Pojasnilo: Akontacija dohodnine pri normirancih v 2015

Nekateri normiranci se sprašujejo, zakaj se pri izračunu akontacije davka za leto 2015 niso upoštevali 80% normirani odhodki, oziroma, ali se lahko iz tega razloga med letom 2015 zniža akontacija davka. V nadaljevanju pojasnjujemo, zakaj.
Pojasnilo: Akontacija dohodnine pri normirancih v 2015

Pojasnilo: Akontacija dohodnine pri normirancih (Vir slike: Hubspot.com)

Spremenjena zakona, ki urejata obdavčitev normirancev – Zakon o dohodnini in Zakon o davku od dohodka pravnih oseb – sta v letošnjem letu spremenila obdavčitev pri normirancih. Spremenila se je višina normiranih odhodkov, iz 70% na 80%. Zato se je na nas obrnilo kar nekaj bralcev, ki jih je zanimalo, zakaj se pri izračunu akontacije davka za leto 2015 niso upoštevali 80% normirani odhodki.

371. člen Zakona o davčnem postopku jasno določa, da bodo normiranci v letu 2015 plačevali akontacijo davka oziroma obroke akontacije v višini, kot je izračunana v davčnem obračunu za leto 2014 in po stopnji, ki velja za tekoče davčno obdobje.

V davčnem obračunu, ki ga morajo normiranci oddati najkasneje do 31. marca, je akontacija izračunana na podlagi davčne osnove iz preteklega leta, ki je bila pri normirancih izračunana z upoštevanjem 70% normiranih odhodkov. Tako določa tudi Zakon o davčnem postopku v 298. členu:

“Predhodna akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti se za davčno leto plača v znesku, ki je enak znesku akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti po zadnjem obračunu akontacije dohodnine od tega dohodka oziroma znesku dohodnine od dohodka iz dejavnosti, v katerem se davčna osnova ugotavlja z upoštevanjem normiranih odhodkov.”

Akontacija se tako ne more znižati le zaradi drugačne višine normiranih odhodkov v letu 2015, ampak mora zavezanec z vlogo za znižanje akontacije dokazovati tudi druge razlog za znižanje davčne osnove oziroma v tem primeru predvsem za znižanje prihodkov (npr. prekinitev pogodbenega razmerja s poslovnim partnerjem). To pa določa 299. člen Zakona o davčnem postopku:

“Davčni zavezanec, katerega davčna osnova za tekoče davčno leto se razlikuje od davčne osnove za preteklo davčno leto, lahko od davčnega organa zahteva spremembo višine predhodne akontacije. Davčni zavezanec vloži zahtevo najmanj 30 dni pred dospelostjo obroka predhodne akontacije in priloži davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti, za tekoče davčno leto ter podatke, ki dokazujejo spremembo davčne osnove.”

Pri prehodu iz dejanskih na normirane stroške, v primeru, da zavezanec zaradi nizkega dobička in davčnih olajšav ni imel davčne obveznosti iz naslova dohodnine (dohodnina = 0 evrov), v naslednjem davčnem letu ne bo določena akontacija dohodnine. To pomeni, da normiranec v tem primeru ne bo plačeval akontacije, ampak bo celotno dohodnino plačal po koncu davčnega leta na podlagi davčnega obračuna. Lahko pa s posebno vlogo zahteva določitev predhodne akontacije. Tej vlogi pa mora priložiti ustrezna dokazila, ki utemeljujejo povečanje/zmanjšanje davčne osnove (pogodbe, pisma o nameri itd).

Normiranci, ki so letos začeli opravljati dejavnost pa bodo akontacijo plačevali glede na napovedane prihodke in upoštevane 80 % normirane odhodke.

Vir: ZDavP-2

Oznake: , , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

13.12.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje