Zvišali so se prispevki za socialno varnost samozaposlenih

dr. Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje«

O tehnologiji veriženja blokov se v zadnjem času veliko govori. Pred začetkom Blockchain Roadshowa, v okviru katerega boste spoznali blockchain in njegove potenciale, smo se pogovarjali z vodjo Blockchain Think Tanka dr. Petrom Mercem.
Peter Merc

Peter Merc, Lemur Legal

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo Blockchain Roadshow, serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji – toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.

Še pred začetkom dogodkov v okviru Blockchain Roadshowa smo se o tehnologiji blockchain, njenih potencialih in Blockchain Think Tank Slovenija, ki ga je pred kratkim ustanovila slovenska vlada, pogovarjali z dr. Petrom Mercem.

Dr. Peter Merc je pravnik in podjetnik, navdušen nad tehnologijo blockchain. Je direktor podjetja Lemur Legal in vodja Blockchain Think Tanka.

Razmišljaš o ICO kampanji? Pridruži se mentorskemu programu ICOrelator!

Blockchain bo pomembno spremenil določene procese

Kaj je blockchain in zakaj obeta takšno revolucijo?

Blockchain je inovativna tehnologija, ki bo pomembno spremenila določene procese, tako v zasebnem kot tudi v javnem sektorju. Danes se to tehnologijo v največji meri povezuje z bitcoinom in drugimi virtualnimi valutami, vključno seveda s t. i. »ICO manijo«.

Vendar se je treba zavedati, da potencial te tehnologije predstavlja bistveno več od njegove uporabnosti v povezavi z virtualnimi valutami in s fintechom nasploh. Pametne pogodbe in oporoke, e-demokracija in e-korporativno vodenje podjetij, e-identiteta, tokenizacija (ki presega ICO) … Na teh in še na mnogih drugih področjih gre iskati aplikativno vrednost blockchaina kot tehnologije v prihodnje.

Kakšno vlogo bo imela tehnologija blockchain v četrti industrijski revoluciji?

Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje. Ker gre za relativno novo tehnologijo, je večina konkretnih rešitev še v fazi potrjevanja ustreznosti koncepta.

Se pa ravno na primeru blockchaina jasno vidi, kako se tehnologije in disruptivni poslovni modeli v industriji 4.0 med seboj povezujejo. Internet stvari, umetna inteligenca, delitvena ekonomija, krožno gospodarstvo … Blockchain je velika sila znotraj te industrijske revolucije, ki nastopa kot vezni člen med disruptivnimi poslovnimi modeli in najnovejšimi tehnologijami.

Blockchain Think Tank Slovenija

Oblikovali ste Blockchain Think Tank Slovenija. Za kaj pravzaprav gre?

Ministrstvo za javno upravo je pričelo z Blockchain iniciativo Slovenija. Odziv na iniciativo je presegel vsa pričakovanja. Svoj interes za sodelovanje je izrazilo več kot 200 podjetij in posameznikov.

Na pobudo ministrstva se je iniciativa preoblikovala v Blockchain Think Tank Slovenija, ki zdaj deluje v okviru Digitalne koalicije pri GZS. Think tank se bo v bližnji prihodnosti preoblikoval v zavod (inštitut) ali v društvo.

Ciljev think tanka je več. Eden izmed njih je, da bo think tank deloval kot odprta platforma za povezovanje vseh deležnikov, ki jih tehnologija blockchain na kakršen koli način zanima.

V okviru think tanka bo oblikovanih več delovnih skupin (regulativa, fintech, energetika, davki …), ki bodo združevale specialiste za posamezna področja. Poleg povezovanja znanja, torej ustvarjanja t. i. »knowledge huba«, bo naloga think tanka priprava predlogov zakonskih sprememb, sprejemanje aktov kot del samoregulacije industrije, spremljanje trendov v tujini itd.

Think tank bo v povezavi s partnerjem Spartan Solutions d.o.o. razvil slovenski blockchain, ki bo imel enake karakteristike kot Ethereum blockchain. Na ta način bo think tank omogočal vsem deležnikom (podjetja, startupi, država, univerze itd.) uporabo razvojnega in testnega okolja za rešitve na blockchainu – in to brezplačno.

Ena od nalog think tanka pa je seveda tudi ozaveščanje javnosti glede te tehnologije in industrije 4.0 nasploh ter širjenje znanja. To je tudi razlog, da se je think tank povezal z Zavodom mladi podjetnik, rezultat povezovanja pa vseslovenska blockchain turneja Blockchain Roadshow.

Na tem mestu bi pozval vse zainteresirane, da se včlanijo v think tank, in sicer tako, da pošljejo svoj interes za sodelovanje na elektronski naslov blockchain@digitalna.si.

Blockchain nebesa v Sloveniji?

Kaj konkretno moramo spremeniti v državi, da bomo lahko ustvarili Blockchain Valley?

Kar veliko bo treba postoriti. Ampak mislim, da smo na dobri poti. Da se lahko ustvari blockchainu prijazno okolje na državni ravni, se mora skupaj sestaviti več faktorjev. Najpomembnejši med njimi je vsekakor inovativno, napredno in uspešno podjetniško okolje, ki temelji na domačem znanju.

Globalni uspeh nekaterih podjetij, ki temelji na slovenskem znanju, tako ni presenetljiv. Ta uspeh so v relativno hitrem času že dosegla tudi nekatera blockchain podjetja. Bitstamp je brez dvoma prvo slovensko ime med svetovnimi znamkami blockchain scene. Verjamem, da nas je kar precej takih, ki poslujemo v blockchain industriji in smo v preteklosti že večkrat ponosno povedali, da sta Bitstamp in Slovenija tesno povezana. Prepričan sem, da še kar nekaj slovenskih projektov že prihaja na ta nivo.

Vendar inovativna podjetja in napredno znanje seveda še ni dovolj, da bi lahko imeli pri nas Blockchain Valley. Potreben bo tudi posluh javnega sektorja. V dobi digitalizacije sicer regulativa težko dohaja razvoj novih tehnologij in poslovnih modelov. Tako je tudi prav, ker bi prehitra regulacija lahko imela za posledico oviranje ali celo blokado razvoja. Zato samoregulacija določenih industrij predstavlja vedno bolj pomembno vlogo. To velja tudi za blockchain.

Seveda pa ne moremo popolnoma mimo regulacije. Na koncu bo treba najti optimalno razmerje med regulacijo in samoregulacijo. V tem kontekstu bo pomembno vlogo odigrala država oziroma posamezni regulatorji, ki bodo morali dati vsaj neke smernice oziroma zakonske premise, znotraj katerih bomo potem lahko iskali rešitve na blockchainu in hkrati delovali popolnoma skladno s pravili.

Trenutno je čutiti veliko podporo politike pri soustvarjanju blockchainu prijaznega okolja. Tudi pristojni regulatorji spremljajo dogajanje in ga proučujejo. Osebno sem optimističen, da bo javni sektor v kratkem dal od sebe tisto, kar nam res še manjka do blockchain nebes ali Blockchain Valley – jasne smernice, kako naj postopoma tisti, ki v kakršni koli vlogi sodelujemo pri uresničevanju blockchain projektov v Sloveniji.

Priljubljenost ICO narašča

Si pravnik, ki je svojo nišo našel v startupih, povezanih s tehnologijo blockchain. S kakšnimi pravnimi izzivi se soočajo ekipe, ki zaženejo t. i. initial coin offering (ICO)?

Ekipa za ICO potrebuje štiri sklope znanj oziroma storitev. Prvi sklop predstavlja svetovanje glede poslovnega modela, ki je povezano predvsem z vprašanjem tokenizacije produkta ali storitev, torej nekakšen blockchain consulting. Nato seveda potrebuje blockchain razvijalce, ki razvijejo pametne pogodbe, jih povežejo z e-denarnicami in vse skupaj povežejo s platformami. Brez pravnikov pri ICO tudi ne gre. Svetujemo, na kakšen način izpeljati ICO transakcijo, pripravljamo dokumente in pravna mnenja, se pogovarjamo z regulatorji itd. Zelo pomembno vlogo ima tudi marketing oziroma PR.

Nekje sem slišal za t. i. »ICO formulo 80-10-10«. 80 % uspeha ICO projekta je povezanega s »hypeom«, ki se ga ustvari okoli projekta, kar je naloga ekipe za PR in marketing. 10 % predstavlja poslovna ideja in 10 % ekipa. Trg ICO postaja vedno bolj zrel, zato se deleža poslovne ideje in ekipe v ICO formuli povečujeta.

Treba pa se je zavedati, da je danes konkurenca na trgu izredno velika. Projekt in ekipa še zdaleč ne zadostujeta. Če želi biti ICO projekt opažen, mora imeti na voljo določena sredstva za marketing. Ta sredstva niso majhna. ICO ne more biti lokalen projekt, ampak bistveno širši. To pa marketinško ni poceni.

Mnogo svojega znanja in izkušenj boš delil na izobraževanjih, ki jih pripravljamo v okviru Blockchain Roadshowa. Zakaj bi se morale Slovenke in Slovenci udeležiti teh dogodkov in delavnic?

Za začetek bodo udeleženci dogodkov in delavnic lahko dobili boljšo predstavo o tem, kaj blockchain kot tehnologija sploh prinaša.

Od splošnega pa bomo šli seveda tudi h konkretnemu, tokrat bodo v ospredju ICO projekti in virtualne valute. Udeleženci bodo lahko poslušali predavatelje, ki imajo veliko znanja iz »ICO prakse« in upravljanja kripto naložb.

Poskušali bomo predstaviti čim več primerov iz prakse in odgovoriti na vsa vprašanja udeležencev.

Blockchain Roadshow

Vas zanima tehnologija blockchain? Želite izvedeti, zakaj so kriptovalute trenutno izjemno zanimive? Delujete na področju novih tehnologij in želite spoznati druge akterje na tem področju?

Oglejte si program serije brezplačnih izobraževanj Blockchain Roadshow. Obiskali bomo vrsto krajev po vsej Sloveniji, zato ne zamudite priložnosti in se prijavite še danes!

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Pred slabim letom dni je zaživela prva energetska tržnica SunContract, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov ali blockchaina. Danes ima slovensko podjetje sklenjenih že za milijon evrov pogodb na področju nakupa in prodaje električne energije ter realiziranih za več sto tisoč evrov naročil za izdelavo sončnih elektrarn in toplotnih črpalk. Preberite več >>

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Lahko pretresi na področju kriptovalut in kriptožetonov ponovno prebudijo zanimanje za množično financiranje na platformah, kot sta Kickstarter in Indiegogo? Preberite več >>

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Konec oktobra je skupina prevajalskih strokovnjakov, uspešnih podjetnikov in blockchain svetovalcev predstavila prevajalsko platformo TAIA. Z uporabo umetne inteligence bo trajanje prevajanja prepolovljeno. Preberite več >>

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Z organizacijo konzorcija European Blockchain HUB je Slovenija naznanila vodilno vlogo pri globalnem povezovanju vlad, stroke, podjetij, tehnologij, poslovnih eko-sistemov, raziskovalcev in ustvarjalcev na področju blockchain tehnologije. Preberite več >>

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Podjetje Bitnik že od leta 2014 deluje na področju kriptovalut in tehnologije veriženja blokov. Njihova osnovna dejavnost je povezana z menjavo in nakupovanjem kriptovalut, obenem pa želijo širši javnosti čim bolje predstaviti svet kriptovalut in povezanih tehnologij. Preberite več >>

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

Slovensko podjetje Oxcert, ki je razvilo prvi protokol za upravljanje nedenarnih sredstev na blockchainu, je s prodajo kriptožetonov zbralo 10 milijonov dolarjev. Preberite več >>

Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Z uporabo platforme SunContract lahko uporabniki dostopajo do električne energije po nižji ceni. Gre za produkt slovenskega znanja, ki temelji na blockchain tehnologiji. Preberite več >>

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

V sredo, 20. junija 2018, se je s predavanjem Nika Slavniča zaključil večmesečni brezplačni mentorski program ICOrelator v organizaciji Tehnološkega parka Ljubljana, IRP (Tovarna podjemov) in Zavoda mladi podjetnik, z vsebinsko podporo Blockchain Think Tanka, Bitcoin društva Slovenije in podjetja Bitnik. Rezultati programa so vzpodbudni, odzivi udeležencev, tako mentorjev kot podjetniških ekip, pa pozitivni. Preberite več >>

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Vlada Republike Slovenije je konec maja sprejela Akcijski načrt glede blockchain tehnologije. "Med državami EU že poteka tekma, katera bo svoje okolje naredila najbolj privlačno za blockchain projekte," pojasnjuje slovenski strokovnjak za blockchain tehnologijo, dr. Peter Merc. Preberite več >>

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Po podatkih Coindeska je bilo v prvih treh mesecih letošnjega leta s primarnimi izdajami kripto žetonov (ICO) zbranih za 6,3 mrd USD sredstev. Ta znesek presega vsoto vseh zbranih sredstev v letu 2017. Samo v januarju so slovenski ICO projekti (CargoX, X8Currency, InsurePal, Origin Trail in ostali) zbrali za več kot 50 mio EUR sredstev. Ponudba na kripto trgu v obliki ICO projektov torej obstaja, prav tako obstaja povpraševanje (investitorji). Površen opazovalec ICO industrije bi lahko na osnovi prej navedenih dejstev hitro sklepal, da je svoj ICO vedno lažje izpeljati. Ali je res tako? Preberite več >>

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje