ehrana Live prihaja v Ljubljano

Mlado slovensko podjetje ehrana.si je razvilo tehnološko rešitev, s pomočjo katere bo restavracijam poleg mehanizma za naročanje hrane na dom ponujalo tudi lastne dostavljavce.
ehrana cover

ehrana Live prihaja v Ljubljano. (Vir slike: ehrana.si)

Projekti in storitve, ki delujejo po principu ekonomije na poziv, so v tujini že dalj časa pravi hit, v kratkem pa jih lahko pričakujemo tudi pri nas. Če se je še pred kratkim zdelo, da v Sloveniji še vsaj nekaj časa ne bo na spregled storitev, kot so Uber eats, Deliveroo ali Foodora, danes ni več tako. Mlado slovensko podjetje ehrana.si je namreč razvilo algoritem za dostavo hrane na dom, primerljiv z naštetimi storitvami.

Podjetje ehrana.si je v Sloveniji oralo ledino spletnega naročanja dostave hrane na dom, do danes pa se je študentska ideja z izmenjave razvila v največji spletni portal za naročanje hrane na dom v Sloveniji.

Podjetje bo v kratkem razširilo svoje storitve. »Odslej restavracijam ne bomo več ponujali le spletnega mehanizma za naročanje hrane na dom, temveč tudi lastne dostavljavce pojasnjuje direktor portala ehrana.si Borut Markelj in dodaja, da jih je do tovrstne odločitve pripeljalo povpraševanje na trgu.

Napredna tehnologija za kakovosten obrok

»Naš novi algoritem spremlja naročila iz različnih restavracij, nadzoruje promet, točno lokacijo voznikov ter predvideva morebitna nadaljnja naročila,« pojasnjuje Markelj. Algoritem naposled na podlagi zbranih informacij razporeja dostavljavce znotraj določenega območja.

Avtorji aplikacije in algoritma so imeli pri razvoju v mislih številne dejavnike, kot so hitrost in točnost dostave ter radij območja dostavljavcev, ki lahko pomembno vplivajo na kakovost dostavljene hrane. »Prav na tem mestu ključno vlogo odigra aplikacija, ki poskrbi za optimalno razporejanje dostavljavcev,« pove Markelj.

Maksimalen čas prevoza obroka od kuhinje do stranke bo tako po trditvah predstavnikov podjetja znašal le 15 minut, kar pomeni, da bo hrana ostala topla in okusna ter posledično ohranila visoko kvaliteto. To bodo mladi podjetniki dosegli z majhnimi razdaljami dostave od restavracij do strank, ki ne bodo presegali dveh kilometrov in pol.

Za kakovost obrokov bodo v podjetju poskrbeli tudi s skrbno izbiro restavracij, ki jih bodo vključili v storitev. Trenutna pogoja za priključitev sta lokacija restavracije oziroma kuhinje v središču Ljubljane in zanesljiv gostinski obrat, ki je na trgu prisoten vsaj eno leto.

Ekipa podjetja ehrana.si. (Vir slike: ehrana.si)

Prednosti tako za stranke kot za restavracije

Takšen način dostave hrane na dom je prinaša prednosti tako za stranke, ki jim bo pri naročanju hrane na dom odslej na voljo večja ponudba obrokov iz kakovostnih restavracij, kot tudi za restavracije, saj te pridobijo nov prodajni kanal, svojim zvestim strankam pa lahko ponudijo dodano vrednost.

»Z izbiro zunanjega dostavljavca hrane se lahko restavracije osredotočijo na svojo osnovno dejavnost – pripravo okusnih obrokov –, hkrati pa jim ni več treba vlagati denarja v dostavna vozila,« je prepričan Markelj.

Po mnenju predstavnikov podjetja bo storitev ehrana Live zanimiva predvsem za zaposlene v času kosil, ki s trenutno ponudbo dostave hrane niso zadovoljni oziroma se ne morejo zanesti na dostavne čase. Poleg tega bodo vsaj na začetku stranke pridobivali z določenimi ugodnostmi.

Aplikacija bo uporabnikom omogočala plačilo obroka kar prek spleta, tako da bodo ob dostavi hrano le prevzeli. Prav tako bodo lahko prek aplikacije na zemljevidu spremljali točno lokacijo svojega obroka in predvideni čas dostave, ki bo, kot rečeno, znašal največ 15 minut.

Poskrbeli bodo tudi za okolje

Ker se v podjetju ehrana.si zavzemajo tudi za skrb za okolje, bodo njihovi dostavljavci obroke dostavljali kar na kolesih. Dostava s kolesi namreč nima negativnega vpliva na okolje, prav tako pa kolo predstavlja najhitrejše prevozno sredstvo v Ljubljani, še posebej v času prometnih konic.

Dostava prek storitve ehrana Live bo potekala s kolesi. (Vir slike: ehrana.si)

Storitev so nekaj mesecev testirali, s tem tednom pa je v celoti zaživela. V začetku bo storitev ponujala obroke iz 10 izbranih restavracij, sprva pa bo na voljo le v središču Ljubljane. V ekipi načrtujejo tudi širitev na področje celotne prestolnice.

30 restavracij in 50 novih delovnih mest

Na ehrana.si si želijo do konca letošnjega leta pridobiti vsaj 30 restavracij, ki bi svoje obroke ponujale prek njihove nove storitve, do konca leta 2020 pa želijo s tem zagotoviti vsaj 50 novih delovnih mest.

»Ko bo storitev zaživela pri nas, jo bomo razširili tudi na Balkan, nato pa še na vzhodnoevropske trge,« predstavlja dolgoročno vizijo Markelj in dodaja, da mehanizem, ki se skriva v ozadju storitve, ni zanimiv le na področju dostave hrane, temveč tudi za uporabo pri ostalih kurirskih storitvah. Prav na tem področju vidijo v podjetju še neizkoriščen potencial tehnologije.

Razvoj storitve so mladim podjetnikom sicer omogočila sredstva produkta P2 Slovenskega podjetniškega sklada, ki mladim visokotehnološkim podjetjem s potencialom rasti in kreiranja novih delovnih mest omogoči pridobitev zagonskega kapitala v vrednosti do 54 tisoč evrov.

Podjetje načrtuje, da bo nova storitev dosegla profitabilnost pri 70 opravljenih dnevnih dostavah – po njihovih predvidevanjih bodo to številko dosegli do konca oktobra.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

BigD Design & Innovation je podjetje, ki se ukvarja z industrijskim oblikovanjem. Ustanovitelj Adrian Larripa se je po študiju v Milanu vrnil na univerzo Navarra v Pamplono, kjer je začel s svetovanjem na področju industrijskega oblikovanja. Podjetje deluje deset let, v tem času pa so se specializirali za projekte LED svetil za turbine vetrnic. Z njimi sodeluje Anamarija Čuden, sicer “coworkerka” v MP hubu. Preberite več >>

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Pred 13 leti je takoj po zaključenem študiju skočil v podjetniški svet, točneje v finančništvo. V vseh letih so se morali kar nekajkrat preoblikovati v skladu s trendi, ker če bi ostali v istem segmentu financ, jih danes ne bi bilo več, priznava. Nejc Apšner, soustanovitelj podjetja Nekster finance (zdajšnji Achilles op.a.), ki upravlja spletno platformo Nekster, pravi, da je rast podjetja potekala zelo generično. "Začeli smo z ničle, danes pa se lahko pohvalimo, da smo ena večjih slovenskih faktoring družb. Čeprav v resnici nismo več faktoring družba, ampak se pozicioniramo kot neke vrste “airbnb’ za investitorje in na drugi strani podjetja, ki jim na platformi omogočamo, da prihajajo do likvidnostnih sredstev na enostaven način." Preberite več >>

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Reči, da dobra komunikacija na delovnem mestu vpliva na finančni rezultat, je resno podcenjevanje. Raziskave kažejo, da je povprečna ocenjena izguba na podjetje zaradi slabe interne komunikacije zelo velika. Preberite več >>

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

Za startup podjetja, ki razvijajo fizični produkt, je eden ključnih dejavnikov uspešnega razvoja povezovanje s podjetji iz t.i. hardware industrije. Ekipa SparkLPG, ki razvija avtoplinski sistem za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina, se je vključila v pospeševalniški program HardwareSTART, ker bi brez podpore večjih podjetij projekt težko izpeljali, pravi direktor podjetja Simon Štrancar. Preberite več >>

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Podjetje Evegreen razvija 100-odstotno bio-razgradljive, naravi prijazne materiale in izdelke na osnovi organskih odpadkov, ki jih proizvedejo različna industrijska in uvozna podjetja. Tako jih po eni strani razbremenijo stroškov z odpadki, po drugi pa nadomestijo del njihove ponudbe z zelenimi, inovativnimi izdelki. Do zdaj so pri ustvarjanju receptur uporabili že pšenično slamo, riževe in pšenične luščine ter odpad kave, njihov cilj pa je trgu ponuditi čim širšo paleto alternativnih produktov, ki bodo v naravi povsem razgradljivi. Ta misija jih je pripeljala tudi v pospeševalniški program HardwareSTART, ki ga v konzorciju izvajajo Dewesoft, Katapult in Zavod mladi podjetnik. Preberite več >>

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

V podjetju Agitron razvijajo napredne strojne in programske rešitve za podporo digitalizaciji fizičnih trgovin. Razvili so napravo, ki je nameščena na nakupovalni voziček in trgovcem daje podatke o gibanju kupcev po trgovini, na podlagi katerih trgovec določi postavitev artiklov in vrednost posamezne pozicije. Njihov drugi produkt pa je digitalna cenovka, ki trgovcem omogoča spreminjanje cen na daljavo, kupcu pa daje informacije o posameznem izdelku. Preberite več >>

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Microbium je mlado podjetje, dejavno na področju detekcije in eliminacije mikrobov v industriji. Razvilo je avtomatiziran sistem za identifikacijo in štetje bakterij v vzorcih pitne vode, s tem pa omogočilo enostaven nadzor nad kvaliteto vode, brez laboratorijev in znanja mikrobiologije. Preberite več >>

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Pri blagovnih znamkah EQUA in GOAT STORY gre za dve slovenski zgodbi o uspehu, ki sta plod istega podjetja. Dokazujeta, da se lahko inovativnost in težnja po stalnih izboljšavah bogato obrestujeta. Obe zgodbi sta namreč uspešni tudi v svetovnem merilu. Preberite več >>

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic je startup, ki ga sestavlja ekipa študentov. Ukvarja se z izdelavo naravne kozmetike iz čebeljih proizvodov, ki imajo zaradi bogate vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov številne pozitivne učinke na kožo. Preberite več >>

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

V začetku tega leta je Marin Medak z ekipo Gigodesign ustanovil startup Della Spina. Gre za optiko, ki ponuja kakovostna dioptrijska očala po ugodnih cenah. Posebnost je v tem, da lahko stranka tri pare očal en teden brezplačno preizkuša na domu, preden se odloči, če jih bo kupila. Kako optika posluje danes? Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje