Normirani s.p. in d.o.o. v 2018

Večkrat smo že poročali o nameravanih spremembah, ki zadevajo normirani s.p. in normirani d.o.o. Sedaj so potrjene, in kot boste ugotovili, niso bistvene.
Davki, Samostojni podjetnik

Ministrstvo za finance pripravlja spremembe davčne zakonodaje. (Vir slike: Pixabay)

Kot veste, so normiranci davčni zavezanci, ki svojo davčno osnovo za izračun davka od dejavnosti oziroma od dohodkov pravnih oseb ugotavljajo z upoštevanjem normiranih odhodkov.

V zadnjih letih je to predvsem pri samostojnih podjetnikih izredno priljubljena oblika obdavčitve. S.p.-jev, ki svojo obdavčitev ugotavljajo na ta način, je namreč že več kot tretjina. To je posledica dejstva, da je obdavčitev normiranih s.p. izredno ugodna, hkrati pa tudi birokratsko precej bolj enostavna. Za razliko od s.p. z dejansko obdavčitvijo normirancem ni treba:

  • zbirati originalnih računov za zbiranje stroškov za zmanjševanje davčne osnove,
  • pisati potnih nalogov za povračila stroškov in zmanjševanje davčne osnove,
  • oddajati letnih poročil.

V letu 2017 so poslanci obravnavali sveženj sprememb, ki so sedaj potrjene in veljajo od 1. 1. 2018 dalje. Spremembe so se zgodile na področju povezanih oseb. Na novo je vpeljan izraz prekoračitev prihodkovnega praga. Ta ukrep naj bi preprečeval zlorabo tega instituta predvsem pri prelivanju dobička iz d.o.o. v družbenikov normirani s.p. V praksi to pomeni, da se vnašajo nova pravila glede obveznega izstopa iz sistema normirancev v primeru, da ima lastnik d.o.o. normirani s.p. in posluje s svojim podjetjem ali z njegovim podjetjem posluje njegov zakonski partner oziroma partnerica.

Kaj se ni spremenilo

  • Višina normiranih odhodkov

Trenutno znaša višina normiranih odhodkov 80 % prihodkov. Zakonodajalec je preko zakonske norme ustvaril pravilo, da ima podjetnik, ki ustvari 1.000 evrov prihodkov, 800 evrov stroškov. Po formuli »prihodki – odhodki = davčna osnova« zaključimo, da znaša davčna osnova pri normirancu 20 % prihodkov.

V praksi za najbolj pogosto obliko normirancev – normirani s.p. – to pomeni, da za 1.000 evrov prihodkov podjetnik plača 4 % davka, torej 40 evrov.

  • Obdavčitev ostaja dokončna (cedularna) – normiranci ne bodo umeščeni v dohodninsko lestvico

Normiranci tudi po 1. 1. 2018 ostajajo obdavčeni po cedularni (dokončni) stopnji v višini 20 %, kar pomeni, da je njihov prihodek obdavčen z efektivno davčno stopnjo 4 %. Dodatnega davka v obliki dohodnine ali katerega drugega davka ni.

Ohranitev cedularne obdavčitve pomeni tudi dobro novico za popoldanske s.p.-jevce. Njihovi prihodki so obdavčeni ločeno od njihovih prihodkov iz zaposlitve. V prvotnem predlogu bi se namreč vsi prihodki (prihodki iz zaposlitve in prihodki iz opravljanja dejavnosti preko popoldanskega s.p.) sešteli in bili nato obdavčeni preko dohodninske lestvice, kot to velja za običajni s.p. z upoštevanjem dejanskih stroškov.

Kaj se bo s 1. 1. 2018 spremenilo

Obetale so se velike spremembe, zgodilo pa se ni veliko. Spremembe se nanašajo predvsem na s.p.-je z višjimi prihodki.

  • Omejitev višine prihodkov: v dveh zaporednih letih ne več kot 300.000 evrov prihodkov 

Po do 31. 12. 2017 veljavnih pravilih mora normiranec izstopiti iz sistema normiranstva in pričeti uporabljati dejanske odhodke pri ugotavljanju davčne osnove, če dve leti zapored preseže prihodkovni prag 100.000 evrov (oziroma 50.000 evrov za popoldanski s.p. ali d.o.o. brez zaposlenih).

Od 1. 1. 2018 velja, da bo moral normiranec izstopiti iz sistema v primeru, da bo v dveh zaporednih letih dosegel skupno 300.000 prihodkov.

  • Seštevanje prihodkov povezanih oseb

Prav tako se ohranja predlagana določba glede seštevanja prihodkov povezanih oseb. Davčni zavezanec, ki ima več podjetij, bo tako moral glede prihodkovnega pragu za obstoj v sistemu normiranstva upoštevati prihodke vseh podjetij. Izjema nastopi v primeru, da bo znal razložiti poslovno upravičenost takšnega poslovanja (predvsem pri izdajanju faktur iz s.p. lastnemu d.o.o.).

FURS želi s to spremembo poseči predvsem na črpanje dobičkov iz podjetij na račun zakoncev. Če žena prek s.p. opravlja ločeno dejavnost in se računi ne izstavljajo podjetju moža, seveda lahko oba ostaneta v sistemu normirancev.

  • Absolutna maksimalna višina odhodkov

Uvaja se dopolnitev določb, ki zavezancem omogočajo, da davčno osnovo ugotavljajo na način, da od prihodkov odštejejo normirane odhodke v višini 80% prihodkov. Po novem je določena maksimalna višina odhodkov, ki se lahko priznajo zavezancu. Ta je pri popoldanskem s.p. postavljena na 40.000 evrov, za navadni s.p. pa znaša 80.000 evrov.

V primeru da bo prihodek določenega s.p. v enem davčnem letu znašal 150.000 evrov, se mu torej ne bodo priznali odhodki v višini 80% prihodkov (120.000 evrov), temveč se bo upoštevala z zakonom določena maksimalna višina, 80.000 evrov. Davčna osnova bo tako višja in bo v tem primeru znašala 70.000 evrov.

Na splošno smo o normirancih pisali v članku S.p. z normiranimi stroški.

 

Avtor članka: Nejc Setnikar, dopolnila Borut Borštnik in Alja Žagar

Vir: Finance

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Razlike med navadnim in normiranim s.p.

Razlike med navadnim in normiranim s.p.

Odločitev med ugotavljanjem davčne osnove na podlagi dejanskih odhodkov (pogovorno navadni s.p.) in ugotavljanjem davčne osnove na podlagi normiranih odhodkov temelji na več faktorjih. Na katerih, preberite v nadaljevanju. Preberite več >>


Delna oprostitev plačila prispevkov ob odprtju prvega s.p.

Delna oprostitev plačila prispevkov ob odprtju prvega s.p.

Ob 1. vpisu v poslovni register je mogoče uveljavljati delno oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za odprtje s.p. Kakšna je delna oprostitev v praksi, si lahko preberete v spodnjem prispevku. Preberite več >>

Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Na tem mestu si lahko ogledate stopnjo oziroma višino prispevkov za socialno varnost, ki jih mora davčnemu uradu mesečno plačevati vsak samostojni podjetnik. Podatki o višini prispevkov se že nekaj let avtomatsko oddajajo v sistem eDavki, kjer lahko zmeraj preverite svoje obveznosti. Preberite več >>

S.p. in d.o.o. z normiranimi stroški

S.p. in d.o.o. z normiranimi stroški

S.p. z normiranimi stroški oziroma d.o.o. z normiranimi stroški je privlačna izbira za podjetnike, ki pri svojem poslovanju nimajo veliko stroškov. V nadaljevanju si preberite, kakšna je aktualna obdavčitev normiranih s.p. in normiranih d.o.o. v letu 2023. Preberite več >>

Ustanovitev s.p.

Ustanovitev s.p.

Ustanovitev s.p. je enostaven postopek, ki ga opravimo prek sistema VEM / SPOT. Koraki za ustanovitev "polnega" in "popoldanskega s.p." so zelo podobni, obstajajo pa razlike, predvsem kar se tiče plačevanja davkov in prispevkov. Preberite več >>

Obdavčitev s.p.

Obdavčitev s.p.

V večini primerov se podjetniška pot začne s statusom samostojnega podjetnika, ki je obenem najprimernejši za začetek podjetniške poti. Preden se odločimo za to je potrebno pogledati kakšna je sama obdavčitev s.p. glede na to ali se odločimo za normiranca ali obdavčitev po dejanskih odhodkih. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Prihodkovna meja pri normirancih

Odgovor strokovnjaka: Prihodkovna meja pri normirancih

Tokratna rubrika Odgovor strokovnjaka bo namenjena podjetnikom, ki svojo davčno osnovo ugotavljajo z upoštevanjem normiranih odhodkov, t. i. normirancem. Preberite več >>

Normiran s.p. in dejanski s.p. – kakšna je razlika?

Normiran s.p. in dejanski s.p. – kakšna je razlika?

Ste se odločili, da boste postali samostojni podjetnik? Potem morate poleg dejavnosti, ki jo boste opravljali, določiti tudi ime podjetja, njegov sedež, vedeti pa morate tudi, ali boste odprli dejanski ali normiran s.p. Preberite več >>

Predlagane spremembe obdavčitve normirancev

Predlagane spremembe obdavčitve normirancev

Ministrstvo za finance je v javno obravnavo vložilo sveženj predlogov, ki bodo spreminjali način obdavčitve normirancev. Predlagani so znižanje normiranih odhodkov, sintetična obdavčitev (uporaba dohodninske lestvice in olajšav), zamejitev maksimalne višine normiranih odhodkov, omejitev maksimalne višine prihodka in možnost seštevanja prihodkovnega pragu pri povezanih osebah. Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje