10 mitov o delu izven pisarne

Zadnjih nekaj let se je pisarniško delo precej spremenilo. Vse več ljudi si želi delati od doma ali pa v drugih prostorih, želijo si bolj sproščenega delovnega okolja, domače kuhane hrane in prilagodljivega delovnika. O delu izven pisarne pa obstajajo tudi številni miti.
10 mitov o delu izven pisarne

O delu izven pisarn obstaja precej mitov. Verjamete v kakšnega (Vir slike: Startupstockphotos)?

Mit št. 1: delo izven pisarne prinese padec v produktivnosti

Zlahka lahko pomislimo, da je nekdo, ki ne dela v pisarni, pred večjimi izzivi. Vsakdo ga lahko zmoti, prijatelji ga kličejo, saj mislijo, da če je doma, zagotovo ne dela. Tudi nadrejeni mu ne diha za ovratnik, zato bi praviloma moral biti pred večjimi skušnjavami.

Študija, ki jo je izvedel harvardski poslovni center, pa kaže ravno obratno: nekatera podjetja, ki omogočajo delo od doma, opažajo skok v produktivnosti za kar 13,5 odstotka.

Oseba, ki dela izven delovnih prostorov, se, ugotavljajo, sooča z manjšimi distrakcijami kot v pisarni. Odmorov za kavo s sodelavci ni, klepetanja tudi ne, tako lahko ta čas izkoristi za temeljitejše delo.

Mit številka 2: delavci, ki ne delajo v pisarnah, nimajo socialnega življenja

Samo zato, ker ne delajo v pisarni, še ne pomeni, da so popolnoma izolirani od preostalega sveta. Njihovo delo je popolnoma povezavo s podjetjem, s sodelavci pa se slišijo ob sestankih in premlevanju novih idej.

Mit številka 3: takšno delo ogrozi varnost podatkov

Mnogi se dela od doma izogibajo zaradi nevarnosti odtekanja podatkov z osebnih računalnikov. Če bi bilo to res, potem podjetja ne bi pristala na takšne oblike dela.

Za varnost podatkov je zadolžen IT oddelek, ki poskrbi, da do odtekanje podatkov ne bo prišlo. Velik del odgovornosti nosi tudi delavec, ki mora s podatki delati na varen način.

Mit številka 4: komunikacija trpi

Če se nekdo odloči za delo od doma, to ne pomeni, da bo padla kakovost komunikacije. Morda bo na ta račun manj komunikacije v živo, a obstajajo drugi načini, ki lahko tovrsten način popolnoma nadomestijo. Video klici, kanali, kot je Slack in elektronska pošta lahko zlahka nadomestijo komunikacijo v živo.

Tisti, ki delajo od doma, niso osamljeni in izolirani od preostalih sodelavcev. Današanja tehnologija jim omogoča, da so z njimi v nenehnih stikih (Vir slike: Startupstockphotos).

Mit številka 5: sestanki so neučinkoviti

Tako kot druge oblike komunikacije, so sestanki veliko bolj učinkoviti, ko jih vodimo prek Skypa, Zooma in drugih kanalov, menijo strokovnjaki.

Ko se dela na skupnem projektu v istem delovnem prostoru, so zaposleni pogosto pod velikim stresom, saj so na očeh vseh, učinkovitost pa jim pogosto pade. Člani ekip, ki ne delajo v pisarnah, pa so po mnenju strokovnjakov, ki so spremljali delo delavcev od doma, bolj osredotočeni na svoje delo in pod manjšim stresom.

Mit številka 6: delavci, ki ne delajo v pisarnah, so osamljeni

Delo od doma ne pomeni, da so delavci popolnoma izolirani. Izberejo si lahko sicer mesto, kjer delajo popolnoma sami v tišini, saj tako lažje delajo, a imajo na voljo precej možnosti. Knjižnice, lokali, tudi coworking prostori so na vrhu seznama priljubljenih delovnih mest izven pisarn.

Mit številka 7: delo od doma povišuje stroške

Vlada prepričanje, da delo od doma zvišuje stroške, zlasti tiste za IT varnost. Raziskave pa kažejo, da je tovrstno delo cenejše. Zakaj? Podjetje ne potrebuje velikih pisarn, zato je strošek za najemnino lahko manjši (če se podjetje preseli v manjše prostore), prav tako lahko namenijo manj denarja za pisarniško pohištvo, vzdrževanje in ugodnosti, kot so kava, čaj in tiskanje.

Mit številka 8: kultura podjetja trpi

Povsem upravičeno je razmišljanje, da ni enako imeti sodelavce v pisarni in da delavec dela od doma. Slednji s preostalimi sodelavci nima rednih stikov v živo.

Vendar pa to ni tisto, kar dela podjetje močno, temveč to, kako so zaposleni obravnavani in kakšno vrednost kažejo.

Mit številka 9: delo od doma poteka vsak dan, tudi čez vikend

Čeprav nekdo fizično ne hodi v službo, to ne pomeni, da nikoli ne neha z delom. Če dela od doma, se mora organizirati in določiti od kdaj do kdaj bo delal. Delo ga bo počakalo, kot če bi delal v pisarni.

Mit številka 10: televizija, kavč in postelja so na dosegu roke

Tisti, ki ne delajo v pisarnah, uživajo v enakih stvareh kot tisti, ki delajo v pisarnah. Prižgejo si radio ali pa priljubljeno glasbeno storitev, ki jim predvaja priljubljeno glasbo.

In če mislite, da vsi delajo v pižami, se motite. Tudi tisti, ki delajo od doma, si oblečejo hlače, se uredijo in imajo občasne težave pri koncentraciji kot tisti v pisarni.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna je odlična rešitev za vse podjetnike, ki ne potrebujete lastne pisarne ali ne morete pridobiti dovoljenja za registracijo naslova. MP virtualna pisarna v Ljubljani omogoča dovoljenje za poslovanje na našem naslovu, hkrati pa lahko na interni VEM točki odprete podjetje oziroma spremenite njegov sedež. Preberite več >>


Coworking in Ljubljana

Coworking in Ljubljana

Have you established a company and are tired of working from home? Do you want to consult with like-minded people about your business? Are the costs of your current office too high? Read on and check out the advantages of MP coworking. Preberite več >>

Zakaj je coworking vedno bolj priljubljen?

Zakaj je coworking vedno bolj priljubljen?

Raziskave kažejo, da prostori za coworking izboljšujejo produktivnost, povečujejo ustvarjalnost in pozitivno vplivajo na osredotočenost. Povpraševanje po takšnih prostorih se veča, ponudba pa sledi trendu. Zakaj je coworking tako priljubljen in kako izbrati pravega ponudnika? Preberite več >>

Coworking v Ljubljani

Coworking v Ljubljani

Imaš mlado podjetje in si naveličan dela od doma? Se želiš pri svojem delu posvetovati z enako mislečimi? Je lokacija na kateri trenutno delaš, predraga? Preberi spodnji zapis in preveri možnosti, ki ti jih prinaša vključitev v MP coworking. Preberite več >>

Produktivno so-delanje

Produktivno so-delanje

Ni prav, da se pri delu vse vrti okoli produktivnosti, saj to lahko vodi v izgorelost in druge težave. Seveda pa je vedno dobro, če delo poteka hitro in učinkovito, kar se da doseči na različne načine, ne le s pretiravanjem. Preberite več >>

Novi coworking prostori bodo odpirali vrata tudi v prihodnje

Novi coworking prostori bodo odpirali vrata tudi v prihodnje

V povprečnem coworkingu je 76 ljudi, skoraj pol več kot dve leti nazaj. Coworkingi bodo tudi v prihodnje rasli, kažejo trenutne napovedi. Temu se prilagajajo tudi prostori, ki so vse večji in dostopnejši za večji krog ljudi. Preberite več >>

MP coworking je najboljši!

MP coworking je najboljši!

1. decembra bo ljubljanski ABC pospeševalnik gostil finale Central European Startup Awards 2016, na katerem se bo predstavil tudi coworking Zavoda mladi podjetnik. Po glasovih 5-članske nacionalne komisije in javnega glasovanja je bil izbran za najboljši coworking prostor. Preberite več >>

5 preprostih razlogov, ki vam bodo spremenili pogled na coworking

5 preprostih razlogov, ki vam bodo spremenili pogled na coworking

Brezplačne kave, dobro vzdušje v pisarnah, zanimivi sodelavci so prve misli, ki marsikomu padejo na misel, ko razmišlja o coworkingu. To pa niso edine prednosti, ki nam jih daje ta sodobna oblika sodela. Preberite več >>

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

Delo od doma je za marsikoga hkrati blagoslov in prekletstvo. Neomejen dostop do domačega hladilnika in drugih dobrot, izogib jutranji in popoldanski vožnji v gneči ter možnosti sproščanja na domačem naslonjaču so nekatere izmed prednosti. Kaj pa se zgodi s produktivnostjo? Preberite več >>

Kako najti dober coworking prostor?

Kako najti dober coworking prostor?

Delo od doma se za marsikoga sliši kot odlična ideja. Kdo si ne želi združiti domačega okolja in dela? Vsak, ki je delo od doma že izkusil, pa vam bo povedal, da takšno delo prinaša veliko izzivov in discipline. Naš dom se spremeni v pisarno, ki nas spremlja vsako sekundo. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 17:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Google Analytics delavnica in Marko Penko

01.03.2018 od 16:00 do 10.03.2017 16:00
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Predavanje: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Predavanje: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje