Zvišali so se prispevki za socialno varnost samozaposlenih

Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

V povprečju se človek v odrasli dobi prebudi v 25 tisoč novih dni in le od njega samega je odvisno, kako jih bo izkoristil. Skrivnost dobro izkoriščenih dni naj bi se skrivala predvsem v dobri jutranji rutini, saj naj bi prav ta določala, kako bo potekal posameznikov dan.
Z dobro jutranjo rutino lahko dosežete boljšo produktivnost skozi dan

Z dobro jutranjo rutino lahko dosežete boljšo produktivnost skozi dan (Vir slike: Pixabay.com)

Ne glede na to, kako je potekalo jutro vašega prejšnjega dne, lahko z nekaj napotki poskrbite, da bo nov dan, ki je pred vami, potekal v skladu z vašimi pričakovanji. Vsako jutro imate namreč na voljo novo priložnost, da izkoristite svoj dan. Da ga napravite bolj produktivnega, ne glede na pretekle dni.

Preden vam razkrijemo nekaj načinov, s katerimi lahko svoja jutra napravite bolj učinkovita, si oglejte nekaj gotovih zmot, ki vam otežujejo doseganje uspehov tekom dneva:

a.) ob zvoku budilke pritiskate na gumb “dremež”

S tem početjem si ne delate usluge, temveč svoje telo zgolj spravljate v precep med budnostjo in spanjem. Ker se obenem v vašo kri sproščata tako dopamin (hormon, ki povzroča stanje budnosti) kot serotonin (hormon, ki uravnava spanje), je vaše telo utrujeno. Zato zelo težko vstanete iz postelje.

b.) svojo motivacijo skušate povečevati zgolj s samonagrajevanjem

Veliko ljudi svojo motivacijo za doseganje ciljev zvišuje tako, da si obljublja (manjše) nagrade. Resda so te pomemben vidik povečevanja motivacije. Toda brez izločanja dejavnikov, ki so pravzaprav krivci za nastanek neprijetnega početja, ne morejo biti dovolj učinkovite.

Poglejmo si ponovno že zgoraj omenjeno neprijetno navado pritiskanja na gumb “dremež”. Vzroki zanjo se lahko skrivajo na primer v misli na to, da je pred vami še zaspana vožnja v službo. To lahko rešite tudi tako, da si pred samo potjo privoščite skodelico okusne kave ali čaja.

Prisluhni nasvetom za boljšo produktivnost na delavnici Maksimalna produktivnost >>

c.) zanašate se na splošno uveljavljene smernice glede količine spanja

Ljudje smo si med seboj različni in medtem ko splošno uveljavljene smernice narekujejo 7-9 ur spanja na dan, lahko nekomu zadostuje že 6 ur, drugemu pa več kot 10 ur spanja. Ugotovite, kolikšno število ur zadostuje vam, in se tega poskušajte čim bolj držati. Premalo spanja namreč lahko negativno vpliva na vašo produktivnost, saj ste utrujeni, razdražljivi in imate tekom dneva slabši spomin.

Jutranje aktivnosti za povečanje produktivnosti

Poglejmo si še nekaj načinov, s katerimi si lahko že navsezgodaj zjutraj ustvarimo vse pogoje za uspešen in produktiven dan.

– zbudite se s pomočjo naravne svetlobe: ne zastirajte oken, temveč prepustite naravi, da vas zbudi na svoj način. Če je mogoče, posteljo prestavite bližje oknu, kjer je prepustnost svetlobe najvišja.

– privoščite si mrzlo prho, ki vam bo pognala kri po žilah: terapija z menjajočo vročo in hladno vodo dokazano izboljšuje zdravje, med drugim zmanjšuje stres, izboljšuje imunski sistem ter preprečuje depresivne misli.

– vzemite si 20 minut časa za meditacijo: ta, v svetu čedalje bolj popularen način sproščanja tudi vam lahko pomaga zbistriti misli in zmanjšati stres. Kot ene izmed pozitivnih posledic redne meditacije znanstveniki naštevajo tudi večjo produktivnost ter izboljšan spomin.

– najprej se lotite najtežjega opravila: od tega, ali boste odlašali z vašim najtežjim in hkrati najpomembnejšim današnjim opravkom, je odvisno, kako produktivni boste skozi dan. Če se najprej odločite za postoritev tega opravka, boste kasneje bolj sproščeni ter tudi bolj motivirani za nadaljnje delo.

Večja produktivnost: kaj lahko še storite?

– poenostavite vsakodnevno odločanje: uspešni podjetniki dobro vedo, da večja izbira zgolj otežuje odločanje, namesto da bi ga olajšala. Sami si zato izbor vedno zožajo na zgolj nekaj možnosti, kar tudi poveča možnost, da se odločijo pravilno.

– znebite se seznama opravil: večina najuspešnejših podjetnikov je prepričanih, da seznami opravil zgolj slabšajo učinkovitost posameznika. Na njih je namreč zapisanih preveč opravil, med katerimi so le redka tudi zares nujna. Raje si določite eno opravilo, ki je v tistem trenutku nujno, in se ga lotite.

– večere namenite sprostitvi in pripravam na nov dan: kako preživite svoj večer, lahko pomembno vpliva na to, ali se boste zbudili dobro naspani (priporočeno je, da vsaj 2 uri pred spanjem ugasnete vse elektronske naprave) ter ali boste zjutraj vstali polni motivacije (če si zvečer napravite kratek pregled opravil, se boste zjutraj zbudili z jasnim ciljem).

V sodelovanju z Blažem Kosom vas vabimo na delavnico Maksimalna produktivnostNa delavnici bomo štiri ure intenzivno delali na vaši produktivnosti. Osredotočili se bomo tako na izboljšanje produktivnosti vašega zasebnega življenja kot tudi na produktivnost pri delu v vašem lastnem podjetju ali v službi. Na voljo vam bodo konkretne ideje, nasveti in predlogi za bolj produktiven začetek vašega (delovnega) dne že naslednji dan!

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Navada, ki lahko spremeni vaše zasebno in poslovno življenje

Navada, ki lahko spremeni vaše zasebno in poslovno življenje

Hiter tok življenja v času, ko nas obkrožajo najnaprednejše tehnologije, predstavlja vsakdanjik marsikaterega posameznika, kar povečuje stres ter možnost pojava depresije in drugih bolezni. A negativne učinke, ki ga obdajajo, lahko posameznik izniči na različne načine - tudi s pomočjo meditacije. Preberite več >>

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

Delo od doma je za marsikoga hkrati blagoslov in prekletstvo. Neomejen dostop do domačega hladilnika in drugih dobrot, izogib jutranji in popoldanski vožnji v gneči ter možnosti sproščanja na domačem naslonjaču so nekatere izmed prednosti. Kaj pa se zgodi s produktivnostjo? Preberite več >>

Zadovoljni podjetniki praznujejo majhne dosežke

Zadovoljni podjetniki praznujejo majhne dosežke

V svetu start-upov je eden največjih izzivov, s katerimi se srečujejo podjetniki, ne glede na stopnjo njihove uspešnosti, prepoznavanje in vrednotenje svojih dosežkov. To izhaja iz nenehnega podrejanja zastavljenemu cilju. Preberite več >>

7 ne tako mehkih veščin, ki jih potrebuje vsak podjetnik

7 ne tako mehkih veščin, ki jih potrebuje vsak podjetnik

Ne glede na to, kakšne tehnične veščine ima podjetnik, vam lahko obvladovanje mehkih veščin, ki so opisane v tem članku, pomaga do uspeha. Naštete veščine so temelj empatije in ustvarjalnosti, ki ju vsi potrebujemo, ko iščemo nove načine za obvladovanje vse bolj zabrisanih meja med osebnim in poklicnim življenjem. Preberite več >>

Moteči dejavniki znižujejo vašo produktivnost

Moteči dejavniki znižujejo vašo produktivnost

Večina podjetnikov se vsakodnevno sooča z resnično zahtevnimi nalogami in le v primeru, da svojo osredotočenost ohranijo na visokem nivoju, naloge tudi uspešno dokončajo. Mobilni telefoni, elektronska pošta in stranke pri tem predstavljajo nepotrebne moteče dejavnike, ki jih je dobro izločiti. Preberite več >>

5 jutranjih ritualov za uspešnejši dan

5 jutranjih ritualov za uspešnejši dan

Veliko podjetnikov se izogiba jutranjim sestankom in svoj delavnik raje prenese v popoldanski ali celo večerni čas. Toda zgodnje vstajanje ni nujno le nadlega - posamezniku lahko prinese pomemben zasebni čas in mu pomaga izboljšati produktivnost skozi celoten dan. Preberite več >>

Kaj morate storiti, da boste postali boljši podjetnik?

Kaj morate storiti, da boste postali boljši podjetnik?

Prav vsak podjetnik sanja o uspehu. Ta je dosegljiv, a ob njegovem doseganju je treba ravnati premišljeno in vztrajno. V nadaljevanju si preberite nekaj napotkov, ki vam bodo dan na dan pomagali pri uresničevanju zastavljenih ciljev. Preberite več >>

Spremenite nekatere navade in postanite bolj produktivni

Spremenite nekatere navade in postanite bolj produktivni

Skorajda vsak poslovnež razmišlja o tem, kako bi izboljšal svojo produktivnost na delovnem mestu in tako pridobil več časa za naloge, ki ga veselijo ali prinesejo največji dobiček. Preberite si nekaj enostavnih nasvetov in postanite bolj učinkoviti pri svojem delu. Preberite več >>

Nasveti za učinkovite poslovne sestanke

Nasveti za učinkovite poslovne sestanke

Učinkoviti poslovni sestanki so ključnega pomena za spodbujanje produktivnosti, sodelovanja in doseganja organizacijskih ciljev. Vendar pa so lahko slabo načrtovani ali izvedeni sestanki neproduktivni in izgubljajo dragoceni čas vseh udeleženih. V tem članku bomo raziskali nekaj bistvenih nasvetov za zagotovitev, da bodo vaši poslovni sestanki učinkoviti, privlačni in bodo prinesli pozitivne rezultate. Preberite več >>

Nasveti izkušenega podjetnika za povečanje produktivnosti

Nasveti izkušenega podjetnika za povečanje produktivnosti

Nelson Wang, ustanovitelj spletne strani CEOLifestyle.io, poseduje ogromno znanja s področja povečevanja produktivnosti pri posameznikih. Pri spletnem portalu Quora so ga zato povprašali o nasvetih, ki jih lahko o tej tematiki deli z njihovimi bralci. Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje