Predlog za branje: Charles Duhigg: The Power of Habit

Vas zanima, kako nastanejo navade? Si želite izboljšati svoje življenje? Vas zanimajo zgodbe o uspehu različnih posameznikov in podjetij? V knjigi Charlesa Duhigga The Power of Habit boste izvedeli, kako delujejo navade in kako lahko z njihovo pomočjo uspete.
Charles Duhigg, The Power of Habit

Knjiga The Power of Habit je na voljo tudi v MP knjižnici. (Vir slike: Amazon)

Charles Duhigg je ameriški pisec in novinar, ki je za svoje delo za časnik The New York Times prejel celo Pulitzerjevo nagrado, njegova uspešnica The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business, ki si jo lahko izposodite tudi iz MP knjižnice, pa se je uvrstila na različne sezname najboljših knjig leta 2012.

V časniku Associated Press so o delu zapisali naslednje: »Svež pogled na vprašanje, kako se vzpostavijo rutinska obnašanja in kako jih lahko spremenimo … Zgodbe, ki jih predstavlja Duhigg, so fascinantne že same po sebi, v povezavi z raziskovanjem navad pa pridobijo še dodatno razsežnost.«

Mlada ženska vstopi v laboratorij. V preteklih dveh letih je popolnoma spremenila skoraj vse vidike svojega življenja. Nehala je kaditi, pretekla je maraton in napredovala v službi. Nevrologi so ugotovili, da so se vzorci v njenih možganih bistveno spremenili.

Tržniki v podjetju Procter & Gamble proučujejo posnetke posameznikov, ki pospravljajo svoje postelje. Na vsak način želijo najti način, kako bi lahko tržili nov izdelek, ki se imenuje Febreze in za katerega se zdi, da bo kmalu neslavno propadel. Nenadoma eden od tržnikov opazi skoraj neviden vzorec – in zaradi majhne spremembe v oglaševanju Febreze postane eden najbolj prodajanih izdelkov na svetu.

Neizkušeni direktor prevzame enega največjih podjetij v Ameriki. Njegov prvi korak je sprememba enega samega vzorca, značilnega za zaposlene v podjetju – njihovega pristopa k varnosti pri delu. Podjetja Alcoa na borzi kmalu začne kotirati izjemno visoko.

Kaj je skupna točka vseh opisanih primerov? Vsi so uspeli na podlagi osredotočenosti na vzorce, ki oblikujejo vsak vidik naših življenj. Uspeli so, ker so spremenili navade.

V delu The Power of Habit Charles Duhigg predstavi znanstvena odkritja, ki razlagajo, zakaj obstajajo navade in kako jih lahko spremenimo. Avtor ogromne količine informacij vključi v zanimive zgodbe in tako bralcu predstavi izvirno razumevanje človeške narave in njenega potenciala za spremembe.

Delo razloži tudi, zakaj se nekateri posamezniki in podjetja trudijo spremeniti, pa jim ne uspe, medtem ko se drugi lahko popolnoma transformirajo tako rekoč čez noč. Duhigg bralce popelje v laboratorije, kjer nevrologi raziskujejo delovanje navad, in jim predstavi skrivnost uspeha različnih uspešnih ljudi in organizacij, med drugim olimpijskega zmagovalca Michaela Phelpsa, direktorja podjetja Starbucks Howards Schultza in borca za človekove pravice Martina Luthra Kinga, podjetij Proceter & Gamble in Target ter največjih ameriških bolnišnic.

Na podlagi predstavljenih primerov avtor tako razloži, da so navade ključnega pomena za uspeh. V središču dela The Power of Habit je naslednja trditev: Ključ do redne vadbe, hujšanja, odlične vzgoje, večje produktivnosti, oblikovanja revolucionarnih podjetij in družbenih gibanj ter uspeha je razumevanje delovanja navad.

Na portalu Goodreads, kjer ima knjiga The Power of Habit povprečno oceno 4 zvezdice, je uporabnik ocenil delo: »Knjiga je odlična, ker uporablja raziskave za razlago tega, kako se oblikujejo in spreminjajo navade.« »Delo bi priporočil tistim, ki želijo vstopiti v svet oblikovanja navad ali psihologije, ki se osredotoča na motivacijo,« pa je zapisal drugi uporabnik portala.

Navade niso naša usoda. Charles Duhigg pokaže, da lahko s pomočjo novih znanstvenih odkritij spremenimo svoja podjetja, svoje skupnosti in svoja življenja. Če želite tudi sami spoznati moč navad, si izposodite delo The Power of Habits iz MP knjižnice.

Viri: Amazon, Goodreads.

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje