Kolumna: Česa mi niso povedali, ko sem se pripravljal na samostojno podjetniško pot

Začetek moje samostojne podjetniške poti se je začel z enoletnimi pripravami. V tem času nisem le izoblikoval poslovne ideje in naredil poslovnega načrta, temveč sem se zelo podrobno pozanimal tudi o zahtevah podjetništva in o spremembah življenja, ki se ti zgodijo.

Veliko sem se pogovarjal z znanci in prijatelji, ki imajo izkušnje s podjetništvom, prebral nekaj knjig, pregledal na desetine slovenskih in tujih spletnih mest z nasveti za nove podjetnike in obiskal podjetniško svetovanje.

Izvedel sem veliko uporabnih stvari in prejel mnogo bolj ali manj uporabnih nasvetov. Tri mesece pred odprtjem svojega s.p.-ja sem se odločil za svetovanje pri Mladem podjetniku. Odločitev je bila dobra, saj sem dobil še manjkajoče odgovore na vprašanja, ki sem jih imel.

Začetki so bili spodbudni. Veliko dela, malo plačila, a z vsakim mesecem nekoliko več. Dnevi so minevali v delu in vse je kazalo, da sem na dobri poti k uresničitvi zastavljenih ciljev.

Po nekaj mesecih, ko sem bil nekaj dni skoraj brez dela, pa sem se zjutraj zbudil povsem paničen. Skozi misli so mi letela vprašanja, kot so ali sem se prav odločil, ali bo dovolj denarja, kako bom prišel čez prihodnji mesec, kako bom pridobil nove posle itd.

V hipu se mi je optimistični pogled spremenil v popolnoma pesimističnega in začel sem dvomiti v svojo poslovno idejo in podjetniško pot. V takšnem stanju sem bil več kot 14 dni. Posledično nisem imel volje do dela, zato nisem dovolj zavzeto iskal novih poslov in ujel sem se v spiralo, ki je zelo hitro vodila v propad.

Da sem se izkopal iz te spirale, sem potreboval veliko volje in truda. Zelo mi je pomagal nasvet znanke, ki je v podjetniških vodah že zelo dolgo in je doživela številne vzpone in padce. Dejala je, da je bistveno živeti za danes, tukaj in zdaj.

Ko sem dojel pomen teh besed, sem se razbremenil velikega bremena. V roke sem vzel svoj poslovni načrt, ga še enkrat prebral, ga nekoliko dopolnil in vrnila sta se optimizem in volja do dela.

Prenehal sem se obremenjevati s prihodnostjo, kar pa ne pomeni, da o njej ne razmišljam in ne načrtujem. Danes se ne obremenjujem s tem, da finančno nimam pokritega obdobja po naslednjem mesecu, temveč se ukvarjam s tem, kako čim prej zagotoviti čim več posla, ki bo prinesel denar.

Preberite tudi ostale MP kolumne.

In česa mi niso povedali, ko sem se pripravljal na samostojno podjetniško pot? Niso mi povedali, da moraš biti zelo psihično trden in samozavesten človek, ki ne dvomi o svojih odločitvah (vendar pa jih pravočasno spremeni, če se to izkaže za potrebno).

Značilnost samostojnega podjetništva je, da ni nič gotovo. Vsakodnevno se srečujemo z negotovostjo jutrišnjega dne. Če nisi sposoben stoično prenesti dejstva, da danes ne veš, kako bo jutri, in da še nimaš zagotovljenih sredstev za prihodnji mesec, se podjetništva raje ne lotevaj, saj boš postal psihična razvalina. Za takšne ljudi je primerna redna služba, kjer je vse veliko bolj predvidljivo.

Avtor kolumne je Marko Puschner: Izvedba spletnih projektov – Preslica

Oznake: , , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje