S platformo 360Finance Guru nad finančno nepismenost

Na spletu je pred kratkim zaživela platforma 360Finance Guru, ki uporabnikom omogoča preprost pregled nad lastnim finančnim stanjem in njegovo oceno ter sprejemanje pametnih finančnih odločitev.
S platformo 360Finance Guru nad finančno nepismenost

»Naša ekipa ima skupaj več kot 20 let izkušenj v finančni industriji in vsaj 4.000 svetovalnih sestankov na področju svetovanja pri upravljanju osebnega premoženja.«

Rezultati številnih študij kažejo, da je finančna nepismenost poglaviten razlog za večino finančnih problemov posameznikov v sodobnem času. Tudi Slovenci glede na statistike nismo preveč finančno pismeni, ne razmišljamo o svoji finančni prihodnosti in imamo neurejene osebne finance.

Prav to problematiko s svojo novo platformo 360Finance Guru naslavljajo strokovnjaki iz podjetja FINGYM, ki se že več kot 10 let ukvarjajo s finančnim svetovanjem. Digitalna platforma v finančno industrijo uvaja nepristranskost ter etično in transparentno ravnanje, posameznik pa bo z njeno pomočjo opolnomočen za sprejemanje pametnih finančnih odločitev.

O ideji za razvoj platforme 360Finance Guru, ekipi, ki stoji za njo, in samem delovanju platforme smo se pogovarjali z idejnim vodjo in direktorjem Miho Urekom.

Novi standardi v finančni industriji

»Naša ekipa ima skupaj več kot 20 let izkušenj v finančni industriji in vsaj 4.000 svetovalnih sestankov na področju svetovanja pri upravljanju osebnega premoženja,« začenja zgodbo o novi platformi sogovornik. Po njegovih besedah so se vsa leta soočali s ključnim izzivom, »kako na preprost način predstaviti osebne finance in kako odgovoriti na preprosta vprašanja, s katerimi bi se moral soočati vsak posameznik«.

Ključni vprašanji sta po njegovem mnenju dve: Kakšni sta moja trenutna finančna slika in moja ocena trenutnega finančnega stanja? in Kako si izdelati preprost načrt, da bom lahko izboljšal svoje finance?

Odgovarjanje na ti dve pomembni vprašanji je lahko zelo težaven proces, saj finančne institucije razpršeno predstavljajo veliko vsebine po posameznih področjih osebnih financ, pri tem pa »posamezniku ne prikažejo celovite in preproste sheme, ki zajema vsa področja osebnih financ in ki prikazuje celovito finančno sliko posameznika«.

Urek opozarja na še en problematičen vidik finančne industrije: »Prav tako na področju osebnega finančnega svetovanja obstaja preveč slabih praks in neetičnih finančnih svetovalcev, ki namesto poštenemu svetovanju dajejo prednost prodaji dragih in neetičnih produktov.« Prav zaradi tega so se v ekipi odločili za razvoj digitalne platforme, »ki uvaja nove standarde v finančno industrijo«.

Platforma kot nadgradnja dolgoletnega dela na področju finančnega svetovanja

Osnovno ekipo podjetja 360Finance Guru, ki je član Tehnološkega parka Ljubljana, sestavljajo trije strokovnjaki. Miha Urek je idejni vodja in direktor 360Finance Guru in se lahko pohvali z več kot 10 leti izkušenj na področju osebnega finančnega svetovanja. Nikola Maljković, menedžer in partner 360Finance Guru, ima več kot 12 let izkušenj na področju aktivnega trgovanja na borznih trgih. Darko Robič s svojimi bogatimi mednarodnimi izkušnjami v prodaji, pri vodenju projektov, menedžmentu in internacionalizaciji podjetij skrbi za razvoj poslov in širitev storitev 360Finance Guru na globalni trg.

360Finance Guru Urek Maljković Robič

Člani ekipe 360Finance Guru (z leve): Miha Urek, Nikola Maljković in Darko Robič. (Vir slike: 360Finance Guru)

Na podlagi dolgoletnega finančnega svetovanja so v podjetju razvili lasten unikaten proces, ki so ga stalno razvijali in nadgrajevali. »V nekem trenutku smo uvideli, da je za dvig zavedanja o problemu finančne pismenosti in za rešitev tega problema med posamezniki treba ta proces digitalizirati in razviti lastno aplikacijo,« sogovornik nadalje opisuje razloge za razvoj 360Finance Guru.

Cilj je izboljšana finančna pismenost

»Z Nikolo sva razvila koncept same digitalne platforme in inovativen, kompleksen in avtorsko zaščiten algoritem, ki temelji na strokovnih standardih finančne industrije ter številnih raziskavah in študijah (Certified Financial Planner Board of Standards, EFPA, OECD, EUROSTAT, SURS, ZZZS, ZPIZ …),« opisuje delo ekipe naš sogovornik.

Idejni vodja projekta nadaljuje: »Naš namen je vsem posameznikom približati zapleteni svet osebnih financ na preprost, razumljiv in prijazen način. Z aplikacijo želimo dvigniti zavedanje o problemu finančne nepismenosti in ozavestiti posameznike o tem, kako njihove današnje finančne odločitve vplivajo na njihovo prihodnost.«

V podjetju tako želijo dvigniti finančno pismenost vseh posameznikov in jim pomagati, da si na enostaven način uredijo svoje finance: »Omogočamo jim, da lahko s pomočjo naše platforme sami sprejmejo modre finančne odločitve in se izognejo slabim odločitvam.«

Inovativen način merjenja osebnih financ

Kaj sploh je 360Finance Guru in kako deluje? Po Urekovih besedah je »srce aplikacije« Moja 360 finančna ocena, »ki je inovativen in v svetovnem merilu povsem nov način merjenja osebnih financ«.

Na podlagi naprednega algoritma, ki sta ga razvila Urek in Maljković, bo uporabnik pridobil popolnoma jasno sliko svojih osebnih financ v eni sami oceni: »Kako finančno zdrav je, bo preveril s testom, ki zajema vsa področja njegovih osebnih financ (dohodki in izdatki, zaščita tveganj, načrtovanje prihodnosti, upravljanje premoženja).«

Test je enostaven, pregleden in vsem razumljiv, 360 finančna ocena pa jasna in razumljiva tudi tistim posameznikom, ki jim je finančni žargon povsem tuj.

Po opravljenem testu bo uporabnik prejel simulacijo, kako njegove današnje odločitve vplivajo na njegovo prihodnost. Prejel bo odgovore na naslednja vprašanja:

  • Koliko bi moral nujno od danes naprej varčevati za brezskrbno pokojnino?
  • Koliko bi moral nujno od danes naprej varčevati za brezskrben študij otroka?
  • Za koliko bi moral biti danes dodatno zavarovan, da zaščitim svojo družino pred najhujšim?
  • Za koliko bi moral biti danes dodatno zavarovan, da se zaščitim pred trajnimi poškodbami?
  • Sem na pravi poti do zaščite pred nepredvidljivimi izdatki?
360Finance Guru študij

Delovanje aplikacije Moja 360 finančna ocena. (Vir slike: 360Finance Guru)

»Na koncu uporabnik prejme slikovito 360 finančno poročilo obstoječega stanja s konkretnimi ukrepi za dvig svoje 360 finančne ocene in ukrepi za izboljšavo svojih financ. Na podlagi prejetega poročila si bo znal urediti svoje osebne finance,« pripoveduje Miha Urek.

360Finance Guru ocena

Delovanje aplikacije Moja 360 finančna ocena. (Vir slike: 360Finance Guru)

360-stopinjski pogled na osebne finance

Platforma 360Finance Guru ima poleg omenjenih nepristranskosti in preprostosti še eno prednost pred storitvami, ki jih ponujajo banke, zavarovalne in osebni finančni svetovalci. Po Urekovih besedah takšni ponudniki osebnih financ večinoma ne obravnavajo celostno, s 360-stopinjskim pogledom, »ampak predstavljajo samo tisto področje osebnih financ, na podlagi katerega lahko potem umestijo svoje finančne produkte, ki jih imajo trenutno v svojem portfelju«.

»Osebni finančni svetovalci svetujejo posameznikom na tradicionalen način, s ‘svinčnikom in papirjem’, brez uporabe naprednih tehnologij,« nadaljuje sogovornik. »Naše izkušnje kažejo, da jim večinoma ne znajo na enostaven in slikovit način približati slike njihovih osebnih financ.«

Ekipa 360Finance Guru je tako razvila povsem nov pogled na upravljanje osebnih financ, ki so ga poimenovali Kvadrat osebnih financ. »Osebne finance so predstavljene na preprost in razumljiv način, brez žargona finančne industrije, s pogledom ‘360 stopinj’,« kratko in jedrnato povzame bistvo platforme 360Finance Guru naš sogovornik.

360Finance Guru kvadrat

Kvadrat osebnih financ. (Vir slike: 360Finance Guru)

V želji, da bi 360Finance Guru postala ena izmed najboljših aplikacij na svetu za celovito upravljanje osebnih financ, ekipa že načrtuje prihodnje korake. »V kratkem bomo na trg lansirali mobilno aplikacijo,« nam še zaupa Miha Urek.

Več informacij o platformi 360Finance Guru je na voljo na spletni strani, kjer lahko pridobite tudi brezplačno 360 finančno oceno.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

BigD Design & Innovation je podjetje, ki se ukvarja z industrijskim oblikovanjem. Ustanovitelj Adrian Larripa se je po študiju v Milanu vrnil na univerzo Navarra v Pamplono, kjer je začel s svetovanjem na področju industrijskega oblikovanja. Podjetje deluje deset let, v tem času pa so se specializirali za projekte LED svetil za turbine vetrnic. Z njimi sodeluje Anamarija Čuden, sicer “coworkerka” v MP hubu. Preberite več >>

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Pred 13 leti je takoj po zaključenem študiju skočil v podjetniški svet, točneje v finančništvo. V vseh letih so se morali kar nekajkrat preoblikovati v skladu s trendi, ker če bi ostali v istem segmentu financ, jih danes ne bi bilo več, priznava. Nejc Apšner, soustanovitelj podjetja Nekster finance (zdajšnji Achilles op.a.), ki upravlja spletno platformo Nekster, pravi, da je rast podjetja potekala zelo generično. "Začeli smo z ničle, danes pa se lahko pohvalimo, da smo ena večjih slovenskih faktoring družb. Čeprav v resnici nismo več faktoring družba, ampak se pozicioniramo kot neke vrste “airbnb’ za investitorje in na drugi strani podjetja, ki jim na platformi omogočamo, da prihajajo do likvidnostnih sredstev na enostaven način." Preberite več >>

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Reči, da dobra komunikacija na delovnem mestu vpliva na finančni rezultat, je resno podcenjevanje. Raziskave kažejo, da je povprečna ocenjena izguba na podjetje zaradi slabe interne komunikacije zelo velika. Preberite več >>

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

Za startup podjetja, ki razvijajo fizični produkt, je eden ključnih dejavnikov uspešnega razvoja povezovanje s podjetji iz t.i. hardware industrije. Ekipa SparkLPG, ki razvija avtoplinski sistem za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina, se je vključila v pospeševalniški program HardwareSTART, ker bi brez podpore večjih podjetij projekt težko izpeljali, pravi direktor podjetja Simon Štrancar. Preberite več >>

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Podjetje Evegreen razvija 100-odstotno bio-razgradljive, naravi prijazne materiale in izdelke na osnovi organskih odpadkov, ki jih proizvedejo različna industrijska in uvozna podjetja. Tako jih po eni strani razbremenijo stroškov z odpadki, po drugi pa nadomestijo del njihove ponudbe z zelenimi, inovativnimi izdelki. Do zdaj so pri ustvarjanju receptur uporabili že pšenično slamo, riževe in pšenične luščine ter odpad kave, njihov cilj pa je trgu ponuditi čim širšo paleto alternativnih produktov, ki bodo v naravi povsem razgradljivi. Ta misija jih je pripeljala tudi v pospeševalniški program HardwareSTART, ki ga v konzorciju izvajajo Dewesoft, Katapult in Zavod mladi podjetnik. Preberite več >>

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

V podjetju Agitron razvijajo napredne strojne in programske rešitve za podporo digitalizaciji fizičnih trgovin. Razvili so napravo, ki je nameščena na nakupovalni voziček in trgovcem daje podatke o gibanju kupcev po trgovini, na podlagi katerih trgovec določi postavitev artiklov in vrednost posamezne pozicije. Njihov drugi produkt pa je digitalna cenovka, ki trgovcem omogoča spreminjanje cen na daljavo, kupcu pa daje informacije o posameznem izdelku. Preberite več >>

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Microbium je mlado podjetje, dejavno na področju detekcije in eliminacije mikrobov v industriji. Razvilo je avtomatiziran sistem za identifikacijo in štetje bakterij v vzorcih pitne vode, s tem pa omogočilo enostaven nadzor nad kvaliteto vode, brez laboratorijev in znanja mikrobiologije. Preberite več >>

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Pri blagovnih znamkah EQUA in GOAT STORY gre za dve slovenski zgodbi o uspehu, ki sta plod istega podjetja. Dokazujeta, da se lahko inovativnost in težnja po stalnih izboljšavah bogato obrestujeta. Obe zgodbi sta namreč uspešni tudi v svetovnem merilu. Preberite več >>

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic je startup, ki ga sestavlja ekipa študentov. Ukvarja se z izdelavo naravne kozmetike iz čebeljih proizvodov, ki imajo zaradi bogate vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov številne pozitivne učinke na kožo. Preberite več >>

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

V začetku tega leta je Marin Medak z ekipo Gigodesign ustanovil startup Della Spina. Gre za optiko, ki ponuja kakovostna dioptrijska očala po ugodnih cenah. Posebnost je v tem, da lahko stranka tri pare očal en teden brezplačno preizkuša na domu, preden se odloči, če jih bo kupila. Kako optika posluje danes? Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje