Kaj je dobro vedeti pred zdravljenjem z implantati?

Implantat predstavlja najsodobnejšo rešitev za zdravljenje manjkajočih zob ali stanje brezzobosti. Hkrati zobni vsadki zagotavljajo optimalno stabilnost in dolgo življenjsko dobo, zato so najbolj priljubljena izbira med protetičnimi nadomestki.
implantant

Zobni vsadki izboljšajo nasmeh in povrnejo funkcionalnost zdravih naravnih zob. Tako se lahko pacienti s samozavestjo nasmejejo in hkrati normalno žvečijo hrano in govorijo, saj jih vsadki pri tem ne ovirajo. Njihova prednost je tudi v tem, da stabilizirajo čeljustno kost in ne oslabijo sosednjih naravnih zob.

Kaj je implantat in kam je pričvrščen?

Zobni vsadek je izdelan iz titanija ali cirkonija. Sodobni vsadki pa so izdelani iz kombinacije obeh materialov. Na tem delu je izdelan vijak, ki ga zobozdravnik pričvrsti v čeljustno kost in tam deluje kot stabilen temelj nadomestnega zoba. Ker je titan bio kompatibilen material, se lahko vsadek popolnoma integrira s človeškim kostnim tkivom in tako se zlije s kostjo. Pri tem nastane zelo stabilna podlaga, na katero zobozdravnik namesti nadomestni zob oziroma krono, ki je videti kot naravni zob.

Kdo je dober kandidat za implantat?

Zobozdravnik ob pregledu oceni, ali je pacient primeren za zdravljenje z zobnimi vsadki, glede na gostoto čeljustne kosti in zdravje dlesni. Če se pacient sooča z izgubo kosti ali s parodontozo, tedaj je sam postopek implantološkega zdravljenja nekoliko bolj zapleten. Pri kadilcih se tveganje poveča, saj se proces celjenja podaljša ali pa se protetični nadomestek ne zlije povsem s kostjo.

Kako poteka pričvrstitev zobnega vsadka?

Pri postopku pričvrstitve protetičnega nadomestka v čeljustno kost navadno sodelujejo implantologi, ki so specializirani za zdravljenje z zobnimi vsadki, poleg tega pa so tudi kirurgi, ki vijak natančno pričvrstijo v kost. Pri tem upoštevajo tudi pacientovo splošno zdravje zob, ki vključuje zdravje kosti in dlesni. Prvi del zdravljenja v ordinaciji zajema pričvrstitev vijakov kost, pri čemer se poseg opravi v lokalni anesteziji.

Implantat v fazi celjenja

Po posegu lahko pride do oteklin in bolečin, zato zobozdravnik predpiše protibolečinska sredstva. Šele po nekaj mesecih, navadno od dveh do šestih mesecev, celjenja ran v ustni votlini pa zobozdravnik namesti na vijak tudi krono zoba, mostiček ali protezo. S tem je zdravljenje tudi zaključeno. V naslednjih mesecih ali po potrebi je priporočljiv obisk zobozdravnika, zato da ta preveri, ali je implantat dobro pričvrščen v kost in hkrati stabilen.

Oznake:
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje