Pripravite se na delovni teden – že v nedeljo!

Produktivnost se začne s pripravo. Če vnaprej veste, kaj morate storiti, se boste hitro vrgli v delo. Zato ne začnite delati nepripravljeni.
Pripravite se na delovni teden – že v nedeljo!

Že v nedeljo se lahko pripravite na prihajajoči delovni teden. (Vir slike: Unsplash)

Dober delovni teden se tako začne že v nedeljo zvečer. Takrat si lahko zamislite, kaj boste dosegli v prihajajočem tednu, še preden se dela dejansko lotite.

Iščete načine, kako izboljšati produktivnost? Prisluhnite nasvetom Blaža Kosa na 4-urni delavnici Maksimalna produktivnost >>

Pri pripravljanju na nov delovni teden vam lahko pomagajo naslednji nasveti.

1. Razmislite o tem, kar ste že storili.

Vaš seznam opravil se konstantno spreminja glede na vaše aktivnosti. Če nečesa ne opravite, bo ostalo na vašem seznamu. Če pa ste zelo aktivni, se bo seznam stalno spreminjal in odražal vaše delovanje.

Da bi ugotovili, kaj še morate postoriti, si morate vzeti čas za razmislek o trenutnem stanju. Preglejte svoj seznam opravil za pretekli teden in ugotovite, kaj ste opravili in česa ne – nato pa se vprašajte tudi, zakaj ste nekatere stvari postorili, drugih pa ne.

Če se določeno opravilo stalno nahaja na vašem seznamu, morate sprejeti odločitev: zadevo lahko zbrišete s seznama, saj je očitno ne boste opravili; ali pa jo uvrstite na vrh seznama in si zadate cilj, da boste to storili pred drugimi obveznostmi.

Pomembno pa je, kot rečeno, da si vzamete čas za razmislek. Ta navada je dolgoročno izjemno koristna za vas.

2. Opravila organizirajte in razvrstite v kategorije.

Preglejte svoj seznam opravil in jih razvrstite v kategorije, na primer »služba« in »domača opravila«. Vsako kategorijo lahko še nadalje razdelite glede na službene projekte itd.

Organizacija in razporeditev opravil je izjemno koristna z dveh vidikov:

Prvič, seznam opravil, ki so razvrščena v kategorije, je že na prvi pogled prijetnejši kot dolg in neurejen seznam nepovezanih stvari, ki se jih morate lotiti. Če je vaš seznam neorganiziran, boste že vnaprej izčrpani, saj se boste zavedali, kako težko je preskakovati med popolnoma nepovezanimi opravili. Temu se seveda hočete izogniti, zato je priporočljivo, da svoje obveznosti razvrstite v kategorije, ki se jih lotevate drugo za drugo.

Prav tako smo ljudje veliko bolj učinkoviti, če se z nekim opravilom ukvarjamo dalj časa, v primerjavi s preklapljanjem med različnimi nalogami. Skratka: organizacija dela bo povečala vašo učinkovitost.

Organizirajte svoje obveznosti. (Vir slike: Picjumbo)

3. Vnaprej se pripravite.

Najboljša ponazoritev tega nasveta je vnaprejšnja priprava obrokov.

Če v službo pogosto prinesete svoje kosilo ali če svojo torbo v naglici pripravite pred odhodom v službo, zakaj tega pravzaprav ne postorite že večer prej? Karkoli lahko opravite predčasno oziroma vnaprej, vam bo prihranilo nekaj časa naslednji dan. Prav tako to pomeni, da lahko s svojega seznama prečrtate še eno opravilo, o katerem vam tako ni več treba razmišljati.

Tako boste lahko svojo pozornost namenili temu, kar prihaja, namesto da bi razmišljali o vseh malenkostih, ki jih še morate postoriti.

Ponedeljki so vedno izjemno hektični in zasedeni. Če lahko kakšno stvar postorite že prej, vam bo to zagotovo koristilo.

4. Posvetite se sebi.

Nedelje posvetite vlaganju vase.

Začetek tedna je vedno usmerjen k izdelavi, opravljanju obveznosti itd. Ko pridete v službo in se posvetite delu, morate na koncu delovnika pokazati določene rezultate.

Zavedati se morate, da vas vse to čaka, zato je pomembno, da se ob nedeljah posvetite vlaganju vase. Poskrbite za svojo dušo, posvetite čas svoji ustvarjalnosti in domišljiji – tako bodo tudi vaši prihodnji rezultati boljši.

Poskrbite zase. (Vir slike: Unsplash)

5. Vzemite si čas zase.

Ta nasvet je seveda povezan s prejšnjim, vendar je tako pomemben, da si zasluži svojo točko. V nedeljo zvečer je najpomembneje, da si vzamete čas zase.

Da bi se prebili skozi naporen delovni teden, se morate umiriti in sprostiti. To lahko storite na različne načine: z meditacijo, branjem (knjig, ne družabnih omrežij) ali preprosto z uživanjem ob skodelici čaja. Tišina je lahko čudodelna; v današnji preobremenjeni družbi na to pogosto pozabljamo.

Vzemite si čas zase in se prepustite tišini. Po le 15 minutah neprekinjene tišine boste spočiti in poživljeni. Nato pa boste lahko šli spat z občutkom, da ste pripravljeni na prihajajoči teden.

Iščete načine, kako izboljšati produktivnost? Prisluhnite nasvetom Blaža Kosa na 4-urni delavnici Maksimalna produktivnost >>

Vir: Inc.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

V povprečju se človek v odrasli dobi prebudi v 25 tisoč novih dni in le od njega samega je odvisno, kako jih bo izkoristil. Skrivnost dobro izkoriščenih dni naj bi se skrivala predvsem v dobri jutranji rutini, saj naj bi prav ta določala, kako bo potekal posameznikov dan. Preberite več >>

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Če želite biti bolj produktivni, začnite delati bolj pametno in izkoristite vsak dan. V prispevku predstavljamo, kako se znebiti pogostih slabih navad. Preberite več >>

5 jutranjih navad za izboljšanje produktivnosti

5 jutranjih navad za izboljšanje produktivnosti

Zdi se, da se po jutru res dan pozna. Včasih ste že zjutraj osredotočeni na vsak detajl, drugič pa se želite v pisarno pretihotapiti neprespani. Preberite več >>

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Sodelavci in nadrejeni nam vsak dan kradejo čas, pravi David Grady. S tem cilja na nekoristne in neproduktivne sestanke, ki so stalnica poslovnega okolja. Preberite več >>

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Redno gibanje je izjemno pomembno za ohranjanje zdravja in vitalnosti. Vendar pri napetem življenjskem slogu pogosto zmanjka volje in energije za šport. Preberite več >>

Video: Kako upravljati z največjim tatom našega časa?

Video: Kako upravljati z največjim tatom našega časa?

Čeprav bi se ravno podjetniki morali zavedati, kako odlašanje negativno vpliva na posel, tudi oni podležejo moči stavka "Ah, saj to lahko opravim jutri." Preberite več >>

Naučite se bolje upravljati s svojim časom

Naučite se bolje upravljati s svojim časom

Pogosta težava podjetnikov je pomanjkanje časa. Mnogi si želijo več opraviti v danem času, a jim to zaradi napačne organizacije ne uspeva. Preberite več >>

Bolje upravljajte s svojim časom

Bolje upravljajte s svojim časom

Pomanjkanje časa je pogosta težava podjetnikov. Marsikdo si želi več opraviti v danem času, a večini to ne uspeva. Upravljanja s časom se je mogoče naučiti. Preberite več >>

15 navad za izboljšanje produktivnosti

15 navad za izboljšanje produktivnosti

Posamezniki, ki vsak dan opravijo veliko obveznosti, niso superjunaki; njihova prednost so njihove navade. Preizkusite jih, izboljšajte svojo produktivnost! Preberite več >>

Produktivnost v stilu Zuckerberga, Muska in Gatesa

Produktivnost v stilu Zuckerberga, Muska in Gatesa

Vodilni v največjih svetovnih podjetjih stalno razmišljajo o tem, kako porabiti svoj čas. Pri tem so prišli do istega zaključka: delo. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje