92 odstotkov blockchain projektov ni več aktivnih

Podjetje Deloitte je pred kratkim objavilo poročilo obsežne analize 26.000 projektov, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov. Le 8 odstotkov analiziranih projektov je dočakalo začetek letošnjega leta.
Kriptovalute, investiranje

Ali se splača vlagati v kriptovalute? (Vir slike: Pixabay)

Znano podjetje Deloitte je ob koncu lanskega leta objavilo obsežno poročilo z naslovom Evolucija tehnologije veriženja blokov: Uvidi s platforme GitHub (Evolution of Blockchain Technology: Insights from the GitHub Platform). Poročilo vsebuje rezultate raziskave, v okviru katere so v podjetju analizirali projekte, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov (angl. blockchain) in so nastali na odprtokodni razvijalski platformi GitHub.

Gre za eno prvih empiričnih analiz področja tehnologije veriženja blokov. Izsledki raziskave nam lahko pomagajo pri razumevanju omenjene tehnologije, njenega razvoja in z njo povezanega ekosistema.

Ključni izsledki raziskave so predstavljeni na spodnji shemi, podrobneje pa so opisani v nadaljevanju prispevka.

Deloitte ključni izsledki

Ključni izsledki raziskave podjetja Deloitte. (Vir slike: Deloitte)

Platforma GitHub

GitHub je največja razvijalska platforma na svetu. 24 milijonov uporabnikov je na njej ustvarilo več kot 68 milijonov projektov.

Pomembna lastnost platforme GitHub je odprtokodnost. Odprtokodno okolje je idealno za začetni in nadaljnji razvoj tehnologije veriženja blokov, saj se razvijalcem in njihovim nadrejenim ni treba ukvarjati z ustvarjanjem in plačevanjem licenc za eksperimentalne, nepreverjene rešitve, ki ne bodo nujno uspešne.

V okviru platforme je bilo tako ustvarjeno tudi ogromno število projektov, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov. Prav zato so se v podjetju Deloitte lotili analize podatkov, pridobljenih s platforme.

Razmišljaš o ICO kampanji? Pridruži se mentorskemu programu ICOrelator!

Izjemen porast blockchain projektov

Programska koda, ki poganja kriptovaluto bitcoin, je bila objavljena aprila 2009. Število projektov, ki so na kakršen koli način povezani s tehnologijo veriženja blokov, od takrat stalno narašča. Vsako leto je na platformi GitHub objavljenih povprečno 8.600 tovrstnih projektov. Skupno število blockchain projektov presega 86.000.

Leta 2016 je bilo na novo objavljenih skoraj 27.000 blockchain projektov, v prvi polovici leta 2017 (ki ga še zajema raziskava) pa že skoraj 25.000 projektov. Izjemen porast tovrstnih projektov na platformi GitHub prikazuje tudi naslednji grafikon.

Deloitte število projektov

Število blockchain projektov na platformi GitHub. (Vir slike: Deloitte)

Kdo ustvarja blockchain projekte?

Raziskovalce podjetja Deloitte je zanimalo tudi, kdo razvija projekte, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov. Prišli so do zanimive ugotovitve, da se v razvoj projektov vedno pogosteje vključujejo organizacije.

Leta 2010 so organizacije razvijale manj kot en odstotek vseh projektov na platformi GitHub. Danes to število dosega sedem odstotkov, na področju veriženja blokov pa celo 11 odstotkov. Trend uspešnih odprtokodnih blockchain iniciativ, ki jih podpirajo večje, komercialne organizacije, se bo tako po mnenju raziskovalcev še nadaljeval.

Med najpomembnejšimi projekti, ki so jih razvile organizacije, ne posamezniki, so platforme (kot so Ethereum, Ripple, Corda in Quorum), ki jih razvijalci danes uporabljajo za razvoj novih aplikacij. Takšni projekti tako predstavljajo hrbtenico za tisoče drugih projektov.

Kar 18 od najpomembnejših 20 projektov na področju veriženja blokov so tako razvile različne organizacije. Na prvem mestu je, pričakovano, kriptovaluta bitcoin s 627 razvijalci in skoraj 12.000 sledilci.

V spodnji razpredelnici so najpomembnejši projekti razporejeni glede na priljubljenost, citiranje oziroma kopiranje in sodelovanje. Za večjo različico razpredelnice kliknite nanjo.

Stopnja umrljivosti blockchain projektov

Dejstvo je, da večino odprtokodnih projektov njihovi razvijalci opustijo, nekateri pa ne dosežejo širše prepoznavnosti. Na žalost tudi projekti, povezani s tehnologijo veriženja blokov, pri tem niso izjema.

Analiza podjetja Deloitte je tako pokazala, da je aktivnih le osem odstotkov tovrstnih projektov. »Aktivni« projekti so tisti, ki so bili posodobljeni vsaj enkrat v zadnjega pol leta. Organizacije so na tem področju uspešnejše od posameznikov: aktivnih je le sedem odstotkov projektov posameznih uporabnikov, medtem ko ta številka pri projektih, ki jih vodijo organizacije, dosega 15 odstotkov.

Seveda se stopnje umrljivosti oziroma neuspeha projektov ne da natančno napovedati. Ključno pa je razumevanje dejavnikov, ki vplivajo na uspešnost posameznih projektov. Raziskava podjetja Deloitte je izluščila 11 takšnih dejavnikov, med katerimi so najpomembnejši naslednji trije:

  1. Projekti, ki jih razvijajo posamezniki, imajo krajšo življenjsko dobo od projektov, za katerimi stojijo organizacije. Poleg tega gre pri takšnih projektih pogosteje za samostojne aplikacije tehnologije veriženja blokov kot za temeljne knjižnice, ki omogočajo oblikovanje različnih aplikacij. Samostojni razvijalci tako pogosteje razvijajo in prototipirajo ideje, ki niso uspešne.
  2. Naslednji pomemben dejavnik je koncentracija doprinosov k projektu. Predstavljena raziskava je pokazala, da imajo najvišjo stopnjo umrljivosti projekti, katerih vsebino je v večini prispeval en sam posameznik. Pogosto se zgodi, da se takšen samostojni ali glavni razvijalec osredotoči na druge projekte ali se preprosto neha ukvarjati z dotičnim. To lahko hitro povzroči neuspeh projekta. Po drugi strani k najuspešnejšim projektom prispeva več posameznikov v podobni meri. Takšna delitev dela je značilna predvsem za projekte, ki jih razvijajo organizacija.
  3. Projekti z večjim številom kopij oziroma vejitev (angl. forks) se lahko pohvalijo z daljšo življenjsko dobo od projektov, ki imajo malo ali nič kopij. S tem je povezana tudi višja stopnja umrljivosti kopij projektov, ki večinoma ne pridobijo toliko podpornikov oziroma uporabnikov kot osnovni, izvirni projekti.

Drugi zanimivi izsledki

Poročilo podjetja Deloitte izpostavlja še nekatere druge izsledke raziskave. Med drugim so se raziskovalci osredotočali tudi na skupnosti, ki so se oblikovale na posameznih ožjih področjih znotraj hitro rastočega področja tehnologije veriženja blokov.

Zanimala jih je tudi geografska razpršenost razvijalcev blockchain projektov. Največ talentov s tega področja se nahaja na področju San Francisca. Na drugem in tretjem mestu se nahajata New York in London.

Najbolj priljubljen programski jezik za razvijanje projektov, povezanih s tehnologijo veriženja blokov, je C++. Raziskovalci pa so ugotovili tudi, da je vedno bolj razširjen Googlov programski jezik Go, ki se je povzpel na drugo mesto najpogosteje uporabljenih jezikov.

Zaključek

Predstavljena raziskava je pomembna, saj gre za eno prvih empiričnih raziskav tehnologije veriženja blokov. Omogoča nam vpogled v razvoj tehnologije, uspešnost projektov in celotni ekosistem. Vse to je ključnega pomena za vsakogar, ki se želi aktivno vključiti v hitro razvijajoče se področje.

Vir: Deloitte

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Pred slabim letom dni je zaživela prva energetska tržnica SunContract, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov ali blockchaina. Danes ima slovensko podjetje sklenjenih že za milijon evrov pogodb na področju nakupa in prodaje električne energije ter realiziranih za več sto tisoč evrov naročil za izdelavo sončnih elektrarn in toplotnih črpalk. Preberite več >>

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Lahko pretresi na področju kriptovalut in kriptožetonov ponovno prebudijo zanimanje za množično financiranje na platformah, kot sta Kickstarter in Indiegogo? Preberite več >>

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Konec oktobra je skupina prevajalskih strokovnjakov, uspešnih podjetnikov in blockchain svetovalcev predstavila prevajalsko platformo TAIA. Z uporabo umetne inteligence bo trajanje prevajanja prepolovljeno. Preberite več >>

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Z organizacijo konzorcija European Blockchain HUB je Slovenija naznanila vodilno vlogo pri globalnem povezovanju vlad, stroke, podjetij, tehnologij, poslovnih eko-sistemov, raziskovalcev in ustvarjalcev na področju blockchain tehnologije. Preberite več >>

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Podjetje Bitnik že od leta 2014 deluje na področju kriptovalut in tehnologije veriženja blokov. Njihova osnovna dejavnost je povezana z menjavo in nakupovanjem kriptovalut, obenem pa želijo širši javnosti čim bolje predstaviti svet kriptovalut in povezanih tehnologij. Preberite več >>

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

Slovensko podjetje Oxcert, ki je razvilo prvi protokol za upravljanje nedenarnih sredstev na blockchainu, je s prodajo kriptožetonov zbralo 10 milijonov dolarjev. Preberite več >>

Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Z uporabo platforme SunContract lahko uporabniki dostopajo do električne energije po nižji ceni. Gre za produkt slovenskega znanja, ki temelji na blockchain tehnologiji. Preberite več >>

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

V sredo, 20. junija 2018, se je s predavanjem Nika Slavniča zaključil večmesečni brezplačni mentorski program ICOrelator v organizaciji Tehnološkega parka Ljubljana, IRP (Tovarna podjemov) in Zavoda mladi podjetnik, z vsebinsko podporo Blockchain Think Tanka, Bitcoin društva Slovenije in podjetja Bitnik. Rezultati programa so vzpodbudni, odzivi udeležencev, tako mentorjev kot podjetniških ekip, pa pozitivni. Preberite več >>

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Vlada Republike Slovenije je konec maja sprejela Akcijski načrt glede blockchain tehnologije. "Med državami EU že poteka tekma, katera bo svoje okolje naredila najbolj privlačno za blockchain projekte," pojasnjuje slovenski strokovnjak za blockchain tehnologijo, dr. Peter Merc. Preberite več >>

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Po podatkih Coindeska je bilo v prvih treh mesecih letošnjega leta s primarnimi izdajami kripto žetonov (ICO) zbranih za 6,3 mrd USD sredstev. Ta znesek presega vsoto vseh zbranih sredstev v letu 2017. Samo v januarju so slovenski ICO projekti (CargoX, X8Currency, InsurePal, Origin Trail in ostali) zbrali za več kot 50 mio EUR sredstev. Ponudba na kripto trgu v obliki ICO projektov torej obstaja, prav tako obstaja povpraševanje (investitorji). Površen opazovalec ICO industrije bi lahko na osnovi prej navedenih dejstev hitro sklepal, da je svoj ICO vedno lažje izpeljati. Ali je res tako? Preberite več >>

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje