Zvišali so se prispevki za socialno varnost samozaposlenih

Podjetnik, se ti je okoli trebuha začel nabirati šlauf? Ukrepaj takoj!

Podjetniško življenje je lahko ena najbolj pestrih življenjskih dogodivščin. Uresničevanje norih idej, spreminjanje sveta, kreativno delo, vznemirljivi izzivi, kovanje strategij za prevlado na trgu in še bi lahko naštevali.
Podjetnik, se ti je okoli trebuha začel nabirati šlauf? Ukrepaj takoj!

Podjetnik, se ti je okoli trebuha začel nabirati šlauf? Ukrepaj takoj! (Vir slike: Hubspot)

Poleg finančnega tveganja pa podjetniško življenje zahteva tudi veliko odrekanja. Podjetje je namreč kot otrok, ki zahteva celega človeka.

Posledično je pogosto na udaru prav podjetnikovo zdravje in vitalnost. Velikokrat se zgodi, da se po nekaj mesecih podjetniškega življenja začnejo kopičiti odvečni kilogrami okoli pasu – predvsem kot posledica pomanjkanja časa za gibanje in pripravo zdravih obrokov. Nenazadnje pa je najbolj poznana podjetniška hrana pica, ki absolutno ni najboljša izbira.

Vsi poznamo dejstvo, da je kilograme bistveno lažje pridobiti kot izgubiti. Zato si oglejmo nekaj nasvetov, kako kljub intenzivnemu in zahtevnemu podjetniškemu življenju preprečiti nabiranje odvečnih kilogramov.

Najdite vadbo, ki vam je najmanj odveč

Pravilno prehranjevanje in dovolj vadbe je dobro poznana zmagovalna kombinacija za topljenje maščob. Izguba kilogramov brez gibanja enostavno ni zdrava. Sicer boste zgolj z dieto lahko izgubili kilograme, vendar veliko težje, predvsem pa lahko na koncu naredite vašemu telesu več škode kot koristi (poslabšanje drže, počasnejši metabolizem ipd.).

Pripravljamo delavnico: Fit podjetnik. Preveri  program TUKAJ >>

Številka na tehtnici še zdaleč ni pravi in najboljši pokazatelj vašega telesnega stanja in pripravljenosti. Mišice so na primer težje od maščobnih oblog, in če ste z dieto poleg nekaj maščobe izgubili še mišice in vodo, ste na koncu lahko celo na slabšem, kot ste bili pred dieto. Je pa res, da se večini z začetkom gibanja dvigne apetit, tako da je treba paziti tudi na vnos kalorij.

Z gibanjem začnite postopno. Najslabše, kar lahko naredite, je, da greste v fitnes, prekoračite vse svoje fizične zmožnosti in nato nekaj dni trpite takšno vnetje mišic, da se nikoli več ne vrnete v telovadnico. Če niste navajeni gibanja, začnite počasi in postopoma.

Najbolje je, da začnete s hojo ali lahkotnim tekom oziroma kakšno drugo obliko vadbe na svežem zraku, kot so tudi kolesarjenje, rolanje, hoja v gore in podobno. Najdite obliko gibanja, ki vam je najbliže, nato pa se čim več gibajte na svežem zraku. Za začetek poskusite s 30 minutami hoje vsak dan ali vsak drugi dan, sploh če leta in leta niste telovadili. Nato počasi zvišujte intenzivnost vadbe.

Trik: Če ne gre drugače, parkirajte zjutraj avto nekaj kilometrov stran od pisarne.

S seboj imejte vedno flaško z vodo – in vsakih nekaj minut naredite požirek

S pitjem dovolj vode (2 do 3 litre dnevno) boste redno odvajali strupe iz telesa, hitreje boste topili maščobe, vaša koncentracija se bo povečala, splošno počutje pa bo neprimerno boljše. Če se boste odločili za povečan vnos beljakovin kot del zdrave diete (več v nadaljevanju), je za zdravje in normalno delovanje ledvic še toliko bolj pomembno, da pijete dovolj vode.

Ko ste žejni, je že prepozno. Takrat nam padeta koncentracija in dobra volja, poveča se verjetnost lakote in poveča se stopnja stresa. Telesu moramo zato skozi dan neprenehoma dovajati dovolj vode, med telesno aktivnostjo pa še toliko bolj. Pri tem seveda ne smemo pretiravati, saj lahko s prekomernim pitjem tudi prekomerno izločamo v vodi topne vitamine in elektrolite. Prav je, da najdemo ravnovesje, ki zajema redno pitje vode skozi dan.

V zadnjih nekaj letih so postale izjemno popularne stekleničke za vodo. So relativno ugodne, izdelane iz protibakterijskega materiala, narejene pa tako, da jih imate lahko vedno s seboj. Kupite si takšno stekleničko, jo napolnite z vodo in jo imejte vedno s seboj. Voda vam bo prinašala zdravje in dobro počutje. Alternativa vodi ali pa dopolnitev je lahko tudi nesladkan zeliščni čaj.

Bodite pozorni na čustveno lakoto

Čustvena lakota je vsakdanji pojav v podjetniškem življenju. Saj veste, ko gredo stvari narobe, še kako paše kaj sladkega. Rešitvi za čustveno lakoto sta dve. Prva se skriva v tem, da ekstremno željo vseeno nekoliko potešimo, vendar z zdravim, če je le možno nizkokaloričnim mini obrokom, npr. s kosom sadja ali kosom temne čokolade. Ko v danem trenutku telo nekaj nujno potrebuje, se je temu običajno težko upreti, vendar moramo situacijo obvladovati.

Drugi korak je, da čustveno ekstremno stanje (predvsem negativno) povežemo z drugačnim vzorcem, ki ni nezdravo prehranjevanje. Seveda mora biti novi vzorec zdrav. Najbolje je, da se vsakič, ko preidemo v čustveno ekstremno stanje, podamo na kratek sprehod, če je le možno v naravo. Če ne gre drugače in smo v službi ali drugače zasedeni, pa pojdimo nekajkrat po stopnicah gor in dol.

S tem boste dosegli več pozitivnih stvari. Prva je, da v telo ne boste vnesli tudi do 1.000 kalorij s sladkarijami, sladoledom in podobnim, saj se bodo te kalorije nabrale v maščobah. Ravno obratno, nekaj kalorij boste celo pokurili. In drugič, po fazi nažiranja se ne boste počutili še bistveno slabše in še bolj na dnu. Svojemu telesu boste namesto škode naredili veliko uslugo.

FIT podjetnik = uspešen podjetnik! Prisluhni strokovnjakom in spremeni življenje. Klik >>

Izločite živila, ki vam gotovo škodujejo

Ko se enkrat začnemo ukvarjati z zdravim načinom življenja, ugotovimo, da obstaja na desetine diet in priporočil o prehranjevanju, pri čemer si nasveti pogosto nasprotujejo. Običajno to povzroči mnogo frustracij in željo, da se posameznik vrne h ”klasičnemu” prehranjevanju in načinu življenja, kar pa zopet ni optimalno.

Pozitivno pa je, da obstajajo živila, za katere se večina strokovnjakov (razen ekstremistov, kar pa nikoli ni zdravo) strinja, da nam škodujejo; in na drugi strani tista živila, ki so temeljni gradniki zdravega načina življenja in prehrane. Spodaj so našteta tista živila, katerih vnos je brez dvoma pametno zmanjšati – lahko pa jih v celoti izločimo iz vsakdanjega jedilnika.

  • Hitra in ocvrta hrana – hamburgerji, sendviči, ocvrt krompirček ipd.

  • Procesirana hrana – hrana v embalaži z dolgim rokom trajanja

  • Enostavni sladkorji – vse vrste sladkarij (z izjemo nekaj kosov sadja)

  • Nezdrave maščobe in sol

  • Poceni živila dvomljivega izvora

  • Alkohol, cigarete in droge

Dodajte živila, ki vam gotovo koristijo

Tako kot se večina strokovnjakov strinja, katera so nezdrava živila, obstajajo tudi živila, ki so zdrava in nas napolnijo z energijo, hranilnimi snovmi ter željo po gibanju in zdravem načinu življenja. Tako kot je nujno, da nezdrava živila izločimo, je tudi prav, da dodamo v prehrano čim več zdravih živil.

Seveda pa tudi z zdravimi živili ne smemo pretiravati. Vsako pretiravanje ali konzumiranje le enega tipa prehrane vodi v osiromašenost z določenimi vitamini, minerali ali gradniki mišic in telesne energije. Zato moramo imeti v mislih uravnotežen pristop do prehranjevanja in zdravega načina življenja.

Zdrava živila so predvsem naslednja:

  • Zelenjava, predvsem tista zelene barve

  • Gozdni sadeži in sadje (v omejenem obsegu, cca. 3 sadeži)

  • Beljakovine

  • Zdrave maščobe – oreščki, avokado ipd.

  • Vlaknine iz polnozrnatih živil v omejenih količinah

Za sadje in zelenjavo že vemo, da sta ključna za zdravje. Zato povejmo še nekaj več o vlakninah in beljakovinah (proteinih). Pri želji po zdravi prehrani ne smemo pozabiti tudi na vnos vlaknin, ki jih vsebujejo stročnice, suho sadje, sveže sadje, oreščki in semena, žita ter nekatere vrste zelenjave (artičoke, čičerika, špinača …), saj so izjemnega pomena za naše zdravje in posledično tudi za zdravo izgubljanje teže. Skrbijo za uravnavanje delovanja črevesja, zavirajo dvig krvnega sladkorja po zaužitem obedu in znižujejo krvni holesterol.

Kakšen je zajtrk zmagovalnih podjetnikov?

Na drugi strani se proteini povezujejo s pridobivanjem mišične mase, velikokrat pa ne pomislimo, da pomembno vlogo igrajo tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Razlog leži v tem, da se z višanjem mišične mase pospeši tudi poraba kalorij, kar vodi v hitrejšo izgubo kilogramov. Ko želimo shujšati na zdrav način, je tako izjemnega pomena tudi optimalna mera proteinov oz. beljakovin.

Mišična masa je namreč največji porabnik kalorij v našem telesu, in sicer tako v času, ko smo telesno aktivni, kot tudi takrat, ko naše telo miruje. Zato je pomembno, da v želji po zdravem hujšanju skrbimo za ohranjanje mišične mase, kar bo vodilo v hitrejšo presnovo in izgubo odvečnih kilogramov. V ta namen izberite določena beljakovinska živila in telo z njimi nahranite v več dnevnih obrokih, predvsem pa po dnevni vadbi, saj bodo beljakovine poskrbele za obnovo vaših mišic.

Priporočljiva beljakovinska živila so piščančje in puranje meso, pusto goveje meso, jajčni beljaki, skuta, ribe (tuna, orada, oslič, brancin), morski sadeži, nemasten sveži sir in podobno.

O avtorjih

Blaž Jurečič je specializiran za funkcionalno telesno vadbo, s pomočjo katere je moč enostavno izboljšati zdravje, počutje in optimalno telesno pripravljenost. Prav tako preučuje povezave med zdravjem in prehrano ter delovanje funkcionalnih živil in ugotavlja, kako pomembno vlogo pri doseganju optimalnih rezultatov in dobrega počutja igra ustrezna prehrana, ki se močno razlikuje od dogmatske prehrambne piramide.

Blaž Kos je več kot 12 let sodeloval pri soustvarjanju podjetniškega ekosistema v Sloveniji in vzhodni Evropi ter sodeloval pri koordinaciji več kot 50 investicij tveganega kapitala. Trenutno je osredotočen na pisanje bloga o produktivnosti, psihologiji in osebnostni rasti AgileLeanLife, ki je bil v letošnjem letu izbran med 50 najboljših tovrstnih blogov na svetu.

Želite izvedeti več o pravilni prehrani ter zdravem načinu življenja za podjetnike? Pridite na delavnico>>

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Navada, ki lahko spremeni vaše zasebno in poslovno življenje

Navada, ki lahko spremeni vaše zasebno in poslovno življenje

Hiter tok življenja v času, ko nas obkrožajo najnaprednejše tehnologije, predstavlja vsakdanjik marsikaterega posameznika, kar povečuje stres ter možnost pojava depresije in drugih bolezni. A negativne učinke, ki ga obdajajo, lahko posameznik izniči na različne načine - tudi s pomočjo meditacije. Preberite več >>

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

Delo od doma je za marsikoga hkrati blagoslov in prekletstvo. Neomejen dostop do domačega hladilnika in drugih dobrot, izogib jutranji in popoldanski vožnji v gneči ter možnosti sproščanja na domačem naslonjaču so nekatere izmed prednosti. Kaj pa se zgodi s produktivnostjo? Preberite več >>

Zadovoljni podjetniki praznujejo majhne dosežke

Zadovoljni podjetniki praznujejo majhne dosežke

V svetu start-upov je eden največjih izzivov, s katerimi se srečujejo podjetniki, ne glede na stopnjo njihove uspešnosti, prepoznavanje in vrednotenje svojih dosežkov. To izhaja iz nenehnega podrejanja zastavljenemu cilju. Preberite več >>

7 ne tako mehkih veščin, ki jih potrebuje vsak podjetnik

7 ne tako mehkih veščin, ki jih potrebuje vsak podjetnik

Ne glede na to, kakšne tehnične veščine ima podjetnik, vam lahko obvladovanje mehkih veščin, ki so opisane v tem članku, pomaga do uspeha. Naštete veščine so temelj empatije in ustvarjalnosti, ki ju vsi potrebujemo, ko iščemo nove načine za obvladovanje vse bolj zabrisanih meja med osebnim in poklicnim življenjem. Preberite več >>

Moteči dejavniki znižujejo vašo produktivnost

Moteči dejavniki znižujejo vašo produktivnost

Večina podjetnikov se vsakodnevno sooča z resnično zahtevnimi nalogami in le v primeru, da svojo osredotočenost ohranijo na visokem nivoju, naloge tudi uspešno dokončajo. Mobilni telefoni, elektronska pošta in stranke pri tem predstavljajo nepotrebne moteče dejavnike, ki jih je dobro izločiti. Preberite več >>

5 jutranjih ritualov za uspešnejši dan

5 jutranjih ritualov za uspešnejši dan

Veliko podjetnikov se izogiba jutranjim sestankom in svoj delavnik raje prenese v popoldanski ali celo večerni čas. Toda zgodnje vstajanje ni nujno le nadlega - posamezniku lahko prinese pomemben zasebni čas in mu pomaga izboljšati produktivnost skozi celoten dan. Preberite več >>

Kaj morate storiti, da boste postali boljši podjetnik?

Kaj morate storiti, da boste postali boljši podjetnik?

Prav vsak podjetnik sanja o uspehu. Ta je dosegljiv, a ob njegovem doseganju je treba ravnati premišljeno in vztrajno. V nadaljevanju si preberite nekaj napotkov, ki vam bodo dan na dan pomagali pri uresničevanju zastavljenih ciljev. Preberite več >>

Spremenite nekatere navade in postanite bolj produktivni

Spremenite nekatere navade in postanite bolj produktivni

Skorajda vsak poslovnež razmišlja o tem, kako bi izboljšal svojo produktivnost na delovnem mestu in tako pridobil več časa za naloge, ki ga veselijo ali prinesejo največji dobiček. Preberite si nekaj enostavnih nasvetov in postanite bolj učinkoviti pri svojem delu. Preberite več >>

Nasveti za učinkovite poslovne sestanke

Nasveti za učinkovite poslovne sestanke

Učinkoviti poslovni sestanki so ključnega pomena za spodbujanje produktivnosti, sodelovanja in doseganja organizacijskih ciljev. Vendar pa so lahko slabo načrtovani ali izvedeni sestanki neproduktivni in izgubljajo dragoceni čas vseh udeleženih. V tem članku bomo raziskali nekaj bistvenih nasvetov za zagotovitev, da bodo vaši poslovni sestanki učinkoviti, privlačni in bodo prinesli pozitivne rezultate. Preberite več >>

Nasveti izkušenega podjetnika za povečanje produktivnosti

Nasveti izkušenega podjetnika za povečanje produktivnosti

Nelson Wang, ustanovitelj spletne strani CEOLifestyle.io, poseduje ogromno znanja s področja povečevanja produktivnosti pri posameznikih. Pri spletnem portalu Quora so ga zato povprašali o nasvetih, ki jih lahko o tej tematiki deli z njihovimi bralci. Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje