Vzorci, ki jih mora prerasti vsak, ki želi postati uspešen podjetnik

Če želite uspešno delovati v podjetništvu, morate znati preseči miselne vzorce, ki lahko zavirajo vaše napredovanje. To vsekakor ni lahek proces, vendar pa se na dolgi rok še kako izplača.
Katera prepričanja morate prerasti, da bi dosegli uspeh? (Vir: Pixabay)

Katera prepričanja morate prerasti, da bi dosegli uspeh? (Vir: Pixabay)

Kaj je torej tisto, kar vas lahko ovira pri uresničevanju vaših sanj, in kar morate nujno preseči, da bi lahko dosegli uspeh?

1. Upoštevanje mnenj pesimistov

Če veste, kakšni so vaši načrti in kaj nameravate realizirati, se pri tem ne dajte motiti. Če se poslovna ideja sklada z vašimi vrednotami, vizijo in imate dober občutek v zvezi z uresničevanjem teh sanj, potem pojdite za tem. Vedno se bodo pojavili negativci, ki vas bodo želeli odvrniti od vaših ciljev, vendar jim ne posvečajte pretirane pozornosti.

Bistvo je, da jim ne daste zadoščenja, da bi vplivali na vaše odločitve. Sami veste, česa ste zmožni, zato se borite za to, da boste cilje dosegli. Mnenja drugih so zgolj projekcija njihovih lastnih strahov. Seveda je prav, da znate prisluhniti drugim in upoštevati koristni nasvet, vendar pa morate vedeti, kdaj potegniti mejo in se oddaljiti od ljudi, ki ne spodbujajo vašega napredka.

2. Postavljanje prenizkih ciljev

Če želite ustvariti nekaj resnično velikega, potem si morate znati postaviti tudi visoke cilje. Zato ne bodite preveč skromni, ko razmišljate o tem, kaj želite doseči. Naj bo cilj tako mogočen, da vas bo navdahnil in motiviral k akciji.

Vseeno pa ni treba teh ciljev zaupati vsem okoli vas. Dovolj je, da veste sami, kaj imate v načrtu in da temu sledite. Tudi pri doseganju velikih ciljev je ključna postopnost. To pomeni, da velike cilje razdelajte v majhne, ki jih boste naredili na mesečni, tedenski bazi. Tako boste lažje merili svoj napredek. Majhni koraki vas bodo vodili do velikih zmag.

mladi podjetnik zakaj pa ne banner

3. Sramežljivost

Roko na srce – delovanje v podjetništvu ni nekaj, kar bi lahko delali skriti pred drugimi. Ko boste začeli s poslovanjem, ko boste iskali nove stranke in poslovne priložnosti, se boste morali izpostaviti. Povedati boste morali svojo zgodbo ter prepričljivo in ponosno stati za njo.

Normalno je, da ob tem čutite določeno mero nelagodja, saj se podajate na neznan teren. Vseeno pa boste morali biti dovolj pogumni, da boste šli iz cone udobja in naredili vse za to, da vam uspe. Naj vam bo v tolažbo to, da je najtežje začeti. Bolj kot se boste povezovali z ljudmi in izpostavljali svojo dejavnost, lažje bo, zato ne obupajte.

4. Sanje brez načrtov in akcije

Vsak od nas ima svoje predstave o tem, kaj si želi v življenju doseči. Sanje so super, saj nas delajo žive. V vsakem primeru pa je edina prava pot, da jim prisluhnemo. Šele akcija je tista, ki idejo pripelje k realizaciji. Karkoli si že želite, razmislite o tem, kaj morate narediti, da boste bližje želenemu stanju. Morate za uresničenje sanj osvojiti še določena znanja, se naučiti novega jezika? Karkoli vas že bo pripeljajo bližje k vašim ciljem, naredite to. Vedno se vprašajte, kateri so naslednji koraki, ki jih morate narediti, da bi prišli tja, kamor si želite. In na tem začnite delati čim prej.

Pomembno je, da si znate pri delovanju v podjetništvu vedno določiti prioritete. Razmislite, katere dejavnosti so v nekem trenutku najbolj ključne in jim v danem obdobju posvetite največ svojega časa.

Z udeležbo na brezplačni konferenci Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! izkoristite brezplačno deljenje izkušenj in informacij podjetnikov, ki so na svoji podjetniški poti sprejeli že marsikatero težko odločitev ter na ta način pridobili dragocene izkušnje in znanje. Prijavite se na brezplačno konferenco >>

5. Občutek, da je še prezgodaj

To je občutek, ki spremlja številne potencialne podjetnike. Ne glede na to, koliko znanja so pridobili, v kolikšni meri so se pripravili na začetek poslovne poti, vedno imajo občutek, da še nekaj manjka in da še ni pravi čas. Seveda če na neki točki ugotovite, da podjetništvo ni za vas, poslušajte sebe in se lotite česa drugega. Če pa si res želite podati na samostojno pot in ste pripravljeni v to tudi vlagati, potem začnite čim prej.

Dejstvo je, da nikoli ne boste popolnoma pripravljeni na samostojno pot. Podjetništvo ni nekaj, česar bi se lahko naučili izključno iz knjig, seminarjev in izkušenj drugih. Zelo verjetno je, da boste tekom poslovanja spremenili produkt, storitev, način komuniciranja s strankami in podobno. Podjetništvo ni ravna pot, ampak je stalno učenje, tudi na lastnih napakah.

6. Strah pred neuspehom

Strah pred neuspehom je verjetno eden glavnih krivcev, zakaj se v podjetništvo ne poda več ljudi. Normalno je, da ga vsak vsaj do določene mere čuti. Pomembno pa je, da ni tako velik, da bi vas ustavil.

Dejstvo je, da ni zagotovila, da vam bo s podjetniško idejo uspelo. Težko je vnaprej napovedati, če bo neko podjetje v končni fazi uspešno ali bo propadlo. Vendar pa je pri tem bistvenega pomena, kako sami gledate na to. Skušajte biti pri razmišljanju o tem čim bolj sproščeni. Glejte na to kot na eno življenjsko izkušnjo, ne glede na končni izid. Če vam ne bo uspelo, se v končni fazi še vedno lahko lotite nečesa drugega.

Najuspešnejši podjetniki so tisti, ki jih padci ne ustavijo, ampak se vedno vprašajo, kaj bi se lahko naučili v vsaki situaciji, v kateri se znajdejo. Vsak neuspeh namreč nudi priložnost za učenje. Več znanja kot imate, na boljši poti do uspeha ste.

Vir: Forbes

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Številke delavcev, ki trenutno ne delajo zaradi posledic epidemije koronavirusa so visoke. Takšnim delavcem morajo delodajalci ob izpolnitvi zakonoskih pogojev izplačevati nadomestila plač,  kar pa lahko predstavlja veliko breme v že tako precej negotovi in neugodni poslovni situaciji. Preberite več >>

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Tako imenovana protikorona paket 1 in protikorona paket 2 bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru, po nujnem postopku. Preberite več >>

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Vlada bo z obravnavo popravkov in dopolnitev trenutno veljavne protikorona zakonodaje pričela 21. aprila, njihovo sprejetje pa lahko pričakujemo do konca prihodnjega tedna. Kateri so torej najpomembnejši sklopi, ki jih drugi sveženj ukrepov obravnava in na kakšen način širi krog upravičencev do pomoči? Preberite več >>

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

V aplikaciji eDavki je že omogočen dostop do izjave, s katero bodo samozaposleni uveljavili pravico do mesečnega temeljnega dohodka. Preberite več >>

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

Novelirani interventni zakon (ZIUZEOP-A) omogoča, da določenim subjektom ob izpolnjevanju zakonskih pogojev prispevke za čas epidemije krije država. Kateri so ti upravičenci, kakšne pogoje morajo izpolnjevati in kako do oprostitve plačila razlagamo v nadaljevanju. Preberite več >>

FURS razjasnjuje dileme v zvezi z novimi davčnimi ukrepi proti koronavirusu

FURS razjasnjuje dileme v zvezi z novimi davčnimi ukrepi proti koronavirusu

V tokratnem prispevku povzemamo odgovore FURSa, podane na najpogosteje zastavljena vprašanja v zvezi s prvim paketom davčnih ukrepov, ki jih za pomoč gospodarstvu in prebivalcem uvaja nov interventni zakon.   Preberite več >>

Oznake:
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje