Kriptoslovar

V zadnjem času je tudi v Sloveniji mogoče zaznati trend naraščanja popularnost kriptovalut in števila vlagateljev vanje. Predstavljamo osnovne pojme.
Blockchain, veriženje blokov

Video: Kako tehnologija blockchain spreminja denar in posel. (Vir slike: Pixabay)

Gre za relativno novo tehnologijo z velikim potencialom, vendar pa lahko naložbe v kriptovalute predstavljajo tudi veliko tveganje. Ogromna nihanja v vrednosti so pogost pojav in so posledica kupovanja takšnih valut kot špekulativnih naložb.

Kaj sploh so kriptovalute?

Kriptovalute so digitalne valute, ki tako kot standardne valute predstavljajo menjalna sredstva. Ker ne obstajajo v fizični obliki, jim z drugo besedo jim lahko rečemo tudi digitalni denar.

So decentralizirane, saj za razliko od standardnih fiat valut, ki so regulirane s strani centralnih bank, pri kriptovalutah ni nadzornega organa, ki bi nanje vplival s svojim ravnanjem. Politika kriptovalut je tako odvisna od okvirov, ki jih je postavil izdajatelj, in od soglasja rudarjev, ki preverjajo in potrjujejo transakcije.

S kriptovalutami je mogoče trgovati, jih uporabiti za plačevanje pri prodajalcih, ki ponujajo tak način plačila, ali pa jih zamenjati za evre, dolarje ali druge fiat valute. Za razliko od papirnatih valut, kjer vedno obstaja možnost tiskanja novih bankovcev, je pri večini kriptovalut njihova proizvodnja omejena.

Bitcoin

Bitcoin vse od njegovih začetkov v letu 2008 še vedno ostaja najbolj poznana kriptovaluta. Predstavlja prvo decentralizirano kriptovaluto, ki za delovanje ne potrebuje posrednika ali upravitelja.

Bitcoin ni edina kriptovaluta, saj poleg njega obstaja na stotine alternativnih in različnih tipov kriptovalut.

Cena bitcoina je trenutno visoka in zelo niha. Ker pa je 1 bitcoin vreden 100 milijonov satošijev, je posameznikom omogočen tudi nakup njegovega manjšega deleža. Pri tradicionalnih papirnatih valutah se lahko države glede na potrebe odločijo, da bodo natisnile več denarja. V sistemu bitcoinov pa ni tako, saj je njihovo končno število omejeno na 21 milijonov.

Rudarjenje

Sistem bitcoinov je zasnovan tako, da bitcoine preko rudarjenja ustvarjajo uporabniki sami. Ti na svojih računalnikih rešujejo kompleksne matematične operacije. Prvi, ki mu uspe priti do rešitve, je nagrajen z določenim številom bitcoinov. Drugi udeleženci uspešno rešeno nalogo preverijo in jo potrdijo, s čimer nastane nov blok.

Blok je sestavljen iz seznama v določenem časovnem obdobju opravljenih transakcij, ki čakajo na obdelavo. Čas, ki ga rudar porabi za odkritje novega bloka, je približno deset minut. Ko rudarji transakcije potrdijo, jih zapišejo v javno knjigo, ki že vsebuje dolg seznam blokov.

Blockchain

Blockchain predstavlja javno knjigo, kamor se v kronološkem vrstnem redu vpisujejo (bitcoin) transakcije. Gre za tehnologijo veriženja podatkovnih blokov, ki prek sistema izmenjavanja informacij beleži nove transakcije.

Podatki o transakcijah se širijo po mreži, hkrati pa se pri vseh sodelujočih preverja ujemanje blokov. Pri tem se ohrani zgodovina prejšnjih transakcij, ustvarja sledljivost transakcij in preprečuje, da bi prišlo do dvojne porabe bitcoina. Pretekle transakcije so za nazaj preverljive. Posledično bi bil vsak poskus spreminjanja takoj opazen, saj bi povzročil neujemanje v novih blokih od te točke naprej.

Blockchain vsebuje vse transakcije, ki so bile kadarkoli in kjerkoli v omrežju opravljene med bitcoin naslovi, in se stalno posodablja. Vpogled vanj imajo vsi uporabniki.

Varnost digitalne denarnice

Kupljene digitalne kovance uporabnik lahko shranjuje v digitalni denarnici, za katero pridobi svoj zasebni ključ. Digitalne denarnice so zasnovane za izmenjavo digitalnih informacij preko procesa, ki ga omogočajo bistvena načela kriptografije, in imajo funkcijo navadne denarnice.

Digitalnih denarnic sicer ni mogoče ponarediti, dejstvo pa je, da so kraje iz takšnih denarnic pogoste, odkritje storilca pa je praktično nemogoče. Lastnik digitalne denarnice za varnost lahko poskrbi že sam z varnostnim kopiranjem podatkov, pred krajami pa ga varuje tudi kriptografija.

Trgovanje s kriptovalutami

Bitcoine je mogoče kupiti preko specifičnih aplikacij, na bitcoin avtomatih ali v virtualnih menjalnicah. Ena bolj znanih je plod dela Slovencev in se imenuje Bitstamp. Ta predstavlja prvo menjalnico v Evropski uniji, ki je v celoti licencirana za opravljane finančnih storitev. V Sloveniji je nakup bitcoinov možen tudi na Petrolovih bencinskih servisih, pred kratkim pa je možnost nakupa bitcoina na določenih bankomatih ponudila tudi Hranilnica Lon.

Prednost uporabe bitcoina predstavlja hiter, anonimen in (skoraj) brezplačen prenos. Izogniti se je mogoče tudi bančnemu nadzoru in visokim provizijam za nakazila v tujino. Priljubljeni so tudi nakupi bitcoina kot naložbe, saj je kljub nihanjem v preteklosti veliko pridobil na vrednosti.

Dobiček fizičnih oseb pri nakupovanju in prodaji kriptovalut ni predmet obdavčitve z dohodnino. V primeru fizičnih oseb, ki opravljajo registrirano dejavnost in trgujejo s kriptovalutami (npr. samostojni podjetnik), pa je tak dohodek obdavčen. Obdavči se tudi dohodek na podlagi prejete kriptovalute kot plačila za opravljeno storitev ali pridobitev kriptovalute z rudarjenjem.

Viri: Svet kapitala, Wall Street, Kriptovalute, Svet kapitala

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
ICT akademija: Blokovne verige in bitcoin

ICT akademija: Blokovne verige in bitcoin

Zanimanje za kriptovalute, predvsem bitcoin, se v zadnjih letih povečuje. Na ICT akademiji boste spoznali tehnične in druge vidike priljubljenosti kriptovalut. Preberite več >>

Inovativna slovenska zavarovalniška platforma s prvo ponudbo kriptožetonov

Inovativna slovenska zavarovalniška platforma s prvo ponudbo kriptožetonov

Zagonsko podjetje InsurePal predstavlja platformo za zavarovanje, ki deluje na tehnologiji veriženja blokov in uvaja inovacijo po metodi socialnega vplivanja. Preberite več >>

Boste plačali davek od trgovanja s kriptovalutami?

Boste plačali davek od trgovanja s kriptovalutami?

FURS je pred kratkim izdal podrobnejša pojasnila o načinu davčne obravnave poslovanja s kriptovalutami. Novost predstavlja predvsem razlaga obveznosti podjetij, ki izdajajo kriptožetone, v zvezi s plačilom DDV.   Preberite več >>

Viberate bo med svoje uporabnike razdelil več kot milijon dolarjev

Viberate bo med svoje uporabnike razdelil več kot milijon dolarjev

Podjetje Viberate, ki je v začetku septembra s prvo javno ponudbo kriptožetonov zbralo skoraj 11 milijonov dolarjev, nadaljuje z razvojem svoje platforme in samega podjetja. Preberite več >>

So skoraj štirje milijoni bitcoinov za vedno izgubljeni?

So skoraj štirje milijoni bitcoinov za vedno izgubljeni?

Tako kot lahko zlate palice izginejo na dnu morja, evrski in drugi bankovci pa gorijo, lahko tudi bitcoini za vedno izginejo. Kako je to mogoče in koliko bitcoinov je izgubljenih? Preberite več >>

Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Svet kriptovalut radi označimo za divji zahod. Odsotnost regulative, na eni strani veliki zaslužki in na drugi velike izgube. Gre za industrijo, ki je zrasla v svetu programerjev in tehnično podkovanih posameznikov. Preberite več >>

Video: Spoznajte Blockchain v dveh minutah

Video: Spoznajte Blockchain v dveh minutah

V javnosti se vedno več govori o tehnologiji veriženja blokov oziroma blockchain. Ali veste, za kaj sploh gre? Oglejte si kratek video. Preberite več >>

Tudi v Sloveniji imamo kripto milijonarje

Tudi v Sloveniji imamo kripto milijonarje

Na letošnji lestvici najbogatejših Slovencev časnika Finance sta se pojavila tudi ustanovitelja borze za trgovanje s kriptovalutami Damijan Merlak in Nejc Kodrič. Preberite več >>

S SportyFi do financiranja športne kariere

S SportyFi do financiranja športne kariere

Zagonsko podjetje SportyFi želi s platformo, ki temelji na kriptovalutah, spremeniti način financiranja v športu. Kmalu se začne njihova kampanja ICO. Preberite več >>

dr. Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje«

dr. Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje«

O tehnologiji veriženja blokov se v zadnjem času veliko govori. Pred začetkom Blockchain Roadshowa, v okviru katerega boste spoznali blockchain in njegove potenciale, smo se pogovarjali z vodjo Blockchain Think Tanka dr. Petrom Mercem. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 17:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje