Članstvo v OZS obvezno vsaj še do konca leta

Že aprila 2012 ste se člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije na referendumu odločali glede usode obveznega plačevanja članstva v OZS, poslanci pa novele Obrtnega zakona še kar niso sprejeli. V najboljšem primeru boste obrtniki dolžni plačevati članarino še vsaj do konca leta.

Spomnimo: na referendumu, ki je potekal aprila 2012, ste se člani OZS odločali glede usode obveznega plačevanja članarine v OZS. Rezultati so pokazali, da niti tretjina članov z obveznim članstvom ne soglaša, zato so na gospodarskem ministrstvu že kmalu zatem napovedali spremembe. Oktobra 2012 je vlada potrdila spremembo Obrtnega zakona RS, s katerim bi uvedli prostovoljno članstvo v OZS. Predlog zakona je določal, da bi člani OZS lahko iz zbornice izstopili s 1. 1. 2013, kar pa se ni zgodilo. O tem smo pisali tudi na našem portalu: Zakaj članstvo v OZS še ni prostovoljno?

Pred nekaj dnevi, 13. februarja 2013, je na seji Odbora za gospodarstvo potekala druga obravnava novele obrtnega zakona. Z devetimi glasovi za in šestimi proti so podprli predlog novele, ki bo obravnavana na redni seji Državnega zbora med 4. in 11. marcem. Odbor za gospodarstvo je sprejel tudi nekatera dopolnila.

V primeru, da poslanci sprejmejo predlog spremembe zakona, bo ta v veljavo stopil najhitreje čez devet mesecev, torej ne prej kot decembra 2013. Medtem bo plačevanje članarine v OZS za obrtnike še vedno obvezno.

Po sprejetju zakona lahko pričakujemo določitev prehodnega obdobja, v katerem bodo obrtniki, ki članstva v OZS ne želijo več, lahko izstopili, ostali pa se bodo lahko odločili za nadaljevanje tega na prostovoljni osnovi. Predvidoma bo predhodno obdobje za uvedbo prostovoljnega članstva trajalo 9 mesecev in ne več 3 mesece, kot je bilo sprva predvideno.

Višina mesečne članarine v OZS

Članarina je zaenkrat obvezna za člane s statusom fizične ali pravne osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost v Republiki Sloveniji kot obrtno, obrti podobno ali domačo in umetnostno obrt, pa tudi za obrtne zadruge in oblike njihovega združevanja.

Višina mesečne članarine znaša:

  • 10 EUR za osebno opravljanje dejavnosti domače in umetnostne obrti;
  • 20 EUR za s.p. in gospodarske družbe brez zaposlenih;
  • 30 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo do 3 zaposlene;
  • 40 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo od 3 do 10 zaposlenih;
  • 50 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo 10 in več zaposlenih.

Vir: OZS

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje