Pametno mesto, ki so ga »sezidali« Slovenci

Pametna mesta postajajo naša prihodnost. Prebivalci teh mest bodo bolje obveščeni o informacijah, kot so prometni zastoji, prosta parkirna mesta, kakovost vode in zraka, izboljšani bodo tudi upravni procesi. Svoj pečat daje tudi ljubljanska ekipa SmartIScity.
Pametno mesto, ki so ga »sezidali« Slovenci

»Pametna lahko postanejo tudi manjša mesta ali občine, ki lahko na enak način izkoriščajo potencialne pametne tehnologije,« pravi Blaž Golob iz SmartIScity (Vir slike: Siniša Kanižaj).

Pametna mesta, okolja, v katerih so se prebivalci odločili, da bodo z uporabo sodobnih informacijskih tehnologij zvišali kakovost svojih življenj, so tu. Podobe, ki so nam jih dali (hollywoodski) filmi, so pretirane in drugače orientirane od stvarnosti.

Njihova naloga je izboljšanje kakovosti življenja na pravzaprav vseh nivojih – brez posega v zasebnost. Če pogledamo naokoli, so pametna mesta že tu, več je alternativ mobilnosti, tudi zelenih površin, večji je dostop do podatkov, sodelovanja prebivalcev z občinami in upoštevanje principov pametnega izkoriščanja virov.

Pametno mesto je lahko tudi podeželje

Čeprav gre za skovanko dveh besed, pametnega in mesta, pa ni koncept omejen le na mestno središče, pravi Blaž Golob iz podjetja SmartisCity, ki je razvilo platformo pametnega mesta. »Pametna lahko postanejo tudi manjša mesta ali občine, ki lahko na enak način izkoriščajo potencialne pametne tehnologije,« zato je možna tudi selitev na obrobje oziroma podeželje.

Trenutno se pod kategorijo »pametna mesta« uvršča 235 mest. Morda se sliši malo, a še leta 2013 jih je bilo zgolj 170, poroča raziskava Navigant. Med bolj aktivnimi mesti je Dubaj, kjer so sprejeli celo poseben plan, ki se bo uresničil do leta 2021.

Slovenska platforma Smart City »celostno pristopa h konceptu upravljanja mesta, saj nudi tudi upravljanje projektov, organizacijo proračuna, pregled ključnih kazalnikov uspešnosti, komunikacijo s prebivalci«. Platforma namreč povezuje vse ključne elemente uspešno upravljanega mesta, svojemu pametnemu županu pa omogoča upravljanje urbanističnega, socio-ekonomskega in tehnološkega razvoja mesta, merjenje in poročanje o napredku v realnem času.
Razvili so jo s pomočjo domačih IT strokovnjakov, kar po mnenju sogovornika »dokazuje, da imamo v Sloveniji odlično podporo in znanje«. Razvili so jo v celoti z lastniškim kapitalom.

Slovenska mesta so v samem vrhu!

Slovensko platformo, ki jo razvija SmartisCity, je mogoče opaziti tudi v tujini. Prisotni so na Hrvaškem, v Nemčiji in Španiji. »Razlike med mesti se pojavljajo, ne samo med državami, ampak že znotraj posamezne države, saj sodelujemo z mesti različnih velikosti in značaja. Naša platforma ne posega v tradicijo oziroma kulturno identiteto mesta. Ne glede na značaj, vsako mesto zbira podatke, ki so ključni za njegovo uspešno upravljanje in razvoj,« pojasnjuje razliko, ki se ustvarja med mesti in državami. Vsekakor so ozaveščenost mest, njihova razvitost in pripravljenost na spremembe glavne razlike – po izkušnjah SmartisCity so slovenska mesta v samem vrhu.

Ekipa SmartisCity je pri iskanju investitorja previdna. Trenutno ji več pomenijo partnerji, s katerimi že sodelujejo (Vir slike: Mavric Pivk/Delo).

Tudi tu je zakonodaja ovira

Ena največjih ovir pri razvoju pametnih mest je zakonodaja, ki prepočasi sledi tempu, ki ga narekuje njihov razvoj: »Pridobivanje podatkov predstavlja zahtevna pravna vprašanja. Varovanje osebnih podatkov je izjemno pomembno in vloga države kot pametnega zakonodajalca je na tem področju nujna. Država lahko s pametnim upravljanjem omogoči razvoj.« S slabimi, neusklajenimi in podzakonskimi akti pa omeji prav vsako podjetniško pobudo.

Pametna mesta ne zbirajo osebnih podatkov

Vprašanje varnosti je aktualno tudi na tem področju, a kot pravi Golob bojazni za nevarnost dejansko ni. Poleg nenehnega razvoja novih varnostnih mehanizmov »pri pametnih mestih ne gre za zbiranje intimnih oziroma osebnih podatkov. To počnejo naši telefoni, elektronska pošta. Pri pametnih mestih pa gre predvsem za statistične podatke, ki ne posegajo v zasebnost posameznika,« miri sogovornik.

Tudi ta segment industrije (že) pozna lobije. »Na področju pametnih mest to pomeni promoviranje določenih, po navadi največjih ponudnikov pametnih mest,« z nekaterimi sodeluje tudi ljubljanska ekipa, obenem pa odpirajo prostor za množico novih rešitev, ki so lahko hitrejše in bolj učinkovite za mesto.

Pri iskanju investicije so previdni

Povezovanje in sodelovanje s startupi, malimi in srednjimi podjetji jih zanimajo, (iskanje) investicije toliko manj. Pravzaprav so previdni pri iskanju, saj kot pravi sogovornik, jim več pomenijo partnerji, s katerimi že sodelujejo. To sodelovanje pa jim pomaga tudi pri nadaljnjem razvoju novih rešitev in sooblikovanju pametne prihodnosti.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Google Adwords

Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>


dr. Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje«

dr. Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje«

O tehnologiji veriženja blokov se v zadnjem času veliko govori. Pred začetkom Blockchain Roadshowa, v okviru katerega boste spoznali blockchain in njegove potenciale, smo se pogovarjali z vodjo Blockchain Think Tanka dr. Petrom Mercem. Preberite več >>

S podjetjem Vistion do individualnih rešitev strojnega vida

S podjetjem Vistion do individualnih rešitev strojnega vida

Mlado zagonsko podjetje Vistion od leta 2015 naročnikom ponuja individualne avtomatizirane rešitve strojnega vida. Pogovarjali smo se z direktorjem Rokom Miheljem. Preberite več >>

NV Holders – od izvirne ideje do mednarodne prepoznavnosti

NV Holders – od izvirne ideje do mednarodne prepoznavnosti

22-letni Nik Vene je leta 2014 ugotovil, da si mora stalno popravljati srajco. Po neuspešnem iskanju rešitve na trgu je sam oblikoval prvi držalec za srajce. Tri leta kasneje se lahko pohvali z dvema uspešnima kampanjama na Kickstarterju in več kot 10 tisoč prodanimi izdelki. Preberite več >>

Rok Starič: »Pustite svoji domišljiji prosto pot!«

Rok Starič: »Pustite svoji domišljiji prosto pot!«

Na MP dogodku: Razvij svojo idejo v donosen posel je svojo poslovno zgodbo predstavil mladi podjetnik Rok Starič. Preberite več >>

Blaž Kos: “Če želim kaj narediti, bom moral zavihati rokave”

Blaž Kos: “Če želim kaj narediti, bom moral zavihati rokave”

Tudi najbolj ambiciozni posamezniki lahko postanete žrtve brezplodnega trdega dela. Da se vam to ne bi pripetilo, si preberite nasvete Blaža Kosa. Preberite več >>

Z Munchy Monday do okusnih in zdravih prigrizkov

Z Munchy Monday do okusnih in zdravih prigrizkov

Na slovenskem trgu je pod okriljem podjetja Optiweb pred kratkim začela delovati nova storitev: dostava bolj zdravih prigrizkov v podjetja. Preberite več >>

Prvi slovenski center LEGO robotike

Prvi slovenski center LEGO robotike

Inštitut 4.0 je pred kratkim odprl Center LEGO robotike, prvo inštitucijo, namenjeno LEGO robotiki, v Ljubljani. Zgodbo inštituta in centra predstavljamo v prispevku. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje