Prioritete FURS-a na področju davčnih nadzorov v letu 2017

FURS je objavil strateške usmeritve in prioritete pri izvajanju inšpekcijskih nadzorov v 2017. Letni načrt inšpekcijskega nadzora je pripravljen na podlagi analize tveganja, sistemski inšpekcijski nadzor pa se izvaja nad pravilnostjo in pravočasnostjo plačevanja davkov, carine in drugih dajatev.
Prioritete FURS-a na področju davčnih nadzorov v letu 2017

Prioritete FURS-a na področju davčnih nadzorov v letu 2017 (Vir slike: Unsplash.com)

Posebnost inšpekcijskih nazorov so mobilni oddelki, ki so usmerjeni predvsem k zaznavanju dejanskega iz stanja na terenu, zbiranju informacij in posameznih procesnih dejanj pri zavezancih, kot so ogled, pridobitev izjav, listin ipd.

Največji delež bo predstavljal nadzor DDV, sledi področje davkov in prispevkov fizičnih oseb in področje obdavčitve dohodkov pravnih oseb in fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost.

Po posameznih področjih dela, so za leto 2017 določene naslednje prioritete:

Nadzor DDV

Nadzor DDV bo ciljno usmerjen predvsem na odkrivanje sistemskih utaj DDV in kaznivih dejanj, pri čemer bo posebna pozornost usmerjena k zavezancem, ki neupravičeno uveljavljajo odbitek DDV po fiktivnih računih neplačujočih gospodarskih subjektov.

Nadzirale se bodo družbe, ki so ustanovljene ali prodane z namenom izvajanja davčnih goljufij, kot zavezanci, ki niso indetificirani za DDV, pa bi glede na obseg in vrsto dejavnosti morali biti.

Poostren bo nadzor zahtevkov za vračila DDV na podlagi obračunov, ki ga FURS že nekaj let redno izvaja na mesečni ravni.

Katere registrirane dejavnosti bodo nadzirali? V obvestilu je poudarjeno, da bo največ nadzorov še naprej pri trgovini s prevoznimi sredstvi, kjer je največ davčnih utaj na področju celotne EU. Pri tem gre za sodelovanje z davčnimi organi drugih držav članic in razbijanju mrež kriminalnih združb, ki sodelujejo pri davčnih utajah.

Pozornost bo usmerjena tudi na dejavnost spletnih trgovin, predvsem na trgovanje z mobilnimi telefoni, računalniškimi komponentami in drugo elektronsko opremo.

Nadzor davkov in prispevkov od dohodkov fizičnih oseb

Prioritetno bodo nadzorovana podjetja, ki ne oddajajo REK obrazcev, oziroma predpisanih prispevkov ne plačujejo v ustrezni višini in ustreznost davčne obravnave izplačanih dohodkov fizičnim osebam.

Povečan bo nadzor nad podjetji, ki zaposlujejo delavce napotene v tujino, nadzor se bo vršil tudi z vidika pravilno obračunanih bonitet.

Posebna pozornost bo namenjena podjetjem, za katera storitve opravljajo fizične osebe preko svojih sp-jev in kjer obstaja velika verjetnost, da gre za odvisno delovno razmerje.

Davek od dohodkov pravnih oseb in davek od dohodkov iz dejavnosti

Preverjala se bo pravilna obravnava prihodkov, odhodkov in davčnih olajšav, predvsem bo poudarek nad luksuznimi nakupi blaga in storitev, odkupi lastnih deležev, izvzem dividend, obresti od posojil in poslovanje z davčnimi oazami. Pri poslovanju z davčnimi oazami bo nadzor usmerjen na visoke odlive finančnih sredstev v tujino, če bo obstajal sum, da te transakcije nimajo ekonomske vsebine. Ciljni nadzor bo nad oblikovanjem in porabo rezervacij, ter prevrednotenjem terjatev.

Pozornost pri nadzoru transfernih cen FURS namenja novo registriranim podjetjem, katerih ustanovitelji so tuje pravne osebe.

Fizične osebe

Nadaljevali se bodo inšpekcijski nadzori nad fizičnimi osebami, pri katerih je premoženje in trošenje nesorazmerno s prijavljenimi prihodki.

Zavezanci bodo izbrani na podlagi kriterijev, kot so: začetna vrednost in ugotovljene razlike, sum storitve kriminalnih dejanj, vpletenost v mrežne povezave, ipd. Izbor zavezancev bo temeljil na podlagi zbranih podatkov FURS-a o prometu nepremičnin, vozil in plovil, podatkih o doseženih obrestih v tujini, dividendah in kapitalu, torej podatkih, ki jih zavezanci predložijo vsako leto do konca meseca februarja.

Delo na črno

Posebna pozornost bo namenjena preprečevanju sive ekonomije, še posebej bo pod drobnogledom delo in zaposlovanje na črno. Nadzor bo nad delom tujcev, predvsem čezmejno opravljanje storitev za zavezance.

V povezavi s preprečevanjem dela na črno, bodo obravnavane dejavnosti pekarn in prodaja na stojnicah, ter tvegane dejavnosti kot so dimnikarske storitve, taksisti, avtomehaniki, zaključna dela v gradbeništvu in druge osebne storitve.

Nadzor se bo vršil pri društvih, ki opravljajo pridobitno dejavnost, kot svojo izključno dejavnost.

Davčne blagajne

Še naprej bo potekal nadzor na področju davčnih blagajn in obveznega izdajanja računov. Primerjali se bodo podatki, ki jih s potrditvijo računa prejme FURS, analizirali se bodo podatki o spornih računih, ki so na FURS posredovani s strani potrošnikov v obliki slik in drugih prijav.

Nadzorovani bodo tudi proizvajalci in dobavitelji programske opreme z vidika zagotavljanja ustrezne opreme za davčno potrjevanje računov.

Carine, trošarine in okoljske dajatve

Preverjala se bo skladnost uvoznih postopkov z EU zakonodajo, predvsem se bo kontrola vršila nad pravilnim uvrščanjem v kombinirano nomenklaturo carinskih tarif, pravilne carinske vrednosti blaga pri sprostitvi v prost promet, ustreznosti plačila protidumpinških in izravnalnih dajatev, ter oprostitve plačila DDV pri dobavi blaga v druge članice EU.

Inšpekcijski nadzori se bodo vršili pri zavezancih pri katerih obstaja tveganje, da ne vlagajo ustreznih obračunov za trošarinske izdelke, kot so alkohol, alkoholne pijače in tobačni izdelki, kot tudi pri zavezancih pri katerih obstaja sum da so neupravičeno prejeli vračilo trošarine za energente za pogon delovnih strojev.

Kontrolirala se bo pravilnost obračunov okoljskih dajatev.

Igre na srečo

Nadzor se bo nanašal na preglednost poslovanja koncesionarjev, odgovorno prirejanje iger na srečo , nadzor tveganj s področja pranja denarja, goljufij in drugih kaznivih dejanj.

Število davčnih nadzorov se, zaradi suma kršitev davčne zakonodaje, iz leta v leto povečuje, prav tako ugotovljene nepravilnosti in dodatne odmere davčnih obveznosti. FURS je v letu 2016 povečal prihodke iz naslova pobranih davkov za 3% glede na preteklo leto, v januarju 2017 pa za skoraj 8% v primerjavi z januarjem 2016.

Pripravila: Mojca Vincek, Kleos, računovodske storitve d.o.o.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

MP računovodstvo

MP računovodstvo

MP računovodstvo je mreža računovodskih servisov po vsej Sloveniji. Vsa računovodstva uporabljajo sistem e-računovodstva, kar podjetnikom omogoča nižanje stroškov, lažji pregled nad delom in možnost za hitrejše poslovno odločanje. Preberite več >>


Kako prijaviti PayPal račun na FURS?

Kako prijaviti PayPal račun na FURS?

PayPal je verjetno najbolj poznan in uporabljan posrednik med kupcem in prodajalcem na področju elektronskega poslovanja. Storitve, ki jih nudi so preproste, varne in omogočajo hitro poslovanje na globalni ravni. Preverili smo, kako je s prijavo Paypal računa FURSu. Preberite več >>

Davčna primerjava: s.p. in d.o.o.

Davčna primerjava: s.p. in d.o.o.

Za odločitev med s.p. in d.o.o. je potrebno upoštevati višino stroškov davčno-socialne obremenitve ustvarjenega dobička, poleg tega pa še pravno formalnih razlik med obema oblikama podjetja. Več o davčnih razlikah med s.p. in d.o.o. v nadaljevanju. Preberite več >>

S.p. v tujini, davek v Sloveniji

S.p. v tujini, davek v Sloveniji

V slovenski davčni zakonodaji je sprejeto načelo obdavčitve po svetovnem dohodku. To pomeni, da so davčni rezidenti dolžni plačati v Sloveniji dohodnino od vseh svojih dohodkov, ne glede na to, ali imajo dohodki svoj vir v Sloveniji ali izven nje. Preberite več >>

Obdavčitev zasebnega zavoda

Obdavčitev zasebnega zavoda

Obdavčitev zasebnih zavodov je odvisna od tega, ali so dejavnosti, ki jih opravljajo, pridobitne ali nepridobitne narave. Preberite več >>

EU naredila konec oprostitvi plačila DDV pri pošiljkah iz tujine

EU naredila konec oprostitvi plačila DDV pri pošiljkah iz tujine

Evropska Unija je trenutno sredi največje reforme sistema pravil, ki urejajo DDV v zadnje četrt stoletja. Predlagane spremembe naj bi sistem izboljšale in modernizirale predvsem na področju čezmejnega prometa blaga, ki se izvede med poslovnimi subjekti in potrošniki (B2C). Preberite več >>

Obdavčitev s.p.

Obdavčitev s.p.

V večini primerov se podjetniška pot začne s statusom samostojnega podjetnika, ki je obenem najprimernejši za začetek podjetniške poti. Preberite več >>

Davčne novosti v letu 2018

Davčne novosti v letu 2018

S prvim dnem novega leta so se pričele uporabljati nekatere spremembe na davčnem področju, ki so bile sprejete že leta 2017. Vlada je spremenila štiri zakone s tega področja, med bolj opaznimi pa so spremembe, ki jih uvaja novela Zakona o dohodnini. Preberite več >>

Vračilo prispevkov delodajalca za prvo zaposlitev

Vračilo prispevkov delodajalca za prvo zaposlitev

Če prvič zaposlite za nedoločen čas mlade do 26. leta starosti ali matere, ki skrbijo za otroka do 3. leta starosti, lahko za prvi dve leti njihove zaposlitve uveljavljate delno vračilo plačanih prispevkov delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

01.03.2018 od 16:00 do 10.03.2017 16:00
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje