Prva kripto država na svetu – Slovenija ali Estonija?

Estonija je na dobri poti, da postane prva kripto država na svetu. Slovenski premier pa je napovedal, da bo Slovenija postala najbolj prepoznavna blockchain destinacija v Evropski uniji.
Blockchain, kripto valute

Prva kripto država na svetu – Slovenija ali Estonija? (Vir slike: Pixabay)

Digitalizacija javnih služb v Estoniji

Projekt digitalizacije, ki ga vodi estonska vlada, je dosegel nove razsežnosti leta 2014 z državnim programom elektronskega državljanstva. V okviru iniciative lahko katerikoli posameznik iz katerekoli države na svetu izpolni elektronsko aplikacijo in postane virtualni estonski državljan.

Digitalnim državljanom so tako na voljo spletne platforme, na katerih temelji estonska fizična ekonomija, in spletne javne službe, ki jih uporabljajo tudi Estonci.

Na podlagi implementacije tehnologije veriženja blokov (angl. blockchain) je Estonija uvedla tudi možnost spletnega glasovanja v okviru volitev na državni ravni. Volitve so še vedno namenjene le dejanskim, fizičnim državljanom, ne pa tudi e-rezidentom.

Država podpira tudi različne projekte javnih služb, ki temeljijo na tehnologiji blockchain, med drugim tudi digitalizacijo zdravstvenih storitev. Pred časom so načrtovali tudi oblikovanje lastne kripto valute.

Slovenija kot najbolj prepoznavna blockchain destinacija v Evropski uniji?

Poleg Estonije tudi druge države implementirajo tehnologijo blockchain v okviru javnih storitev. Na tem področju se hiter razvoj obeta tudi v Sloveniji.

Slovenski premier Miro Cerar je pred kratkim dejal: »Uspešna slovenska podjetja na področju uporabne tehnologije veriženja blokov se že uvrščajo med vodilne razvijalce digitalnih investicijskih platform na svetu in zato želimo Slovenijo pozicionirati kot najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v Evropski uniji

Na ministrstvu za javno upravo so v sodelovanju s Slovensko digitalno koalicijo tako oblikovali Blockchain Think Tank, ki povezuje vse deležnike s področja. Pri tem ne smemo pozabiti na regulativne omejitve in pravni okvir države, je opozoril vodja novega think tanka dr. Peter Merc.

Tudi Iniciativa Blockchain Slovenija, ki je namenjena vsem deležnikom, ki vidijo svojo prihodnost v tehnologiji blockchain, je po besedah predstavnikov ministrstva za javno upravo prekosila pričakovanja. Nanjo se je do sedaj odzvalo 200 interesentov z najrazličnejših področij.

Razmah tehnologije veriženja blokov po vsem svetu

Tudi druge države po vsem svetu sledijo razvoju tehnologije blockchain. V Združenem kraljestvu so tako pilotsko zagnali sistem za plačilo zdravstvenih nadomestil, ki temelji na tej tehnologiji.

Izumitelj kripto valute ethereum Vitalik Buterin je z rusko državno banko podpisal pogodbo o oblikovanju posebnega državnega sistema, imenovanega Ethereum Russia.

Kitajska vlada medtem od junija 2017 razvija prototip državne kripto valute. Pred kratkim se je Kitajska odločila za prepoved prvih javnih ponudb kovancev (angl. initial coin offering, ICO). Po besedah predstavnikov kitajske vlade je prepoved le začasna. V vmesnem času bodo pripravili ustrezne pravne predpise, v okviru katerih bodo lahko nove tehnologije delovale v prihodnje.

Dr. Clare Sullivan z univerze v Georgetownu poroča o tem, da avstralska vlada preučuje možnosti za združitev dveh podatkovnih baz, in sicer baze s podatki o potnih listih in baze s podatki o rojstnih listih, v en sam sistem, ki bi temeljil na tehnologiji blockchain.

Tehnologija veriženja blokov je tako vedno bolj zanimiva tudi za različne državne organe in vlade v številnih državah po celem svetu.

Vir: Coin Telegraph

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana! Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Maribor

Blockchain Roadshow: Maribor

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Maribor, dobimo se v Hotelu City Maribor.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Nova Gorica

Blockchain Roadshow: Nova Gorica

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Novo Gorico, kjer nas bodo prijazno gostili v Primorskem tehnološkem parku. Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu. Preberite več >>

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite. Preberite več >>


Tudi v Sloveniji imamo kripto milijonarje

Tudi v Sloveniji imamo kripto milijonarje

Na letošnji lestvici najbogatejših Slovencev časnika Finance sta se pojavila tudi ustanovitelja borze za trgovanje s kriptovalutami Damijan Merlak in Nejc Kodrič. Preberite več >>

S SportyFi do financiranja športne kariere

S SportyFi do financiranja športne kariere

Zagonsko podjetje SportyFi želi s platformo, ki temelji na kriptovalutah, spremeniti način financiranja v športu. Kmalu se začne njihova kampanja ICO. Preberite več >>

dr. Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje«

dr. Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje«

O tehnologiji veriženja blokov se v zadnjem času veliko govori. Pred začetkom Blockchain Roadshowa, v okviru katerega boste spoznali blockchain in njegove potenciale, smo se pogovarjali z vodjo Blockchain Think Tanka dr. Petrom Mercem. Preberite več >>

Najbogatejši Slovenci leta 2017

Najbogatejši Slovenci leta 2017

Časopis Finance ponovno objavlja lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Na vrhu letos ni sprememb, za največji skok pa sta poskrbela ustanovitelja kriptoborze Bitstamp. Preberite več >>

Mastercard naznanja možnost plačevanja s pomočjo tehnologije blockchain

Mastercard naznanja možnost plačevanja s pomočjo tehnologije blockchain

Gigant finančnih storitev MasterCard po novem svojim strankam pri poslovanju med podjetji nudi tudi možnost plačila preko uporabe blockchain tehnologije. Preberite več >>

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje