Davčne novosti v letu 2018

S prvim dnem novega leta so se pričele uporabljati nekatere spremembe na davčnem področju, ki so bile sprejete že leta 2017. Vlada je spremenila štiri zakone s tega področja, med bolj opaznimi pa so spremembe, ki jih uvaja novela Zakona o dohodnini.
davki

Novela Zakona o dohodnini za zavezance letos prinaša kar nekaj sprememb. (Vir slike: Pixabay)

V Uradnem listu je bil 8.12.2017 objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2S), ki se uporablja od 1.1.2018. Bistvene spremembe na tem področju se dotikajo napotenih delavcev, normirancev, božičnic in študentskega dela.

Omenjena novela zavezancem prinaša naslednje novosti:

Spremembe pri povračilih stroškov pri začasni napotitvi na delo v tujino

Novela je na novo uredila povračila stroškov v zvezi z začasno napotitvijo na delo v tujino. Omenjeni stroški zajemajo stroške prehrane, prevoza ter prenočišča.

a) povračilo stroškov prehrane

Znesek stroškov prehrane v času napotitve se pri krajših napotitvah ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine dnevnice. Gre za primere napotitev, ki neprekinjeno trajajo do 30 dni (90 dni v primeru voznikov v mednarodnem cestnem prometu).

Položaj napotenih delavcev v primeru daljših napotitev, pa se približuje položaju delavcev, ki na delo prihajajo od doma. Stroški prehrane izven delovnega časa se zanje namreč obravnavajo kot privatni stroški. Stroške privatne narave zakon za davčne namene obravnava drugače kot stroške povezane z delom. Zakonodajalec predpostavlja, da si pri daljših napotitvah delavec v kraju kamor je napoten oblikuje svoj drugi dom. Posledično ni smiselno, da bi si druge obroke (zajtrk, večerja) zagotavljal pri gostinskih ponudnikih.

b) povračilo stroškov prevoza

V davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja se po novem ne všteva povračilo stroškov za prevoz na in z dela (med običajnim bivališčem v času napotitve in mestom opravljanja dela) ter stroškov za prevoz na službenem potovanju (za prevoz v kraj napotitve in nazaj).

c) povračilo stroškov prenočišča

Novela ureja tudi povračilo stroškov, ki jih ima napoteni delavec s prenočevanjem. Pri začasnih napotitvah do 90 dni se tako povračilo stroškov prenočišča ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Posebna davčna osnova pri napotitvi na delo v tujino

Novela uvaja določeno višino dohodka, ki se ne všteva v davčno osnovo dohodkov iz delovnega razmerja, ki jih delavec doseže v okviru napotitve. V davčno osnovo se ne všteva znesek v višini 20% plače, oziroma nadomestila plače (bruto znesek), prejete za opravljanje takšnega dela. Ta znesek pa ne sme preseči 1.000 evrov za izplačila v posameznem mesecu, če so kumulativno izpolnjeni naslednji pogoji:

  • delavec je napoten na delo iz ali v Slovenijo,
  • napotitev na delo traja neprekinjeno več kot 30 dni,
  • kraj običajnega opravljanja dela pred napotitvijo je več kot 200 km oddaljen od kraja napotitve,
  • delavec v zadnjih 5 letih pred začetkom prve napotitve na delo ni bil rezident Slovenije pred začetkom napotitve na delo v Sloveniji ali rezident druge države pred napotitvijo na delo iz Slovenije in
  • v pogodbi o zaposlitvi je za delo v okviru napotitve zagotovljena plača v višini najmanj 1,5 kratnika zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji.

Posebna davčna osnova pa se upošteva za napotitve, če so kumulativno izpolnjeni naslednji pogoji:

  • delavec je napoten v tujino zunaj države delodajalca,
  • napotitev se opravi na podlagi pogodbe o zaposlitvi po pravu države kamor je delavec napoten,
  • pogodba o zaposlitvi je sklenjena med delodajalcem s sedežem v državi, iz katere je delavec napoten in ki dejansko svojo dejavnost tudi opravlja v državi sedeža in delavcem, ki običajno dela za delodajalca v državi njegovega sedeža,
  • pogodba o zaposlitvi je sklenjena za opravljanje dela v okviru dejavnosti delodajalca v državi napotitve, v imenu in za račun delodajalca, na podlagi pogodbe delodajalca z naročnikom storitve,
  • delavec ves čas napotitve dela po navodilih in pod nadzorom delodajalca, ki ga napotuje na delo.

Spremembe pri normirancih

Novela na novo ureja tudi pogoje za obvezen izstop iz sistema normiranca. Zavezanec mora iz sistema izstopiti v primeru, da v dveh zaporednih davčnih obdobjih preseže 300.000 evrov prihodkov.

Določa se tudi absolutna maksimalna višina odhodkov ki se priznajo zavezancu, ki znaša 40.000 evrov. Višina priznanih odhodkov se izjemoma upošteva do 80.000 evrov, v primeru, da je bila v davčnem letu pri zavezancu vsaj 5 mesecev za polni delovni čas obvezno socialno zavarovana vsaj ena oseba.

Dopolnjuje se tudi določba, s katero se določajo primeri in prihodki iz dejavnosti oseb, ki se poleg prihodkov zavezanca upoštevajo v zvezi s prihodkovnim pogojem za ugotavljanje davčne osnove s sistemom normiranca. Sprememba se nanaša na dodaten primer, kjer se poleg zavezančevih prihodkov upoštevajo tudi prihodki povezanih oseb. Prihodki povezanih oseb se seštevajo, če je glavni namen za shemo poslovanja izpolnjevanje pogoja glede praga prihodkov z verižnim ustanavljanjem zavezancev ali prelivanje prihodkov od zavezancev, ki davčno osnovo ugotavljajo na podlagi dejanskih odhodkov, k zavezancem v sistemu normiranca. V primeru da zavezanec dokaže da glavni namen sheme poslovanja ni bil izpolnjevanje pogojev za ugotavljanje davčne osnove na način normiranca, pa se dohodki kjub povezanosti ne seštevajo.

Višje olajšave za študente

Študenti in dijaki do dopolnjenega 26 leta bodo odslej deležni 100% splošne olajšave pri dohodnini.  Lansko leto je ta namreč znašala le 75% vrednosti. V primerjavi s prejšnjim letom, bodo tako obdavčeni manj.

Splošna olajšava se prizna vsakemu dohodninskemu zavezancu, razen če zanj kdo drug uveljavlja olajšavo za vzdrževanega družinskega člana. Študenti in dijaki pa so pri opravljanju dela preko napotnice deležni še dodatne posebne osebne olajšave, ne glede na to ali jih kdo uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana. V lanskem letu je ta znašala 2.477,03 evra, letos pa znaša 3.207,70 evrov. To pomeni, da bodo študenti čez leto lahko zaslužili 730,67 evrov več, ne da bi se jim to štelo v dohodnino.

Manj obdavčene božičnice

Po novem se izplačilo poslovne uspešnosti ne bo več vštevalo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, do višine 100% povprečne plače. Prej je bil znesek postavljen na 70% povprečne plače. To naj bi podjetja spodbudilo k temu, da se bodo lažje odločila za večjo nagrado zaposlenim za njihov doprinos k uspešnim poslovnim rezultatom.

Uvedena je linearnost dodatne splošne olajšave

Novela je v odvisnosti od skupnega dohodka zavezanca uvedla linearno določanje dodatne splošne olajšave. Ta bo sicer prišla v poštev le za zavezance s skupnim letnim dohodkom med 11.166,37 evrov in 13.316,83 evrov.

Omenjena sprememba odpravlja situacije, ko bi zavezanec pri višji bruto plači prejel nižjo neto plačo, iz razloga nezvezno določene dodatne splošne olajšave.

Oprostitev plačila dohodnine od brezplačne pravne pomoči

Dohodnine po novem ne bo potrebno plačati od brezplačne pravne pomoči, ki jo oseba prejema po zakonu ali po pravilih mednarodnega sodišča ali arbitraže. V primeru da so podlaga dodelitve pravne pomoči pravila mednarodnega sodišča ali arbitraže, oprostitev obsega le oblike, ki so dodeljene na podlagi zakonskih pogojev. S tem se bo uresničilo načelo enake davčne obravnave prejetega dohodka, iz naslova brezplačne pravne pomoči.

VIRI: Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2R), Računovodja

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP računovodstvo

MP računovodstvo

MP računovodstvo je mreža računovodskih servisov po vsej Sloveniji. Vsa računovodstva uporabljajo sistem e-računovodstva, kar podjetnikom omogoča nižanje stroškov, lažji pregled nad delom in možnost za hitrejše poslovno odločanje. Preberite več >>


Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine je 29. april 2024

Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine je 29. april 2024

Zavezanci, ki so prejeli informativni izračun dohodnine v začetku aprila, imajo do 29. aprila 2024 čas za oddajo ugovora. V primeru da izračuna še niste prejeli, ga boste v naslednjem svežnju informativnih izračunov. Le-ta bo odpremljen 31. maja 2024. Preberite več >>

Prijavite dohodke iz poslovanja preko spletnih platform

Prijavite dohodke iz poslovanja preko spletnih platform

Finančna uprava zavezance, ki s poslovanjem preko spletnih platform dosegajo dohodke iz naslova opravljanja dejavnosti, poziva, da prejete dohodke vključijo v svoje davčne obračune. Preberite več >>

Za uspešno eVročanje morate potrditi svoj elektronski naslov

Za uspešno eVročanje morate potrditi svoj elektronski naslov

Fizične osebe, ki bodo dokumente Finančne uprave prejemale izključno v eDavke, morajo potrdili svoj elektronski naslov za obveščanje o odloženih dokumentih v eDavkih. To je namreč nujno za prevzemanje dokumentov. Preberite več >>

Obdavčitev d.o.o.

Obdavčitev d.o.o.

Družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) je pravna oseba in je posledično obdavčena z davkom od dohodkov pravnih oseb (DDPO). Obdavčitev pravnih oseb ureja Zakon o davku od dohodka pravnih oseb (ZDDPO-2) in na njegovi podlagi izdani podzakonski predpisi. Na voljo je d.o.o. z dejanskimi stroški in d.o.o. z normiranimi stroški. Preberite več >>

Navodila za oddajo davčnega obračuna za normirance

Navodila za oddajo davčnega obračuna za normirance

Samostojni podjetniki, ki ste se odločili, da boste v preteklem letu davčno osnovo ugotavljali z upoštevanjem normiranih odhodkov, morate najkasneje do 31. marca oddati davčni obračun. Pripravili smo navodila, s katerimi si lahko pomagate. Preberite več >>

Obračun prispevkov za solidarnostno delovno soboto

Obračun prispevkov za solidarnostno delovno soboto

Na eDavkih je na voljo obrazec "Obračun prispevkov za Sklad za obnovo Slovenije". Ta obrazec predloži delodajalec, ki je organiziral solidarnostno delovno soboto v skladu s 101. členom Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. Preberite več >>

Ne pozabite na rok za doplačilo dohodnine: 2. junij

Ne pozabite na rok za doplačilo dohodnine: 2. junij

Finančna uprava je konec marca 2023 izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022. Rok doplačila je 2. junij. Plačilni rok je natisnjen tudi na plačilnem nalogu, ki predstavlja sestavni del informativnega izračuna dohodnine. Preberite več >>

Dohodninska lestvica in davčne olajšave

Dohodninska lestvica in davčne olajšave

Oglejte si lestvico za odmero dohodnine in olajšave za leto 2023. Po novem se zneski olajšav in lestvice dohodnine ne bodo več objavljale v obliki podzakonskega akta. Preberite več >>

Odpirate podjetje? Pripravite se na davčno oddajo podatkov

Odpirate podjetje? Pripravite se na davčno oddajo podatkov

Pri samem postopku ustanovitve podjetja se bodoči podjetniki med drugim soočijo tudi z vprašanji o poslovnih prostorih, kapitalskih naložbah, povezanih osebah ipd. Odgovore na ta in še nekatera druga vprašanja je treba imeti že pri samem postopku ustanovitve s.p. ali druge oblike gospodarske družbe, ko se prvič oddaja davčne podatke. Preberite več >>

Oznake:, , , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje