Hišnim ljubljenčkom prijazna delovna okolja imajo pozitiven vpliv na zaposlene

V ameriški veterinarski kliniki Banefield Pet Hospital so bili ljubljenčki dobrodošli, še preden je bilo to moderno, saj zaposleni že četrt stoletja v službo lahko pripeljejo svojega psa. Pred kratkim so opravili raziskavo na to temo; njene rezultate predstavljamo v prispevku.
Hišnim ljubljenčkom prijazna delovna okolja imajo pozitiven vpliv na zaposlene

Delovna okolja, v katerih so hišni ljubljenčki dobrodošli, se lahko pohvalijo z večjo produktivnostjo in boljšo atmosfero (Vir slike: Picjumbo)

Do sedaj pozitiven vpliv delovnih okolij, kamor zaposleni lahko pripeljejo svoje hišne ljubljenčke, še ni bil dokazan. Spomladi letos pa so v omenjeni kliniki predstavili mnenja zaposlenih in kadrovikov o delovnih okoljih, kjer so hišni ljubljenčki dobrodošli. Rezultati ankete, poimenovane PAWrometer (angl. pets at work barometer), so pokazali, da hišni ljubljenčki na delovnem mestu pozitivno vplivajo na različne vidike delovnega okolja, od zaposlovanja do atmosfere, produktivnosti in zadovoljstva zaposlenih.

Predstavnica klinike Banfield Pet Hospital Tami Majer pravi, da prisotnost hišnih ljubljenčkov v pisarni podira meje. Ko namreč v pisarno pride nov hišni ljubljenček, se vsi zaposleni zberejo, da bi ga spoznali. Ko vodilni kadri v podjetju v službo pridejo s svojimi ljubljenčki, je to priložnost za zaposlene, da svoje nadrejene spoznajo tudi na bolj človeški ravni.

Prednosti hišnih ljubljenčkov v delovnem okolju

Rezultati raziskave o vplivu hišnih ljubljenčkov v delovnem okolju so presegli pričakovanja o pozitivnem vplivu živali v pisarni. Rezultati so pokazali naslednje:

  • 53 % zaposlenih v podjetjih, kjer živali niso dobrodošle, bi bolj verjetno ostalo zaposlenih v podjetju, če bi v službo lahko pripeljali svojega ljubljenčka. Trditev velja tudi za kar 63 % kadrovikov.
  • 82 % zaposlenih in 91 % kadrovikov je mnenja, da bi hišnim ljubljenčkom prijazno delovno okolje povečalo pripadnost zaposlenih podjetju.
  • Zaposleni v podjetjih, kjer so hišni ljubljenčki dobrodošli, poročajo o boljšem počutju (88 %), zmanjšani ravni stresa (86 %) in povečani produktivnosti (67 %).

Predstavnica klinike je razkrila tudi, da pozitivni vplivi niso omejeni samo na lastnike hišnih ljubljenčkov, ampak tudi na druge zaposlene. Poleg tega so živalim prijazna delovna okolja tudi bolj privlačna za potencialne nove kadre, saj so po besedah T. Majer kandidati za službo navdušeni nad pozitivnim vzdušjem, ki vlada v podjetjih, kjer so prisotni tudi hišni ljubljenčki.

Kako zagotoviti primerno delovno okolje, prijazno hišnim ljubljenčkom

Rezultati ankete so pokazali, da več kot petina zaposlenih sicer pravi, da nadrejeni ne nasprotujejo hišnim ljubljenčkom v pisarnah, vendar pa manj kot 9 % zaposlenih in 13 % kadrovikov poroča o uradni hišnim ljubljenčkom prijazni politiki v podjetjih.

Če v podjetju razmišljate o tem, da bi svoja vrata odprli tudi hišnim ljubljenčkom zaposlenih, morate zagotoviti nekatere osnovne pogoje, da bo vaš poskus uspel. Seveda morate pridobiti dovoljenje vodstva in zaposlenih, poleg tega pa v kliniki Banfield priporočajo, da zagotovite primerno, varno in privlačno okolje tako za hišne ljubljenčke kot za zaposlene.

T. Majer ob tem pove, da so lastniki ljubljenčkov seveda najbolj pristojni za odločanje o tem, katero in kakšno okolje je zanje najbolj primerno. V omenjeni veterinarski kliniki so oblikovali uradna priporočila za svoj program oblikovanja delovnih okolij, primernih za hišne ljubljenčke, ki vsebujejo določila, namenjena zagotavljanju varnosti, zdravja in dobrega počutja tako živali kot zaposlenih.

1. Cepljenje

95 % podjetij, kjer so hišni ljubljenčki dobrodošli, sprejema pse svojih zaposlenih, 46 % pa tudi mačke. V kliniki Banfield Pet Hospital od svojih zaposlenih zahtevajo potrdila o rednih cepljenjih živali, preden jih smejo pripeljati s seboj.

2. Ocena

V podjetju so zaposlili profesionalnega pasjega trenerja, ki je pregledal pse in ocenil njihov temperament. Psi, ki so zelo plašni ali po drugi strani zelo agresivni, še posebej v bližini neznancev, morda niso najbolj primerni za delovna okolja. Po evalvaciji prejmejo lastniki psov povodce različnih barv, ki jasno označujejo, kako naj se sodelavci obnašajo do njihovih psov: zeleni povodci na primer označujejo pse, ki so jim všeč stiki z ljudmi in drugimi psi, medtem ko rumeni povodci nakazujejo pse, ki so bolj zadržani in cenijo počasnejše spoznavanje z ljudmi in drugimi psi.

3. Usposabljanje zaposlenih

V kliniki so bili vsi zaposleni seznanjeni z barvami povodcev in njihovimi pomeni ter najboljšimi načini približevanja psom in druženja z njimi. Naučili so se, kako se obnašati v prisotnosti psov in kako prepoznati znake stresa, ter spoznali splošna priporočila, na primer da hišnemu ljubljenčku lahko dajo priboljšek le z dovoljenjem lastnika.

T. Majer je pripomnila tudi, da so pomembni tudi drugi preprosti pogoji, na primer da je živalim vedno na voljo sveža voda ali da jih nekdo redno pelje na sprehod. Po njenem mnenju pa se glede na pozitivne učinke prisotnosti hišnih ljubljenčkov v delovnem okolju na različne vidike angažiranosti zaposlenih ves trud, vložen v zagotavljanje primernosti okolja, konec koncev izplača.

Poleg tega rezultati raziskave kažejo, da je večja razširjenost hišnim ljubljenčkom prijaznih delovnih okolji sprožila še en pozitiven stranski učinek: število ljubljenčkov, posvojenih iz zavetišč, se je povečalo, saj lahko zdaj zaposleni zanje skrbijo tudi v službenem času.

Vir: Inc.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Kako zaščititi poslovne skrivnosti svojega podjetja?

Kako zaščititi poslovne skrivnosti svojega podjetja?

Vsak podatek, ki vašemu podjetju daje konkurenčno prednost, je mogoče na splošno opredeliti kot poslovno skrivnost. Vsako podjetje ima poslovne skrivnosti in pomembno je, da jih zaščitite pred uporabo brez vaše vednosti. Preberite več >>

Podjetništvo niso samo uspehi, ampak tudi neuspehi

Podjetništvo niso samo uspehi, ampak tudi neuspehi

Raziskujemo nekaj večjih podjetniških neuspehov po svetu, zakaj so se zgodili in kaj bi lahko podjetja storila drugače. Podjetništvo je namreč hkrati polno tveganj in polno nagrad, posledično pa imajo tudi najuspešnejši ustanovitelji svoj delež neuspehov in napak. Preberite več >>

Nadgradite svoje poslovanje s temi nasveti

Nadgradite svoje poslovanje s temi nasveti

Uspeh podjetja je pogosto odvisen od spretnosti in odločitev podjetnika. V današnjem konkurenčnem poslovnem okolju je ključno, da podjetniki sprejemajo premišljene odločitve in sledijo najboljšim praksam za rast svojega podjetja. V tem članku bomo predstavili nekaj ključnih nasvetov, ki vam lahko pomagajo nadgraditi vaše podjetje in doseči želene rezultate. Preberite več >>

Kratkotrajno delo v podjetju – pomoč sorodnika v podjetju

Kratkotrajno delo v podjetju – pomoč sorodnika v podjetju

Podjetniki, ki se v svojem podjetju srečujejo z začasno povečanim obsegom dela ali s finančnimi težavami, lahko za pomoč pri opravljanju dela zaprosijo družinske člane. Dela pa sicer ne more opravljati katerikoli sorodnik in prav tako ne neomejeno število ur, saj predpisi s tega področja določajo posebne pogoje in omejitve. Preberite več >>

Mreženje kot ključni faktor za zagonska podjetja

Mreženje kot ključni faktor za zagonska podjetja

Vzpostavljanje odnosov in mreženje je za podjetja, ki iščejo vire za rast, inovacije in dolgoročno trajnost, bistvenega pomena. Strokovnjaki pravijo, da uspeh in širitev startupov nista odvisna le od financiranja, ampak predvsem od sposobnosti podjetnikov za mreženje in ustvarjanje učinkovitih partnerstev. Preberite več >>

Kako dober vodja ukrepa ob težavah?

Kako dober vodja ukrepa ob težavah?

Težave so stalnica, ki spremlja vsakega podjetnika. Ni namreč običajno, da bi stvari od ustanovitve podjetja dalje potekale brez zapletov, zato je pomembno, da se podjetnik že zelo zgodaj nauči, kako ukrepati v primeru, če nastopijo težave. Preberite več >>

15 odličnih taktik za pogajanje

15 odličnih taktik za pogajanje

Pogajanje predstavlja pomemben del vsakdanjika marsikaterega podjetnika. Naj gre za prodajo, podpis nove pogodbe o sodelovanju, prepričevanje investitorja ali kaj drugega - nujno je, da se podjetnik v takšnih situacijah dobro znajde. Preberite več >>

Bodite pripravljeni na kibernetske napade

Bodite pripravljeni na kibernetske napade

V dobi, ki jo zaznamujejo naraščajoče kibernetske grožnje in s tem povezani visoki stroški podjetij, se tradicionalni pristopi boja proti kibernetskim napadom kažejo za neuspešne. Preberite več >>

Kako v 5 preprostih korakih napisati učinkovito ponudbo?

Kako v 5 preprostih korakih napisati učinkovito ponudbo?

Za poslovneža je poslovna ponudba zelo pomemben dokument. Gre za pisni dokument, ki se lahko pošlje nenapovedano ali pa na zahtevo naročnika. Večina podjetij, katerih poslovanje temelji na storitvah, deluje na podlagi poslovnih predlogov. Preberite več >>

9 korakov za dober ugled podjetja in pridobitev strank

9 korakov za dober ugled podjetja in pridobitev strank

Ugled vašega podjetja je njegova največja vrednost. V času, ko se informacije širijo s svetlobno hitrostjo, lahko vaš ugled zelo hitro pripomore k napredku poslovanja, ali pa ravno nasprotno: k njegovemu propadu. Naučite se strategij, da zaščitite dober ugled. Preberite več >>

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje