Zvišali so se prispevki za socialno varnost samozaposlenih

Kakšen je zajtrk zmagovalnih podjetnikov?

Pregovor pravi, da se po jutru dan pozna. Zajtrk za nekatere predstavlja najpomembnejši obrok dneva, za druge pa ne – odvisno od potreb in ciljev posameznika. Za moč in energijo je pomembno, da čez dan telesu zagotovimo temeljno gorivo v obliki ključnih sklopov hranil.
Kakšen je zajtrk zmagovalnih podjetnikov?

Po jutru se dan pozna – to velja tudi za prehranjevanje. (Vir slike: Picjumbo)

Za večino podjetnikov zajtrk predstavlja pomemben obrok, saj podjetnik potrebuje konstantno visoko raven energije skozi dan, da se prebije skozi vse izzive, sestanke in težke odločitve.

Največjo napako naredimo, če izpustimo jutranji obrok (razen če sledimo prekinitveni ali kateri drugi podobni dieti), kar kasneje lahko vpliva na upad sladkorja in večjo lakoto skozi dan. Konec koncev tako čez dan pojemo več hrane, ki je po večini pripravljena vnaprej.

Pomembno je, da je zajtrk hranilno polnovreden, zdrav in okusen. Zaželeno je, da pred zajtrkom spijemo kozarec vode in da zajtrka ne »zmečemo vase«. Pri izbiri živil je nujno, da poslušamo tudi svoje telo, saj nismo stroji.  

Zdrav zajtrk poveča verjetnost, da bomo čez dan bolj zdravo jedli, predvsem pa se bomo počutili veliko bolje. Ljudje se razlikujemo glede na presnovne tipe, zato je težko podati splošno vodilo; v osnovi priporočamo, da zajtrk vsebuje vir beljakovin, ki nam dajejo občutek sitosti. Več idej za zajtrk predstavljamo na koncu članka.

Kakšen naj bo podjetnikov zajtrk?

Podjetnikov zajtrk mora biti hranilno polnovreden

Najprej je pomembno, da je zajtrk hranilno polnovreden. Z zajtrkom moramo v telo vnesti tako beljakovine kot po potrebi ogljikove hidrate. Teh potrebujemo nekoliko več, če nas čaka fizično naporen dan ali če po napornem dnevu načrtujemo sprostitveni trening. Poleg tega je pomembno, da v telo vnesemo tudi vitamine in minerale ter vlaknine, najbolje kar s svežim sadjem (npr. jagodičevjem) in zelenjavo (kot prilogo).

Udeležite se MP delavnice: FIT podjetnik = uspešen podjetnik

Še bolj pomembno je, da je zajtrk res zdrav

Če začnemo zajtrk z nezdravimi živili, predvsem tistimi z visokim glikemičnim indeksom, kot so na primer čokoladni namazi, bel kruh ali belo pecivo, marmelada, sadni sokovi ipd., bomo čez dan verjetno bistveno bolj lačni in nagnjeni k nezdravemu prehranjevanju – tako zaradi psihologije kot nihanj inzulina. Zato je še toliko bolj pomembno, da je zajtrk zdrav, saj tako ne bomo zagotovili le, da se bomo čez dan bolje počutili, temveč bomo tudi manj lačni.

In najpomembnejši faktor pri zajtrku – naj bo okusen

Vsekakor je pomembno tudi, da je zajtrk okusen in sestavljen iz tistih živil, ki so nam blizu. Nima si smisla lagati, da hrana nima tudi pomembne čustvene vrednosti. Zato je izjemno pomembno uživati v zdravih obrokih in dan začeti s tistimi živili, ki razveselijo tako naš želodec kot tudi naše brbončice. Okusen obrok podjetniku zagotovo da dober zagon za premagovanje izzivov.

Nikakor pa ni zdravo, da hujšamo tako, da izpuščamo zajtrk (razen če sledimo skrbno načrtovani dieti ali smo se prejšnjo noč »nažrli« na kakšni poslovni večerji). Kratkoročno mogoče celo vidimo kakšen učinek, dolgoročno pa si delamo veliko škodo. Zajtrk nam namreč zagotovi temeljno energijo za delo čez dan, prebudi naš metabolizem, poskrbi za stabilno raven sladkorja in ne vodi k prenajedanju ob naslednjem obroku, predvsem pa velik del kalorij, ki smo jih zaužili zjutraj, pokurimo čez dan.

Začnite jutro s kozarcem vode z malo limone

Daleč najbolje je, da začnemo dan z 2 dl navadne vode. Tako se bo poleg metabolizma prebudil tudi naš naravni občutek za žejo, kar pomeni, da bomo čez dan več pili in se tudi bolje počutili. Pomemben prispevek k slabemu počutju, glavobolu in utrujenosti čez dan ima namreč pitje premajhnih količin vode.

Optimalna dnevna količina zaužite vode je okoli 1 l/25 kg telesne teže, odvisno tudi od gibanja. Ne smemo pozabiti, da bo jutranji kozarec vode dodatno poskrbel za hitrejše izločanje strupov, nabranih med spanjem. Za povrh ne bomo žejni takoj po obroku, kar je še dodatna prednost.

Primeri zdravih zdravih zajtrkov za uspešno podjetniško delovanje

Oglejmo si še 10 primerov zdravih zajtrkov:

  • Cela jajca z zelenjavo
  • Skuta z gozdnimi sadeži in koščki temne čokolade
  • Smoothie: gozdni sadeži, avokado, proteini v prahu/skuta
  • Zelenjavna juha z dimljenim lososom
  • Ovseni kosmiči s proteini v prahu in semeni chia
  • Paradižnik z govejim pršutom in mocarelo
  • »Šmorn« z jajci in banano
  • Palačinke z jajčnimi beljaki in ovsenimi kosmiči
  • Dimljen losos z zelenjavo in avokadom
  • Solata s pečenimi piščančjimi prsi

Če je le možno, poskušamo že za zajtrk zaužiti kakšen kos zelenjave ali npr. gozdne sadeže, ki so izjemen vir antioksidantov, hkrati pa se lahko pohvalijo z nizko vsebnostjo sladkorjev (izven sezone zmrznjene pustite čez noč, da se odtajajo). Lahko poskusimo, kako se čez dan počutimo tudi brez jutranje kave – in namesto tega spijemo skodelico zelenega čaja. Absolutno pa se izogibamo alkoholu in cigaretam, še posebno zjutraj, še bolje pa nikoli.

Podjetnik, se ti je okoli trebuha začel nabirati šlauf? Ukrepaj takoj!

Izjemno pomembno je, da se tudi zjutraj ne prenajemo. Prav je, da se po koncu obroka počutimo ravno prav siti, a imamo v želodcu še nekaj prostora. Večina diet se strinja, da je poleg sladkorja eden glavnih vzrokov za slabo počutje čez dan preveč zaužite hrane naenkrat. Zelo dobro in priporočljivo je, da hrano jemo čim bolj počasi in jo čim bolj prežvečimo.

O avtorjih:

Blaž Jurečič je specializiran za funkcionalno telesno vadbo, s pomočjo katere je moč enostavno izboljšati zdravje, počutje in optimalno telesno pripravljenost. Prav tako preučuje povezave med zdravjem in prehrano ter delovanje funkcionalnih živil in ugotavlja, kako pomembno vlogo pri doseganju optimalnih rezultatov in dobrega počutja igra ustrezna prehrana, ki se močno razlikuje od dogmatske prehrambne piramide.

Blaž Kos je več kot 12 let sodeloval pri soustvarjanju podjetniškega ekosistema v Sloveniji in vzhodni Evropi ter sodeloval pri koordinaciji več kot 50 investicij tveganega kapitala. Trenutno je osredotočen na pisanje bloga o produktivnosti, psihologiji in osebnostni rasti AgileLeanLife, ki je bil v letošnjem letu izbran med 50 najboljših tovrstnih blogov na svetu.

Želite izvedeti več o pravilni prehrani in zdravem načinu življenja? Pridružite se nam na delavnici.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Podjetništvo niso samo uspehi, ampak tudi neuspehi

Podjetništvo niso samo uspehi, ampak tudi neuspehi

Raziskujemo nekaj večjih podjetniških neuspehov po svetu, zakaj so se zgodili in kaj bi lahko podjetja storila drugače. Podjetništvo je namreč hkrati polno tveganj in polno nagrad, posledično pa imajo tudi najuspešnejši ustanovitelji svoj delež neuspehov in napak. Preberite več >>

Nadgradite svoje poslovanje s temi nasveti

Nadgradite svoje poslovanje s temi nasveti

Uspeh podjetja je pogosto odvisen od spretnosti in odločitev podjetnika. V današnjem konkurenčnem poslovnem okolju je ključno, da podjetniki sprejemajo premišljene odločitve in sledijo najboljšim praksam za rast svojega podjetja. V tem članku bomo predstavili nekaj ključnih nasvetov, ki vam lahko pomagajo nadgraditi vaše podjetje in doseči želene rezultate. Preberite več >>

Kratkotrajno delo v podjetju – pomoč sorodnika v podjetju

Kratkotrajno delo v podjetju – pomoč sorodnika v podjetju

Podjetniki, ki se v svojem podjetju srečujejo z začasno povečanim obsegom dela ali s finančnimi težavami, lahko za pomoč pri opravljanju dela zaprosijo družinske člane. Dela pa sicer ne more opravljati katerikoli sorodnik in prav tako ne neomejeno število ur, saj predpisi s tega področja določajo posebne pogoje in omejitve. Preberite več >>

Mreženje kot ključni faktor za zagonska podjetja

Mreženje kot ključni faktor za zagonska podjetja

Vzpostavljanje odnosov in mreženje je za podjetja, ki iščejo vire za rast, inovacije in dolgoročno trajnost, bistvenega pomena. Strokovnjaki pravijo, da uspeh in širitev startupov nista odvisna le od financiranja, ampak predvsem od sposobnosti podjetnikov za mreženje in ustvarjanje učinkovitih partnerstev. Preberite več >>

Kako dober vodja ukrepa ob težavah?

Kako dober vodja ukrepa ob težavah?

Težave so stalnica, ki spremlja vsakega podjetnika. Ni namreč običajno, da bi stvari od ustanovitve podjetja dalje potekale brez zapletov, zato je pomembno, da se podjetnik že zelo zgodaj nauči, kako ukrepati v primeru, če nastopijo težave. Preberite več >>

15 odličnih taktik za pogajanje

15 odličnih taktik za pogajanje

Pogajanje predstavlja pomemben del vsakdanjika marsikaterega podjetnika. Naj gre za prodajo, podpis nove pogodbe o sodelovanju, prepričevanje investitorja ali kaj drugega - nujno je, da se podjetnik v takšnih situacijah dobro znajde. Preberite več >>

Bodite pripravljeni na kibernetske napade

Bodite pripravljeni na kibernetske napade

V dobi, ki jo zaznamujejo naraščajoče kibernetske grožnje in s tem povezani visoki stroški podjetij, se tradicionalni pristopi boja proti kibernetskim napadom kažejo za neuspešne. Preberite več >>

Kako v 5 preprostih korakih napisati učinkovito ponudbo?

Kako v 5 preprostih korakih napisati učinkovito ponudbo?

Za poslovneža je poslovna ponudba zelo pomemben dokument. Gre za pisni dokument, ki se lahko pošlje nenapovedano ali pa na zahtevo naročnika. Večina podjetij, katerih poslovanje temelji na storitvah, deluje na podlagi poslovnih predlogov. Preberite več >>

9 korakov za dober ugled podjetja in pridobitev strank

9 korakov za dober ugled podjetja in pridobitev strank

Ugled vašega podjetja je njegova največja vrednost. V času, ko se informacije širijo s svetlobno hitrostjo, lahko vaš ugled zelo hitro pripomore k napredku poslovanja, ali pa ravno nasprotno: k njegovemu propadu. Naučite se strategij, da zaščitite dober ugled. Preberite več >>

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

Delo od doma je za marsikoga hkrati blagoslov in prekletstvo. Neomejen dostop do domačega hladilnika in drugih dobrot, izogib jutranji in popoldanski vožnji v gneči ter možnosti sproščanja na domačem naslonjaču so nekatere izmed prednosti. Kaj pa se zgodi s produktivnostjo? Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje