Kriptoslovar

V zadnjem času je tudi v Sloveniji mogoče zaznati trend naraščanja popularnost kriptovalut in števila vlagateljev vanje. Predstavljamo osnovne pojme.
Blockchain, veriženje blokov

Video: Kako tehnologija blockchain spreminja denar in posel. (Vir slike: Pixabay)

Gre za relativno novo tehnologijo z velikim potencialom, vendar pa lahko naložbe v kriptovalute predstavljajo tudi veliko tveganje. Ogromna nihanja v vrednosti so pogost pojav in so posledica kupovanja takšnih valut kot špekulativnih naložb.

Kaj sploh so kriptovalute?

Kriptovalute so digitalne valute, ki tako kot standardne valute predstavljajo menjalna sredstva. Ker ne obstajajo v fizični obliki, jim z drugo besedo jim lahko rečemo tudi digitalni denar.

So decentralizirane, saj za razliko od standardnih fiat valut, ki so regulirane s strani centralnih bank, pri kriptovalutah ni nadzornega organa, ki bi nanje vplival s svojim ravnanjem. Politika kriptovalut je tako odvisna od okvirov, ki jih je postavil izdajatelj, in od soglasja rudarjev, ki preverjajo in potrjujejo transakcije.

S kriptovalutami je mogoče trgovati, jih uporabiti za plačevanje pri prodajalcih, ki ponujajo tak način plačila, ali pa jih zamenjati za evre, dolarje ali druge fiat valute. Za razliko od papirnatih valut, kjer vedno obstaja možnost tiskanja novih bankovcev, je pri večini kriptovalut njihova proizvodnja omejena.

Bitcoin

Bitcoin vse od njegovih začetkov v letu 2008 še vedno ostaja najbolj poznana kriptovaluta. Predstavlja prvo decentralizirano kriptovaluto, ki za delovanje ne potrebuje posrednika ali upravitelja.

Bitcoin ni edina kriptovaluta, saj poleg njega obstaja na stotine alternativnih in različnih tipov kriptovalut.

Cena bitcoina je trenutno visoka in zelo niha. Ker pa je 1 bitcoin vreden 100 milijonov satošijev, je posameznikom omogočen tudi nakup njegovega manjšega deleža. Pri tradicionalnih papirnatih valutah se lahko države glede na potrebe odločijo, da bodo natisnile več denarja. V sistemu bitcoinov pa ni tako, saj je njihovo končno število omejeno na 21 milijonov.

Rudarjenje

Sistem bitcoinov je zasnovan tako, da bitcoine preko rudarjenja ustvarjajo uporabniki sami. Ti na svojih računalnikih rešujejo kompleksne matematične operacije. Prvi, ki mu uspe priti do rešitve, je nagrajen z določenim številom bitcoinov. Drugi udeleženci uspešno rešeno nalogo preverijo in jo potrdijo, s čimer nastane nov blok.

Blok je sestavljen iz seznama v določenem časovnem obdobju opravljenih transakcij, ki čakajo na obdelavo. Čas, ki ga rudar porabi za odkritje novega bloka, je približno deset minut. Ko rudarji transakcije potrdijo, jih zapišejo v javno knjigo, ki že vsebuje dolg seznam blokov.

Blockchain

Blockchain predstavlja javno knjigo, kamor se v kronološkem vrstnem redu vpisujejo (bitcoin) transakcije. Gre za tehnologijo veriženja podatkovnih blokov, ki prek sistema izmenjavanja informacij beleži nove transakcije.

Podatki o transakcijah se širijo po mreži, hkrati pa se pri vseh sodelujočih preverja ujemanje blokov. Pri tem se ohrani zgodovina prejšnjih transakcij, ustvarja sledljivost transakcij in preprečuje, da bi prišlo do dvojne porabe bitcoina. Pretekle transakcije so za nazaj preverljive. Posledično bi bil vsak poskus spreminjanja takoj opazen, saj bi povzročil neujemanje v novih blokih od te točke naprej.

Blockchain vsebuje vse transakcije, ki so bile kadarkoli in kjerkoli v omrežju opravljene med bitcoin naslovi, in se stalno posodablja. Vpogled vanj imajo vsi uporabniki.

Varnost digitalne denarnice

Kupljene digitalne kovance uporabnik lahko shranjuje v digitalni denarnici, za katero pridobi svoj zasebni ključ. Digitalne denarnice so zasnovane za izmenjavo digitalnih informacij preko procesa, ki ga omogočajo bistvena načela kriptografije, in imajo funkcijo navadne denarnice.

Digitalnih denarnic sicer ni mogoče ponarediti, dejstvo pa je, da so kraje iz takšnih denarnic pogoste, odkritje storilca pa je praktično nemogoče. Lastnik digitalne denarnice za varnost lahko poskrbi že sam z varnostnim kopiranjem podatkov, pred krajami pa ga varuje tudi kriptografija.

Trgovanje s kriptovalutami

Bitcoine je mogoče kupiti preko specifičnih aplikacij, na bitcoin avtomatih ali v virtualnih menjalnicah. Ena bolj znanih je plod dela Slovencev in se imenuje Bitstamp. Ta predstavlja prvo menjalnico v Evropski uniji, ki je v celoti licencirana za opravljane finančnih storitev. V Sloveniji je nakup bitcoinov možen tudi na Petrolovih bencinskih servisih, pred kratkim pa je možnost nakupa bitcoina na določenih bankomatih ponudila tudi Hranilnica Lon.

Prednost uporabe bitcoina predstavlja hiter, anonimen in (skoraj) brezplačen prenos. Izogniti se je mogoče tudi bančnemu nadzoru in visokim provizijam za nakazila v tujino. Priljubljeni so tudi nakupi bitcoina kot naložbe, saj je kljub nihanjem v preteklosti veliko pridobil na vrednosti.

Dobiček fizičnih oseb pri nakupovanju in prodaji kriptovalut ni predmet obdavčitve z dohodnino. V primeru fizičnih oseb, ki opravljajo registrirano dejavnost in trgujejo s kriptovalutami (npr. samostojni podjetnik), pa je tak dohodek obdavčen. Obdavči se tudi dohodek na podlagi prejete kriptovalute kot plačila za opravljeno storitev ali pridobitev kriptovalute z rudarjenjem.

Viri: Svet kapitala, Wall Street, Kriptovalute, Svet kapitala

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Tudi Google onemogoča oglaševanje kriptovalut in povezanih projektov

Tudi Google onemogoča oglaševanje kriptovalut in povezanih projektov

Podjetje Google je pred nekaj dnevi objavilo novico, da prek njihovih oglaševalskih platform kmalu ne bo več mogoče oglaševati podjetij oziroma storitev, povezanih s kriptovalutami. Preberite več >>

92 odstotkov blockchain projektov ni več aktivnih

92 odstotkov blockchain projektov ni več aktivnih

Podjetje Deloitte je pred kratkim objavilo poročilo obsežne analize 26.000 projektov, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov. Le 8 odstotkov analiziranih projektov je dočakalo začetek letošnjega leta. Preberite več >>

ICT akademija: Development of decentralized applications for Ethereum

ICT akademija: Development of decentralized applications for Ethereum

ICT Academy organizira izobraževanje Development of decentralized applications for Ethereum, namenjeno razvijalcem programske opreme in aplikacij. Preberite več >>

Infografika: Koliko denarja je na svetu?

Infografika: Koliko denarja je na svetu?

Milijoni, milijarde, bilijoni … Ko govorimo o vrednosti podjetja Apple, bogastvu Warrena Buffeta ali ogromnemu svetovnemu dolgu, si zneskov z veliko ničlami pravzaprav sploh ne predstavljamo. Zato je izjemno koristna tehnika vizualizacije. Preberite več >>

Uspešna prva javna ponudba kriptožetonov podjetja OriginTrail

Uspešna prva javna ponudba kriptožetonov podjetja OriginTrail

Ljubljansko podjetje OriginTrail, ki je razvilo sistem preverjanja porekla, je v svojo rešitev vključilo tudi tehnologijo veriženja blokov. Pred nekaj dnevi so uspešno zaključili svojo ICO kampanjo. Preberite več >>

Video: Kako tehnologija blockchain spreminja denar in posel

Video: Kako tehnologija blockchain spreminja denar in posel

Tehnologija veriženja blokov je v zadnjem času izjemno priljubljena. Če je še vedno ne razumete popolnoma, vam lahko pomaga Don Tapscott. Preberite več >>

Od ideje do globalne platforme: zgodba o tem, kako je zavarovalništvo vstopilo v kriptovalute

Od ideje do globalne platforme: zgodba o tem, kako je zavarovalništvo vstopilo v kriptovalute

Vse odkar smo javno naznanili projekt InsurePal in pričeli z globalno kampanjo, sem prejel ogromno pohval, kritik pa tudi skeptičnih pogledov in vprašanj o tem, kako in zakaj smo zavarovalništvo »prestavili« na tehnologijo veriženja blokov. Preberite več >>

Inovativna slovenska zavarovalniška platforma s prvo ponudbo kriptožetonov

Inovativna slovenska zavarovalniška platforma s prvo ponudbo kriptožetonov

Zagonsko podjetje InsurePal predstavlja platformo za zavarovanje, ki deluje na tehnologiji veriženja blokov in uvaja inovacijo po metodi socialnega vplivanja. Preberite več >>

Boste plačali davek od trgovanja s kriptovalutami?

Boste plačali davek od trgovanja s kriptovalutami?

FURS je pred kratkim izdal podrobnejša pojasnila o načinu davčne obravnave poslovanja s kriptovalutami. Novost predstavlja predvsem razlaga obveznosti podjetij, ki izdajajo kriptožetone, v zvezi s plačilom DDV.   Preberite več >>

Viberate bo med svoje uporabnike razdelil več kot milijon dolarjev

Viberate bo med svoje uporabnike razdelil več kot milijon dolarjev

Podjetje Viberate, ki je v začetku septembra s prvo javno ponudbo kriptožetonov zbralo skoraj 11 milijonov dolarjev, nadaljuje z razvojem svoje platforme in samega podjetja. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje