Delna zobna proteza ali implantati za zdravljenje manjkajočih zob?

Rešitev za zdravljenje manjkajočih zob v zgornjem ali spodnjem zobnem loku nudi zobna protetika, kot je proteza ali zobni implantati. Izbira je odvisna od številnih dejavnikov, pri tem pa ima vsak protetični nadomestek tako svoje prednosti kot slabosti.
delna-zobna-proteza

Delna zobna proteza ali implantati za zdravljenje manjkajočih zob?

Če pacientu manjka nekaj zob v zgornjem čeljustnem loku in nekaj zob v spodnjem čeljustnem loku ter ima pri tem ostale zobe zdrave oziroma so korenine zob zdrave, tedaj je te vrzeli potrebno zapolniti z izbrano protetiko. Tako lahko na spletni strani Dentalia poiščete izbranega zobozdravnika protetika ali implantologa v vaši regiji, ki vam bo svetoval, ali je za nadomestitev zob bolj primerna delna zobna proteza, implantati, ali katera druga vrsta zobne protetike.

Ali delna zobna proteza nudi dolgoročno naložbo?

Zobni vsadki nudijo boljšo dolgoročno naložbo, čeprav so v primerjavi s protezami dražji. Implantat ima dolgo življenjsko dobo, v povprečju 20 do 30 let ali pa še dlje ob ustrezni ustni higieni. Zobne proteze pa je potrebno zamenjati na vsakih 3 do 8 let. Dentalia kot ozko specializiran dobavitelj dentalne opreme v Sloveniji nudi prodajni program Straumann implantatov, ki so v svetu znani kot vsadki z zelo dolgo življenjsko dobo.

dentalia-straumann

Zobna protetika – funkcionalnost in videz

Zobni vsadki so stabilno pričvrščeni v čeljustno kost in nadomeščajo zdravo korenino zoba. Tako nudijo polno funkcionalnost zdravega naravnega zoba, kar se odraža pri optimalnem govorjenju ter prehranjevanju oziroma žvečenju hrane.

Hkrati pa so zobne krone implantata izdelane po meri glede na barvo okoliških zob in zato povrnejo lep nasmeh. Na drugi strani pa so zobne proteze le pritrjene na okoliške zobe in zato ne nudijo tolikšno mero stabilnosti in posledične funkcionalnosti.

Ali delna zobna proteza preprečuje izgubo dlesni?

Velika prednost zobnih implantatov je v tem, da trdno pričvrščen vijak v čeljustni kosti stimulira temeljno kostno in čeljustno tkivo ter s tem preprečuje, da bi se tkivo in dlesni umikale od zoba. Straumann implantati, ki jih v zobne ordinacije in zobotehnične laboratorije dobavlja Dentalia, so prevlečeni s posebno prevleko, ki je odraz proizvajalčevih inovacij in dosežkov v razvoju.

Zaradi tega Straumann protetika nudi zaščito pred izgubo dlesni. Zobne proteze pa ne dajejo tega učinka, saj le počivajo nad tkivom dlesni. To lahko privede do izgube tkiva dlesni in oslabitve čeljustne kosti.

Premikanje in drsenje zobne protetike

Tudi najboljša delna zobna proteza bo nekoliko zdrsnila ali se premaknila med žvečenjem, prehranjevanjem in govorjenjem. Potrebno je nekaj časa, da se pacient navadi teh zdrsov, ki lahko otežujejo govor in žvečenje hrane.

Na drugi strani pa se zobni implantati ne premikajo ali drsijo, saj ostajajo trdno pričvrščeni v čeljustno kost in nudijo optimalno stabilnost in zanesljivost pri prehranjevanju in govorjenju. Tiste zobozdravstvene ordinacije, ki od dobavitelja Dentalia dobavljajo Straumann vsadke lahko zagotovijo visoko stabilnost implantata takoj po vstavitvi, saj je vijak konično oblikovan.

Oznake:
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje