Kaj je skrbni pregled poslovanja?

Skrbni pregled (angl. due diligence) je storitev, ki jo opravljajo odvetniške, svetovalne, računovodske in druge pisarne oziroma podjetja, da naročnika podrobno seznanijo s poslovanjem in finančnimi tveganji drugega podjetja.
Skrben pregled poslovanja

Skrben pregled poslovanja (Vir slike: Pixabay.com)

Kako podjetje posluje?

Skrbni pregled ponavadi naročijo podjetja pred transakcijo z drugim podjetjem. Pregled jim omogoči oceno poslovnih, finančnih, davčnih in pravnih tveganj, povezanih z dotedanjim poslovanjem podjetja. Podjetje, ki načrtuje nakup, prodajo ali združitev, se tako pripravi na strateško odločitev in prepreči morebitna negativna presenečenja, ki jih po transakciji težje sanira.

Podjetnik se bo za skrbni pregled odločil pred sprejemanjem vseh pomembnejših strateških odločitev, sploh pa ob kapitalskih transakcijah, prodaji podjetja, naložbi v podjetje in nakupu podjetja.

Glede na zahtevo naročnika izvajalec opravi vse ali le nekatere izmed oblik skrbnega pregleda:

  • Poslovni pregled se osredotoča na tveganja, povezana s poslovanjem družbe v kontekstu obstoječega poslovnega modela, menedžment in poslovno okolje podjetja.
  • Finančni pregled pokaže prednosti in slabosti dotedanjega finančnega poslovanja, ki ga razkrijejo zabeležene bilance, EBITDA in drugi indikatorji.
  • Pravni pregled se nanaša predvsem na pogodbe, sklenjene z drugimi podjetji, in interne pogodbe, sklenjene z delavci, ter povzame bistvena pogodbena določila, ki bodo zavezovala tudi podjetje, ki je pregled naročilo.
  • Davčni pregled razjasni predvsem z davki povezana dejstva, torej ali so plačane vse dotedanje davčne obveznosti in ali podjetje posluje v skladu z davčno zakonodajo.

Poleg naštetih poznamo tudi tehnološki, tržni in kadrovski pregled ter mnoge druge preglede, ki jih lahko izvede zunanji izvajalec, četudi ni predvidena nobena transakcija med naročnikom in pregledanim podjetjem.

Kdo opravi pregled?

Izvajalec storitve je pravna oseba z izvedenskim znanjem s področja, ki poda oceno na podlagi vrednotenja. Ponavadi so to specialisti s posameznih področij, ki morajo biti sposobni medsebojne koordinacije, previdnosti in natančnosti. Izvajalec mora odlično poznati konkretno dejavnost, delovanje internega informacijskega sistema, delovno organizacijo podjetja ter podjetniško okolje, vrednote in cilje.

Naloga naročnika pri skrbnem pregledu je, da jasno opredeli cilje pregleda. V fazi dogovora se bo z izvajalcem dogovoril o vseh postopkih, ki so potrebni za pridobivanje informacij, o obsegu pregledovanja in stroških. Bolj podroben pregled bo znatno dražji, zato se mnogi podjetniki pogosto odločajo na podlagi razmerja med kakovostjo in ceno. Vendar je skrbni pregled ena izmed storitev, kjer lahko podjetnika pretirana varčnost drago stane. Šele najbolj podroben pregled, ki je sicer dražji, ponavadi razkrije kritične informacije, ki so lahko konec koncev vredne več od cene storitve.

Koraki postopka so …

Dober izvajalec bo pripravil načrt za vodenje postopka pregleda. Postopek ponavadi poteka po naslednjih korakih:

  1. zbiranje informacij in materiala
  2. sistematična obdelava zbranih podatkov
  3. sestava ekipe in dodelitev projektnih nalog
  4. pregled in analiza vseh zbranih informacij
  5. izdelava končnega poročila in predstavitev informacij

Informacije, ki so potrebne za pregled, izvajalec pregleda pridobi od ciljnega podjetja, ki ga želi naročnik preiskati. Viri informacij za skrbni pregled so letna in druga poročila, akti, načrti, študije, računovodska dokumentacija, pogodbe in javno dostopne baze in registri, predvsem AJPES in zemljiška knjiga.

V končnem poročilu so zapisane kritične točke, ki lahko predstavljajo ovire ali težave ob nadaljnjem poslovanju. Izvajalec poda le poročilo o zbranih podatkih, ki jih označi in poudari. Le redko poda izvajalec tudi lastno oceno o smotrnosti končne transakcije. V sklopu skrbnega pregleda izvajalec prav tako ne poda mnenja o vodenju podjetja ali najboljšem načinu za prodajo/nakup ali naložbo.

Nočete ponuditi lastništva? Razmislite o fantomskem deležu!

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>


Samostojni podjetnik in odvisno delovno razmerje

Samostojni podjetnik in odvisno delovno razmerje

V Sloveniji je vse več primerov, ko fizična oseba registrira status samostojnega podjetnika (s.p.), čeprav ima namen delo opravljati le za enega naročnika, v odvisnem razmerju. Preberite več >>

Sponzorska pogodba

Sponzorska pogodba

Slovenska zakonodaja sponzorske pogodbe izrecno ne ureja. Ne določa obveznih elementov ali oblike sponzorske pogodbe, to je oblikovala praksa sama, zato sta pri sklepanju pogodbe v veliki meri stranki prepuščeni svoji volji, željam in možnostim uporabe elementov določb iz drugih pogodb. Preberite več >>

Pasti investicijskih pogodb

Pasti investicijskih pogodb

Eden najbolj pomembnih trenutkov v razvoju zagonskega podjetja je sklenitev prve pogodbe o zunanji investiciji. Začne se namreč novo poglavje, v podjetje pa neredko vstopijo novi akterji, zunanji investitorji, s čimer se odprejo nove priložnosti in prerazporedi dosedanji režim. Preberite več >>

Pogodba o zaposlitvi ali pogodba o poslovodenju?

Pogodba o zaposlitvi ali pogodba o poslovodenju?

Zaposlitev v lastni družbi na podlagi pogodbe o zaposlitvi ali pogodbe o poslovodenju? Katera pogodba je za mladega podjetnika najprimernejša? In predvsem, katera je finančno ugodnejša? Preberite več >>

Pogodba o nerazkritju informacij (Non disclosure agreement – NDA)

Pogodba o nerazkritju informacij (Non disclosure agreement – NDA)

Pogodba o nerazkritju informacij obravnava informacije zaupne narave, ki jih stranki delita zaradi različnih vzrokov in niso namenjene tretjim osebam. Tovrstna pogodba se v svetu startupov pogosto uporablja, saj omogoča zaščito poslovnih skrivnosti udeleženih strank. Preberite več >>

Konkurenčna prepoved in konkurenčna klavzula

Konkurenčna prepoved in konkurenčna klavzula

Konkurenčna prepoved je obveznostnega značaja in pomeni, da delavci za svoj ali za tuj račun ne smejo opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo opravlja delodajalec in bi zanj pomenili konkurenco. Konkurenčna klavzula je dogovorne narave in velja le ob dogovoru. Preberite več >>

Podjetniki in sklepanje pogodb

Podjetniki in sklepanje pogodb

Sklepanje pogodb je eno izmed pogostih opravil podjetnika. Priporočljivo je, da se pogodba sklene za vsak posel, ki ga podjetnik pridobi. Tako je posel natančno definiran, podjetnik pa pridobi podlago za uveljavljanje stroškov ter plačilo. Ponujamo vam nekaj nasvetov za sklepanje pogodb. Preberite več >>

Kaj je pogodba o trgovinskem zastopanju?

Kaj je pogodba o trgovinskem zastopanju?

Pogodba o trgovskem zastopanju oziroma agencijska pogodba je tista, s katero se zastopnik zaveže, da bo skrbel, da bodo tretje osebe sklepale pogodbe z njegovim naročiteljem. Slednjo lahko naročnik sklene s fizično ali pravno osebo, razmerje med strankama pa je po naravi posla zaupno in trajno. Preberite več >>

Prokurist podjetja

Prokurist podjetja

Prokura je posebna oblika pooblastila. Povezana je s poslovanjem gospodarskih družb in jo na drugih pravnih področjih navadno ne srečamo. Prokuro lahko podeli tako samostojni podjetnik posameznik kot vse vrste osebnih in kapitalskih družb. Preberite več >>

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje