4 načini, kako izboljšati proces brainstorminga

Inovativne ideje so gonilo napredka in uspeha. Podajamo vam 5 predlogov, kaj lahko sami naredite za to, da bi izboljšali proces brainstorminga, ki bi vas pripeljal do čim boljših idej.
Kako do novih idej v podjetništvu? (Vir: Pixabay)

Kako do novih idej v podjetništvu? (Vir: Pixabay)

Podjetnik mora tekom poslovanja neprestano iskati rešitve za izzive, s katerimi se srečuje. Trudi se za izboljšavo samega poslovnega procesa, za nudenje čim boljše uporabniške izkušnje, izboljšave produktov, vzpostavljanje boljše komunikacije s strankami in druge izboljšave, za katere ugotovi, da bi bile potrebne.

Pogoj za to, da lahko pri tem napreduje, je, da se mu porodi čim večje število idej. Večja kot je količina le-teh, večja je tudi verjetnost, da se bodo med njimi pojavile tudi tiste, ki bodo poslovanje lahko privzignile na višjo raven. Kaj lahko torej sami naredite za to, da bi izboljšali proces brainstorminga?

1. Kombinacija individualnega in skupinskega brainstorminga

Ljudje smo si različni. Nekateri so bolj produktivni, če se brainstorminga lotijo samostojno, drugi to raje delajo v skupini ljudi. Prednost individualnega brainstorminga je v tem, da se posameznik poglobi v situacijo, zbere vse potrebne podatke, razišče zadevo in razvije lastne ideje. Po drugi strani so prednosti skupinskega brainstorminga v tem, da se producira več idej. Ker vsak razmišlja nekoliko drugače, se hitro vzpostavijo nove miselne strukture, kar omogoča, da ekipa pride do bolj inovativnih idej, kot če bi se tega lotil vsak zase.

Najbolje se obnese kombinacija obojega. Če v podjetništvu delujete skupaj s sodelavci, potem je smiselno, da najprej o določeni tematiki razmislite vsak zase, potem pa skličete sestanek in s kombinacijo idej ustvarite nekaj novega.

2. Predah od razmišljanja

Ko želimo rešiti določen problem, se običajno na vse pretege trudimo z iskanjem rešitev in s tem možgane zelo obremenimo. To ima na koncu nasproten učinek od želenega, saj nas nenehna možganska aktivnost utruja, zaradi česar se možnost, da bomo prišli do novih idej, zmanjša, poleg tega pa to vpliva na znižanje naše delovne produktivnosti.

Seveda je ključnega pomena, da se najprej stoodstotno posvetimo razmišljanju o tem, kako bi lahko rešili neko težavo. Vendar pa mora po intenzivni možganski aktivnosti slediti predah. Odmislite vse skupaj in pojdite na dolg sprehod ali na drugo športno vadbo. Lahko si tudi najdete miren kotiček in samo opazujete okolico. Čeprav morda mislite, da tako ne boste naredili ničesar, se bodo v stanju mirovanja v možganih povezale vse prej pridobljene informacije in porojevati se bodo začele ustvarjalne ideje.

3. Posvečanje umetnosti

Najboljša umetniška dela so nastala kot posledica tega, da si je nekdo upal razmišljati drugače, kot večina. Obstaja precejšnja verjetnost, da se vam bodo v stiku z umetnostjo porojevale nove ideje, kako bi lahko rešili določeno situacijo.

Izberite torej zvrst umetnosti, ki vam je blizu, in se osredotočite nanjo. Lahko gre za umetniške slike, klasično glasbo, gledališko predstavo. Najbolje je, če se ustvarjanja lotite sami. Sicer pa se lahko učinek pokaže že, če ste opazovalec takih del. To vam bo pomagalo pri tem, da se bodo v možganih vzpostavile nove povezave, ki jih boste morda lahko prinesli tudi na situacijo, s katero se trenutno ubadate.

4. Sprememba okolja in rutine

Bolj kot živimo v rutini, težje bomo prišli do novih idej. Če vsak dan opravljate isto delo, se vozite po istih poteh in družite z istimi ljudmi, bo tudi vaš način razmišljanja precej ustaljen. To pa je slaba popotnica za kreativnost.

Da bi našli nove rešitve, morate iti iz cone udobja in delati druge stvari ali pa enake stvari delati na drug način. Tako boste možgane spodbudili k aktivnosti in vzpostavljanju novih povezav. Pojdite na delo po drugi poti, kot običajno. Spoznavajte nove ljudi. Obiščite še neznanje kraje. Posvetite se novemu hobiju. Vsaka taka sprememba vam lahko pomaga k večji kreativnosti in izboljšanju brainstorminga.

Vir: Under30CEO

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>


Zakaj prejemniki ne preberejo vaših elektronskih sporočil?

Zakaj prejemniki ne preberejo vaših elektronskih sporočil?

Večina komunikacije, ki jo imamo s svojimi potencialnimi kupci, poslovnimi partnerji in zaposlenimi, gre prek elektronskih sporočil. V svoje nabiralnike prejmemo tudi sporočila, ki po dolžini bolj spominjajo na članke kot pa sporočila z nujnimi informacijami. Preberite več >>

Ustanavljate prvi startup? Ne delajte teh napak!

Ustanavljate prvi startup? Ne delajte teh napak!

Podjetništvo je nepredvidljivo, če pa ste začetnik, se stvari hitro lahko odvijejo v napačno smer. Kako preprečiti, da ne bi delali napak kot začetnik? Rešitev je predvsem v učenju na (tujih) napakah. Preberite več >>

6 trikov, ki jih uporabljajo milijonarji

6 trikov, ki jih uporabljajo milijonarji

Če si želite uspeti, sledite nasvetom tistih, ki so uspeh že doživeli. Predstavljamo šest trikov, ki jih uporabljajo milijonarji, ki so začeli iz nič. Vključite jih v delovanje svojega podjetja in hitro se boste znašli na poti do uspeha. Preberite več >>

V novo leto z učinkovitejšimi sestanki

V novo leto z učinkovitejšimi sestanki

Ne glede na to, kako pomembni so sestanki, so pogosto povsem neučinkoviti. Izgubljanje rdeče niti pogovora, zamišljenost prisotnih in neupoštevanje zastavljenih ciljev lahko hitro privede do zapravljenega časa. Novo leto prinaša priložnost, ko lahko sestanke naredimo bolj učinkovite. Preberite več >>

Kateri so najslabši nasveti, ki so jih prejeli danes uspešni podjetniki?

Kateri so najslabši nasveti, ki so jih prejeli danes uspešni podjetniki?

Nasveti izkušenejših kolegov so nekaj, kar podjetniki vedno radi slišijo. Toda od časa do časa se zgodi, da nasvet, ki ga prejmejo, naredi več škode kot koristi. Tudi nekateri izmed danes zelo uspešnih podjetnikov so prejeli takšen nasvet, se ga na daleč izognili - ter uspeli. Preberite več >>

Zaposlujete? Preberite, kaj pričakujejo vaši bodoči sodelavci!

Zaposlujete? Preberite, kaj pričakujejo vaši bodoči sodelavci!

Konkurenca med mladimi, zlasti med najuspešnejšimi, je vse večja. Najpomembnejši dejavnik pri iskanju primerne zaposlitve, pravijo kandidati, je možnost pridobivanja in razvoja novih spretnosti, sledijo plača, dobro delovno vzdušje, odnosi in uravnoteženost delovnega in zasebnega življenja. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

13.03.2020 od 14:30 do 19:30
Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje