Kako naj se lotim odkupa dolga?

Podjetnikom, ki poslujejo z različnimi strankami, se lahko zgodi, da se zaradi neplačnikov znajdejo tudi v likvidnostnih težavah. Kako se soočiti s takšnim problemov? Ena od rešitev je odkup dolgov oziroma terjatev. Kaj je to in kako se tega lotiti?
Odkup dolga

Odkup dolga je učinkovito finančno orodje. (Vir slike: Pixabay)

Odkup dolga pomeni, da svoje neplačane terjatve prodate podjetju, ki se ukvarja s finančnimi storitvami. Tako na svoj račun dobite določen znesek, ki po navadi dosega okoli 80 odstotkov vrednosti terjatve. Ostala sredstva se namenijo za storitve izbranega podjetja.

Zakaj se odločiti za odkup dolga?

Podjetja se za odkup oziroma prodajo dolga najpogosteje odločijo, če zaradi neplačnikov sama zapadejo v likvidnostne težave – to pomeni, da na svojem računu nimajo dovolj sredstev za tekoče poslovanje, plačevanje računov, izplačilo plač ipd.

Poleg tega se s prodajo terjatev usposobljenemu kupcu oziroma podjetju lahko izognete nadaljnjemu ukvarjanju z neplačniki. Z njimi se bodo namreč po podpisu pogodbe ukvarjali profesionalci. Podjetje, ki se ukvarja z odkupom terjatev in drugimi finančnimi storitvami, bo prevzelo tudi vse nadaljnje postopke – tako boste prihranili čas in energijo, ki ju boste lahko namenili pomembnejšim opravilom.

Kako naj se lotim odkupa dolga?

Postopek odkupa oziroma prodaje dolga je razmeroma preprost. Med kupcem, torej izbranim podjetjem, in prodajalcem se sklene pogodba, na podlagi katere se bo izvedel odkup tako zapadlih kot tudi nezapadlih terjatev. Kupcu morate seveda predložiti fotokopijo neplačanega računa oziroma dokumentov, ki dokazujejo obstoj terjatev.

O prenosu terjatev je treba pisno obvestiti tudi dolžnika, na katerega se terjatve nanašajo. Pri prodaji oziroma odkupu obstajata dve možnosti: odločite se lahko za prodajo z regresno pravico ali brez nje. V prvem primeru je za morebitno neplačilo kljub prodaji dolga še vedno odgovoren podjetnik. To pomeni, da bo kupec dolga od vas lahko naknadno izterjal vrednost terjatev, če jih dolžnik še vedno ne bo poravnal.

Podjetje bo na podlagi vaše dokumentacije pripravilo pogodbo oziroma odkupno dokumentacijo, ki bo vključevala tudi ceno, po kateri so terjatve prenesene. Po podpisu pogodbe boste dogovorjeni znesek na svoj poslovni račun prejeli v nekaj dneh.

Odkup dolga je tako učinkovito finančno orodje, ki podjetju zagotavlja nemoteno poslovanje tudi v primeru neplačil opravljenih storitev.

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje