Konferenca HardwareSTART: iz prve roke o izzivih v industriji

V Katapultu, unikatnem podpornem okolju za hardware startupe, je v sodelovanju Zavoda mladi podjetnik, podjetja Dewesoft in Katapulta potekala mednarodna konferenca HardwareSTART. Dogodka se je v živo udeležilo približno 40 udeležencev, medtem ko se je online prenosa udeležilo 95 podjetnikov, ki razvijajo hardware produkte. Podjetniki iz hardware startup podjetij so na konferenci lahko prisluhnili izkušnjam in nasvetom strokovnjakov, zaposlenih v Dewesoftu, ki so delili znanje in izkušnje na svojih (specifičnih) področjih.
HardwareSTART konferenca 2023 85

V dopoldanskem sklopu konference so predavatelji obravnavali različne vidike razvoja ideje, prototipa in končnega izdelka. Sean Campbell, COO v Dewesoftu, je poudaril pomen razumevanja trga, konkurence in potencialnih kupcev pred začetkom razvoja ideje. Prav tako je opozoril na nevarnosti pretiranega osredotočanja na tehnične podrobnosti namesto na uporabno vrednost izdelka za končnega uporabnika.

Jure Knez, soustanovitelj in večinski lastnik Dewesofta ter ustanovitelj podjetniškega pospeševalnika Katapult, je govoril o tem, kako razviti izdelke in storitve z najvišjo dodano vrednostjo. Predstavil je različne metode in orodja za analizo trga, konkurence in potreb kupcev ter poudaril pomen prilagodljivosti in hitrosti pri razvoju hardware produktov. Jernej Ženko, strokovnjak iz Katapulta, pa je za njim predstavil proces razvoja prototipa. Izpostavil je pomen kalkulacije cen, razvoja MVP (minimalno sprejemljivega produkta) in hitrega prototipiranja. Prav tako je svetoval udeležencem, kako izbrati prava orodja in tehnologije za razvoj mehanskih komponent, elektronike in programske opreme.

Tehnologija, proizvodnja in poslovni procesi

Popoldanski sklop konference je bil posvečen tehnologiji, proizvodnji in poslovnim procesom. Dominika Oblak, vodja projektov v Dewesoftu, je govorila o produktnem in projektnem vodenju ter predstavila različne metode, orodja in tehnike za učinkovito vodenje razvojnih projektov. Poudarila je pomen dobre komunikacije, sodelovanja in prilagodljivosti pri vodenju razvojnih timov. Predvsem je opozorila na nujnost transparentnosti v komunikaciji, predvsem kar zadeva sam napredek razvoja oziroma določenega projekta, saj je odkrita komunikacija ključna za proces dela celotne razvojne ekipe. 

Mihael Gornik, vodja kakovosti v Dewesoftu, in Jure Knez sta predstavila različne vidike prenosa prototipa v redno proizvodnjo. Med drugim sta govorila o izbiri in ocenjevanju dobaviteljev, dokumentaciji za izdelavo izdelka ter o tem, kako zagotoviti nemoten prehod iz prototipne v redno proizvodnjo. Gornik je kasneje govoril tudi o pomembnosti odnosov z uporabniki in predstavil prakse, ki jih uporabljajo v podjetju. Poudaril je pomen dobre komunikacije z uporabniki in zagotavljanja kakovostne podpore, ki je ključna za uspeh hardware podjetij. Andrej Orožen, drugi soustanovitelj in nekdanji izvršni direktor Dewesofta, pa je predstavil različne vidike nabave, materialnega poslovanja in procesov, ki spremljajo izdelek skozi proizvodnjo.

Priložnost za učenje na izkušnjah drugih 

V okviru okrogle mize so razvojniki iz podjetja Dewesoft razpravljali o najpogostejših napakah, ki jih opažajo pri razvoju hardware produktov. Med drugim so izpostavili pomanjkljivo načrtovanje, nejasne specifikacije, slabo komunikacijo znotraj tima in s strankami ter podcenjevanje kompleksnosti razvoja hardware izdelkov.

Po koncu strokovnega dela konference so imeli udeleženci konference priložnost za mreženje ter izmenjavo izkušenj in znanja s strokovnjaki iz Dewesofta tudi ena na ena. Razvoj hardware produktov je namreč izredno specifičen predvsem zaradi potrebe po različnih znanjih in fazah, v katerih se podjetje nahaja, zato je za učinkovit proces razvoja in produkcije dobro slišati, kako se tega lotevajo uspešna podjetja. 

Konferenca HardwareSTART je z Dewesoftovimi strokovnjaki ponudila vpogled v njihove odlične prakse in celovito znanje s področja razvoja hardware produktov, ki zagonskim podjetjem omogoča, da bolje razumejo potrebe trga, konkurence in uporabnikov ter se naučijo, kako razviti tehnično dovršene izdelke, ki bodo uspešni na trgu. Posebnost Dewesofta pri tem je, da so pri deljenju informacij zelo odkriti in nazorno pripovedujejo, kako sami rešujejo določene izzive, ne skrivajo pa niti napak, ki so jih storili v preteklosti, temveč jih uporabijo kot primere, kako se določenih procesov lotiti bolje. 

Udeleženci so tako pridobili dragoceno znanje in izkušnje iz prve roke ter se povezali z vrhunskimi strokovnjaki s svojega področja. K interakciji so jih organizatorji spodbujali že med samo konferenco, ko so poskrbeli za ogrevanje z nagradnimi vprašanji. Odgovori so se skrivali v vsebini predavanj in glede na to, da je Jure Knez podelil vse do zadnje nagrade, je to dovolj zgovoren podatek, kako zanimivo je bilo udeležencem prisluhniti izkušenim strokovnjakom Dewesofta.

Za vse, ki so zamudili letošnjo konferenco, tako velja spremljati novice o prihodnjih dogodkih, saj je to odlična priložnost za pridobivanje znanja, povezovanje in rast na področju hardware razvoja. Naslednji HardwareSTART Meetup bo že 9. junija 2023 ob 17. uri prav tako v prostorih trboveljskega Katapulta. Tematika bo nagrajevanje in solastništvo zaposlenih. Udeležba na dogodku je brezplačna, nanj pa se lahko prijavite na tej povezavi. 

O projektu HardwareSTART

Hardware startupi so zaradi majhnosti, nepoznavanja panoge ter poslovne neizkušenosti pogosto v slabšem položaju kot druga podjetja. Prav tako pa se startupi v tej panogi soočajo še z visokimi vstopnimi stroški. Z namenom pomagati zagonskim hardware podjetjem je v konzorciju partnerjev Katapult d.o.o., DEWEsoft d.o.o. in Zavod mladi podjetnik, so.p., v okviru programa “Zasnova in izvedba vertikalnega pospeševalniškega programa za prejemnike finančnih spodbud Sklada v industriji strojne opreme”, nastal pospeševalnik HardwareSTART.

Bogat program podjetjem iz te panoge nudi pomoč v vseh fazah: od postavitve proizvodnje, skupne nabave surovin ter storitev, nudenja poslovnih ter proizvodnih prostorov, uporabe prodajnih kanalov naših in partnerskih podjetij, do uporabne skupne logistične mreže ter svetovanja pri prodoru na tuje trge. Podjetjem, ki se udeležijo programa, je prav tako na voljo pomoč pri prototipiranju ali konkretnem razvoju produktov, ter uporaba strojne opreme, s katero razpolaga konzorcij.

Program sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike od 2014 do 2020.

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje