več potrebno. Vloga za izdajo uporabnega dovoljenja se doda na oddelku za gradbeništvo na upravni enoti, na območju katere se nahaja objekt.

Če spreminjate namembnost, potrebujete lokacijsko dovoljenje ter soglasje sosedov v neposredni bližini. Nadalje boste potrebovali dokumentacijo za projektne pogoje, kar vam bo vzelo kar nekaj časa. Kasneje potrebujete še projekt za gradbeno dovoljenje.

Pri vsem tem morate biti seznanjeni z zakonodajo s področja gostinstva in turizma.

Kdo bo vodil lokal?

Če nimate ustreznega znanja, boste potrebovali pomoč izkušenega gostinca. Ko boste zaposlovali strežno osebje, naj bodo to ljudje, ki opravljajo poklic z veseljem, seveda ob primernem in rednem plačilu. Prepričani smo, da se tudi vi radi vračate v lokal, kjer je natakar prijazen, urejen in nasmejan.

S strežnim osebjem imejte dobre odnose, saj jih boste včasih potrebovali veliko bolj, kot si mislite, denimo kadar natakar zjutraj ne bo mogel v službo. Takrat boste morali urediti zamenjavo, sicer vam preostane le, da sami zavihate rokave in postrežete jutranjo kavo.

Kako opremiti gostinski lokal?

Ko najdete idealen prostor, je na vrsti opremljanje. Odločiti se morate, če boste izkoristili lastno kreativnost in tako pri opremljanju prihranili nekaj denarja ali pa boste stvar zaupali strokovnjaku.

Če lokal prenavljate ali ga opremljate na novo, bodite pozorni na kakovost materialov. Finance so resda vedno omejitev, vendar raje odštejte več, če boste lokal obdržali dlje časa, saj vam ga v tem primeru ne bo potrebno ponovno prenavljati že čez nekaj let. To seveda ne pomeni, da je najdražje najkvalitetnejše. Pozanimajte se, kakšna tla so trpežnejša in katera se lažje čistijo. Stene prebarvajte z obstojnimi in s pralnimi barvami. Posebej pozorni bodite pri opremljanju sanitarij, da boste lahko vzdrževali celodnevno higieno ter čistočo in nikakor ne pozabite na ustrezne zračnike.

Mize ter stoli naj bodo masivni in stabilni. Vso to opremo lahko kupite, lahko pa naročite izdelavo po naročilu, kar lahko traja nekoliko dlje. Seveda ne smete pozabiti na točilni pult, ki mora biti prav tako iz kvalitetnih materialov in atraktivne oblike. Pozabiti ne gre niti na razne vitrine, hladilnike, pomivalne stroje, kavni avtomat ipd. Vse to lahko kupite pri podjetju, ki je specializirano za gostinsko opremo in tako prihranite marsikatero pot, kasneje pa vam zagotavljajo tudi servisiranje.

Ne pozabite na dekoracijo, ki vam bo lokal polepšala in poživila. Sem spadajo razne stenske slike, dekorativne svetilke, namizna dekoracija, cvetje ipd. Za vse je potrebno nekaj truda in iznajdljivosti.

Drobni gostinski inventar naj bo kvaliteten, saj se pomiva v pomivalnih strojih, in sicer večkrat na dan. Nekaj ga boste gotovo dobili v oglaševalske namene, zato se je vredno pozanimati, koliko vam ga katero podjetje podari in pod kakšnimi pogoji. Pozanimajte se tudi o popustih, ki vam jih lahko ponudijo glede na količino kupljenega. Predvsem pa zagotovite dovolj kozarcev in skodelic, da vam jih ne bo zmanjkalo že pri prvem večjem obisku gostov. V mislih imejte tudi, da se jih bo nekaj poškodovalo.

Ko izbirate dobavitelja pijače in hrane, se pozanimajte o njihovih referencah. S tem boste prihranili marsikatero nezadovoljstvo kasneje, saj vam ne bo potrebno iskati novih dobaviteljev, ker s prejšnjimi niste bili zadovoljni.

Kako privabiti goste?

Poleg tega, da goste privabite, jih morate tudi prepričati, da se bodo k vam vračali. Nekateri jih privabijo s prijaznim osebjem in z dostopnimi cenami, drugi z raznimi zabavami in s hostesami, tretji z živo glasbo (ta naj ne bo preglasna). Gostom lahko omogočite javno brezžično omrežje, da lahko ob kavi brskajo po medmrežju ali pa namestite računalnike v del lokala, kjer so dostopni obiskovalcem. Za goste je lahko atraktiven tudi ogled športnih tekem na velikih zaslonih.

Pomembno je, da je lokal na dobri lokaciji in da se v njem vedno nekaj dogaja. Če ne boste ažurni in pripravljeni narediti vedno nekaj novega in zanimivega, bodo gosti dogajanje poiskali drugje. Nikoli ne izbirajte dobavitelja kave po ceni, ampak po okusu in kvaliteti, ne kupujte poceni filter vrečk za čaj in ne kupujte sokov, ki vsebujejo le majhen odstotek sadja.

Na zalogi imejte več vrst piva, vina ter brezalkoholnih pijač, saj so želje gostov različne. Ker bodo ti k vam prišli na sprostitev in druženje, se bo izvirnost lokala kazala z brezmejnostjo ponudbe, dobro postrežbo in energičnimi natakarji.

Preberite tudi: Sistem HACCP v trgovini in gostinstvu.

VIRI:

  • Vem.si, 2010
  • Uradni list RS, 2010
comments powered by Disqus
Prijavi se na e-novice!
Najbolj brane novice