V Roastery & Bakery po odlično kavo in sveže pecivo

Pred časom je v središču Ljubljane odprla vrata samopostrežna pekarnica – kavarnica Roastery & Bakery. V prispevku predstavljamo zgodbo izvirnega lokala.
R&B Cover

V Roastery & Bakery po odlično kavo in sveže pecivo. (Vir slike: Roastery & Bakery)

R&B (Roastery & Bakery) je samopostrežna pekarnica – kavarnica, ki vsak dan ponuja sveže praženo kavo, sveže pečene pekovske dobrote in sveže pripravljene sendviče. Lokal uporablja nov pristop samopostrežne pekarne, v kateri je poskrbljeno tako za ljudi v časovni stiski kot tudi za tiste, ki radi posedite in uživate v dobri družbi.

Roastery & Bakery sta ustanovila Marko Matijević in Simon Mohorovič, ki sta sodelovala že v času študija na Ekonomski fakulteti. O tem, kako sta prišla do ideje za odprtje gostinskega lokala, ki bo ponujal sveže praženo kavo in sveže pečeno pecivo, kako skrbita za posebno ponudbo in kakšni so odzivi strank, smo se pogovarjali z Markom Matijevićem.

Od razočaranja nad ponudbo do podjetniške ideje

»S sošolcem Simonom sva dobro sodelovala že na Ekonomski fakulteti. Ko se je študij končal, pa sva sodelovanje nadgradila s partnerstvom v poslu,« opisuje sogovornik prve korake na podjetniški poti. »Skupni projekti in ideje so naju zadrževali po raznih kavarnah in gostilnah, kjer sva vedno potrebovala dobro kavo in seveda kvaliteten in zdrav prigrizek, da sva lahko pridno delala.«

Hitro pa sta doživela razočaranje nad kvaliteto oziroma svežino kave. Zato sta »začela temeljito raziskovati celotno pot kavnega zrna od trenutka, ko ga naberejo, vse do naše skodelice«. Ugotovila sta, da se nihče – predvsem pa veliki proizvajalci – ne osredotoča na to, »da se spražena kava porabi prej kot v 14 dneh, ko je njena kvaliteta na vrhuncu«.

»Še huje, pražena kava lahko stoji v skladiščih tudi nekaj mesecev, preden jo dobijo trgovci in gostinci za končne uporabnike,« nadaljuje Matijević. Takšna kava na človeško telo nima pozitivnega vpliva – »še več, lahko tudi škoduje«.

R&B kava

Ideja za Roastery & Bakery je bila posledica razočaranja nad obstoječo ponudbo kave in peciva. (Vir slike: Roastery & Bakery)

Drugi ustanovitelj pa je bil vedno znova razočaran nad kvaliteto ponudbe v ljubljanskih pekarnah: »Vsa ponujena peciva so bila iz istega testa – ne glede na to, ali so bila slana ali sladka. Vsa hrana in peciva pa so po navadi od enega proizvajalca, ki slovi po le nekaj vrhunskih proizvodih.«

Ostali proizvodi v pekarnah pa služijo »le za dopolnitev ponudbe in so večinoma nizke kvalitete in slabega okusa«. Sogovornik tako ugotavlja: »Pomen besede ‘pekarna’, ki je včasih pomenila domače in sveže, se je v Sloveniji izgubil.«

»Ideja je bila rojena!«

»Ko sva se le stežka dokopala do prvih nekaj gramov sveže pražene kave in jo skuhala, sva sklenila, da nikoli več ne bova pila nič drugega,« opisuje Matijević prvo izkušnjo s kvalitetno sveže praženo kavo. »Ne samo zaradi vseh pozitivnih in zdravilnih lastnosti, ki jih le-ta prinaša, ampak predvsem zaradi okusa. Okus je pač neprimerljiv.«

Tako je bila rojena podjetniška ideja: odprla bosta prvo pražarno in pekarno v enem. Svojo idejo sta uresničila s prihranki ter pomočjo sorodnikov in prijateljev.

R&B vzdušje

V Roastery & Bakery lahko uživate v odločni kavi in se posladkate s svežim pecivom. (Vir slike: Roastery & Bakery)

Odločila sta se, da bosta imela pražilec kave kar v kavarni: »Naj ljudje vidijo, vonjajo in okušajo sveže praženo kavo.« Poskrbela sta še za eno podrobnost: »Da smo dodali zrno na i naši kavarni, smo kupili vrhunske mlinčke, ki sproti zmeljejo prav vsako porcijo kave posebej, in kavomat vrhunskega italijanskega proizvajalca.«

Prav tako sta želela rešiti problem nekvalitetne hitre hrane, ki jo ponujajo ljubljanske pekarne. »Vsak od proizvajalcev žal ne more biti najboljši na vseh področjih in vsak ima le nekaj proizvodov, po katerih je znan,« opisuje sogovornik trenutno situacijo.

Ker pa je pekarnica – kavarnica Roastery & Bakery popolnoma neodvisna, sta se s poslovnim partnerjem Mohorovičem odločila, da bosta v svojo ponudbo uvrstila le najboljše. »Tako imamo pri nas rogljičke iz Francije, recepte za sendviče in pice iz Italije, čokoladna peciva iz Belgije in pite iz Srbije,« pripoveduje Matijević. Prav vse pa sveže spečejo oziroma pripravijo vsak dan posebej.

Najboljše z evropskega in svetovnega trga

Po Matijevićevih besedah v R&B ljudem ponujajo »najboljše, kar ponuja evropski in svetovni trg«. Obiskovalcem lokala je tako na voljo sveže pražena kava iz Brazilije, Kolumbije, Gvatemale in Indije. »Tako z različnimi okusi zadovoljimo prav vsakega uživača kave,« se pohvali sogovornik.

Prav tako posvečajo veliko pozornosti tudi ponudbi hrane: »Pecivo in surovine za pripravo hrane skrbno izbiramo in izberemo le najboljše. Lahko se pohvalimo tako s pravim ročno izdelanim burekom iz Srbije kot s pravim francoskim rogljičem iz Francije.«

»Kaj je lahko boljšega!? Vrhunska kava z najboljšim rogljičkom,« pravi sogovornik.

Poleg tega pa svoji zgodbi vedno radi dodajo še kanček inovativnosti. Tako je bilo njihov poletni hit t. i. CROS-ICE. Gre za »vaniljev sladoled v rogljičku s posipom nastrgane čokolade«. Zimsko ponudbo pa dopolnjujejo z vročo čokolado v različnih izvedbah.

R&B CROS-ICE

CROS-ICE: vaniljev sladoled v rogljičku s posipom nastrgane čokolade. (Vir slike: Roastery & Bakery)

Zmagovalna kombinacija

Kmalu po otvoritvi lokala, ki se nahaja na Bavarskem dvoru v Ljubljani, sta Marko, ki se ukvarja s kavarniškim delom lokala, in Simon, ki skrbi za vse v povezavi s hrano, ugotovila, da je izbrana kombinacija »prava in zmagovalna«.

»Slovencem in vedno številčnejšim tujcem manjkajo dobra sveže pražena in mleta kava ter izbrana najboljša peciva različnih proizvajalcev iz Evrope in z Balkana,« pravi sogovornik. »Naša ciljna publika so največji poznavalci in ljubitelji kave in hrane.«

Uspeh se pozna tudi na finančnem področju: »Odzivi so neverjetni. Vsak teden beležimo večje število naključnih in rednih obiskovalcev. Promet smo od same otvoritve praktično početverili.«

»Tudi če ne znaš plavati, lahko skočiš v vodo!«

Za konec smo sogovornika povprašali še o podjetniških načrtih in željah za prihodnost. Pri odgovoru je bil zelo konkreten: »Se širiti onkraj Slovenije, saj si tako svežo kavo zaslužijo tudi drugod po Evropi in svetu.«

»Vsi pravijo: ‘Ne odnehajte, vztrajajte, sledite svojim sanjam …’ Vse to je res, vendar ker zelo verjetno orjete ledino, pričakujte nepričakovano,« pa polaga na srce mladim podjetnikom, ki šele stopate na podjetniško pot.

Zaključuje pa z naslednjim nasvetom: »Tudi če ne znaš plavati, lahko skočiš v vodo. Pogum, močni zamahi in hitro učenje te bodo obdržali nad gladino.«

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko. Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


Slovenska Istra je priložnost za turistične ponudnike

Slovenska Istra je priložnost za turistične ponudnike

Zaledje slovenske Istre ima velik potencial turističnega razvoja, vendar je turistična ponudba na tem območju slabo razvita. Prav ta družbeni izziv naslavlja turistična agencija IstraTerra. Preberite več >>

Lekarna Pušnik – lekarna, kjer zdravi tudi nasvet

Lekarna Pušnik – lekarna, kjer zdravi tudi nasvet

Ljudje se pogosto ne zavedamo posledic uporabe določenih zdravil. Poleg tega se na trgu pojavljajo vedno nova prehranska dopolnila. V Lekarni Pušnik zato želijo opolnomočiti bolnike. Preberite več >>

Zakaj preko interneta ne dobite nobene stranke?

Zakaj preko interneta ne dobite nobene stranke?

Vsebinski marketing v zadnjih letih čedalje bolj izpodriva klasično oglaševanje. Poleg prodaje ima vpliv tudi na druge elemente, kot so SEO, krepitev zaupanja v znamko ... O tem, zakaj je blog marketing prihodnost oglaševanja, smo govorili z Blažem Kosom, avtorjem bloga AgileLeanLife.com. Preberite več >>

Viberate bo med svoje uporabnike razdelil več kot milijon dolarjev

Viberate bo med svoje uporabnike razdelil več kot milijon dolarjev

Podjetje Viberate, ki je v začetku septembra s prvo javno ponudbo kriptožetonov zbralo skoraj 11 milijonov dolarjev, nadaljuje z razvojem svoje platforme in samega podjetja. Preberite več >>

S trdim delom do mednarodno prepoznavne blagovne znamke športne opreme

S trdim delom do mednarodno prepoznavne blagovne znamke športne opreme

Mlada podjetnika Luka Železnik in Dejan Kobal sta med študijem ustanovila podjetje Tng oprema, ki se ukvarja s prodajo opreme za funkcionalno vadbo. Kako jima je uspelo? Preberite več >>

Nik Vene, NV Holders: »Vsako stvar se da prodati, če jo znaš pravilno predstaviti!«

Nik Vene, NV Holders: »Vsako stvar se da prodati, če jo znaš pravilno predstaviti!«

Na drugem v seriji dogodkov Razvij svojo idejo v donosen posel je svojo podjetniško zgodbo predstavil Nik Vene iz podjetja NV. Preberite več >>

dr. Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje«

dr. Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje«

O tehnologiji veriženja blokov se v zadnjem času veliko govori. Pred začetkom Blockchain Roadshowa, v okviru katerega boste spoznali blockchain in njegove potenciale, smo se pogovarjali z vodjo Blockchain Think Tanka dr. Petrom Mercem. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

01.03.2018 od 16:00 do 10.03.2017 16:00
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje