Zvišali so se prispevki za socialno varnost samozaposlenih

So skoraj štirje milijoni bitcoinov za vedno izgubljeni?

Tako kot lahko zlate palice izginejo na dnu morja, evrski in drugi bankovci pa gorijo, lahko tudi bitcoini za vedno izginejo. Kako je to mogoče in koliko bitcoinov je izgubljenih?
Kriptovalute, investiranje

Ali se splača vlagati v kriptovalute? (Vir slike: Pixabay)

Ko bo, predvidoma do leta 2040, z rudarjenjem nastalo vseh 21 milijonov bitcoinov, bo njihovo dejansko število na trgu veliko manjše. Rezultati raziskave podjetja Chainalysis, ki raziskuje bločno verigo (angl. blockchain) kriptovalute bitcoin, namreč kažejo, da je za vedno izginilo od 2,78 do 3,79 milijonov bitcoinov. To pomeni, da je kar 17–23 odstotkov trenutno obstoječih bitcoinov izgubljenih.

Veliko podjetij in medijev je objavilo svoje ocene števila izgubljenih bitcoinov. Ugotovitve podjetja Chainalysis pa so pomembne, ker temeljijo na podrobni empirični analizi bločne verige, v okviru katere so zabeležene vse transakcije v zvezi s to kriptovaluto.

Razmišljaš o ICO kampanji? Pridruži se mentorskemu programu ICOrelator!

Kateri bitcoini so izgubljeni?

Iz spodnje tabele je razvidno, da ugotovitve podjetja Chainalysis temeljijo na segmentiranju obstoječega števila bitcoinov glede na njihovo starost in transakcije. V okviru nekaterih segmentov je podjetje za oceno števila izgubljenih bitcoinov uporabilo statistično vzorčenje.

Blockchain, bitcoin, izguba

Število izgubljenih bitcoinov. (Vir tabele: Forbes)

Segment »Mined Coins« vsebuje bitcoine, ki so z rudarjenjem nastali v letošnjem letu. Za te bitcoine se seveda predvideva, da niso izgubljeni. Kategorija »Transactional« se nanaša na tiste bitcoine, s katerimi so bile v zadnjem letu opravljene transakcije – torej jih je lastnik premaknil ali pa porabil. Tudi med temi bitcoini je zelo malo izgubljenih. Podobno je tudi s segmentom »Strategic Investors«, ki vključuje posameznike, ki imajo bitcoine v lasti leto ali dve.

Spodnja tabela prikazuje predstavljene podatke na drugačen način. Iz nje je razvidno, kateri kovanci predstavljajo večino izgubljenih bitcoinov. Gre predvsem za tiste, ki niso v obtoku (kategorija »Out of circulation«). Te bitcoine so njihovi lastniki z rudarjenjem ustvarili oziroma pridobili od dve do sedem let nazaj oziroma so bili ustvarjeni v letih 2009 in 2010.

Blochcain, bitcoin, izguba

Število izgubljenih bitcoinov. (Vir tabele: Forbes)

Zgornje številke predstavljajo bitcoine, ki so bili dejansko izgubljeni, ne pa tistih, ki so bili ukradeni na kakršenkoli način. Ti bitcoini seveda niso izginili, saj z njimi po kraji upravljajo tatovi.

Treba je omeniti, da prikazane številke predstavljajo višjo oceno, medtem ko nižja, ki temelji na le 30-odstotni izgubi bitcoinov, ki niso v obtoku, predvideva, da je skupno število izgubljenih bitcoinov 2.767.468. Obe oceni predpostavljata, da so vsi kovanci, ki pripadajo izumitelju bitcoina Satoshiju, izgubljeni za vedno. K tej predpostavki se bomo še vrnili.

Kako izgubljeni bitcoini vplivajo na ceno kriptovalute?

V prihodnosti bo izgubljenih še več bitcoinov. Vendar se to ne bo dogajalo tako pogosto kot v preteklosti. Vrednost te kriptovalute namreč v zadnjem času strmo narašča in je pred dnevi presegla 10.000 dolarjev. Zato so njihovi lastniki danes precej bolj previdni, ko gre za njihovo shranjevanje in varovanje.

Pojavlja pa se tudi vprašanje, kakšen vpliv imajo lahko ugotovitve podjetja Chainalysis na trg kriptovalut. Ali je na trgu manj bitcoinov, kot si ljudje predstavljamo? Ali pa je trg predstavljene ugotovitve o izgubljenih bitcoinih že vštel v trenutno vrednost kriptovalute?

Predstavnica podjetja Chainalysis Kim Grauer odgovarja, da gre za kompleksno vprašanje: »Po eni strani neposredni izračuni o tržni kapitalizaciji ne upoštevajo izgubljenih kovancev. Glede na visoko špekulativnost trga s kriptovalutami je mogoče, da bodo ti izračuni vključeni v ekonomske modele, ki vplivajo na potrošnjo. Po drugi strani pa se je trg prilagodil dejanski ponudbi in povpraševanju – ki sta odvisna od števila kovancev, ki so na voljo.«

Kako so raziskovalci prešteli izgubljene bitcoine?

Metodologija podjetja Chainalysis je sicer poslovna skrivnost, predstavniki podjetja pa so javnosti predstavili nekatere podrobnosti o ocenjevanju števila izgubljenih bitcoinov.

Eden od pomembnih pokazateljev je razdvojitev bločne verige (angl. fork), v okviru katere nastane nova valuta oziroma klon. Poleti se je na tak način na trgu pojavil klon bitcoina z imenom bitcoin cash. Ob takih dogodkih se tudi neaktivni lastniki denarnic s kriptovalutami pogosto odločijo za transakcijo – tako pa raziskovalci dobijo priložnost za statistično analizo.

Na ta način podjetje Chainalysis prepozna bitcoine, ki sodijo v kategorijo »Out of transaction«. Gre, kot rečeno, za denarnice posameznikov, ki so pridobili bitcoine, še preden so ti postali tako priljubljeni kot danes. Prav na tem mestu se strokovnjaki soočajo z najbolj perečim vprašanjem: Ali gre resnično za izgubljene kovance ali jih njihovi lastniki namenoma zbirajo in z njimi ne poslujejo?

Odstotek izgubljenih bitcoinov iz segmenta »Transactional« so raziskovalci iz podjetja določili na podlagi analize spletnih poročil o izgubljenih kovancih. Ocene takšnih izgub, ki lahko nastanejo zaradi napačno izpeljanih transakcij, izgube zasebnih ključev zaradi smrti ali nepazljivosti, ne temeljijo na statističnih metodah. V podjetju se trudijo, da bi njihovo natančnost v naslednjih letih izboljšali.

Kaj pa Satoshi in njegovi bitcoini?

Na koncu se pojavi tudi vprašanje bitcoinov, ki pripadajo Satoshiju, anonimnemu izumitelju te kriptovalute. V podjetju Chainalysis trdijo, da denarnice, ki so povezane z njim, vsebujejo približno milijon bitcoinov, ki izvirajo še iz časa, ko je lahko posameznik s prenosnim računalnikom z rudarjenjem hitro pridobil tudi do 50 bitcoinov.

Kdo se skriva za psevdonimom Satoshi, ni jasno. O njem pa že od leta 2011 ni nobenih novic. Kaj to pomeni? V predstavljeni raziskavi tudi na podlagi neaktivnosti denarnic strokovnjaki predvidevajo, da so ti bitcoini za vedno izgubljeni.

Ta ocena je izjemno pomembna. Če se izkaže, da je napačna in da Satoshi še vedno upravlja s svojimi bitcoini, lahko število bitcoinov v obtoku nenadoma izjemno naraste. To pa lahko izjemno pretrese trg kriptovalut.

Zaključek

Na spletnem portalu Forbes so predstavnico podjetja Chainalysis Kim Grauer vprašali tudi, kaj je raziskovalce najbolj presenetilo. »Najprej smo ugotovitve predstavili nekaj posameznikom. Vsak od njih je na predstavljene številke reagiral na drugačen način,« je odgovorila.

»Kar pa se mi je zdelo najbolj presenetljivo oziroma zanimivo, je bilo, da stvari postanejo še bolj zapletene, ko poskušaš odkriti, kaj pravzaprav pomeni ‘izgubljen bitcoin’,« je še dodala.

Vir: Forbes

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Pred slabim letom dni je zaživela prva energetska tržnica SunContract, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov ali blockchaina. Danes ima slovensko podjetje sklenjenih že za milijon evrov pogodb na področju nakupa in prodaje električne energije ter realiziranih za več sto tisoč evrov naročil za izdelavo sončnih elektrarn in toplotnih črpalk. Preberite več >>

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Lahko pretresi na področju kriptovalut in kriptožetonov ponovno prebudijo zanimanje za množično financiranje na platformah, kot sta Kickstarter in Indiegogo? Preberite več >>

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Konec oktobra je skupina prevajalskih strokovnjakov, uspešnih podjetnikov in blockchain svetovalcev predstavila prevajalsko platformo TAIA. Z uporabo umetne inteligence bo trajanje prevajanja prepolovljeno. Preberite več >>

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Z organizacijo konzorcija European Blockchain HUB je Slovenija naznanila vodilno vlogo pri globalnem povezovanju vlad, stroke, podjetij, tehnologij, poslovnih eko-sistemov, raziskovalcev in ustvarjalcev na področju blockchain tehnologije. Preberite več >>

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Podjetje Bitnik že od leta 2014 deluje na področju kriptovalut in tehnologije veriženja blokov. Njihova osnovna dejavnost je povezana z menjavo in nakupovanjem kriptovalut, obenem pa želijo širši javnosti čim bolje predstaviti svet kriptovalut in povezanih tehnologij. Preberite več >>

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

Slovensko podjetje Oxcert, ki je razvilo prvi protokol za upravljanje nedenarnih sredstev na blockchainu, je s prodajo kriptožetonov zbralo 10 milijonov dolarjev. Preberite več >>

Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Z uporabo platforme SunContract lahko uporabniki dostopajo do električne energije po nižji ceni. Gre za produkt slovenskega znanja, ki temelji na blockchain tehnologiji. Preberite več >>

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

V sredo, 20. junija 2018, se je s predavanjem Nika Slavniča zaključil večmesečni brezplačni mentorski program ICOrelator v organizaciji Tehnološkega parka Ljubljana, IRP (Tovarna podjemov) in Zavoda mladi podjetnik, z vsebinsko podporo Blockchain Think Tanka, Bitcoin društva Slovenije in podjetja Bitnik. Rezultati programa so vzpodbudni, odzivi udeležencev, tako mentorjev kot podjetniških ekip, pa pozitivni. Preberite več >>

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Vlada Republike Slovenije je konec maja sprejela Akcijski načrt glede blockchain tehnologije. "Med državami EU že poteka tekma, katera bo svoje okolje naredila najbolj privlačno za blockchain projekte," pojasnjuje slovenski strokovnjak za blockchain tehnologijo, dr. Peter Merc. Preberite več >>

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Po podatkih Coindeska je bilo v prvih treh mesecih letošnjega leta s primarnimi izdajami kripto žetonov (ICO) zbranih za 6,3 mrd USD sredstev. Ta znesek presega vsoto vseh zbranih sredstev v letu 2017. Samo v januarju so slovenski ICO projekti (CargoX, X8Currency, InsurePal, Origin Trail in ostali) zbrali za več kot 50 mio EUR sredstev. Ponudba na kripto trgu v obliki ICO projektov torej obstaja, prav tako obstaja povpraševanje (investitorji). Površen opazovalec ICO industrije bi lahko na osnovi prej navedenih dejstev hitro sklepal, da je svoj ICO vedno lažje izpeljati. Ali je res tako? Preberite več >>

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje