Bančna garancija ali dokumentarni akreditiv?

Instrumenti trgovinskega bančništva lahko prinesejo ključno prednost, zato je priporočljivo, da jih podjetja dobro poznajo. Na primeru si bomo ogledali, kako lahko podjetje uporabi dokumentarni akreditiv ali bančno garancijo oziroma kdaj je najbolje uporabiti kombinacijo obeh.
Bančna garancija ali dokumentarni akreditiv?

Poznate značilnosti bančnih garancij in dokumentarnih akreditivov? (Vir slike: Pixabay)

Trgovinsko bančništvo je vedno veljalo za zapleteno. Storitve imajo zanimiva imena, njihovih pomenov pa ni vedno lahko razbrati. Kaj, na primer, pomeni beseda akreditiv? Niti angleški izraz Letter of Credit (dobesedni prevod: pismo kredita) ne pojasni vsebine instrumenta. Akreditiv ni pismo in tudi povezava s kreditom ni nujna. Še bolj uporabnika lahko zbega uporaba različnih imen, ki lahko označujejo isto ali pa različne storitve. Na primer: dokumentarni akreditiv in nepreklicni akreditiv pomenita isto storitev, standby akreditiv pa nekaj drugega. Tudi pri bančni garanciji se pojavljajo različna poimenovanja tako v domači (bančna garancija, garancija, zavarovanje banke, izjava garanta …) kot tudi v mednarodni terminologiji (Bank Guaranty, Bank Guarantee, Bond, Garantie, Bankbürgschaft, Garanzia, Fideiussione …). Pri tem je najbolj pomembna vsebina dokumenta in ne njegovo ime. Ob morebitnih dilemah glede ustreznosti vsebine garancije vam vaši bančni skrbniki kot dobri poznavalci garancijskega poslovanja lahko ponudijo svojo strokovno pomoč.

A če ne dovolite, da vas ustavita tančica skrivnosti in terminologija, boste spoznali, da gre za povsem enostavne instrumente z nizkim tveganjem in veliko učinkovitostjo. Ker so urejeni z mednarodnimi pravili, so enako razlagani in presojani po vsem svetu.

S poznavanjem instrumentov do poslovne prednosti

Za podjetja lahko poznavanje instrumentov trgovinskega bančništva pomeni ključno prednost, saj z njimi lahko poslovnemu partnerju v pogajanjih ponudijo veliko različnih možnosti in lažje najdejo rešitev, ki ustreza obema. Preverite hiter pregled glavnih značilnosti in uporabnosti bančne garancije v primerjavi z dokumentarnim akreditivom v spodnji tabeli. 

Kombinacija obeh instrumentov v praksi

Večkrat se izkaže, da je optimalno izbrati kombinacijo obeh instrumentov. Predstavljamo primer iz prakse, ko je bila pri razpisu za investicijo uporabljena kombinacija instrumentov.

Ob prijavi na razpis mora ponudnik predložiti tudi bančno garancijo za resnost ponudbe v višini 5 % vrednosti ponudbe. Ko je ponudnik na razpisu izbran, se določijo plačilni pogoji.

20 % vrednosti se plača kot predplačilo, zavarovano z garancijo za vračilo avansa v korist kupca. Z garancijo za vračilo avansa bo kupec lahko zahteval svoj denar od banke, če material ne bo dobavljen v dogovorjenem roku. Kupec se zavaruje tudi z garancijo za dobro izvedbo posla v višini 10 % pogodbene vrednosti, ki kupcu zagotavlja odškodnino, če izvajalec oziroma dobavitelj ne bo izdelal dogovorjenega v določenem roku.

Za ostalih 80 % kupec odpre dokumentarni akreditiv. S tem ima dobavitelj jamstvo banke za plačilo, kupec pa zagotovilo, da bo njegov denar plačan šele, ko dobavitelj z dokumenti dokaže upravičenost do plačila.

Pogoji akreditiva določajo, da se 50 % plača po dobavi elementov na gradbišče, kar bo izvajalec dokazal z dobavnico, podpisano s strani nadzornika, 30 % pa po montaži, kar bo dokazal s predložitvijo primopredajnega zapisnika. Za odpravo skritih napak se kupec zavaruje še z garancijo za odpravo napak v garancijskem roku. S to garancijo banka jamči za povrnitev škode, če izvajalec ne bo odpravil napak.

Izbira instrumenta je odvisna od več dejavnikov: vrednosti posla, ročnosti, pogajalske moči strank, države vašega partnerja, stopnje zaupanja med partnerji, potrebe po financiranju, predmeta posla (blago/storitev) … Vsak posel je edinstven. Najbolje je, da bančne strokovnjake vključite že v fazi pogajanj in pomagali vam bodo pri izbiri najboljšega instrumenta za vašo situacijo.

Več informacij o opisanih instrumentih je na voljo na spletni strani NLB

Avtorici prispevka: Erika Ločičnik Strle, specialistka za akreditivno poslovanje, in Karin Bučar, specialistka za garancijsko poslovanje

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje