“Ljudje se ponovno učijo tujih jezikov za zabavo”

S sodobnimi metodami poučevanja Jezikovna akademija skrbi za kakovostno učenje tujih jezikov za celoten spekter prebivalstva - od otrok do najzahtevnejših poslovnežev. Finalisti izbora Mladi podjetnik leta 2016 želijo postati vodilni ponudnik jezikovnih tečajev in prevajalskih storitev na slovenskem trgu.
jezikovna-akademija

Ekipa Jezikovne akademije ima ambiciozne načrte za prihodnost (vir: Jezikovna akademija)

“Zaenkrat je naš ciljni in primarni trg še vedno Slovenija. Trenutno imamo na prevodih in jezikovnih tečajih sedem zaposlenih, obenem pa vzporedno sestavljamo ekipo za nov projekt. Aplikacijo za olajšanje prevajalskih tegob smo začeli razvijati ravno v obdobju, ko smo se prijavili na izbor za mladega podjetnika leta. Sedaj smo celoten koncept popeljali na višjo raven. Projekt bo zelo kompleksen in pri njem sodelujemo z večjim številom partnerjev. Lahko rečem, da gre kar za “high-tech” zadevo,” razkriva soustanovitelj podjetja Jezikovna akademija Matija Kovač. Skupaj z zagnano ekip sodelavcev je prepričan, da je danes bolj kot kdaj koli potrebno širiti znanja prihodnosti. To misel so si pri Jezikovni akademiji izbrali tudi za svoj moto, saj verjamejo, da je dobra izobrazba, predvsem pa funkcionalno znanje, ključ do uspeha v naši družbi.

Niste se zaustavili samo pri jezikovnih tečajih, temveč ciljate tudi na prevajalski trg?

V bistvu smo razvili celoten spin-off. Prevajalski oddelek se je odcepil v ločeno podjetje, ki sedaj že zelo uspešno deluje in se lahko pohvali z velikimi naročniki. Ekipa se je razširila, bistveno smo povečali prisotnost na slovenskem trgu. Predvsem smo veseli, da smo pridobili nekaj velikih naročnikov iz gospodarstva. Velik pomen smo namenili tudi preostalim vsebinam, tako da v zadnjem obdobju izvajamo vedno več tečajev za otroke. Gre za nov in pomemben segment v širitvi podjetja, saj ima to področje zelo velik potencial.

Ste zadovoljni z zanimanjem za vaše storitve?

Imamo približno 500 aktivnih tečajnikov mesečno po celotni državi na 15 lokacijah od Murske Sobote do Kopra. Tečaje za podjetja izvajamo na sedežih teh podjetij. Zanimanja je vedno več, saj podjetniki iz leta v leto bolj spoznavajo, da je znanje jezikov zelo pomembno pri njihovem poslovanju. Potrudimo se, da prilagodimo program za vsako podjetje posebej. Vzamemo si čas, izdelamo učni načrt in gradivo. Pri večjih podjetjih še dodatno prilagodimo vsebine, tako da imajo delavci v proizvodnji drugačne vsebine kot pa na primer uprava. Vedno več je individualnih tečajev za vodstvene kadre. Veliko delamo na javnem nastopanju, v zadnjem obdobju pa pripravljamo tudi posebne delavnice.

Angleščina in nemščina še vedno prevladujeta

Za katere jezike trenutno vlada največje zanimanje?

Sam sem pred leti študiral kitajščino, saj sem pričakoval, da bo prej ali slej prišlo do določene prevlade v komunikaciji s kitajskim gospodarstvom, vendar sta trenutno angleščina in nemščina še vedno “glavna jezika” v svetu gospodarstva. Seveda ne škodi, če znaš vsaj osnove jezika države, s katero sodeluješ, predvsem kakšne vljudnostne fraze. Pred časom je bila zelo popularna ruščina, a se je v zadnjem obdobju zanimanje znižalo.

Torej med tečajniki prevladujejo poslovneži?

Zanimivo je, da so se še pred nekaj leti tečajev posamezniki v največji meri udeleževali iz poslovnih razlogov, sedaj pa je vedno več ljudi, ki se novih jezikov učijo za hobi in v turistične namene, tako da se je ponovno povečalo zanimanje za španščino in italijanščino. Če smo še pred nekaj leti spremljali predvsem učenje jezikov zaradi kariernih razlogov, se je zdaj ponovno povečal interes za učenje za zabavo. Kot sem že dejal je zanimanje za angleščino in nemščino še vedno največje.

Na kakšen način vaši tečajniki pridobivajo nova znanja?

Tečajnikom ponujamo učenje po “hibridni” metodi, kar pomeni, da del tečaja poteka preko spletne učilnice, kjer tečajniki delajo samostojno, drugi del pa opravijo po konvencionalni metodi v naših prostorih v manjših skupinah pod vodstvom predavateljev. Skušamo iztisniti tisto najboljše iz obeh načinov. V spletni učilnici lahko utrjujejo slovnico in besedišče, medtem ko drugi del opravijo v živo, saj je komunikacija še vedno ključnega pomena pri učenju jezika.

S sodobnim pristopom prehiteli konkurenco

Kako velik je bil začetni finančni vložek?

Projekt je zelo zanimiv, saj je eden redkih, ki se ga je dalo izpeljati s precej nizkim začetnim finančnim vložkom, če seveda zanemarimo število brezplačnih ur, ki smo jih vložili v začetnem obdobju. Marko Hozjan se s podjetništvom ukvarja že dlje časa in je pred štirimi leti posodil poslovne prostore ter osnovno infrastrukturo za zagon podjetja, medtem ko sem sam k projektu prispeval predvsem svoj čas in prinesel znanje s področja jezikov in poučevanja.

Matija-kovac-jezikovna-akademija

“Če narediš kakovosten produkt, se stvari vedno obrnejo v pravo smer,” poudarja soustanovitelj Jezikovne akademije Matija Kovač (vir: Jezikovna akademija)

Uspešno kandidirate tudi za državna sredstva?

Zaenkrat nismo dobili niti evra pomoči s strani države oziroma investitorjev. Vedno imamo “odprte oči”, vendar na žalost zaenkrat še nismo imeli sreče, da bi prišli do finančnih sredstev preko raznih razpisov ali nepovratnih subvencij za zaposlovanje. Zaradi birokratskih omejitev vedno ostanemo praznih rok, čeprav bi bila vsakršna finančna injekcija zelo dobrodošla. Sprijaznili smo se s tem, da si na koncu vedno odvisen sam od sebe. Če narediš kakovosten produkt, se stvari vedno obrnejo v pravo smer. Konkurenca je prisotna in večina podjetij je na trgu precej dlje časa kot Jezikovna akademija. To je prednost za njih, vendar imamo po drugi strani precej bolj sodoben pristop.

Jezikovna akademija v dveh letih podvojila prihodke

Vam takšen pristop prinaša rast?

Naše podjetje se lahko pohvali s stabilno rastjo, tako na področju jezikovnih tečajev kot prevodov. V dveh letih smo praktično podvojili prihodke, v naslednjem obdobju pa načrtujemo približno 30-odstotno rast prihodkov. Trg je omejen, tako da bomo težko še naprej dosegali “dramatične” številke. Posledično veliko časa namenjamo razvoju novih projektov. V naslednjih petih letih bomo stremeli k temu, da Jezikovna akademija dominira na trgu jezikovnih tečajev za vse spektre prebivalstva in gospodarstva. Vedno več bomo vlagali v on-line učenje, saj si tega trg nedvomno želi.

Se morda obeta večji vložek tudi v marketing?

Z leti smo uspeli zgraditi dovolj prepoznavno znamko, tako da se vložki v PR in marketing v zadnjem obdobju malce znižali. Delamo predvsem na vsebinskem marketingu s pametnimi vložki. Ne mečemo denarja v oglasni prostor, temveč skušamo s pametnimi in pravilno pozicioniranimi vsebinami pritegniti uporabnike in jih po prodajnem lijaku počasi skonvertirati v kupce. Zadovoljni smo s številom obiskovalcev na naši spletni strani. Skušamo jih pritegniti s SEO optimiziacijo spletne strani in ostalih kanalov. Kmalu bo luč sveta ugledala nova spletna stran, ki bo še bolj prodajno optimizirana in verjamemo, da bodo učinki še boljši.

Pri prijavah na izbore ključen močan poslovni model

So del pametnega marketinga tudi prijave na izbore, kot je na primer Mladi podjetnik leta?

Ravno izbor Mladi podjetnik leta je pripomogel k večji prepoznavnosti podjetja Jezikovna akademija ter nam ponudil nova znanja na področju marketinga, tako da je bil za nas zelo pomemben in na nek način celo prelomen. Z večino udeležencev smo se povezali, saj gre za podobno generacijo podjetnikov. S finalisti smo v rednem stiku in si pomagamo pri raznih projektih. To povezovanje je zelo dobrodošlo. Zavod Mladi podjetnik poleg poučnih vsebin ponuja več kot dobrodošlo vlogo pri tem povezovanju, zato si zasluži vse pohvale.

Kaj je najbolj pomembno za uspešno sodelovanje na takšnih izborih?

Pri prijavah na izbore je po mojem mnenju ključnega pomena močan poslovni model, saj tako komisija na izborih kot potencialni investitorji temu dajejo največji pomen. Včasih smo podjetniki preveč produktno ali prodajno orientirani. Premalo pozornosti dajemo temu, da je potrebno predvsem prepričati investitorje, ki dajejo velik pomen ekonomskim vidikom projekta. Vsi elementi, ki so del dobrega poslovnega modela, morajo biti dodelani “v nulo”.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Anja Marić: »Na začetku moraš biti zadovoljen z vsako majhno zmago.«

Anja Marić: »Na začetku moraš biti zadovoljen z vsako majhno zmago.«

Podjetje Woodway je svojo zgodbo o uspehu začelo pisati leta 2013. Zaradi zelo dobre prodaje lesenih ročnih ur, očal, etuijev in drugih modnih dodatkov priznanih proizvajalcev je kmalu prišlo do odprtja šestih fizičnih trgovin po vsej Sloveniji. Kaj se s startupom dogaja v zadnjem času? Preberite več >>

Rok Starič, mladi podjetnik leta 2018, potrebuje vašo pomoč

Rok Starič, mladi podjetnik leta 2018, potrebuje vašo pomoč

Rok Starič, mladi podjetnik leta 2018, je pred kratkim zagnal kampanjo »Lifting like nuts«, v kateri zbira sredstva za nakup viličarja, ki bo zaposlenim v podjetju Rok's pomembno olajšal vsakodnevno delo s paketi surovin in izdelkov. Kampanjo lahko podprete do konca maja s spletnim nakupom izdelkov iz njihove ponudbe. Preberite več >>

Rok Starič: »Če se pri delu ne zabavam, v njem ne vidim smisla.«

Rok Starič: »Če se pri delu ne zabavam, v njem ne vidim smisla.«

Minilo je devet mesecev, odkar je Rok Starič z blagovno znamko »Rok's nut butter« zmagal na izboru Mladi podjetnik leta 2018. Kaj mu je prinesla zmaga? Katere tuje trge že osvaja maslo iz oreščkov? S kakšnimi pristopi podjetje poskrbi za veselje svojih strank? Preberite več >>

“Brez pravega načrta ne pomaga niti 10 milijonov evrov”

“Brez pravega načrta ne pomaga niti 10 milijonov evrov”

Leto 2018 je za Domžalčana Roka Stariča, lastnika blagovne znamke Rok’s nut butter, v poslovnem smislu zagotovo prelomno. Naziv Mladi podjetnik leta 2018 je le ena izmed pozitivnih zgodb, ki mu napovedujejo svetlo prihodnost v zahtevnem podjetniškem svetu. Preberite več >>

Zgodba Pivovarne Pelicon dobiva mednarodni pridih

Zgodba Pivovarne Pelicon dobiva mednarodni pridih

Peto obletnico delovanja pri Pivovarni Pelicon obeležujejo z odmevnimi mednarodnimi sodelovanji s partnerji - pivovarji iz Nemčije, Poljske, Hrvaške in Norveške. Preberite več >>

Mladi podjetnik leta 2018 je Rok Starič!

Mladi podjetnik leta 2018 je Rok Starič!

Vrhunec letošnje konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! je bil zaključek izbora Mladi podjetnik leta 2018. Prestižni naziv je pripadel Domžalčanu Rok Stariču - Rok´s nut butter d.o.o.. Preberite več >>

Tattoo care – Z vero vase in v svoj produkt do zvezd

Tattoo care – Z vero vase in v svoj produkt do zvezd

Zdravstvene težave so kranjski podjetnici Jasni Grbić odprle nov pogled na svet. Po operaciji hrbtenice se ni prepustila malodušju. Zagrabila je priložnost, ki se ji je ponudila, ter z mazilom za nego tetovaž Tattoo care postala prava poslovna zvezdnica. Preberite več >>

MP konferenca: Kako najti pravi finančni vir za podjetje?

MP konferenca: Kako najti pravi finančni vir za podjetje?

Petkova konferenca Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! bo ob sodelovanju številnih priznanih strokovnjakov postregla tudi z okroglo mizo o različnih načinih financiranja podjetij. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

13.12.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje