Zvišali so se prispevki za socialno varnost samozaposlenih

15 navad za izboljšanje produktivnosti

Posamezniki, ki vsak dan opravijo veliko obveznosti, niso superjunaki; njihova prednost so njihove navade. Preizkusite jih, izboljšajte svojo produktivnost!
15 navad za boljšo produktivnost

Povečajte svojo produktivnost s pomočjo naslednjih nasvetov. (Vir slike: Bigstockphoto)

Iščete načine, kako izboljšati produktivnost? Prisluhnite nasvetom Blaža Kosa na 4-urni delavnici Maksimalna produktivnost >>

1. Pospravite svojo mizo.

Ustvarjalnost lahko najde navdih v kaosu, vendar vas bo razmetana in nasmetena pisarna ovirala pri delu. Josh Davis, vodja raziskovanja na NeuroLeadership Institute in avtor, pravi: »Pozornost se osredotoča na tisto, kar je novo.« Dokumenti na mizi vas tako spominjajo na nedokončane naloge. Neprebrana knjiga vas kar vabi k zapravljanju časa. Tudi če se sami ne zavedate tega, nered škoduje vaši sposobnosti koncentracije.

Raziskava, ki je bila pred kratkim predstavljena v reviji Harvard Business Review, je pokazala, da so posamezniki z urejenimi pisarnami bolj vztrajni ter manj nejevoljni in utrujeni. Pospravljena miza vam tako lahko pomaga, da se na trenutno nalogo osredotočate veliko dlje. Grace Chae, profesorica in soavtorica študije, je ob tem povedala: »Čeprav lahko nered na vas deluje pomirjujoče in sproščujoče, je lahko neurejeno okolje velika ovira.«

2. Ne odstopajte od 20 odstotkov.

Ne glede na to, kako zasedeni ste vsak dan, si vzemite vsaj 90 minut – le 20 odstotkov 8-urnega delovnika –, ki jih morate nameniti najpomembnejšim nalogam. »Tudi če zapravite ostalih 80 odstotkov dneva, lahko vseeno napredujete, če vsak dan posvetite vsaj 90 minut svojim ciljem oziroma prioritetam,« pravi trenerka za produktivnost Kimberly Medlock.

Bi bili radi maksimalno produktivni? Kliknite tu >

3. Manj delajte.

Se vam zdi, da boste opravili več dela, če boste delali dlje? John Pencavel, profesor s Stanforda, je leta 2014 opravil raziskavo, v kateri je analiziral podatke o produktivnosti delavcev iz časa prve svetovne vojne.

Rezultati raziskave so pokazali, da je bila njihova produktivnost sorazmerna s številom ur – vendar le do 49 ur na teden. Pri delavcih, ki so delali dlje, je produktivnost rasla v manjši meri in se tudi ustavila. Tako so delavci, ki so delali 70 ur tedensko, opravili enako količino dela kot tisti, ki so delali le 56 ur tedensko.

Produktivnost je sorazmerna s številom opravljenih ur le do določene točke. (Vir slike: Fast Company)

4. Izklopite mobilni telefon.

Četudi se vam zdi, da ignorirate svoj mobilni telefon, je ta lahko zelo moteč dejavnik, če ni popolnoma izklopljen. Raziskovalci z univerze na Floridi so namreč pred kratkim ugotovili, da tudi če ne pogledate svojega telefona, ko zavibrira ali zapiska, njegov zvok zmoti vašo koncentracijo.

5. Preizkusite trik za elektronsko pošto.

Tudi če čakate na pomembno elektronsko sporočilo, ni treba, da vas zmoti in zamoti vsako obvestilo o prejeti pošti. Preizkusite naslednji trik:

  • Poiščite storitev za pretvorbo elektronske pošte v kratka sporočila – pobrskajte po Googlu, zagotovo obstaja.
  • Uporabite elektronski naslov za pretvorbo in nanj preusmerite elektronska sporočila pomembnih pošiljateljev. Tako boste obvestila o njihovih sporočil prejeli neposredno na svoj mobilni telefon v obliki kratkega sporočila.
  • Zaprite zavihek z elektronsko pošto ali ugasnite izbrani program in ignorirajte svojo elektronsko pošto, medtem ko se osredotočate na pomembna opravila. Pri tem ste lahko pomirjeni, saj boste obvestila o najpomembnejših sporočili prejeli neposredno na mobitel.

6. Osredotočite se na najbolj pomembne obveznosti.

Posamezniki smo bolj učinkoviti, če opravljamo obveznosti, ki jih obvladamo, medtem ko nas naloge, ki nam niso najbolj pri srcu, ovirajo pri napredku. Če je mogoče, prenesite takšne obveznosti na druge, sami pa se osredotočite na najbolj pomembne aktivnosti, ki prinašajo največ vrednosti, so povezane z vašimi cilji in imajo dejanski vpliv ali prinašajo spremembe.

7. Spremenite svoje sestanke.

  • Oblikujte dnevni red in se ga držite.
  • Odstranite moteče dejavnike.
  • Preizkusite sestanke v stoje oziroma poskrbite za nekaj trenutkov gibanja vsakih 45 minut.

8. Spite v službi.

Verjetno boste težko prepričali svojega šefa, da bi vam pustil malce zadremati na delovnem mestu, vendar vam lahko pri tem pomagajo naslednji podatki. Raziskovalci z univerze v Michiganu so ugotovili, da kratek počitek v delovnem času zmanjšuje impulzivno vedenje in občutke stresa pri zaposlenih. Rezultati raziskave kažejo tudi, da so posamezniki, ki si v službi privoščijo kratek dremež, bolj produktivni.

9. Izogibajte se strupom za produktivnost.

Prvi korak pri izogibanju motečim dejavnikom je njihova identifikacija. Glede na raziskavo podjetja CareerBuilder iz leta 2015 so pozornost in koncentracijo na delovnem mestu najbolj ovirajo mobilni telefoni oziroma kratka sporočila, internet, klepetanje, družabna omrežja in elektronska pošta.

10. Postavite si prioritete.

Lisa Zaslov, ustanoviteljica podjetja Gotham Organizers, pravi, da bodite pozorni na svoje vsakodnevne odločitve. Pri tem upoštevajte naslednja nasveta:

  • Sledite svojim možganom.

»Cel dan ne moremo funkcionirati na enak način,« pravi L. Zaslow. »Ko se počutim najbolje, se osredotočam na pomembne aktivnosti, na primer na pisanje. Ko se počutim utrujeno in nezbrano, opravljam manj zahtevne naloge, na primer odgovarjanje na rutinska elektronska sporočila.«

  • Organiziranja svojih nalog se lotite strateško.

»Da bi se lahko osredotočili na nujne ali pomembne aktivnosti, druge obveznosti potisnite na stran,« nadalje pravi L. Zaslow. Dejansko pošto na primer preglejte le enkrat tedensko, saj danes večino pomembnih dokumentov dobite po elektronski poti. Z nekaterimi obveznostmi lahko malce odlašate.

11. Privoščite si dovolj spanca.

Seveda veste, da je za vašo produktivnost pomembno, da ste naspani, vendar raziskave kažejo, da je predolg spanec lahko prav tako škodljiv kot prekratek. Finski raziskovalci so analizirali spalne in delovne navade 3760 posameznikov v sedmih letih in ugotovili, da je za odrasle optimalna količina spanca okoli osem ur.

Produktivnost je povezana s količino spanja. (Vir slike: Fast Company)

12. Nastavite se soncu.

Pisarna z lepim razgledom se morda sliši kot najboljši recept za nezbranost. Vendar izpostavljenost sončni svetlobi dejansko izboljšuje produktivnost. Raziskave so na primer pokazale, da so zaposleni, ki sedijo blizu oken, bolj produktivni, saj klice procesirajo od 6 do 12 odstotkov hitreje kot drugi zaposleni; tudi na testih, ki vključujejo mentalne aktivnosti in sposobnost pomnjenja, so dosegli od 10 do 25 odstotkov boljše rezultate.

13. Bodite človeški.

Spodbudite in motivirajte svoje zaposlene z jasno določenimi pričakovanji in pozitivnimi povratnimi informacijami. Rezultati raziskave podjetja Gallup kažejo, da lahko podjetja z angažiranimi zaposlenimi pričakujejo do 65 odstotkov višje prihodke, 21-odstotno povišanje produktivnosti in 10-odstotno povišanje zadovoljstva strank.

14. Pritožujte se.

Na pravi način. Svojo težavo predstavite skupaj z idejo za izboljšanje. »Ubesedenje težav v obliki rešitev preusmeri pozornost s problema in vprašanja, kdo je odgovoren zanj,« pravi provesor menedžmenta Russell Johnson, soavtor študije, objavljene v reviji Journal of Applied Psychology. »Takšen način spodbuja pozitivna čustva namesto negativnih.«

15. Ukvarjajte se s športom.

Telesna aktivnost ne izboljša le zdravja, temveč poveča tudi produktivnost. Pri tem ni treba pretiravati – zadostuje že kratek sprehod ali tek. Novozelandski raziskovalci so ugotovili, da laboratorijskim podganam 20 minut teka dnevno pomaga hitreje in bolj učinkovito reševati probleme.

Vir: Fast Company

Iščete načine, kako izboljšati produktivnost? Prisluhnite nasvetom Blaža Kosa na 4-urni delavnici Maksimalna produktivnost >>

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Navada, ki lahko spremeni vaše zasebno in poslovno življenje

Navada, ki lahko spremeni vaše zasebno in poslovno življenje

Hiter tok življenja v času, ko nas obkrožajo najnaprednejše tehnologije, predstavlja vsakdanjik marsikaterega posameznika, kar povečuje stres ter možnost pojava depresije in drugih bolezni. A negativne učinke, ki ga obdajajo, lahko posameznik izniči na različne načine - tudi s pomočjo meditacije. Preberite več >>

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

Delo od doma je za marsikoga hkrati blagoslov in prekletstvo. Neomejen dostop do domačega hladilnika in drugih dobrot, izogib jutranji in popoldanski vožnji v gneči ter možnosti sproščanja na domačem naslonjaču so nekatere izmed prednosti. Kaj pa se zgodi s produktivnostjo? Preberite več >>

Zadovoljni podjetniki praznujejo majhne dosežke

Zadovoljni podjetniki praznujejo majhne dosežke

V svetu start-upov je eden največjih izzivov, s katerimi se srečujejo podjetniki, ne glede na stopnjo njihove uspešnosti, prepoznavanje in vrednotenje svojih dosežkov. To izhaja iz nenehnega podrejanja zastavljenemu cilju. Preberite več >>

7 ne tako mehkih veščin, ki jih potrebuje vsak podjetnik

7 ne tako mehkih veščin, ki jih potrebuje vsak podjetnik

Ne glede na to, kakšne tehnične veščine ima podjetnik, vam lahko obvladovanje mehkih veščin, ki so opisane v tem članku, pomaga do uspeha. Naštete veščine so temelj empatije in ustvarjalnosti, ki ju vsi potrebujemo, ko iščemo nove načine za obvladovanje vse bolj zabrisanih meja med osebnim in poklicnim življenjem. Preberite več >>

Moteči dejavniki znižujejo vašo produktivnost

Moteči dejavniki znižujejo vašo produktivnost

Večina podjetnikov se vsakodnevno sooča z resnično zahtevnimi nalogami in le v primeru, da svojo osredotočenost ohranijo na visokem nivoju, naloge tudi uspešno dokončajo. Mobilni telefoni, elektronska pošta in stranke pri tem predstavljajo nepotrebne moteče dejavnike, ki jih je dobro izločiti. Preberite več >>

5 jutranjih ritualov za uspešnejši dan

5 jutranjih ritualov za uspešnejši dan

Veliko podjetnikov se izogiba jutranjim sestankom in svoj delavnik raje prenese v popoldanski ali celo večerni čas. Toda zgodnje vstajanje ni nujno le nadlega - posamezniku lahko prinese pomemben zasebni čas in mu pomaga izboljšati produktivnost skozi celoten dan. Preberite več >>

Kaj morate storiti, da boste postali boljši podjetnik?

Kaj morate storiti, da boste postali boljši podjetnik?

Prav vsak podjetnik sanja o uspehu. Ta je dosegljiv, a ob njegovem doseganju je treba ravnati premišljeno in vztrajno. V nadaljevanju si preberite nekaj napotkov, ki vam bodo dan na dan pomagali pri uresničevanju zastavljenih ciljev. Preberite več >>

Spremenite nekatere navade in postanite bolj produktivni

Spremenite nekatere navade in postanite bolj produktivni

Skorajda vsak poslovnež razmišlja o tem, kako bi izboljšal svojo produktivnost na delovnem mestu in tako pridobil več časa za naloge, ki ga veselijo ali prinesejo največji dobiček. Preberite si nekaj enostavnih nasvetov in postanite bolj učinkoviti pri svojem delu. Preberite več >>

Nasveti za učinkovite poslovne sestanke

Nasveti za učinkovite poslovne sestanke

Učinkoviti poslovni sestanki so ključnega pomena za spodbujanje produktivnosti, sodelovanja in doseganja organizacijskih ciljev. Vendar pa so lahko slabo načrtovani ali izvedeni sestanki neproduktivni in izgubljajo dragoceni čas vseh udeleženih. V tem članku bomo raziskali nekaj bistvenih nasvetov za zagotovitev, da bodo vaši poslovni sestanki učinkoviti, privlačni in bodo prinesli pozitivne rezultate. Preberite več >>

Nasveti izkušenega podjetnika za povečanje produktivnosti

Nasveti izkušenega podjetnika za povečanje produktivnosti

Nelson Wang, ustanovitelj spletne strani CEOLifestyle.io, poseduje ogromno znanja s področja povečevanja produktivnosti pri posameznikih. Pri spletnem portalu Quora so ga zato povprašali o nasvetih, ki jih lahko o tej tematiki deli z njihovimi bralci. Preberite več >>

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje