Kakšen je zajtrk zmagovalnih podjetnikov?
Po jutru se dan pozna – to velja tudi za prehranjevanje. (Vir slike: Picjumbo)
Za večino podjetnikov zajtrk predstavlja pomemben obrok, saj podjetnik potrebuje konstantno visoko raven energije skozi dan, da se prebije skozi vse izzive, sestanke in težke odločitve.
Največjo napako naredimo, če izpustimo jutranji obrok (razen če sledimo prekinitveni ali kateri drugi podobni dieti), kar kasneje lahko vpliva na upad sladkorja in večjo lakoto skozi dan. Konec koncev tako čez dan pojemo več hrane, ki je po večini pripravljena vnaprej.
Pomembno je, da je zajtrk hranilno polnovreden, zdrav in okusen. Zaželeno je, da pred zajtrkom spijemo kozarec vode in da zajtrka ne »zmečemo vase«. Pri izbiri živil je nujno, da poslušamo tudi svoje telo, saj nismo stroji.
Zdrav zajtrk poveča verjetnost, da bomo čez dan bolj zdravo jedli, predvsem pa se bomo počutili veliko bolje. Ljudje se razlikujemo glede na presnovne tipe, zato je težko podati splošno vodilo; v osnovi priporočamo, da zajtrk vsebuje vir beljakovin, ki nam dajejo občutek sitosti. Več idej za zajtrk predstavljamo na koncu članka.
Kakšen naj bo podjetnikov zajtrk?
Podjetnikov zajtrk mora biti hranilno polnovreden
Najprej je pomembno, da je zajtrk hranilno polnovreden. Z zajtrkom moramo v telo vnesti tako beljakovine kot po potrebi ogljikove hidrate. Teh potrebujemo nekoliko več, če nas čaka fizično naporen dan ali če po napornem dnevu načrtujemo sprostitveni trening. Poleg tega je pomembno, da v telo vnesemo tudi vitamine in minerale ter vlaknine, najbolje kar s svežim sadjem (npr. jagodičevjem) in zelenjavo (kot prilogo).
Udeležite se MP delavnice: FIT podjetnik = uspešen podjetnik
Še bolj pomembno je, da je zajtrk res zdrav
Če začnemo zajtrk z nezdravimi živili, predvsem tistimi z visokim glikemičnim indeksom, kot so na primer čokoladni namazi, bel kruh ali belo pecivo, marmelada, sadni sokovi ipd., bomo čez dan verjetno bistveno bolj lačni in nagnjeni k nezdravemu prehranjevanju – tako zaradi psihologije kot nihanj inzulina. Zato je še toliko bolj pomembno, da je zajtrk zdrav, saj tako ne bomo zagotovili le, da se bomo čez dan bolje počutili, temveč bomo tudi manj lačni.
In najpomembnejši faktor pri zajtrku – naj bo okusen
Vsekakor je pomembno tudi, da je zajtrk okusen in sestavljen iz tistih živil, ki so nam blizu. Nima si smisla lagati, da hrana nima tudi pomembne čustvene vrednosti. Zato je izjemno pomembno uživati v zdravih obrokih in dan začeti s tistimi živili, ki razveselijo tako naš želodec kot tudi naše brbončice. Okusen obrok podjetniku zagotovo da dober zagon za premagovanje izzivov.
Nikakor pa ni zdravo, da hujšamo tako, da izpuščamo zajtrk (razen če sledimo skrbno načrtovani dieti ali smo se prejšnjo noč »nažrli« na kakšni poslovni večerji). Kratkoročno mogoče celo vidimo kakšen učinek, dolgoročno pa si delamo veliko škodo. Zajtrk nam namreč zagotovi temeljno energijo za delo čez dan, prebudi naš metabolizem, poskrbi za stabilno raven sladkorja in ne vodi k prenajedanju ob naslednjem obroku, predvsem pa velik del kalorij, ki smo jih zaužili zjutraj, pokurimo čez dan.
Začnite jutro s kozarcem vode z malo limone
Daleč najbolje je, da začnemo dan z 2 dl navadne vode. Tako se bo poleg metabolizma prebudil tudi naš naravni občutek za žejo, kar pomeni, da bomo čez dan več pili in se tudi bolje počutili. Pomemben prispevek k slabemu počutju, glavobolu in utrujenosti čez dan ima namreč pitje premajhnih količin vode.
Optimalna dnevna količina zaužite vode je okoli 1 l/25 kg telesne teže, odvisno tudi od gibanja. Ne smemo pozabiti, da bo jutranji kozarec vode dodatno poskrbel za hitrejše izločanje strupov, nabranih med spanjem. Za povrh ne bomo žejni takoj po obroku, kar je še dodatna prednost.
Primeri zdravih zdravih zajtrkov za uspešno podjetniško delovanje
Oglejmo si še 10 primerov zdravih zajtrkov:
- Cela jajca z zelenjavo
- Skuta z gozdnimi sadeži in koščki temne čokolade
- Smoothie: gozdni sadeži, avokado, proteini v prahu/skuta
- Zelenjavna juha z dimljenim lososom
- Ovseni kosmiči s proteini v prahu in semeni chia
- Paradižnik z govejim pršutom in mocarelo
- »Šmorn« z jajci in banano
- Palačinke z jajčnimi beljaki in ovsenimi kosmiči
- Dimljen losos z zelenjavo in avokadom
- Solata s pečenimi piščančjimi prsi
Če je le možno, poskušamo že za zajtrk zaužiti kakšen kos zelenjave ali npr. gozdne sadeže, ki so izjemen vir antioksidantov, hkrati pa se lahko pohvalijo z nizko vsebnostjo sladkorjev (izven sezone zmrznjene pustite čez noč, da se odtajajo). Lahko poskusimo, kako se čez dan počutimo tudi brez jutranje kave – in namesto tega spijemo skodelico zelenega čaja. Absolutno pa se izogibamo alkoholu in cigaretam, še posebno zjutraj, še bolje pa nikoli.
Podjetnik, se ti je okoli trebuha začel nabirati šlauf? Ukrepaj takoj!
Izjemno pomembno je, da se tudi zjutraj ne prenajemo. Prav je, da se po koncu obroka počutimo ravno prav siti, a imamo v želodcu še nekaj prostora. Večina diet se strinja, da je poleg sladkorja eden glavnih vzrokov za slabo počutje čez dan preveč zaužite hrane naenkrat. Zelo dobro in priporočljivo je, da hrano jemo čim bolj počasi in jo čim bolj prežvečimo.
O avtorjih:
Blaž Jurečič je specializiran za funkcionalno telesno vadbo, s pomočjo katere je moč enostavno izboljšati zdravje, počutje in optimalno telesno pripravljenost. Prav tako preučuje povezave med zdravjem in prehrano ter delovanje funkcionalnih živil in ugotavlja, kako pomembno vlogo pri doseganju optimalnih rezultatov in dobrega počutja igra ustrezna prehrana, ki se močno razlikuje od dogmatske prehrambne piramide.
Blaž Kos je več kot 12 let sodeloval pri soustvarjanju podjetniškega ekosistema v Sloveniji in vzhodni Evropi ter sodeloval pri koordinaciji več kot 50 investicij tveganega kapitala. Trenutno je osredotočen na pisanje bloga o produktivnosti, psihologiji in osebnostni rasti AgileLeanLife, ki je bil v letošnjem letu izbran med 50 najboljših tovrstnih blogov na svetu.
Želite izvedeti več o pravilni prehrani in zdravem načinu življenja? Pridružite se nam na delavnici.