dr. Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje«

O tehnologiji veriženja blokov se v zadnjem času veliko govori. Pred začetkom Blockchain Roadshowa, v okviru katerega boste spoznali blockchain in njegove potenciale, smo se pogovarjali z vodjo Blockchain Think Tanka dr. Petrom Mercem.
Peter Merc

Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje« (Vir slike: Lemur Legal)

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo Blockchain Roadshow, serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji – toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.

Še pred začetkom dogodkov v okviru Blockchain Roadshowa smo se o tehnologiji blockchain, njenih potencialih in Blockchain Think Tank Slovenija, ki ga je pred kratkim ustanovila slovenska vlada, pogovarjali z dr. Petrom Mercem.

Dr. Peter Merc je pravnik in podjetnik, navdušen nad tehnologijo blockchain. Je direktor podjetja Lemur Legal in vodja Blockchain Think Tanka.

Blockchain bo pomembno spremenil določene procese

Kaj je blockchain in zakaj obeta takšno revolucijo?

Blockchain je inovativna tehnologija, ki bo pomembno spremenila določene procese, tako v zasebnem kot tudi v javnem sektorju. Danes se to tehnologijo v največji meri povezuje z bitcoinom in drugimi virtualnimi valutami, vključno seveda s t. i. »ICO manijo«.

Vendar se je treba zavedati, da potencial te tehnologije predstavlja bistveno več od njegove uporabnosti v povezavi z virtualnimi valutami in s fintechom nasploh. Pametne pogodbe in oporoke, e-demokracija in e-korporativno vodenje podjetij, e-identiteta, tokenizacija (ki presega ICO) … Na teh in še na mnogih drugih področjih gre iskati aplikativno vrednost blockchaina kot tehnologije v prihodnje.

Kakšno vlogo bo imela tehnologija blockchain v četrti industrijski revoluciji?

Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje. Ker gre za relativno novo tehnologijo, je večina konkretnih rešitev še v fazi potrjevanja ustreznosti koncepta.

Se pa ravno na primeru blockchaina jasno vidi, kako se tehnologije in disruptivni poslovni modeli v industriji 4.0 med seboj povezujejo. Internet stvari, umetna inteligenca, delitvena ekonomija, krožno gospodarstvo … Blockchain je velika sila znotraj te industrijske revolucije, ki nastopa kot vezni člen med disruptivnimi poslovnimi modeli in najnovejšimi tehnologijami.

Blockchain Think Tank Slovenija

Oblikovali ste Blockchain Think Tank Slovenija. Za kaj pravzaprav gre?

Ministrstvo za javno upravo je pričelo z Blockchain iniciativo Slovenija. Odziv na iniciativo je presegel vsa pričakovanja. Svoj interes za sodelovanje je izrazilo več kot 200 podjetij in posameznikov.

Na pobudo ministrstva se je iniciativa preoblikovala v Blockchain Think Tank Slovenija, ki zdaj deluje v okviru Digitalne koalicije pri GZS. Think tank se bo v bližnji prihodnosti preoblikoval v zavod (inštitut) ali v društvo.

Ciljev think tanka je več. Eden izmed njih je, da bo think tank deloval kot odprta platforma za povezovanje vseh deležnikov, ki jih tehnologija blockchain na kakršen koli način zanima.

V okviru think tanka bo oblikovanih več delovnih skupin (regulativa, fintech, energetika, davki …), ki bodo združevale specialiste za posamezna področja. Poleg povezovanja znanja, torej ustvarjanja t. i. »knowledge huba«, bo naloga think tanka priprava predlogov zakonskih sprememb, sprejemanje aktov kot del samoregulacije industrije, spremljanje trendov v tujini itd.

Think tank bo v povezavi s partnerjem Spartan Solutions d.o.o. razvil slovenski blockchain, ki bo imel enake karakteristike kot Ethereum blockchain. Na ta način bo think tank omogočal vsem deležnikom (podjetja, startupi, država, univerze itd.) uporabo razvojnega in testnega okolja za rešitve na blockchainu – in to brezplačno.

Ena od nalog think tanka pa je seveda tudi ozaveščanje javnosti glede te tehnologije in industrije 4.0 nasploh ter širjenje znanja. To je tudi razlog, da se je think tank povezal z Zavodom mladi podjetnik, rezultat povezovanja pa vseslovenska blockchain turneja Blockchain Roadshow.

Na tem mestu bi pozval vse zainteresirane, da se včlanijo v think tank, in sicer tako, da pošljejo svoj interes za sodelovanje na elektronski naslov blockchain@digitalna.si.

Blockchain nebesa v Sloveniji?

Kaj konkretno moramo spremeniti v državi, da bomo lahko ustvarili Blockchain Valley?

Kar veliko bo treba postoriti. Ampak mislim, da smo na dobri poti. Da se lahko ustvari blockchainu prijazno okolje na državni ravni, se mora skupaj sestaviti več faktorjev. Najpomembnejši med njimi je vsekakor inovativno, napredno in uspešno podjetniško okolje, ki temelji na domačem znanju.

Globalni uspeh nekaterih podjetij, ki temelji na slovenskem znanju, tako ni presenetljiv. Ta uspeh so v relativno hitrem času že dosegla tudi nekatera blockchain podjetja. Bitstamp je brez dvoma prvo slovensko ime med svetovnimi znamkami blockchain scene. Verjamem, da nas je kar precej takih, ki poslujemo v blockchain industriji in smo v preteklosti že večkrat ponosno povedali, da sta Bitstamp in Slovenija tesno povezana. Prepričan sem, da še kar nekaj slovenskih projektov že prihaja na ta nivo.

Vendar inovativna podjetja in napredno znanje seveda še ni dovolj, da bi lahko imeli pri nas Blockchain Valley. Potreben bo tudi posluh javnega sektorja. V dobi digitalizacije sicer regulativa težko dohaja razvoj novih tehnologij in poslovnih modelov. Tako je tudi prav, ker bi prehitra regulacija lahko imela za posledico oviranje ali celo blokado razvoja. Zato samoregulacija določenih industrij predstavlja vedno bolj pomembno vlogo. To velja tudi za blockchain.

Seveda pa ne moremo popolnoma mimo regulacije. Na koncu bo treba najti optimalno razmerje med regulacijo in samoregulacijo. V tem kontekstu bo pomembno vlogo odigrala država oziroma posamezni regulatorji, ki bodo morali dati vsaj neke smernice oziroma zakonske premise, znotraj katerih bomo potem lahko iskali rešitve na blockchainu in hkrati delovali popolnoma skladno s pravili.

Trenutno je čutiti veliko podporo politike pri soustvarjanju blockchainu prijaznega okolja. Tudi pristojni regulatorji spremljajo dogajanje in ga proučujejo. Osebno sem optimističen, da bo javni sektor v kratkem dal od sebe tisto, kar nam res še manjka do blockchain nebes ali Blockchain Valley – jasne smernice, kako naj postopoma tisti, ki v kakršni koli vlogi sodelujemo pri uresničevanju blockchain projektov v Sloveniji.

Priljubljenost ICO narašča

Si pravnik, ki je svojo nišo našel v startupih, povezanih s tehnologijo blockchain. S kakšnimi pravnimi izzivi se soočajo ekipe, ki zaženejo t. i. initial coin offering (ICO)?

Ekipa za ICO potrebuje štiri sklope znanj oziroma storitev. Prvi sklop predstavlja svetovanje glede poslovnega modela, ki je povezano predvsem z vprašanjem tokenizacije produkta ali storitev, torej nekakšen blockchain consulting. Nato seveda potrebuje blockchain razvijalce, ki razvijejo pametne pogodbe, jih povežejo z e-denarnicami in vse skupaj povežejo s platformami. Brez pravnikov pri ICO tudi ne gre. Svetujemo, na kakšen način izpeljati ICO transakcijo, pripravljamo dokumente in pravna mnenja, se pogovarjamo z regulatorji itd. Zelo pomembno vlogo ima tudi marketing oziroma PR.

Nekje sem slišal za t. i. »ICO formulo 80-10-10«. 80 % uspeha ICO projekta je povezanega s »hypeom«, ki se ga ustvari okoli projekta, kar je naloga ekipe za PR in marketing. 10 % predstavlja poslovna ideja in 10 % ekipa. Trg ICO postaja vedno bolj zrel, zato se deleža poslovne ideje in ekipe v ICO formuli povečujeta.

Treba pa se je zavedati, da je danes konkurenca na trgu izredno velika. Projekt in ekipa še zdaleč ne zadostujeta. Če želi biti ICO projekt opažen, mora imeti na voljo določena sredstva za marketing. Ta sredstva niso majhna. ICO ne more biti lokalen projekt, ampak bistveno širši. To pa marketinško ni poceni.

Mnogo svojega znanja in izkušenj boš delil na izobraževanjih, ki jih pripravljamo v okviru Blockchain Roadshowa. Zakaj bi se morale Slovenke in Slovenci udeležiti teh dogodkov in delavnic?

Za začetek bodo udeleženci dogodkov in delavnic lahko dobili boljšo predstavo o tem, kaj blockchain kot tehnologija sploh prinaša.

Od splošnega pa bomo šli seveda tudi h konkretnemu, tokrat bodo v ospredju ICO projekti in virtualne valute. Udeleženci bodo lahko poslušali predavatelje, ki imajo veliko znanja iz »ICO prakse« in upravljanja kripto naložb.

Poskušali bomo predstaviti čim več primerov iz prakse in odgovoriti na vsa vprašanja udeležencev.

Blockchain Roadshow

Vas zanima tehnologija blockchain? Želite izvedeti, zakaj so kriptovalute trenutno izjemno zanimive? Delujete na področju novih tehnologij in želite spoznati druge akterje na tem področju?

Oglejte si program serije brezplačnih izobraževanj Blockchain Roadshow. Obiskali bomo vrsto krajev po vsej Sloveniji, zato ne zamudite priložnosti in se prijavite še danes!

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Uspešna prva javna ponudba kriptožetonov podjetja OriginTrail

Uspešna prva javna ponudba kriptožetonov podjetja OriginTrail

Ljubljansko podjetje OriginTrail, ki je razvilo sistem preverjanja porekla, je v svojo rešitev vključilo tudi tehnologijo veriženja blokov. Pred nekaj dnevi so uspešno zaključili svojo ICO kampanjo. Preberite več >>

Video: Kako tehnologija blockchain spreminja denar in posel

Video: Kako tehnologija blockchain spreminja denar in posel

Tehnologija veriženja blokov je v zadnjem času izjemno priljubljena. Če je še vedno ne razumete popolnoma, vam lahko pomaga Don Tapscott. Preberite več >>

Od ideje do globalne platforme: zgodba o tem, kako je zavarovalništvo vstopilo v kriptovalute

Od ideje do globalne platforme: zgodba o tem, kako je zavarovalništvo vstopilo v kriptovalute

Vse odkar smo javno naznanili projekt InsurePal in pričeli z globalno kampanjo, sem prejel ogromno pohval, kritik pa tudi skeptičnih pogledov in vprašanj o tem, kako in zakaj smo zavarovalništvo »prestavili« na tehnologijo veriženja blokov. Preberite več >>

Inovativna slovenska zavarovalniška platforma s prvo ponudbo kriptožetonov

Inovativna slovenska zavarovalniška platforma s prvo ponudbo kriptožetonov

Zagonsko podjetje InsurePal predstavlja platformo za zavarovanje, ki deluje na tehnologiji veriženja blokov in uvaja inovacijo po metodi socialnega vplivanja. Preberite več >>

Boste plačali davek od trgovanja s kriptovalutami?

Boste plačali davek od trgovanja s kriptovalutami?

FURS je pred kratkim izdal podrobnejša pojasnila o načinu davčne obravnave poslovanja s kriptovalutami. Novost predstavlja predvsem razlaga obveznosti podjetij, ki izdajajo kriptožetone, v zvezi s plačilom DDV.   Preberite več >>

Viberate bo med svoje uporabnike razdelil več kot milijon dolarjev

Viberate bo med svoje uporabnike razdelil več kot milijon dolarjev

Podjetje Viberate, ki je v začetku septembra s prvo javno ponudbo kriptožetonov zbralo skoraj 11 milijonov dolarjev, nadaljuje z razvojem svoje platforme in samega podjetja. Preberite več >>

So skoraj štirje milijoni bitcoinov za vedno izgubljeni?

So skoraj štirje milijoni bitcoinov za vedno izgubljeni?

Tako kot lahko zlate palice izginejo na dnu morja, evrski in drugi bankovci pa gorijo, lahko tudi bitcoini za vedno izginejo. Kako je to mogoče in koliko bitcoinov je izgubljenih? Preberite več >>

Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Svet kriptovalut radi označimo za divji zahod. Odsotnost regulative, na eni strani veliki zaslužki in na drugi velike izgube. Gre za industrijo, ki je zrasla v svetu programerjev in tehnično podkovanih posameznikov. Preberite več >>

Video: Spoznajte Blockchain v dveh minutah

Video: Spoznajte Blockchain v dveh minutah

V javnosti se vedno več govori o tehnologiji veriženja blokov oziroma blockchain. Ali veste, za kaj sploh gre? Oglejte si kratek video. Preberite več >>

Tudi v Sloveniji imamo kripto milijonarje

Tudi v Sloveniji imamo kripto milijonarje

Na letošnji lestvici najbogatejših Slovencev časnika Finance sta se pojavila tudi ustanovitelja borze za trgovanje s kriptovalutami Damijan Merlak in Nejc Kodrič. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

01.03.2018 od 16:00 do 10.03.2017 16:00
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Predavanje: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Predavanje: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje