15 navad za izboljšanje produktivnosti

Posamezniki, ki vsak dan opravijo veliko obveznosti, niso superjunaki; njihova prednost so njihove navade. Preizkusite jih, izboljšajte svojo produktivnost!
15 navad za boljšo produktivnost

Povečajte svojo produktivnost s pomočjo naslednjih nasvetov. (Vir slike: Bigstockphoto)

Iščete načine, kako izboljšati produktivnost? Prisluhnite nasvetom Blaža Kosa na 4-urni delavnici Maksimalna produktivnost >>

1. Pospravite svojo mizo.

Ustvarjalnost lahko najde navdih v kaosu, vendar vas bo razmetana in nasmetena pisarna ovirala pri delu. Josh Davis, vodja raziskovanja na NeuroLeadership Institute in avtor, pravi: »Pozornost se osredotoča na tisto, kar je novo.« Dokumenti na mizi vas tako spominjajo na nedokončane naloge. Neprebrana knjiga vas kar vabi k zapravljanju časa. Tudi če se sami ne zavedate tega, nered škoduje vaši sposobnosti koncentracije.

Raziskava, ki je bila pred kratkim predstavljena v reviji Harvard Business Review, je pokazala, da so posamezniki z urejenimi pisarnami bolj vztrajni ter manj nejevoljni in utrujeni. Pospravljena miza vam tako lahko pomaga, da se na trenutno nalogo osredotočate veliko dlje. Grace Chae, profesorica in soavtorica študije, je ob tem povedala: »Čeprav lahko nered na vas deluje pomirjujoče in sproščujoče, je lahko neurejeno okolje velika ovira.«

2. Ne odstopajte od 20 odstotkov.

Ne glede na to, kako zasedeni ste vsak dan, si vzemite vsaj 90 minut – le 20 odstotkov 8-urnega delovnika –, ki jih morate nameniti najpomembnejšim nalogam. »Tudi če zapravite ostalih 80 odstotkov dneva, lahko vseeno napredujete, če vsak dan posvetite vsaj 90 minut svojim ciljem oziroma prioritetam,« pravi trenerka za produktivnost Kimberly Medlock.

Bi bili radi maksimalno produktivni? Kliknite tu >

3. Manj delajte.

Se vam zdi, da boste opravili več dela, če boste delali dlje? John Pencavel, profesor s Stanforda, je leta 2014 opravil raziskavo, v kateri je analiziral podatke o produktivnosti delavcev iz časa prve svetovne vojne.

Rezultati raziskave so pokazali, da je bila njihova produktivnost sorazmerna s številom ur – vendar le do 49 ur na teden. Pri delavcih, ki so delali dlje, je produktivnost rasla v manjši meri in se tudi ustavila. Tako so delavci, ki so delali 70 ur tedensko, opravili enako količino dela kot tisti, ki so delali le 56 ur tedensko.

Produktivnost je sorazmerna s številom opravljenih ur le do določene točke. (Vir slike: Fast Company)

4. Izklopite mobilni telefon.

Četudi se vam zdi, da ignorirate svoj mobilni telefon, je ta lahko zelo moteč dejavnik, če ni popolnoma izklopljen. Raziskovalci z univerze na Floridi so namreč pred kratkim ugotovili, da tudi če ne pogledate svojega telefona, ko zavibrira ali zapiska, njegov zvok zmoti vašo koncentracijo.

5. Preizkusite trik za elektronsko pošto.

Tudi če čakate na pomembno elektronsko sporočilo, ni treba, da vas zmoti in zamoti vsako obvestilo o prejeti pošti. Preizkusite naslednji trik:

  • Poiščite storitev za pretvorbo elektronske pošte v kratka sporočila – pobrskajte po Googlu, zagotovo obstaja.
  • Uporabite elektronski naslov za pretvorbo in nanj preusmerite elektronska sporočila pomembnih pošiljateljev. Tako boste obvestila o njihovih sporočil prejeli neposredno na svoj mobilni telefon v obliki kratkega sporočila.
  • Zaprite zavihek z elektronsko pošto ali ugasnite izbrani program in ignorirajte svojo elektronsko pošto, medtem ko se osredotočate na pomembna opravila. Pri tem ste lahko pomirjeni, saj boste obvestila o najpomembnejših sporočili prejeli neposredno na mobitel.

6. Osredotočite se na najbolj pomembne obveznosti.

Posamezniki smo bolj učinkoviti, če opravljamo obveznosti, ki jih obvladamo, medtem ko nas naloge, ki nam niso najbolj pri srcu, ovirajo pri napredku. Če je mogoče, prenesite takšne obveznosti na druge, sami pa se osredotočite na najbolj pomembne aktivnosti, ki prinašajo največ vrednosti, so povezane z vašimi cilji in imajo dejanski vpliv ali prinašajo spremembe.

7. Spremenite svoje sestanke.

  • Oblikujte dnevni red in se ga držite.
  • Odstranite moteče dejavnike.
  • Preizkusite sestanke v stoje oziroma poskrbite za nekaj trenutkov gibanja vsakih 45 minut.

8. Spite v službi.

Verjetno boste težko prepričali svojega šefa, da bi vam pustil malce zadremati na delovnem mestu, vendar vam lahko pri tem pomagajo naslednji podatki. Raziskovalci z univerze v Michiganu so ugotovili, da kratek počitek v delovnem času zmanjšuje impulzivno vedenje in občutke stresa pri zaposlenih. Rezultati raziskave kažejo tudi, da so posamezniki, ki si v službi privoščijo kratek dremež, bolj produktivni.

9. Izogibajte se strupom za produktivnost.

Prvi korak pri izogibanju motečim dejavnikom je njihova identifikacija. Glede na raziskavo podjetja CareerBuilder iz leta 2015 so pozornost in koncentracijo na delovnem mestu najbolj ovirajo mobilni telefoni oziroma kratka sporočila, internet, klepetanje, družabna omrežja in elektronska pošta.

10. Postavite si prioritete.

Lisa Zaslov, ustanoviteljica podjetja Gotham Organizers, pravi, da bodite pozorni na svoje vsakodnevne odločitve. Pri tem upoštevajte naslednja nasveta:

  • Sledite svojim možganom.

»Cel dan ne moremo funkcionirati na enak način,« pravi L. Zaslow. »Ko se počutim najbolje, se osredotočam na pomembne aktivnosti, na primer na pisanje. Ko se počutim utrujeno in nezbrano, opravljam manj zahtevne naloge, na primer odgovarjanje na rutinska elektronska sporočila.«

  • Organiziranja svojih nalog se lotite strateško.

»Da bi se lahko osredotočili na nujne ali pomembne aktivnosti, druge obveznosti potisnite na stran,« nadalje pravi L. Zaslow. Dejansko pošto na primer preglejte le enkrat tedensko, saj danes večino pomembnih dokumentov dobite po elektronski poti. Z nekaterimi obveznostmi lahko malce odlašate.

11. Privoščite si dovolj spanca.

Seveda veste, da je za vašo produktivnost pomembno, da ste naspani, vendar raziskave kažejo, da je predolg spanec lahko prav tako škodljiv kot prekratek. Finski raziskovalci so analizirali spalne in delovne navade 3760 posameznikov v sedmih letih in ugotovili, da je za odrasle optimalna količina spanca okoli osem ur.

Produktivnost je povezana s količino spanja. (Vir slike: Fast Company)

12. Nastavite se soncu.

Pisarna z lepim razgledom se morda sliši kot najboljši recept za nezbranost. Vendar izpostavljenost sončni svetlobi dejansko izboljšuje produktivnost. Raziskave so na primer pokazale, da so zaposleni, ki sedijo blizu oken, bolj produktivni, saj klice procesirajo od 6 do 12 odstotkov hitreje kot drugi zaposleni; tudi na testih, ki vključujejo mentalne aktivnosti in sposobnost pomnjenja, so dosegli od 10 do 25 odstotkov boljše rezultate.

13. Bodite človeški.

Spodbudite in motivirajte svoje zaposlene z jasno določenimi pričakovanji in pozitivnimi povratnimi informacijami. Rezultati raziskave podjetja Gallup kažejo, da lahko podjetja z angažiranimi zaposlenimi pričakujejo do 65 odstotkov višje prihodke, 21-odstotno povišanje produktivnosti in 10-odstotno povišanje zadovoljstva strank.

14. Pritožujte se.

Na pravi način. Svojo težavo predstavite skupaj z idejo za izboljšanje. »Ubesedenje težav v obliki rešitev preusmeri pozornost s problema in vprašanja, kdo je odgovoren zanj,« pravi provesor menedžmenta Russell Johnson, soavtor študije, objavljene v reviji Journal of Applied Psychology. »Takšen način spodbuja pozitivna čustva namesto negativnih.«

15. Ukvarjajte se s športom.

Telesna aktivnost ne izboljša le zdravja, temveč poveča tudi produktivnost. Pri tem ni treba pretiravati – zadostuje že kratek sprehod ali tek. Novozelandski raziskovalci so ugotovili, da laboratorijskim podganam 20 minut teka dnevno pomaga hitreje in bolj učinkovito reševati probleme.

Vir: Fast Company

Iščete načine, kako izboljšati produktivnost? Prisluhnite nasvetom Blaža Kosa na 4-urni delavnici Maksimalna produktivnost >>

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Kako spodbuditi zaposlene k inovativnosti?

Kako spodbuditi zaposlene k inovativnosti?

Inovativnost je gonilo vsakega podjetja. Sploh v današnjih hitro spremenljivih časih podjetje ne more uspešno poslovati na dolgi rok, če ne uvaja ustreznih sprememb in prilagoditev. Pomembno je, da se v proces kreiranja idej vključi tudi zaposlene. Kako naj se vodstvo tega loti? Preberite več >>

Nejc Zupan: »Podjetja, ki ne bodo delala na daljavo, čez desetletje, dve ali tri ne bodo več obstajala«

Nejc Zupan: »Podjetja, ki ne bodo delala na daljavo, čez desetletje, dve ali tri ne bodo več obstajala«

V sodobnem svetu so geografsko razpršene ekipe vedno bolj pogoste, saj moderna tehnologija posameznikom s celega sveta omogoča sprotno sodelovanje. Delo na daljavo vključuje različne izzive – v nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov, kako se soočiti z njimi. Preberite več >>

Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

V povprečju se človek v odrasli dobi prebudi v 25 tisoč novih dni in le od njega samega je odvisno, kako jih bo izkoristil. Skrivnost dobro izkoriščenih dni naj bi se skrivala predvsem v dobri jutranji rutini, saj naj bi prav ta določala, kako bo potekal posameznikov dan. Preberite več >>

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Če želite biti bolj produktivni, začnite delati bolj pametno in izkoristite vsak dan. V prispevku predstavljamo, kako se znebiti pogostih slabih navad. Preberite več >>

5 jutranjih navad za izboljšanje produktivnosti

5 jutranjih navad za izboljšanje produktivnosti

Zdi se, da se po jutru res dan pozna. Včasih ste že zjutraj osredotočeni na vsak detajl, drugič pa se želite v pisarno pretihotapiti neprespani. Preberite več >>

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Sodelavci in nadrejeni nam vsak dan kradejo čas, pravi David Grady. S tem cilja na nekoristne in neproduktivne sestanke, ki so stalnica poslovnega okolja. Preberite več >>

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Redno gibanje je izjemno pomembno za ohranjanje zdravja in vitalnosti. Vendar pri napetem življenjskem slogu pogosto zmanjka volje in energije za šport. Preberite več >>

Video: Kako upravljati z največjim tatom našega časa?

Video: Kako upravljati z največjim tatom našega časa?

Čeprav bi se ravno podjetniki morali zavedati, kako odlašanje negativno vpliva na posel, tudi oni podležejo moči stavka "Ah, saj to lahko opravim jutri." Preberite več >>

Naučite se bolje upravljati s svojim časom

Naučite se bolje upravljati s svojim časom

Pogosta težava podjetnikov je pomanjkanje časa. Mnogi si želijo več opraviti v danem času, a jim to zaradi napačne organizacije ne uspeva. Preberite več >>

Bolje upravljajte s svojim časom

Bolje upravljajte s svojim časom

Pomanjkanje časa je pogosta težava podjetnikov. Marsikdo si želi več opraviti v danem času, a večini to ne uspeva. Upravljanja s časom se je mogoče naučiti. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Email Marketing Master Class

24.10.2018 od 15:00 do 18:00
Email Marketing Master Class

Email je eden izmed najmočnejših marketinških kanalov za podjetja vseh velikosti, z enim od najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha. Še vedno pa ga mnogi neuspešno izkoriščajo. Zato ti bomo na delavnici pokazali, kako zgradiš in maksimalno izkoristiš potencial svojih email baz.
Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

21.11.2018 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje